Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, το συγκεκριμένο κοίτασμα συνιστά ένα κοίτασμα μεσαίου μεγέθους, με φυσικό αέριο καλής ποιότητας, ωστόσο, η ποσότητα που έχει βρεθεί δεν φτάνει για να γεμίσει τον αγωγό East Med που θα άλλαζε την γεωστρατηγική θέση της Κύπρου.
Στην εκτίμηση ότι το μέγεθος του κοιτάσματος που ανακαλύφθηκε στον Γλαύκο, στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για διεκδικήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, προχώρησε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήεων του ΣΚΑΪ, ο κ. Συρίγος εξήγησε ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα συνιστά ένα κοίτασμα μεσαίου μεγέθους, με φυσικό αέριο καλής ποιότητας, ωστόσο, η ποσότητα που έχει βρεθεί δεν φτάνει για να γεμίσει τον αγωγό East Med που θα άλλαζε την γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, ενώ δεν φαίνεται να επαρκεί ούτε για την δημιουργία εργοστασίου υγροποιήσεως φυσικού αερίου.
Ως εκ τούτου, ο καθηγητής θεωρεί ότι είναι σχετικά απίθανο η Τουρκία να προσπαθήσει να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς είναι αρκετά μακριά από την εμβέλεια διεκδικήσεων της. Δεν αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο η γειτονική χώρα να επιχειρήσει να αυξήσει την ένταση, προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι εκείνη είναι το κράτος με το οποίο οφείλουν να συζητούν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Συρίγος εκτιμά μάλιστα ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να το πράξει αυτό με στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή καθώς επίσης και επιχειρώντας να πραγματοποιήσει γεώτρηση στα τεμάχια 4 και 5 για τα οποία δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον καμία εταιρεία μέχρι σήμερα.
Συνιστά μάλιστα στην κυπριακή κυβέρνηση να δημιουργήσει άμεσα οικονομικό συμφέρον στα τεμάχια της ΑΟΖ της, ως ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα, καθώς, όπως υποστηρίζει, η Τουρκία αποφεύγει να εισέρχεται σε οικόπεδα τα οποία έχουν δοθεί μέσω διεθνών διαγωνισμών σε ξένες εταιρείες, διότι δεν επιθυμεί να πάει κόντρα στα οικονομικά τους συμφέροντα.
Ο καθηγητής κάνει ιδιαίτερη μνεία στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο εφάπτεται στο οικόπεδο 6 και εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία της ENI και της Total και παραμένει ανεκμετάλλευτο. Σύμφωνα με τον ίδιο, νοτίως του τεμαχίου 6 έχει βρεθεί το κοίτασμα Καλυψώ, το οποίο εκτείνεται και στο οικόπεδο 7, για το οποίο η Κύπρος έχει κινήσει διαδικασίες απόδοσής του, με επικρατέστερο πλειοδότη την κοινοπραξία ENI – Total.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ίδιο το κοίτασμα, ο κ. Συρίγος επεσήμανε ότι είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για σημαντικότερες ποσότητες, μεγέθους Ζορ ή Λεβιάθαν, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε εκ του αποτελέσματος.
Τόνισε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο εύρημα είναι άλλη μία απόδειξη των πλούσιων κοιτασμάτων που διαθέτει η περιοχή και έπεται συνέχεια.
Πηγή: Άγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Εθνικά Θέματα Ενεργειακές και Πλουτοπαραγωγικές newpost.gr, tideon.org