Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Με ένα tweet ολόκληρη η Μέση Ανατολή έχει πάρει φωτιά (!)

«Αν το Ιράν θέλει να πολεμήσει, αυτό θα είναι το τέλος του. Ποτέ μην απειλείτε τις Ηνωμένες Πολιτείες!», προειδοποίησε στο Twitter στις 19 Μαΐου ο Ντ. Τραμπ. Το είδαμε: triklopodia.gr.

Ο διάσημος Βρετανός George Galloway, σχολιάζοντας πολύ καυστικά στο Russia Today το tweet του Προέδρου Τραμπ αναφέρει ότι, μια τέτοια απειλή που έμμεσα υπονοεί την χρήση πυρηνικών εναντίον ενός από τα μεγαλύτερα Ισλαμικά κράτη, μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια αστάθεια με απρόβλεπτες συνέπειες, ειδικά μετά την απόσυρση από την συνθήκη INF (πυρηνική συμφωνία). Επιπλέον, ο George Galloway διευκρίνισε ότι αυτή η απειλή, ενέχει σαφή κίνδυνο για την ασφάλεια του πλησιέστερου διεθνούς εταίρου του Ντ. Τραμπ, του Ισραήλ, διότι βρίσκεται εντός της εμβέλειας της στρατιωτικής τεχνολογίας του Ιράν.

Το παρόν άρθρο μπορεί να θεωρηθεί και ως συνέχεια από ΕΔΩ...

Συνεχίζοντας, με το βρετανικό φλεγματικό του ύφος, υπενθυμίζει στον Ντ. Τραμπ ότι υποτιμά τον ζήλο της ιρανικής ηγεσίας και των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, για τους οποίους ο θάνατος είναι το εισιτήριο για τον Παράδεισο σύμφωνα με τα πιστεύω τους. Και καταλήγει, στο συμπέρασμα ότι το παραπάνω tweet μπορεί να είναι το πιο ανησυχητικό στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους!
Ντ. Τραμπ: «Να θυμάστε ότι προέβλεψα πολύ καιρό πριν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα επιτεθεί στο Ιράν, λόγω της αδυναμίας του να διαπραγματευτεί κατάλληλα-καθόλου επιδέξιος!»

Είναι γεγονός ότι το Ιράν δέχεται μεγάλες πιέσεις από τις ΗΠΑ ενώ η ιρανική κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την οποιαδήποτε επαφή με τον πρόεδρο Τραμπ και το επιτελείο του, πράγμα που μπορεί δυνητικά να οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου στην Μέση Ανατολή και όχι μόνο... Την δήλωση του Ντ. Τραμπ επέκριναν και πολλοί Αμερικανοί -φίλα προσκείμενοι στον Μπ. Ομπάμα- μέσω Twitter, οι οποίοι του υπενθύμισαν τις δηλώσεις του το 2013, όπου επέκρινε ανοικτά τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα για τους τότε χειρισμούς του σχετικά με το Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τον αδέξιο.

Δεδομένης  της κατάστασης, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής των Αράβων ηγετών στη Μέκκα στις 30 Μαΐου. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ αλ Θάνι είχε συνάντηση στην Ντόχα με τον αρμόδιο για τα θέματα της Μ. Ανατολής Βρετανό Διπλωμάτη Σερ Τζων Λόριμερ χωρίς να γίνουν δηλώσεις μετά. Ενώ η Τεχεράνη δηλώνει ότι  έχει τετραπλασιάσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και οδεύει ενδεχομένως προς την κατασκευή πυρηνικών όπλων (αν δεν έχει ήδη, όπως το Ισραήλ και ΗΠΑ διατείνονται). Ταυτόχρονα οι Ιρανοί υποστράτηγοι  Σαλάμι, Γκασαμι και Σολεϊμάνι δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να πλήξουν αμερικανικούς αλλά και ισραηλινούς στόχους. Περισσότερο περιπλέκει την κατάσταση το γεγονός ότι στις 21 Μαΐου ρωσικό φορτηγό πλοίο κατέπλευσε στο Ιράν και φημολογείται ότι παρέδωσε στρατιωτικό υλικό. Ενώ συστήματα Patriot-3 καταφθάνουν στο Κατάρ, Κουβέιτ και Μπαχρέιν. Οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης επιδεινώθηκαν ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι φερόμενες ιρανικές “απειλές”.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×