Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αποχώρησε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ η Ελλάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας!

Την αποχώρησή της από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, η οποία διεξαγόταν στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε σε ένδειξη διαμαρτυρίας η ελληνική αντιπροσωπεία.

Μεταξύ άλλων, οι Έλληνες βουλευτές κατήγγειλαν τις «συστηματικές προσπάθειες του προεδρεύοντος να διακόψει τις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις τους, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών τους», σχετικά με το ζήτημα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
Η κοινή ανακοίνωση:

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ως Ελληνική Αντιπροσωπεία θέσαμε με έμφαση το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά από τοποθέτηση του Πρεσβευτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αφ' ενός ζητήσαμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αφ' ετέρου επιδιώξαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας των λοιπών χωρών μελών του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους κινδύνους ανάφλεξης που προκαλούν στην περιοχή.

Αναδείξαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Τουρκία με τη συμφωνία της με τη Λιβύη συνειδητά παραβιάζει την αρχή του Διεθνούς Δικαίου ότι στον καθορισμό της ΑΟΖ λαμβάνονται υπ' όψιν τα νησιά. Τονίσαμε δε ότι έχουμε ήδη δείγματα γραφής από την Άγκυρα, σε άλλο πεδίο, σχετικά με την πρακτική αξιοποίηση των νομικών της ακροβασιών: η Τουρκία ήδη διενεργεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου σε οικόπεδα που με διεθνή διαγωνισμό δόθηκαν για έρευνα σε πετρελαϊκές εταιρείες κρατών μελών του ΝΑΤΟ όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Ο Προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μας διέκοπτε στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας. 

Αφού έστω και διακοπτόμενοι ολοκληρώσαμε τις τοποθετήσεις μας, η Αντιπροσωπεία μας αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τη στάση του Προεδρεύοντος».
Ποιοι βουλευτές απαρτίζουν την ελληνική αντιπροσωπεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίζεται από τους εξής επτά βουλευτές:
Γιαννάκου Μαριέττα (ΝΔ)
Δαβάκης Αθανάσιος (ΝΔ)
Βολουδάκης Μανούσος Κωνσταντίνος (ΝΔ)
Σαλμάς Μάριος (ΝΔ)
Μπάρκας Κωνσταντίνος (ΣΥΡΙΖΑ)
Τζάκρη Θεοδώρα (ΣΥΡΖΑ)
Λοβέρδος Ανδρέας (ΚΙΝΑΛ)
Τι είναι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1955 και απαρτίζεται από 266 βουλευτές των 29 χωρών - μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Κοινοβούλια χωρών μη μελών της Συμμαχίας μετέχουν στις δραστηριότητες της Συνέλευσης υπό το καθεστώς
συνδεδεμένου μέλους (12 κράτη)
κοινοβουλευτικού παρατηρητή (8 κράτη)

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ έχει ως σκοπό την προαγωγή του διακοινοβουλευτικού διαλόγου για θέματα ασφάλειας, την ενδυνάμωση του διατλαντικού δεσμού και της αλληλεγγύης μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων, καθώς και την προώθηση των στόχων της Συμμαχίας, όπως η συνεργασία των χωρών - μελών της σε διάφορους τομείς (στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό). 

Η γραμματεία της Συνέλευσης εδρεύει στις Βρυξέλλες. Σε ετήσια βάση, πραγματοποιούνται δύο Ολομέλειες: η εαρινή, το μήνα Μάϊο και η ετήσια, το μήνα Νοέμβριο, ενώ σημαντικό μέρος των εργασιών της Συνέλευσης επιτελείται από τις Επιτροπές:
Πολιτικής Πτυχής της Ασφάλειας
Άμυνας και Ασφάλειας
Οικονομικών και Ασφάλειας
Πολιτική Επιτροπή
Επιστήμης και Τεχνολογίας

Η Ελλάδα συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΝΑΤΟ με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία επτά τακτικών και επτά αναπληρωματικών μελών.

Πηγή: sputniknews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×