Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Η Αλβανία παραδόθηκε στην Τουρκία: Στον ναύσταθμο του Αυλώνα (;) το τουρκικό ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu - Κυκλωτική στρατηγική της Τουρκίας!

Και ναυτική βάση της παραχωρεί τώρα στον Αυλώνα

Ενώ η Ελλάδα τη στηρίζει για την ένταξή της στην Ε.Ε., ο Ράμα συμμετέχει στο σχέδιο Ερντογάν για την στρατηγική περικύκλωσή της

Η Κυβέρνηση επειγόντως να θέσει «κόκκινες γραμμές»
• Η καιροσκοπική πολιτική του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, καθημερινά αποκαλύπτει και μια νέα πτυχή ανθελληνισμού.
Από τη μια η Αλβανία «χτυπά» την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισπράττει ήδη ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξή της και από την άλλη συσφίγγει ολοένα και περισσότερο τους δεσμούς της με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.
Όλα αυτά βεβαίως θα ήταν ήσσονος σημασίας, εάν η συνεργασία των δύο χωρών δεν είχε φανερό στόχο την Ελλάδα. Ο Ερντογάν, σε μια πρωτοφανή επίδειξη μεγαλοπρέπειας, επιχειρεί να επιβάλλει την Τουρκία ως τον «χωροφύλακα» της Μεσογείου, αδιαφορώντας για διεθνείς συνθήκες και καταπατώντας κάθε έννοια καλής γειτονίας. 

Αντίστοιχες συμπεριφορές επιδεικνύει και ο Έντι Ράμα, ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να παίζει σε διπλό ταμπλό: Συμμετέχει ασμένως στο τουρκικά σχέδια κατά της Ελλάδος και έμμεσα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και επιδιώκει την ένταξη της Αλβανίας στους κόλπους της.
Αν σε κάτι όντως έχουν την ίδια συναντίληψη, είναι η «ανατολίτικη» συμπεριφορά. Την περίοδο που η Ελλάδα έδινε τη σύμφωνη γνώμη της για την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών της Αλβανίας με Ε.Ε., η γειτονική χώρα, μας «ευχαριστούσε» με τον τρόπο που αυτή γνωρίζει: Την αχαριστία!
Υπέγραφε συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με την Τουρκία, έστελνε το ναυτικό της -υποτυπώδες μεν σε δύναμη, ενδεικτικό όμως των προθέσεών της- σε άσκηση στο Αιγαίο και το αποκορύφωμα:
Ετοιμάζεται να ανοίξει την βάση Πασά στον Αυλώνα, όπου πρόκειται να αγκυροβολήσουν πλοία του Τουρκικού ναυτικού και σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» είναι πολύ πιθανό εκεί να σταθμεύει το τουρκικό αεροπλανοφόρο “Anadolu” του οποίου ολοκληρώνεται η κατασκευή του.
Στρατηγική περικύκλωση
Κίνηση κάθε άλλο παρά τυχαία.
Όπως γράφει ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μάνος Καραγιάννης στο Liberal.gr, η κίνηση αυτή εντάσσεται στο σχέδιο της Τουρκίας για τη στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδος, όρος που προέρχεται από την επιστήμη των Διεθνών Σχέσεων και δοκιμασμένη στο παρελθόν από τις ΗΠΑ εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, του Ιράν και άλλων εχθρικών χωρών.
Η πολιτική αυτή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με την συνεργασία που υπάρχει με το καθεστώς Σάρατζ στη Λιβύη. Η Τουρκία μέσω αυτής επιδιώκει να αποκτήσει ένα στρατηγικό προγεφύρωμα στην κεντρική Μεσόγειο, το οποίο αργά ή γρήγορα θα το χρησιμοποιήσει εναντίον μας.
Στο «παιχνίδι» αυτό συμμετέχει χωρίς αναστολές η κυβέρνηση του Έντι Ράμα για την οποία παραμένει ερωτηματικό από τι φοβάται και «παραδίνει» το χώρο της στην Τουρκία.
Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει την Τουρκία και το ναυτικό της, ως μέσο πίεσης για να μη προχωρήσει η οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας. Όπως έχει γραφεί κατ΄ επανάληψη, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα είχε καταγγείλει η Τουρκία ήταν «πίσω» από την προσφυγή που είχε καταθέσει ο Έντι Ράμα, ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης κατά της συμφωνίας που είχε υπογραφεί επί Κυβερνήσεων Μπερίσα- Κ. Καραμανλή.
Από τότε φαίνεται ότι είχαν αρχίσει οι συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» σε βάρος της Ελλάδος. Βέβαια τότε η υπόθεση ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. ήταν μακρινή υπόθεση. Τώρα όμως η Αλβανία στρεφόμενη κατά της Ελλάδος, στρέφεται και κατά της Ε.Ε., στην οποία επιθυμεί να γίνει ισότιμο μέλος.
Συνεχείς οι προκλήσεις
Η παραχώρηση της βάσης του Πασά στον Τουρκικό στόλο, αποτελεί την κορυφή του «παγόβουνου» της αντιδεοντολογικής, ανθελληνικής, αντιευρωπαϊκής συμπεριφοράς της Κυβέρνησης Ράμα.
Μέχρι σήμερα όλες οι προκλήσεις, όλες οι «υπόγειες» συμφωνίες που έρχονται σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές, αντιμετωπίζονται με ανοχή από Ελλάδα και Ε.Ε.. Η τακτική αυτή αποδεικνύεται ότι στην περίπτωση της Αλβανίας, αντί να προβληματίσει, αντί να συνετίσει, την αποθρασύνει.
Να θυμίσουμε ότι εκτός της συνεχιζόμενης πολιτικής αρπαγής περιουσιών Ελλήνων ομογενών, τις πολιτικές διώξεις μελών της, την απαγόρευση εισόδου σε Αλβανούς στην καταγωγή πολίτες της Ε.Ε., την εν ψυχρώ δολοφονία του Κων. Κατσίφα, τις συνεχιζόμενες μεθοδεύσεις ενόψει της απογραφής κ.α. η Αλβανική Κυβέρνηση του Ράμα έχει δώσει δείγματα γραφής και σε άλλα μεγάλα ζητήματα ασφάλειας:
Έχει αφήσει ανεξέλεγκτη -αν δεν την ενισχύει- την καλλιέργεια χασίς που «πνίγει» τις ευρωπαϊκές χώρες, έθεσε σε λειτουργία στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχαντιστών στα Τίρανα, ενώ την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει από κοινού μάχη με την Ελλάδα, ώστε να μη γίνει οργανωμένη εισβολή μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία, αυτή προθυμοποιείται να φιλοξενήσει 30.000 άτομα σε στρατόπεδα και μάλιστα στη Νότιο Αλβανία. Επιδιώκει όπως και ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα παραδέχτηκε και κατήγγειλε, την πληθυσμιακή αλλοίωση των περιοχών που ζει η Ελληνική Μειονότητα.
«Κόκκινες γραμμές»
Μετά από όλα αυτά το ερώτημα είναι αν η Αλβανία μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε., εξυπηρετώντας παράλληλα φανερά και κρυφά τα συμφέροντα της Τουρκίας, της οποίας έχει καταστεί φερέφωνο και ενεργούμενο;
Ασφαλώς και όχι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδέχεται εσαεί τις Αλβανικές προκλήσεις- και για να είμαστε απόλυτα σαφείς του κατεστημένου που ανέχεται και τροφοδοτεί ο Ράμα- να μην αντιδρά, να μην καταγγέλλει και να μην θέτει «κόκκινες γραμμές» τόσο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, όσο και σε άλλα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των Διεθνών Οργανισμών. Δεν μπορεί η Ελλάδα να συνεχίζει να φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς πολίτες, μέσω των οποίων στηρίζεται η Αλβανική οικονομία, και την ίδια ώρα η Αλβανική Κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της να ενσπείρουν φόβο και μίσος κατά της χώρας μας.
Η σημερινή Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν, ότι η Αλβανία δεν έχει σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και οι τρόποι πολιτικής… ευγένειας και «καλοπιάσματος» δεν αποδίδουν. Αντίθετα απαιτείται σθεναρή αντίδραση και σε κάθε βήμα ανταλλάγματα, ακόμη και «βέτο».

Πηγή: proinoslogos.gr προσπελάστηκε esxatianasxesi


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×