Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025

Η μικρή Ευρώπη, η "μεγάλη" Αμερική και η παγκόσμια αστάθεια

Την ώρα που η Ε.Ε. είναι υπό διάλυση, με τους Τραμπ και Πούτιν να προσπερνούν την ηγεσία της, ο Μητσοτάκης ψάχνει να βρει κατάλληλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μανώλης Κοττάκης

Την προσεχή ∆ευτέρα ορκίζεται ως ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο Ντόναλντ Τραμπ. Η ανάρρησή του στην εξουσία βρίσκει τη γηραιά ήπειρό μας σε τραγική πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Στο Βερολίνο τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να πάνε χειρότερα. Ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών – Φιλελευθέρων της Γερμανίας κατέρρευσε, ο βραχύβιος καγκελάριος Σολτς είναι παρελθόν και η άλλοτε κραταιά αυτή χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, γεγονός εντελώς ασυνήθιστο για την κουλτούρα της και τους κανόνες της. Είναι δε τέτοια η κατάπτωση που επικρατεί, ώστε το τρωθέν κύρος της δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες δυνάμεις να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χωρίς να καταγράφονται ιδιαίτερες αντιδράσεις.

Αποστερημένη από την πρόσβαση σε φθηνό φυσικό αέριο, η γερμανική οικονομία αγκομαχά και μεγάλες επιχειρήσεις της κινδυνεύουν να εξαγοραστούν με σορτάρισμα από μεγάλες αμερικανικές, αν προηγουμένως δεν πτωχεύσουν. Στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν, με δημοτικότητα μόλις 18%, εξελίσσεται στον μοιραίο άνθρωπο για τη χώρα του. Ο ασύλληπτος καιροσκοπισμός του να συμμαχήσει με την κομμουνιστική Αριστερά για να αποτρέψει την πλειοψηφία Λεπέν στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε και η μεγαλοπρεπής κυβίστησή του να ζητά την ελεημοσύνη της Λεπέν για να σταθεί η κυβέρνηση Μπαϊρού τον έχουν καταστήσει «εθνικό ανέκδοτο».

Αργά ή γρήγορα, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα προσφύγει σε πρόωρες προεδρικές εκλογές και θα «αποδράσει» προτού το χρέος πνίξει τη χώρα του και την προεδρία του. Σε μια σειρά χώρες της Ε.Ε., επίσης, βασιλεύει μεγάλη αστάθεια:

Στην Αυστρία κατέρρευσαν οι συνομιλίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης που θα ανακόψει την πορεία της Ακροδεξιάς προς την εξουσία, στη Ρουμανία ακυρώθηκαν οι προεδρικές εκλογές, στο Βέλγιο επικρατεί σχετική αστάθεια, στην Ολλανδία δεν έγινε πρωθυπουργός ο νικητής Βίλντερς.
Ασταθείς συνασπισμοί

Συνολικά σε τουλάχιστον 10 χώρες της Ε.Ε. κυβερνούν ασταθείς συνασπισμοί κυβερνήσεων συνεργασίας. Της δε Κομισιόν ηγείται μια ανυπόληπτη και μάλλον διεφθαρμένη ευρωπαϊκή ηγεσία, η οποία πρώτη φορά στα χρονικά δεν εκλήθη να παραστεί σε τελετή ορκωμοσίας Αμερικανού προέδρου. Τέτοιος εξευτελισμός.

Την ίδια ώρα:
• Το CNN καλεί τον πρόεδρο Ζελένσκι να συμβιβαστεί με την ιδέα της απώλειας εδαφών στην Ουκρανία και να συνθηκολογήσει με τον Πούτιν γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα χάσει όλη την Ουκρανία!
• Η ροή αζερικού αερίου προς την Ευρώπη διακόπτεται με μοιραίες συνέπειες για την οικονομία πολλών χωρών αυτόν τον δύσκολο χειμώνα.
• Η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς πολλές ευρωπαϊκές χώρες διακόπτεται μετά την απόφαση Ζελένσκι να απαγορεύσει τη διέλευση του μέσω του εδάφους της Ουκρανίας. Γεγονός που έχει συνέπειες για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Μολδαβία, ο λαός της οποίας ζεσταίνεται με κουβέρτες. Χρειάστηκε να φθάσουμε στο 2025 για να μάθουμε ότι το 40% του φυσικού αερίου που κατανάλωσε η Ευρώπη το 2024 το εισήγαγε σιωπηρώς από την εμπόλεμη με αυτήν Ρωσία!

Η Ευρώπη ευρίσκεται υπό διάλυση στις αρχές του 2025, λοιπόν. Τραμπ και Πούτιν προσπερνούν την ηγεσία της και διαπραγματεύονται κατ’ ιδίαν με τις χώρες της. Με την Ουγγαρία, με την Ιταλία, με όλους εκείνους τους ηγέτες πού είχαν «κάκαλα» στη μαύρη περίοδο των ∆ημοκρατικών και προάσπισαν το εθνικό τους συμφέρον, όχι το κακώς νοούμενο συμμαχικό συμφέρον. Το δυστύχημα για την ευρωπαϊκή ηγεσία, παράρτημα της οποίας είναι και η δική μας στην Ελλάδα, είναι το εξής: Καταδίκασε μόνη της τον εαυτό της σε κατάρρευση. Ο Τραμπ και ο Πούτιν είναι χειρουργικοί. Ο Τραμπ διά του Μασκ απελευθερώνει πλέον την πληροφόρηση των πολιτών στο X, στο facebook και το TikTok και θέτει σε εφαρμογή το σχέδιό του να κερδίσει ξανά η Αμερική τον θαυμασμό του πλανήτη. Αν θα πετύχει, άλλου παπά Ευαγγέλιο. Το ότι στοχεύει τη Γροιλανδία των σπάνιων γαιών για την «οικονομική ασφάλεια» των ΗΠΑ δείχνει πάντως πως ξέρει τι θέλει.

Ο Τραμπ διά των δορυφόρων του Μασκ στα οικόπεδα του ∆ιαστήματος ελέγχει πλέον στρατιωτικά τον κόσμο από πάνω. Όπως το GPS μάς δείχνει με τη βοήθεια του δορυφόρου ποιος δρόμος του λεκανοπεδίου είναι «κόκκινος» από το μποτιλιάρισμα, έτσι και οι χώρες μπορούν να υπολογίσουν πόσους στρατιώτες διατηρεί μια άλλη χώρα σε ένα νησί από την ενέργεια που καταναλώνουν στο έδαφος. Ο δε Πούτιν αφήνει τον χρόνο να λειτουργήσει υπέρ του. Η ∆ύση υπερηφανεύτηκε ότι κατήργησε το ρωσικό μονοπώλιο στην Ευρώπη, ανατίναξε με δολιοφθορά τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, αλλά η εξάρτησή της από το αμερικανικό μονοπώλιο αυτή τη στιγμή απεδείχθη λύση ανεδαφική. Και δεν αρκεί για να ξεδιψάσει η Ευρώπη, και είναι πάρα πολύ ακριβό. Κρυώνουν οι λαοί, πληρώνουν τα σπασμένα οι επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο για να ελέγξουν την Ευρώπη με επιθετική εξαγορά λαίμαργα δυτικά κεφάλαια.

Η Κομισιόν

Η ηγεσία της Κομισιόν, μέρος της οποίας είναι και ο δικός μας πρωθυπουργός, θα επιτύχει το απόλυτο κατόρθωμα: Θα κάνει ξανά την Αμερική μεγάλη και την Ευρώπη μικρή. Με βάση όλα αυτά τα αδιαμφισβήτητα δεδομένα, είναι αυτονόητο τι Πρόεδρο Δημοκρατίας θέλουμε και ποιος θα έπρεπε να είναι. Εάν τροφοδοτούσαμε το ρομπότ με όλα τα δεδομένα, θα τον έβρισκε ακόμα και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο κύριος Μητσοτάκης; Αμφίβολο, μα όχι απίθανο. Θα δούμε.

Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "Η μικρή Ευρώπη, η μεγάλη Αμερική και ο νέος ΠτΔ" newsbreak.gr φωτο protagon.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×