Οι κ. Μητσοτάκης και Μακρόν, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να δίδεται αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη- μέλη της Ε.Ε. για τις δαπάνες στην άμυνα.
Σχεδόν μία ώρα κράτησε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, χθες το απόγευμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, με αφορμή την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης πραγματοποιήθηκε συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων, ενώ συζητήθηκαν ακόμη θέματα ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη καθώς και θέματα άμυνας, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζεται αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη που θέλουν να επενδύσουν στην άμυνα. Πρόκειται για τη γνωστή πρόταση του κ. Μητσοτάκη να εξαιρούνται εκ των προτέρων οι επενδύσεις στην άμυνα από τους δημοσιονομικούς στόχους και όχι εκ των υστέρων, όπως ισχύει με το τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν μετά τη συνάντηση πως «τέθηκαν όλα τα ζητήματα», υπονοώντας πως στην ατζέντα του τετ α τετ ήταν και το θέμα της πιθανής πώλησης των υπερσύγχρονων πυραύλων αέρος αέρος Meteor στην Τουρκία, που απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα. Το θέμα, άλλωστε, ο πρωθυπουργός το είχε θέσει και την περασμένη Τρίτη, όταν είχε συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής. Οι πληροφορίες λένε πως όταν ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στον Γάλλο πρόεδρο, εκείνος έριξε τότε το μπαλάκι στους Βρετανούς λέγοντας πως οι επαφές με την Αγκυρα γίνονται με δική τους πρωτοβουλία. Οι πληροφορίες λένε πως η συζήτηση κινήθηκε και χθες στο ίδιο πλαίσιο, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως το θέμα αφορά περισσότερο τη Βρετανία και σε κάθε περίπτωση δεν επηρεάζει τις ελληνογαλλικές σχέσεις και την κοινή οπτική των δύο χωρών, καθώς Γαλλία και Ελλάδα έχουν συνάψει στρατηγική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας η οποία «είναι πολύ ισχυρή».
Πλην της συνάντησης με τον Γάλλο πρόεδρο, το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι είχε ως βασικό σκοπό, όπως προειπώθηκε, τη Σύνοδο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην οποία συμπροεδρεύει η Ινδία και μάλιστα έδωσε το «παρών» και ο πρωθυπουργός της τελευταίας, Ναρέντρα Μόντι. Η διάσκεψη έχει διεθνή χαρακτήρα, με προσκεκλημένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο, διεθνείς οργανισμούς αλλά και μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Αυτό που μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές είναι πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι σηματοδοτεί τη σημασία που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στην τεχνητή νοημοσύνη και τη δυναμική που αναπτύσσει σε όλα τα επίπεδα.
«H Eλλάδα δεν παρακολουθεί, συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις και στον διεθνή διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη στο ανώτατο επίπεδο», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός διαθέτει πλέον ένα συγκροτημένο σχέδιο για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα που του παρέδωσε η αρμόδια Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με επικεφαλής τον Κωστή Δασκαλάκη. Από τις προτάσεις μάλιστα της επιτροπής, που είχαν παραδοθεί στον πρωθυπουργό πριν από περίπου δύο μήνες, ήδη υλοποιούνται τα πρώτα βήματα. Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα επελέγη να είναι μία από τις επτά χώρες στην Ε.Ε. που θα αναλάβει τη δημιουργία ενός AI Factory, όπου θα αναπτύσσονται εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και που θα αποτελεί σημείο επαφής για όλη την ερευνητική κοινότητα. Επίσης, υλοποιείται το ετήσιο φόρουμ με θέμα την ηθική και την τεχνητή νοημοσύνη, ένα ζήτημα που απασχολεί παγκοσμίως. Ο πρωθυπουργός είχε και πολλά τετ α τετ, όπως με τον CEO της Ericsson Group, Μπόργε Εκχολμ, με τον ιδρυτή της DeepΜind, Ντέμη Χασάμπη, αλλά και με ανώτερο στέλεχος της Open AI.
[iEpikaira: Εάν δεν συναινέσει η Γαλλία δεν μπορεί η Τουρκία να προμηθευτεί τους πυραύλους. Όλα τα υπόλοιπα είναι στάχτη στα μάτια. Επίσης, στα αζήτητα παραμένει η φημολογούμενη παραγγελία της 4ης Belh@rra... Τον Σεπτέμβριο του 2024 ο πρωθυπουργός έγραφε: "Καθώς η χώρα μας ετοιμάζεται να υποδεχθεί την πρώτη φρεγάτα Belharra και την ημέρα που στα ναυπηγεία της Naval Group στο Lorient καθελκύεται η δεύτερη ενώ κατασκευάζεται η τρίτη, ξεκινούν οι διαδικασίες για την προμήθεια και τέταρτου σκάφους αυτού του τύπου. Γίνεται, έτσι, πράξη το μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων που εξαρχής είχα προσωπικά εξαγγείλει. Η δαπάνη της νέας αγοράς έχει προϋπολογιστεί κατά τρόπο που δεν διαταράσσει τη δημοσιονομική μας συνέπεια. Κρίθηκε, ωστόσο, απαραίτητη αφού η θωράκιση της πατρίδας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Η Ελλάδα όλο και πιο ισχυρή".]
Πηγή: kathimerini.gr δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "Μητσοτάκης – Μακρόν: Οι πύραυλοι Meteor ξανά στην ατζέντα"
Τι ειπώθηκε για πώληση των πυραύλων «Meteor» στην Τουρκία
![](https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2025/02/MITSOTAKIS_MACRON1_10022025-1200x675.jpg)
Ικανοποίηση στην Αθήνα για τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα (10.02.2025) στο Παρίσι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στον Γάλλο πρόεδρο το θέμα του αιτήματος της Τουρκίας να προμηθευτεί τους πυραύλους «Meteor».
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε στον Εμανουέλ Μακρόν το αίτημα της Ελλάδας προς τις σύμμαχες χώρες που μετέχουν στην κοινοπραξία για τους «Meteor», να μην προχωρήσουν σε αυτή την πώληση, καθώς η απόκτηση αυτών των πυραύλων από την Τουρκία, σε συνδυασμό με την απόκτηση Eurofighter, μπορούν να ανατρέψουν την ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο.
Η Ελλάδα ζήτησε από τη Γαλλία να μην άρει το βέτο πώλησης «Meteor» στην Τουρκία, καθώς το Παρίσι δέχεται τις πιέσεις της Βρετανίας, η οποία έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό στην κοινοπραξία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος είχαν για περίπου μία ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, αναφορικά τόσο με τις διμερείς σχέσεις όσο και με τα ζητήματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας.
Η συζήτηση των δύο ηγετών επικεντρώθηκε και στα θέματα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε συνάρτηση με τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και στα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν ότι απαιτείται αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη – μέλη που επιθυμούν να αυξήσουν τις επενδυτικές τους δαπάνες στον τομέα της άμυνας.
Πηγή: newsit.gr
Politico: Η Ελλάδα πιέζει τη Γαλλία να διακόψει την πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία
Έντονες πιέσεις ασκεί η ελληνική κυβέρνηση προς τη Γαλλία, προκειμένου να σταματήσει την πώληση στην Τουρκία πυραύλων Meteor που κατευθύνονται από ραντάρ στην Τουρκία, σύμφωνα με το Politico.
Ειδικότερα, η πιθανή πώληση βρέθηκε στην ατζέντα της συνάντησης τη Δευτέρα (11/02) μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι στο περιθώριο της παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για τη δράση Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η Αθήνα προσπαθεί να σταματήσει την πώληση, φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο την αεροπορική υπεροχή που απέκτησε πρόσφατα στην ανατολική Μεσόγειο.
Σημειώνεται ότι, η Ελλάδα έχει αγοράσει 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale γαλλικής κατασκευής, αλλά η Τουρκία δεν μπορεί εύκολα να το πετύχει, αφού αποβλήθηκε από το πρόγραμμα F-35 το 2019, αφού αγόρασε το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400.
Από την άλλη, τώρα η Άγκυρα σκοπεύει να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon -20 μεταχειρισμένα από το Ηνωμένο Βασίλειο και 20 νέα - και θέλει να είναι εξοπλισμένα με Meteors. Οι πύραυλοι κατασκευάζονται από την ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής όπλων MBDA με έδρα το Παρίσι.
Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας κάλεσε τη Γαλλίδα πρέσβη στην Αθήνα, Laurence Auer, ζητώντας «μια επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις αναφορές για την πώληση».
«Εξέφρασα στη Γαλλίδα πρέσβη την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που δε συνάδει με τις άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών» ανέφερε ο κ. Δένδιας στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Μετά τη σχετική ενημέρωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη, συναντήθηκα σήμερα στο ΥΠΕΘΑ με την Πρέσβη της Γαλλίας, κα Laurence Auer, από την οποία ζήτησα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων… pic.twitter.com/40XTNS9vyJ— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 29, 2025
Επιδιώκοντας να αμβλύνει τις ανησυχίες της Αθήνας, η Γαλλίδα διπλωμάτης ανέφερε σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι η Γαλλία, ηγείται των συνομιλιών για τη συμφωνία, υπενθυμίζοντας τη γαλλο-ελληνική συμφωνία του 2021 που προβλέπει τον όρο της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.
Ο Γάλλος διπλωμάτης επισήμανε επίσης μια σημαντική στρατιωτική συμφωνία που υπογράφηκε το 2021 μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, η οποία περιελάμβανε μια ρήτρα για την αμοιβαία αμυντική βοήθεια.
Η ίδια γραμμή επαναλήφθηκε και στη συνάντηση Μακρόν - Μητσοτάκη τη Δευτέρα.
«Ο Γάλλος Πρόεδρος επιβεβαίωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό τη δέσμευση της Γαλλίας στη γαλλο-ελληνική στρατηγική εταιρική σχέση και στην ασφάλεια της Ελλάδας», σύμφωνα με την ανακοίνωση για τη συνάντηση από τη γαλλική προεδρία.
Παρά τις ανησυχίες της Ελλάδας, αρκετές χώρες της ΕΕ προχωρούν σε πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.
Ταυτόχρονα, Αθήνα ετοιμάζει επίσημη διαμαρτυρία κατά της Ιταλίας για την αμυντική της συμφωνία με την Τουρκία. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η Ρώμη παρέκαμψε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς εγκρίνοντας την πώληση της Piaggio Aerospace στην τουρκική Baykar χωρίς να ενημερώσει τους εταίρους της ΕΕ, σύμφωνα με το Politico που επικαλέστηκε δημοσίευμα του ελληνικού Τύπου.
Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη συνεχιζόμενη συμφωνία ύψους 2,5 δισ. ευρώ της Γερμανίας για έξι υποβρύχια προς την Άγκυρα.
Η Ισπανία συνέβαλε στην κατασκευή του τουρκικού αεροπλανοφόρου Anadolu, ενώ τον Δεκέμβριο οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία για το Jet Trainer Aircraft Project.
Στο μεταξύ, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ενδέχεται να επανεξετάσει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου.
Πηγή: liberal.gr
Μεγαλοπρεπές άδειασμα από Μακρόν, μεγαλοπρεπέστατα ψεύδη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πώληση Meteor στους Τούρκους
![](https://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2025/02/mitsotakis_macron6461149-930x550.jpg)
Οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν πανάκριβα την «εξοπλιστική διπλωματία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, διαπιστώνοντας πόσο αναποτελεσματική είναι και στην υπόθεση της πώλησης πυραύλων Meteor στην Τουρκία. Πύραυλοι τους οποίους «χρυσοπλήρωσαν» οι Έλληνες φορολογούμενοι ,μαζί με τα Rafale, για να «αλλάξει η ισορροπία στο Αιγαίο υπέρ μας», όπως μας διαβεβαίωναν από την κυβέρνηση. Τώρα που ο «φίλος» και «σύμμαχος» Μακρόν δίνει το πράσινο φως για να πουληθούν οι Meteor και στην Τουρκία η κυβέρνηση Μητοτάκη έχει κρυφτεί ως συνθήθως πίσω από τερατώδη ψεύδη, τα οποία ενίσχυσε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν στη συνάντηση που είχε με τον Μητσοτάκη στο Παρίσι.
Το μέγα ψεύδος που επικαλούνται και στο Μαξίμου είναι ότι «η MBDA είναι ένα πολυεθνικό κονσόρτσιουμ» και ότι …ο καϋμένος ο Μακρόν δεν μπορεί να κάνει κάτι για να αποτρέψει των πώληση των Meteor στην Τουρκία! Ψεύδος μεγάλο!
Για να πουληθεί οποιοδήποτε οπλικό σύστημα της MBDA σε χώρα εκτός του κονσόρτσιουμ θα πρέπει να δώσουν «πράσινο φως» και οι τρεις χώρες που το αποτελούν. Δηλαδή Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και ΓΑΛΛΙΑ! Αν μία από τις τρεις διαφωνήσει ,τότε κάνενα όπλο και φυσικά και οι Meteor δεν μπορούν να πουληθούν! Απόδειξη η Αίγυπτος, η οποία αγόρασε Rafale αλλά ΔΕΝ της έδωσαν τους Meteor! Ποια χώρα «πάτησε πόδι» για να μην πουληθούν οι Meteor στην Αίγυπτο; Σωστά μαντέψατε η Γαλλία!!!
Συνεπώς ας αφήσουν στο Μαξίμου , τα ασύστολα ψεύδη με τα οποία προσπαθούν να καλύψουν το ανεπανάληπτο φιάσκο ,για το οποίο κάποιος πρέπει να απολογηθεί.
Η Τουρκία «σπρώχνεται» απροκάλυπτα από «συμμάχους» μας οι οποίοι έχουν «τσεπώσει» δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων! Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία ,Ιταλία και Ισπανία που έχουν την κοινοπραξία που κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter ,συμφωνούν να πουλήσουν στην Τουρκία. Τώρα η MBDA την οποία ελέγχουν Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο, πουλάει τους Meteor στην Τουρκία! Ο Μακρόν λέει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα κι αυτός μιλά για …την τεχνητή νοημοσύνη και δεν λέει κουβέντα στον Γάλλο πρόεδρο που τον «άδειασε» χωρίς δεύτερη σκέψη, προφανώς επειδή τον θεωρεί δεδομένο.
Και πως να μην τον θεωρούν δεδομένο; Έδωσε συγχωροχάρτι στον Ερντογάν ,ο οποίος το πήρε , μιλά με όλους τους δήθεν συμμάχους μας ως πρνομιακός εταίρος κι ας μην έχει πληρώσει ακόμη ένα ευρώ στις αμυντικές τους βιομηχανίες. Σε αντίθεση με εμάς που μόνο στους Γάλλους έχουμε πληρώσει το 2024, μισό δις!
Τι θα σημάνει η αγορά Eurofighter και Meteor για την Τουρκία;
Αν όπως όλα δείχνουν , η Τουρκία βρεθεί με Eurofighter και Meteor, τότε το πλεονέκτημα που υποτίθεται απέκτησε η Ελλάδα με την αγορά των Rafale, εξασθενεί αν δεν εξαφανίζεται τελείως.
Ο Meteor είναι πύραυλος BVR (BEYOND VISUAL RANGE), ο οποίος προσβάλλει στόχους πέραν του οπτικού πεδίου σε απόσταση μέχρι 120 χιλιομέτρων, με μηδενική πιθανότητα επιβίωσης του στόχου στα 60 χιλιόμετρα. Αν λάβουμε υπόψη ότι το καθένα από τα 40 Eurofighter μπορεί να φέρει 6 τέτοιους πυραύλους, έναντι 4 που φέρουν τα 24 ελληνικά Rafale, καθίσταται αντιληπτό ότι ανατρέπεται και αριθμητικά το επιχειρησιακό μας πλεονέκτημα.
Πηγή: militaire.gr