Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Η Τουρκία διεκδικεί τα πάντα κι εμείς κατηγορούμε τον εαυτό μας για …"μαξιμαλισμό";

Ο “μαξιμαλισμός” θα ΄ναι η λέξη “κλειδί” για να αποφύγουμε τον δύσκολο δρόμο αντιμετώπισης της απαράδεκτης τουρκικής παραβατικότητας; Όπως φαίνεται θα ακούμε όλο και συχνότερα για τον “μαξιμαλισμό” μας, το επόμενο διάστημα.

Τον όρο χρησιμοποίησε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αντιναύαρχος ε.α Αλέξανδρος Διακόπουλος, στη συνέντευξη του στο Militaire.gr , μιλώντας για τη συμφωνία με την Ιταλία.

Για μαξιμαλισμό διαβάσαμε σε άρθρο της Καθημερινής, που υπογράφει ο Στέφανος Κασιμάτης. Άρθρο που έχει προκαλέσει συζητήσεις στους κύκλους των στρατιωτικών που διαβλέπουν ότι ξαναζούμε διαχείριση κρίσης τύπου “Σημίτη”.

Η εποχή που η Ελλάδα θα μπορούσε να κριθεί …ύποπτη για μαξιμαλιστικές τάσεις, έχει περάσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μετά από το 1974 και μέχρι το 1996 ήταν λάθος που “διαπαιδαγωγηθήκαμε” και “διαπαιδαγωγήσαμε” σχεδόν δυο γενιές Ελλήνων με τη πεποίθηση ότι όσα βλέπαμε στο χάρτη του Αιγαίου ήταν μόνο δικά μας. Βοηθήσαμε μ΄ αυτή τη πεποίθηση την Τουρκία να “πουλήσει το παραμύθι” της ότι δήθεν “πνίγεται” από τη μικρότερη Ελλάδα. Ψεύδος που αξιοποίησε στο έπακρο. Τα διεθνή ύδατα της παρείχαν και της παρέχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων, αλλά η Άγκυρα απέφευγε να το παραδεχτεί και οι δικές μας κυβερνήσεις απέφευγαν να το αναδείξουν και να το εξηγήσουν.Αυτός ήταν ο μοναδικός …μαξιμαλισμός μας.

Μετά από τα Ίμια και αφού “έκλεισαν οι δουλειές” των εξοπλισμών, η Ελλάδα κάνει διαρκώς υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας. Οι παραβιάσεις άρχισαν να παρουσιάζονται σαν κάτι συνηθισμένο. Υπήρξαν περίοδοι που είχαν δοθεί εντολές ακόμη και για “επιλεκτικές αναχαιτίσεις”. Στη θάλασσα από την “επιθετική απώθηση” των Τούρκων περάσαμε στην απλή παρακολούθηση και στη μεταφορά των ασκήσεων μας στο Μυρτώο Πέλαγος… Κι άλλα πολλά κάναμε για να δείξουμε “καλή θέληση”.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, το αφήγημα του “ελληνικού μαξιμαλισμού” επανέρχεται όπως φαίνεται για να προετοιμαστούμε για μια “λύση” στα ελληνοτουρκικά! Θα είναι “λύση πακέτο” όπως έχουν προτείνει και Έλληνες πολιτικοί; Θα είναι “λύση” που θα “ρυθμίζει” το θέμα του Καστελόριζου που η Τουρκία θέλει να “σβήσει” από τον χάρτη;

Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι “μας ετοιμάζουν” για διαπραγμάτευση, είμαστε διατεθειμένοι να την ξεκινήσουμε με τη θέση ότι “έχουμε πρόβλημα μαξιμαλισμού που πρέπει να το ξεπεράσουμε”; Είμαστε σοβαροί; Ρητορικό το ερώτημα…

Η Τουρκία τηρεί “σιγή ασυρμάτου” σ΄ ότι αφορά στην επικοινωνία με την Αθήνα. Είναι λαλίστατη βεβαίως σ΄ ότι έχει να κάνει με την εκτόξευση απειλών κατά της Ελλάδας. Ο Ακάρ που δεν είναι φαίνεται…μαξιμαλιστής μας είπε ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει στην περιοχή αν δεν ερωτηθεί και αν δεν συμφωνήσει η Τουρκία. Για να γίνει πιο πειστικός έχει “απλώσει” τον τουρκικό στόλο σ΄ όλη τη Μεσόγειο με τις “ευλογίες” των “δυνατών” του πλανήτη.

Κάποιοι στην Ελλάδα έχουν υιοθετήσει τα επιχειρήματα των Τούρκων που μας καλούν να δούμε τον χάρτη για να πειστούμε ότι δεν μπορεί η Τουρκία με τα παράλια που διαθέτει να δικαιούται τόσο μικρή ΑΟΖ. Όμως ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι -οι περισσότεροι- που κοιτώντας τον χάρτη καταλαβαίνουν ότι αν η Τουρκία επιβάλλει αυτά που επιδιώκει η Ελλάδα θα αποκοπεί οριστικά από την Κύπρο και δεν θα της μείνει απολύτως τίποτα να εκμεταλλευθεί. Επίσης είναι κατανοητό σ΄ όποιον έχει στοιχειώδη λογική, ότι η Τουρκία δεν θέλει “κάτι να πάρει”. Θέλει τα πάντα.

Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τα περί “μαξιμαλισμών” και ας αποδεχτούμε ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας. Ίσως έτσι προλάβουμε να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

[iEpikaira: Περισσότερα ΕΔΩ...]

Πηγή: militaire.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×