Ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού και επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Ματζίντ μπιν Μοχάμεντ αλ-Ανσαρί χαρακτήρισε φήμες τις πληροφορίες για πιθανές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Συρίας και της Τουρκίας.
«Όλοι έχουμε δει εικασίες στα μέσα ενημέρωσης για αυτόν τον αγωγό φυσικού αερίου, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από εικασίες των μέσων ενημέρωσης», είπε, απαντώντας σε ερώτηση του TASS σχετικά με το πώς η Ντόχα αξιολογεί τις προοπτικές κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία μέσω Συρίας για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
«Εμείς στο Κατάρ είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τον συριακό λαό όσον αφορά την ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια, όπως στην περίπτωση του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού, και επίσης να συζητήσουμε όλα τα είδη τεχνικής βοήθειας [για την αποκατάσταση] υποδομών σε οικονομικό επίπεδο προμήθειες. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για αυτό το θέμα», πρόσθεσε.
Ο Αλ-Ανσαρί σημείωσε ότι η Ντόχα αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται «στη διατήρηση της σταθερότητας» στη Συρία και «να καλύψει τις ανάγκες του συριακού λαού».
Μετά την αλλαγή εξουσίας στη Συρία τον Δεκέμβριο του 2023, ορισμένα μέσα ενημέρωσης έγραψαν για πιθανή επανέναρξη του έργου κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ στην Τουρκία μέσω του εδάφους της Συρίας και άλλων αραβικών χωρών για την παροχή αερίου στην Ευρώπη.
Το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού Κατάρ-Τουρκίας συζητήθηκε από το 2009, αλλά η υλοποίηση του έργου, όπως αναφέρθηκε στην Άγκυρα, αναβλήθηκε λόγω της αντίθεσης των πρώην συριακών αρχών.
Στις 4 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε ότι το φυσικό αέριο του Κατάρ μπορεί να προμηθευτεί στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, με την επιφύλαξη της δημιουργίας ενός ασφαλούς συστήματος μεταφοράς και τη διασφάλιση της σταθερότητας στη Συρία και την περιοχή.
Το Κατάρ κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως στα αποθέματα φυσικού αερίου και την 6η στην παραγωγή του.
Σύμφωνα με το Gas Exporting Countries Forum, τον Νοέμβριο του 2024, το Κατάρ έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.
—