Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Συνεχίζεται το κλίμα πόλωσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας - Διπλωματικός μαραθώνιος από την Αθήνα - Θερμό επεισόδιο βλέπει το Πεντάγωνο

Συνεχίζεται το κλίμα πόλωσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας
Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις από τις ΗΠΑ αλλά και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε -έστω και εμμέσως- θέμα κυρώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, συνεχίζει την κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.
Στα τελευταία επεισόδια της δράσης του Erdogan εντάσσεται η εντολή για αλλαγή καθεστώτος της Αγίας Σοφιάς, ώστε να χαρακτηριστεί επίσημα τζαμί (σημειωτέον ότι έχει προηγηθεί η φιέστα την ανήμερα της επετείου για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης) αλλά και η εμμονή για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του τουρκο-λιβυκού συμφώνου.
Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις από μαχητικά αεροσκάφη της γείτονος στο Αιγαίο.
Η Αθήνα βρίσκεται σε εγρήγορση μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα καθώς μετά τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, ξεκινά ένας διπλωματικό μαραθώνιο ώστε να αποπειραθεί άλλη μία «κυκλωτική» κίνηση προς την Τουρκία.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στις 16/6 στο Τελ Αβίβ για να «αναθερμάνει» τη σχέση Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ δύο ημέρες αργότερα ο Νίκος Δένδιας θα προσγειωθεί στο Κάιρο.
Εκεί, ο υπουργός Εξωτερικών φιλοδοξεί ότι θα καταφέρει να πείσει τους Αιγύπτιους να συνομολογήσουν με την Ελλάδα μία αντίστοιχη συμφωνία, αφού μέσω αυτής θα «ακυρωνόταν» το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» - αφού αν η Ελλάδα με την Αίγυπτο προχωρήσουν σε μια τέτοια συμφωνία, θα «κόψουν» την ζώνη που απορρέει από το εν λόγω μνημόνιο μεταξύ Sarajj - Erdogan.
Αμέσως μετά, ο Δένδιας θα μεταβεί στο Παρίσι προκειμένου να συνεννοηθεί με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών πώς ακριβώς θα τεθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Παράλληλα όμως η Ελλάδα προετοιμάζεται ακόμα και για ένα θερμό επεισόδιο με τους επιτελείς σε Μαξίμου, «Πεντάγωνο» και υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζονται και καταστρώνουν σχέδια επί χάρτου για την απόκρουση μιας ακραίας τουρκικής πρόκλησης
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα τα ΝΕΑ, έχουν αναλυθεί τρία πιθανά σενάρια για το πού ενδέχεται να αποστείλει η Άγκυρα ένα ερευνητικό σκάφος, όπως φαίνεται να είναι ο δικός της σχεδιασμός.
Και γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες προκειμένου η Ελλάδα να είναι σε θέση να απαντήσει δυναμικά σε όλες τις περιπτώσεις.
Το ελληνικό σχέδιο αντίδρασης κινείται στη βάση ότι η Τουρκία θα στείλει σε πρώτη φάση ένα ερευνητικό σκάφος σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Είθισται εξάλλου να προηγούνται σεισμικές έρευνες προτού γίνει μία γεώτρηση για υδρογονάνθρακες.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει την πιθανότητα η Άγκυρα να επιλέξει να στείλει τουρκικό ερευνητικό σκάφος στη λιβυκή πλευρά του τουρκολιβυκού συμφώνου, για λογαριασμό όμως της Λιβύης και της κυβέρνησης Sarajj.
Μία δεύτερη πιθανότητα είναι η Τουρκία να προκαλέσει με έρευνα πολύ κοντά στην Κρήτη, κάτω από τον Νομό Λασιθίου. Σε σημείο δηλαδή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι είναι τουρκική.
Είναι πιθανό και ένα τρίτο σενάριο.
Μπορεί η κυβέρνηση Sarajj να αναθέσει έρευνα στην ΤPAO κοντά στο όριο της οιονεί ελληνικής – λιβυκής ΑΟΖ, η οποία όμως δεν έχει οριοθετηθεί.
Τα σχέδια αποτροπής

Οι επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» πάντως έχουν ήδη καταρτίσει σχέδια αντίδρασης στην εκδήλωση μιας τουρκικής πρόκλησης προσαρμόζοντας διαρκώς τα νέα δεδομένα. Στόχος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η Αθήνα να απαντήσει ταχύτατα και να είναι ένα βήμα μπροστά. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, τρία είναι και τα βασικά στάδια της ελληνικής αντίδρασης:
-Αν η Άγκυρα επιχειρήσει «εισβολή» ερευνητικού της σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Αθήνα θα χαράξει άμεσα «κόκκινη γραμμή» με την αποστολή φρεγάτας. Η παρουσία της ελληνικής μονάδας – όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2018 με τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» – θα στείλει έμπρακτο μήνυμα ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να αποτρέψει μία πρόκληση.
-Ακόμη πιο δυναμική θα είναι η απάντηση στην περίπτωση που ένα τουρκικό ερευνητικό αποπειραθεί έρευνα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδεία πολεμικών πλοίων. Εκτός από ελληνική φρεγάτα θα υπάρχει ισχυρή παρουσία και παρακολούθηση από πολλές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και υποστήριξη από την Αεροπορία.
-Όσο για το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικού γεωτρύπανου, θα σημάνει «συναγερμός» στις Ένοπλες Δυνάμεις με την κάθοδο πολλαπλών μέσων στο σημείο και την ενεργοποίηση σχεδίων για άμεση στρατιωτική εμπλοκή.

Συνεχείς παρεμβάσεις από ΗΠΑ με «βολές» κατά της Ρωσίας

Στο μεταξύ, ανησυχία για τις τουρκικές κινήσεις εκφράζει και η Ουάσιγκτον.
Όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο θαλασσών, τόνισε ο Geoffrey Pyatt, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μιλώντας στο πλαίσιο συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται για πρώτη φορά διαδικτυακά από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου.
Ο αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει το μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη, το οποίο ενδέχεται να δημοσιευτεί από τον ΟΗΕ τις επόμενες μέρες και απάντησε ότι «το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης δεν μπορεί να αφαιρέσει τίποτα από την Ελλάδα», ενώ το χαρακτήρισε «μη βοηθητικό» και «προκλητικό».
Ερωτηθείς για την ιστορική συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την ιταλική για την ΑΟΖ στο Ιόνιο, ο Geoffrey Pyatt είπε ότι η συμφωνία αυτή είναι ένα «παράδειγμα που δείχνει πώς πρέπει να γίνονται αυτά τα πράγματα».
Όταν ρωτήθηκε για την αγορά ενέργειας , απάντησε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί, σε όλη την Ευρώπη, την ενέργεια ως όπλο».
Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Matthew Palmer μιλώντας στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν την Ανατολική Μεσόγειο, θέλουν να συνεχίσουν να ασκούν επιρροή στην περιοχή και να χτίσουν σοβαρές και σταθερές συμμαχίες.
Δήλωσε επίσης, πως στηρίζουν τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή νέων αγωγών.
Η αγορά θα καθορίσει το μέλλον της ενεργειακής σκακιέρας, είπε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός των εξωτερικών και εξήγησε πως μέχρι τώρα κυριαρχούσε η Ρωσία αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει.
«Θέλουμε να μην εξαρτώνται πια οι χώρες από τη Ρωσία και το φυσικό της αέριο, θέλουμε να ανοίξουμε εναλλακτικούς ενεργειακούς δρόμους» τόνισε ο κ. Palmer.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, είπε πως οι ΗΠΑ ανησυχούν από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και κάλεσε Άγκυρα και Αθήνα να κρατήσουν τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς για να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο που μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Κάλεσε ακόμα την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις γεωτρήσεις στην Κύπρο.

Στο πλευρό της Ελλάδας ο Haftar

Την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την ΑΟΖ χαιρετίζει η επιτροπή Άμυνας του κοινοβουλίου της Λιβύης, το οποίο πρόσκειται στον στρατάρχη Haftar.
Μάλιστα, το κοινοβούλιο της Λιβύης ζητά την υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας με το ελληνικό κοινοβούλιο.
«Η επιτροπή Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας του κοινοβουλίου της Λιβύης ανακοινώνει τη στήριξή της στη συμφωνία Ιταλίας - Ελλάδας.
Το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο, ζητά την υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας με το κοινοβούλιο της Ελλάδας», αναφέρει η ανακοίνωση μεταξύ άλλων.

Ξεκάθαρο μήνυμα Ρωσίας προς Ελλάδα: Οι ελπίδες σας για βοήθεια από τις ΗΠΑ στην κρίση με την Τουρκία μπορεί να αποδειχθούν μάταιες

Τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις θέτει στο στόχαστρό του το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA NOVOSTI, με άρθρο του που φέρει τον τίτλο «Ελλάδα εναντίον Τουρκίας: η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει άραγε την Αθήνα;».
Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει καταστρέψει την παραδοσιακή ειδική σχέση, που είχε με τη Ρωσία, ακόμη και ως μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Σύμφωνα με την συντάκτη, Αθήνα και Λευκωσία έχουν λόγους να ανησυχούν.
Η Άγκυρα συνεχίζει τις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, θίγοντας τα συμφέροντα της Αθήνας και της Λευκωσίας, ενώ κυρώσεις επέβαλε και η ΕΕ.
Αυτή τη φορά, η ένταση κλιμακώθηκε όταν δημοσιεύτηκαν στο κρατικό ΦΕΚ οι αιτήσεις της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας για έκδοση αδειών για διεξαγωγή ερευνών κοντά σε ελληνικά νησιά. Η Αθήνα κατηγόρησε την Άγκυρα για γεωλογικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της και για προσπάθεια «σφετερισμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος».

Η Ελλάδα ευελπιστεί στις ΗΠΑ

Στα λόγια, η Αθήνα απευθύνεται στην Ευρώπη.
Όμως, οι μεγάλες ελπίδες για την επίλυση του ζητήματος στρέφονται στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η δήλωση του υπουργού Άμυνας αποτελεί προσπάθεια να προσελκύσει την προσοχή του ανώτερου εταίρου του ΝΑΤΟ στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
«Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να φτάσει μια ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση σε θερμή φάση είναι εξαιρετικά μικρές.
Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι μια πολεμική σύγκρουση μεταξύ μελών του Βορειοανατολικού Συμφώνου είναι ανεπίτρεπτη.
Στο κάτω κάτω αυτό καθόλου δεν βοήθησε το 1974 στην Κύπρο.
Ακόμη και σήμερα τα συνοριακά επεισόδια στον αέρα και τη θάλασσα είναι συνηθισμένη υπόθεση μεταξύ των δύο χωρών», σημειώνει η ανάλυση.
Σε στρατιωτικό επίπεδο, η Ελλάδα δεν δείχνει να έχει πιθανότητες εναντίον της Τουρκίας, της οποίας οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών στρατών στον κόσμο.
«Γι’ αυτό είναι απόλυτα κατανοητές οι ελπίδες που τρέφουν για βοήθεια από τις ΗΠΑ, οι οποίες θα πρέπει να βάλουν στη θέση του τον εκρηκτικό Erdogan.
Το πρόβλημα είναι ότι για τις ΗΠΑ αυτή η ιστορία είναι επίσης εξαιρετικά άβολη και απειλεί να επιφέρει νέες απώλειες, παρά οφέλη», εκτιμά η συντάκτης.

Η στάση της Τουρκίας στις αντιδράσεις για τους S-400

Κι αυτό επειδή η Ουάσινγκτον δεν μπορεί πλέον να διατάξει, να παζαρέψει ή να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι στην Τουρκία, κάτι που αποδείχθηκε και από τη στάση της Άγκυρας στους S-400.
Οι τουρκικές Αρχές επανειλημμένως επέδειξαν όχι απλώς κραυγαλέα περιφρόνηση στις εντολές, που ήρθαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και ετοιμότητα να προκαλέσουν τις ΗΠΑ.
Η αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των Αμερικανών να ακυρώσουν τη συμφωνία, κάθε άλλο παρά είναι η μόνη απόδειξη για αυτό.
Η Τουρκία σήμερα έχει ανεξάρτητη στάση και φιλοδοξία που κατά καιρούς μετατρέπεται σε τυχοδιωκτισμό, όπως προκύπτει από τις επιχειρήσεις σε Συρία, Λιβύη, τη διαχείριση του μεταναστευτικού, τη στάση της στη Μέση Ανατολή και τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκάθαρα προκαλεί τους γείτονες.
«Ωστόσο, δεν προχωρούν πάντα όλα για την Άγκυρα ομαλά και κατά το σχέδιό της.
Δεν είναι λίγα τα προβλήματα, οι αποτυχίες και η ανάγκη για υποχωρήσεις, εκεί που απλώς θα ήθελε να υπαγορεύσει τη θέλησή της.
Είναι αρκετό να θυμηθούμε τα πρόσφατα ξεκαθαρίσματα με τη Ρωσία λόγω του Ιντλίμπ.
Παρ’ όλ’ αυτά ο Erdogan επιδιώκει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τη μεγάλη γεωπολιτική ανακατανομή, που εξελίσσεται στον κόσμο, για να αυξήσει την κρατική του ισχύ και την επιρροή της χώρας του. Και η αποφυγή οποιουδήποτε υπονοούμενου παραπέμπει σε σχέσεις υποταγής στις ΗΠΑ είναι το πρώτο του μέλημα», προσθέτει.

«Οι ελπίδες των Ελλήνων μπορεί να αποδειχθούν μάταιες»

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ καλούνται να λύσουν πολλά και δύσκολα προβλήματα σε εσωτερικό και εξωτερικό, με αποτέλεσμα «οι ελπίδες των Ελλήνων στην ενεργή και αποτελεσματική τους βοήθεια, μπορεί και να αποδειχθούν εντελώς μάταιες».
Αυτό, εννοείται, θα καταστεί ένα ακόμη χτύπημα για την εικόνα της Ουάσιγκτον ως μεγάλης δύναμης, όχι όμως και τόσο μοιραίο μέσα στο γενικό πλαίσιο των εξελίξεων, που διαδραματίζονται.

Το πλέον δυσάρεστο περιμένει κυρίως την Αθήνα.

«Tα τελευταία χρόνια η Ελλάδα άλλαξε την ειδική της τοποθέτηση, σύμφωνα με την οποία, η συμμετοχή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ συμπληρωνόταν από παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Ρωσία.
Η ηγεσία της χώρας υιοθέτησε μια σκληρή φιλοαμερικανική τροχιά (ακόμη και σε βάρος των σχέσεων με την Ευρώπη) και προχώρησε σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Επομένως τώρα πραγματική βοήθεια, και όχι τυπικά λόγια στήριξης, δεν έχει να περιμένει η Αθήνα από πουθενά στην αντίθεσή της με την Τουρκία.
Η περίεργη επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να ποντάρει χωρίς εναλλακτικές σε έναν ηγεμόνα, που φανερά αποδυναμώνεται σε μια περίοδο μεγάλης κλίμακας αλλαγών παγκοσμίως, μοιάζει ότι θα αποδειχθεί ριψοκίνδυνη και εν δυνάμει αποτυχημένη πολύ περισσότερο από τον κρατικό τυχοδιωκτισμό του Erdogan» καταλήγει η αρθρογράφος

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα - Νέα NAVTEX της Τουρκίας - Ασκήσεις με πυρά κοντά στη Σκύρο

Στην καρδιά του Αιγαίου η Άγκυρα δεσμεύει περιοχή για άσκηση με πυρά από τις 15 μέχρι τις 18 και στις 29 και 30 Ιουνίου. Όπως φαίνεται στον χάρτη, η περιοχή "χωρίζει” το Αιγαίο στα δύο. Οι ασκήσεις που οι Τούρκοι λένε ότι θα κάνουν, θα γίνουν κοντά στη Σκύρο, σύμφωνα με τον ιστότοπο militaire.gr.
Η NAVTEX που εξέδωσε:
Image
NAVTEX 0846/20
TURNHOS N/W : 0846/20
AEGEAN SEA
FIRING EXERCISE, 15,16,17,18,29 AND 30 JUN 20 FROM 0500Z TO 1200Z IN AREA BOUNDED BY;
38 45.00 N – 025 21.00 E
38 45.00 N – 024 52.00 E
38 18.00 N – 024 52.00 E
38 18.00 N – 025 21.00 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 301300Z JUN 20.
Akar: Η Ελλάδα δεν θέλει να πολεμήσει με την Τουρκία - Δεν τη συμφέρει... μαθηματικά

Ακόμα και στο ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής με την Ελλάδα αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar.
«Δεν νομίζω πως η Ελλάδα επιθυμεί να εμπλακεί σε πόλεμο με την Τουρκία.
Θέλω να υπογραμμίσω πως δεν είναι και μαθηματικά βολικό γι' αυτούς» τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής και συμπλήρωσε «Εμείς αυτό που λέμε, είναι να καθίσουμε και να συζητήσουμε».
Στη συνέχεια, επανέλαβε και τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί στρατικοποίησης ελληνικών νησιών, τονίζοντας πως «16 από 23 νησιά του Αιγαίου είναι στρατικοποιημένα, ενάντια στη συνθήκη της Λωζάνης.
Υπάρχει ανεπίσημη στρατιωτική παρουσία.
Νιώθετε κάποια απειλή και το κάνετε αυτό; Δεν υπάρχει καμία χώρα με χωρικά ύδατα στα 6 μίλια και 10 μίλια στον αέρα.
Διατηρούμε την ψυχραιμία μας σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις.
Ας συναντηθούμε κι ας συζητήσουμε. Θέλουμε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο κι έχουμε κάνει κάποια πρόοδο».

«Η Αγιά Σοφιά μας ανήκει»


Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στην Αγιά Σοφιά, ξεκαθαρίζοντας πως «ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και οποιαδήποτε άλλη χώρα μπορούν να προχωρήσουν υιοθετώντας αντι-τουρκική στάση.Η Αγιά Σοφιά ανήκει στη Δημοκρατία της Τουρκίας και θα τη χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε.
Δεν μπορούν ξένοι να εμπλακούν στα σχέδιά μας για την Αγιά Σοφιά».

Φίλης (Διεθνολόγος): Γιατί είναι σημαντική η συμφωνία μιας ΑΟΖ με Αίγυπτο και χωρίς το Καστελόριζο

Τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η συμφωνία μιας ΑΟΖ με Αίγυπτο και χωρίς το Καστελόριζο εξήγησε μεταξύ άλλων ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. 
Αρχικά αναφερόμενος στην συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία ο κ. Φίλης είπε πως πρόκειται για μια κανονική συμφωνία προϊόν διαλόγου και συμβιβασμού των δύο πλευρών αντιθέτως με την συμφωνία Τουρκίας – Κυβέρνησης Τρίπολης που ήταν προϊόν εξαναγκασμού κόντρα σε κάθε έννοια του δικαίου της θάλασσας και προφανώς δεν είχε προηγηθεί κανένας διάλογος και συμβιβασμός.
Όπως πρόσθεσε, η συμφωνία με την Ιταλία είναι η επικαιροποίηση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας του 1977 και είναι σημαντική διότι η Ιταλία μέσα από αυτή την συμφωνία αναγνωρίζει και την αρχή της μέσης γραμμής που είναι πάγια ελληνική θέση σε σχέση με το Αιγαίο και την Τουρκία αλλά επίσης αναγνωρίζει επήρεια έστω και μειωμένη σε ελληνικά νησιά μικρότερα ή μεγαλύτερα ακόμα και βραχονησίδες που βρίσκονται στην περιοχή και αυτό είναι ένα καλό πρόκριμα όχι τόσο σε σχέση με την Τουρκία αλλά με την Αλβανία.
Αυτό διότι εφόσον η Αλβανία έχει οριοθετήσει με την Ιταλία και εμείς οριοθετούμε πλέον με την Ιταλία και την ΑΟΖ πέραν της υφαλοκρηπίδας μένει μια συμφωνία Ελλάδος-Αλβανίας για να κλείσει στο τριεθνές η συμφωνία αυτή και να οριοθετηθούν οι όποιες διαφορές μεταξύ των τριών μερών.
Όπως ο ίδιος αναφέρει «πρόκειται για ένα ισχυρό ατού ισχυρό ατού έναντι των Αλβανών».
Παράλληλα διευκρινίζει πως μια χώρα που αρχίζει να οριοθετεί και να διευθετεί τις διαφορές τις συνοριακές στην θάλασσα που έχει με όμορα κράτη με τρόπο απόλυτα νόμιμο με διάλογο και συμβιβασμό είναι μια χώρα που ισχυροποιείται έναντι της Τουρκίας που κινείται με έναν άλλο τρόπο.
Σχετικά με το είδος της συμφωνίας που θέλουμε με την Αίγυπτο και πως μπορεί να επηρεάσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, ο κ. Φίλης επεσήμανε πως είναι εφικτή μια συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης στην Αίγυπτο και όχι συνολικής.
Αυτό σημαίνει ότι μένει εκτός του σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
«Οι Αιγύπτιοι επιμένουν σε αυτό εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία και το δίλημμα που καλείται να απαντήσει η ελληνική πλευρά είναι αν θέλουμε να επιμείνουμε και έμεις στις δικές μας θέσεις και να μην έχουμε καμία συμφωνία με τη Αίγυπτο ή τουλάχιστον να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για μια συμφωνία με το Κάιρο ή να επιτύχουμε τελικά αυτή την συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γιατί όμως έχει καθοριστική σημασία αυτή η συμφωνία με το Κάιρο;

Όπως ο κ. Φίλης εξηγεί έχει καθοριστική σημασία για 3 λόγους:

1.Επικαλύπτει το τουρκολιβυκό σύμφωνο
2.Δημιουργεί μια διεθνή νομική διαφορά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και στο συμβούλιο ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών λέγοντας ότι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα μεταξύ 4 κρατών και ενδεχομένως αυτό να οδηγήσει ακόμη και σε μία σύρραξη. Άρα να καλέσουμε το συμβούλιο ασφαλείας να προτρέψει τα εμπλεκόμενα μέρη να πάνε για τα συγκεκριμένα θέματα στην Χάγη 
3.Μόνο με μια συμφωνία με ένα όμορο κράτος και δη την Αίγυπτο μπορεί να κατοχυρώσει να κυριαρχικά μας δικαιώματα ακόμη και αν μιλάμε για τμηματική συμφωνία διότι δεν θα σημαίνει ότι αφήνουμε εκτός του Καστελόριζο εσαεί αλλά απλώς θα βάλουμε αστερίσκο και όταν συντρέξουν οι προυποθέσεις σε αυτό το ζήτημα θα επανεξεταστεί και μέσα από μια τέτοια συμφωνία έχουμε ένα κράτος που αναγνωρίζει και κατ επέκταση μας δίνει την δυνατότητα να κατοχυρώσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που πιστοποιούνται μέσα από μια συμφωνία.

Πηγή: bankingnews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×