Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Κινητικότητα παρατηρείται στην προώθηση του αγωγού IAP (Ionian Adriatic Pipeline)

Με τον TAP να βρίσκεται -κατασκευαστικά- σε πλήρη εξέλιξη, κινητικότητα παρατηρείται και στην προώθηση του αγωγού IAP (Ionian Adriatic Pipeline) μέσω του οποίου η Κροατία αναμένει να τροφοδοτείται με περίπου 2,5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως.

Ο αγωγός IAP θα συνδέσει το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Κροατίας με τον TAP, μέσω Μαυροβουνίου και Αλβανίας αλλάζοντας ακόμα περισσότερο τον ενεργειακό χάρτη στα Βαλκάνια. Το κροατικό Υπουργείο Ενέργειας δήλωσε, για την προοπτική σύνδεσης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου με τον -υπό κατασκευή- TAP, ότι η χώρα θεωρεί τον Διαδριατικό Αγωγό ως σημαντικό μέρος του Νότιου Διαδρόμου Αερίου καθώς θα προσφέρει διαφοροποίηση των διαδρομών τροφοδοσίας και θα συμβάλλει στην ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρώπης.

Η μεταφορική ικανότητα του IAP θα ανέρχεται σε 5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως και το συνολικό μήκος του αγωγού, από το Σπλιτ της Κροατίας έως το Φιέρι της Αλβανίας, θα είναι 511 χλμ., με το μήκος του αγωγού εντός κροατικού εδάφους να φτάνει τα 252 χλμ.

Οι εταιρείες που προωθούν το έργο σε Κροατία, Μαυροβούνιο και Αλβανία είναι οι: PLINACRO Ltd, Montenegro Bonus d.o.o. και ALBGAZ Sh.A. αντίστοιχα. Η Αλβανία θα τροφοδοτείται με 1 δισ. κ.μ. ετησίως, το Μαυροβούνιο με 0,5 δισ. κ.μ. και η Νότια Βοσνία και Ερζεγοβίνη με 1 δισ. κ.μ.

Η υλοποίηση του συνόλου του έργου για τον Ionian Adriatic Pipeline, θα επιτρέψει το άνοιγμα ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων στο πλαίσιο του τέταρτου διαδρόμου μεταφοράς της ΕΕ, δημιουργώντας μία νέα σύνδεση παροχής φυσικού αερίου από τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας.

Ο IAP θα έχει δυνατότητα αμφίδρομης ροής αερίου, δηλαδή θα είναι σε θέση να παρέχει φυσικό αέριο στη ΝΑ Ευρώπη και από άλλες πηγές, μία από τις οποίες θα είναι η μελλοντική εγκατάσταση ΥΦΑ στο νησί Krk της Κροατίας. Η μελέτη σκοπιμότητας του αγωγού χρηματοδοτήθηκε από το WBIF (Western Balkans Investment Framework) και έχει ολοκληρωθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2014.

Πηγή: ypodomes.com


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×