“Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά”, λέμε στην Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ υπάρχει πάρα πολύς καπνός….
Δημοσίευμα της Jerusalem Post επανέρχεται στις προσπάθειες “επανεκκίνησης” των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, στις οποίες το δεύτερο έχει τώρα το πάνω χέρι. Οι συμφωνίες που υπέγραψε το Ισραήλ με 4 μουσουλμανικές χώρες του έχουν “λύσει τα χέρια”.
Αντιθέτως η Τουρκία είναι αρκετά στριμωγμένη.
Όπως γράφει η Jerusalem Post, “Τούρκοι αξιωματούχου δηλώνουν πρόθυμοι για την αναθέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ.
Τον Δεκέμβριο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα ήθελε να έχει καλύτερους δεσμούς με το Ισραήλ, αλλά χαρακτήρισε την ισραηλινή πολιτική έναντι των Παλαιστινίων παραμένει «απαράδεκτη».
Ο Ερντογάν υπερασπίζεται την παλαιστινιακή υπόθεση και έχει μια αμφισβητούμενη σχέση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπινιαμίν Νετανιάχου.
Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία έχει κάποια ζητήματα με «ηγέτες στο ανώτατο επίπεδο» στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η Παλαιστίνη εξακολουθεί να αποτελεί την κόκκινη γραμμή της Τουρκίας και ότι ήταν αδύνατο για την Άγκυρα να αποδεχθεί τις «ανελέητες» πολιτικές του Ισραήλ …
…Ο Δρ Hay Eytan Cohen Yanarocak, εμπειρογνώμονας για την Τουρκία στο Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ (JISS) , στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, λέει ότι μπορεί να είναι πρόωρο να πούμε ότι πρόκειται να συμβούν σύντομα γεγονότα σχετικά με την επανασύνδεση Τουρκίας και Ισραήλ.
Υποστηρίζει ότι παρά τα «εποικοδομητικά» σημάδια που προέρχονται και από τις δύο πλευρές, δεν θα υπάρξουν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός μέχρι τις ισραηλινές εκλογές του επόμενου μήνα.
Μια αλλαγή στην ηγεσία στο Ισραήλ, προσθέτει, μπορεί να επιταχύνει την αναθέρμανση των δεσμών.
“Εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπινιαμίν Νετανιάχου δεν επανεκλεγεί, τότε, η έναρξη μιας ομαλοποίησης με το Ισραήλ θα είναι πολύ πιο εύκολη”, υποστηρίζει ο Yanarocak.
Την περασμένη εβδομάδα, το πρώτο ισραηλινό επιβατικό αεροπλάνο, της El Al, προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μετά από μία 10ετία.
Ο Yanarocakλέει ότι “η “διόρθωση” των σχέσεων με την Τουρκία είναι προς το «εθνικό συμφέρον» του Ισραήλ.
Αλλά μια μεγάλη πρόκληση για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας εξακολουθεί να είναι το κίνημα της Χαμάς.
Η Άγκυρα είναι υποστηρικτής της ισλαμικής ομάδας που κυριαρχεί στη Λωρίδα της Γάζας.
“Προκειμένου να επιτευχθεί μια” πραγματική εξομάλυνση “, οι Ισραηλινοί αναμένουν από την Άγκυρα να τερματίσει την υποστήριξή της προς τη Χαμάς”.
Ο Mkhaimar Abusada, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Al-Azhar στην πόλη της Γάζας, δήλωσε στο The Media Line ότι οι ισλαμιστικοί «ιδεολογικοί δεσμοί» μεταξύ της Χαμάς, που είναι μέρος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και της τουρκικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ηγείται του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία, είναι «δύσκολο να σπάσουν».
“Αποκλείω ότι η βελτίωση της σχέσης Ισραήλ-Τουρκίας θα έχει επιπτώσεις για τη Χαμάς, “, υποστηρίζει και εξηγεί γιατί:
Το Κατάρ, υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ και τη Χαμάς.
Το Κατάρ χρησιμοποιούσε πάντα τη σχέση του με το Ισραήλ για να μετριάσει τα ανθρώπινα δεινά στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία κυβερνά η Χαμάς. Κανείς δεν φαίνεται να αντιτίθεται”, είπε.
Ωστόσο, πρόσθεσε, μπορεί να υπάρχουν κάποια αιτήματα του Ισραήλ για απομάκρυνση ορισμένων ηγετών της Χαμάς που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τη λεγόμενη τρομοκρατία. ”
Αλλά με την αλλαγή των περιφερειακών συμμαχιών και τις συμφωνίες ομαλοποίησης μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ, του Μπαχρέιν, του Σουδάν και του Μαρόκου, και τη συμφιλίωση με τη σύμμαχο της Τουρκίας, το Κατάρ, με τα κράτη του Κόλπου συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, ο Ερντογάν μπορεί να ξανασκεφτεί την εξωτερική του πολιτική.
Ωστόσο όπως γράφει η Jerusalem Post, “οι επιδιώξεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο αποτελούν επίσης πηγή έντασης με το Ισραήλ. Αναμένοντας τα χειρότερα, ο Ερντογάν φαίνεται να λαμβάνει προληπτικά μέτρα. Για παράδειγμα, με την υπογραφή συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, δίνοντας στην Τουρκία ένα δρόμο για εξερεύνηση και κατασκευή αγωγών στη Μεσόγειο”.
“Κατά ειρωνικό τρόπο, οι δύο χώρες βρήκαν κοινό έδαφος όταν και οι δύο υποστήριξαν το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον αμφιλεγόμενο, Αρμενικό θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν”, καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή: militaire.gr