Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Έως και ισόβια κάθειρξη σε όσους παραβιάζουν τους περιορισμούς - Ύποπτη η υπερβολική αυστηρότητα

Διαβάστε την εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου - «Με αυτή τη συμπεριφορά προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη αγαθά όπως η ζωή και η σωματική υγεία» αναφέρεται για όσους παραβιάζουν τα μέτρα.

Επαπειλείται φυλάκισης έως και 3 χρόνια για όσους πολίτες παραβιάζουν τους κανόνες και τους περιορισμούς των αρμοδίων υγειονομικών αρχών για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ εάν επέλθει θάνατος προβλέπεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και εάν προκληθεί θάνατος μεγάλου αριθμού πολιτών, προβλέπεται ισόβια κάθειρξη, επισημαίνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας σε σημερινή επείγουσα εγκύκλιο του προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας και παράλληλα ζητεί την άμεση επέμβασή τους όταν διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, με εγκύκλιο που απέστειλε σήμερα στους εισαγγελείς όλης της χώρας, ο κ. Πλιώτας αναφέρεται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν διαταχθεί για να αποτραπεί η διάδοση επικίνδυνης νόσου και πολύ περισσότερο εάν επέλθει θάνατος. Πλέον του στερητικού μέτρου της φυλάκισης, προβλέπονται και χρηματικά πρόστιμα.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με αυτή τη συμπεριφορά προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά όπως η ζωή και η σωματική υγεία» και προσθέτει: «Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».

Το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει:

«Άρθρο 285 - Ποινικός Κώδικας - Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη επιζωοτιών

1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται:

α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα,

β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται:

α) στην περίπτωση του στοιχείου α’ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και

β) στην περίπτωση του στοιχείου β’ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».

Το πλήρες κείμενο της εγκύκλιου του κ. Πλιώτα έχει ως εξής:

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της χώρας και δι' αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους

Με αφορμή τα διαθέσιμα επιδημιολογικά φαινόμενα της νόσου του και την έκδοση διατάξεων από τις αρμόδιες αρχές για λήψη μέτρων προς πρόληψη, υγειονομική παρακολούθηση και περιορισμό της διάδοσης της νόσου, κρίνουμε σκόπιμο, να επισημάνουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας από τις διατάξεις των άρθρων 19 παρ1γ και 24 παρ. 5 στοιχ. α' ν. 1756/1988, ότι εκτός επιφυλασσομένων, στις διατάξεις αυτές, ιδίων ποινικών κυρώσεων σε βάρος όσων τις παραβαίνουν, πρωτίστως, διεκδικεί, συναφώς, την εφαρμογή της η βασική πρόβλεψη του άρθρου 285 ΠΚ, που απειλεί συντρεχόντων των όρων της και υπό τις διαβαθμίσεις της, εξαιρετικά αυξημένες ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν' αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο.

Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση.

[iEpikaira: Όσο περνάνε οι ημέρες γίνεται πιο φανερή η προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ο εξανδραποδισμός και συνειδησιακός έλεγχος των πολιτών, εργαλειοποιώντας τον Κορωνοϊό (ο οποίος θέλοντας και μη μας θυμίζει αντίστοιχο ιό -αν δεν είναι ο ίδιος- που κατασκευάστηκε σε εργαστήριο το 2015 ΕΔΩ!) Μας ξενίζει ιδιαίτερα επίσης η υπερβολική αυστηρότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων του νέου ποινικού κώδικα, ο ποίος κυρώθηκε -παραδόξως!- περίπου 6 μήνες πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού ΕΔΩ! Ισόβια κάθειρξη στους παρανομούντες; Πώς θα αποδειχθεί ότι μια συγκεκριμένη περίπτωση παραβίασης των κυβερνητικών μέτρων πρόληψης, θα επιφέρει τον θάνατο κάποιου συνανθρώπου; Μπορεί να ελεγχθεί από ποιόν μεταδόθηκε η νόσος την στιγμή που κάποιοι δεν εμφανίζουν καν συμπτώματα; Ακόμη και στην Ελλάδα υπάρχουν ορφανά κρούσματα που δεν έχει ταυτοποιηθεί το άτομο από το οποίο μολύνθηκαν. Συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει το αποτρεπτικό στοιχείο, αλλά εδώ μιλάμε για καταστρατήγηση βασικών ελευθεριών όπως αυτή της μετακίνησης, της συνάθροισης κλπ. Μήπως τελικά αυτή η "πανδημία" είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμαστούν/εφαρμοστούν μέθοδοι περιορισμού βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία θα έχουμε αποποιηθεί οικειοθελώς και όχι δια της βίας; Επιπροσθέτως, βλέπουμε ότι υπάρχουν ανισοβαρείς ευαισθησίες με ειδική μνεία για τα ζώα αλλά παντελής ισοπέδωση των διαφορετικών ομάδων ανθρώπων. Πού είναι η πρόβλεψη για ασθένειες που δεν τους επιτρέπεται ο κατ΄οίκον περιορισμός, ή χρειάζονται συχνές μετακινήσεις για ιατρικούς σκοπούς/ελέγχους αλλά και άλλες περιπτώσεις; Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ...]

Πηγή: protothema.gr δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "Κορωνοϊός: Έως και ισόβια κάθειρξη σε όσους παραβιάζουν τους περιορισμούς"


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×