Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Για να μην ξεχνάμε τι εστί Ντόκος...

Κύριε Ντόκο επιτέλους σταματήστε να μιλάτε!

Τα πρώτα δείγματα «γραφής» του ως Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, τα έδωσε ο κ. Θάνος Ντόκος την 21 Νοεμβρίου 2019, 21 ακριβώς ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του με ένα αμφιλεγόμενο «άρθρο-συνέντευξη» στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Ο κ. Ντόκος αναλύοντας συνέντευξη του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα κ. Μπουράκ Οζουγκέργκιν που είχε δοθεί σε κυριακάτικη εφημερίδα λίγες ημέρες νωρίτερα, ξεχνώντας την θεσμική ιδιότητα που είχε πρόσφατα αποκτήσει, προχώρησε σε προσωπικές εκτιμήσεις και τοποθετήσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες αναντίρρητα ήταν έξω από το πλαίσιο των επισήμων ελληνικών θέσεων.

Όπως ήταν φυσικό εκείνη η πρώτη του δημόσια τοποθέτηση πυροδότησε πολλές και δικαιολογημένες αντιδράσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στα ΜΜΕ. Στο βασικό σημείο όπου όλοι οι επικριτές του Δρ. Ντόκου συμφώνησαν, ήταν ότι ως Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ θα μπορούσε να λέει ό,τι νομίζει, αλλά όχι πλέον ως Αναπληρωτής ΣΕΑ καθόσον εκθέτει αυτήν την ίδια υψηλή κυβερνητική θέση που του έχει ανατεθεί, ακόμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω και της κατάστασης που δημιουργήθηκε με το «Τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο», της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο Λονδίνο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ( 4 Δεκ 2019) και του διπλωματικού μαραθωνίου της Ελλάδος ο κ. Ντόκος είχε κρατήσει χαμηλό προφίλ !

Όμως ο Αναπληρωτής ΣΕΑ… ξαναμίλησε! Την 4η Φεβρουαρίου σε συνέντευξη του στην Κυπριακή Εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και με την Τουρκία να κορυφώνει την επιθετικότητα της απέναντι στη Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία, μίλησε για συνεκμετάλλευση ξεσηκώνοντας νέον κύκλο αντιδράσεων, προβληματίζοντας την κυβέρνηση και εκτιμούμε και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Η συνεκμετάλλευση είναι μια “ενδιαφέρουσα ιδέα”, αλλά δεν αποτελεί επίσημη θέση της κυβέρνησης. Και ο κ. Ντόκος εκφράζει την κυβέρνηση.

Η προσπάθεια του να ανασκευάσει το λάθος του έκανε τα πράγματα χειρότερα. Μίλησε για προσωπικές και άκαιρες απόψεις και για …κεκτημένη ταχύτητα να εκφράσει τον εαυτό του. Τότε μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας τον είχε “αδειάσει”, αναφερόμενος σε προσωπικές του απόψεις, ενώ και ο ίδιος είχε θέσει την παραίτηση του στον Πρωθυπουργό. Και εδώ είναι το θέμα, εντάξει την πρώτη φορά ξέφυγε. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο κ. Ντόκος δεν είναι απλά ένας διεθνολόγος, αλλά Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, γεγονός που σημαίνει ότι οι προσωπικές του θέσεις, σωστές ή λάθος, έρχονται σε δεύτερη μοίρα, καθώς κάθε δημόσια τοποθέτησή του εκφράζει την ελληνική κυβέρνηση, για όσο διατηρεί την θέση του συμβούλου του Πρωθυπουργού.

Δεν άντεξε όμως για πολύ κ. Ντόκος! Ξαναμίλησε ή σωστότερα, παραμίλησε, σε μία κρίσιμη περίοδο με έντονες τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξουδετερώσει το «Τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο» και τα αποτελέσματα που δυστυχώς αναντίρρητα παράγει. Ο Αναπληρωτής ΣΕΑ ως να ήταν ένας απλός αναλυτής κάποιου ινστιτούτου παραδέχθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ πως η Ελλάδα έκανε λάθος επιλογές στο λιβυκό ζήτημα «επενδύοντας» στον Χαλίφα Χάφταρ και χαρακτήρισε την θέση της Ελλάδας ως εξαιρετικά δυσχερή, σχεδόν απομονωμένη, ή τουλάχιστον μόνη διπλωματικά απέναντι στην Τουρκία!

Προσέθεσε μάλιστα ότι οι «ημέρες του Χάφταρ» είναι μετρημένος. Ο σάλος που ακολούθησε βέβαια ήταν αναπόφευκτος αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έφερε σε δύσκολη θέση και πάλι την κυβέρνηση υπονομεύοντας τις προσπάθειες που κάνει σε διεθνές επίπεδο για το θέμα αυτό. Αλήθεια πως θα μας βλέπουν οι εταίροι και οι χώρες με τις οποίες έχουμε συναντίληψη για την λιβυκή Κρίση; Κύριε Ντόκο, επιτέλους σταματήστε να μιλάτε.

[iEpikaira: Περάστε και από ΕΔΩ και ΕΔΩ...]

Γράφει ο Insider liberal.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×