Η νέα κυβέρνηση της Συρίας πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη της επίσκεψη στο εξωτερικό, στην Τουρκία.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν δέχθηκε στο Προεδρικό συγκρότημα τον Υπουργό Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης στη Συρία, Ασάντ Χασάν Σαϊμπάνι , τον υπουργό Άμυνας Μουρχέφ Αμπού Κάσρα και τον επικεφαλής της Γενικής Οργάνωσης Πληροφοριών, Ενές Χατάμπ.
Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης στη Συρία, Ασάντ Χασάν Σαϊμπάνι, στην Άγκυρα.
“Θα παραλύσει την Ελλάδα, το μεγαλύτερο όνειρο του Χακάν Φιντάν”, γράφει το τουρκικό δημοσίευμα
Ο υπουργός Φιντάν δήλωσε ότι η πρεσβεία στη Δαμασκό άνοιξε μετά από 12 χρόνια και το Γενικό Προξενείο στο Χαλέπι θα ανοίξει στις 20 Ιανουαρίου και ότι η Τουρκία θα παράσχει κάθε είδους υποστήριξη στους εξεγερμένους της Συρίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ασάντ Χασάν Σαϊμπάνι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Πρόεδρο Ερντογάν και δήλωσε ότι η Συρία και η Τουρκία έγραψαν μια νέα ιστορία και από εδώ και πέρα θα εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις για να επιστρέψουν η χώρα στην κανονικότητα.
Δηλώνοντας ότι θα εργαστούν προς όφελος όλων των ανθρώπων στη Συρία, ο Σαϊμπάνι είπε, «Η προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησε την περιοχή και τη Συρία σε αστάθεια. Δεν έχουμε σχέσεις με αυτήν την παλιά κυβέρνηση. Η νέα Συρία είναι έτοιμη να αγκαλιάσει τους πάντες». είπε.
«Υπάρχουν εκείνοι που δεν θέλουν τη συνεργασία»
Αξιολογώντας την επίσκεψη και τις δηλώσεις της συριακής αντιπροσωπείας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Yeditepe Φουρκάν Καγιά ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Σαϊμπάνι ήταν πολύτιμες και είπε ότι η τρομοκρατία δεν θα βρει θέση στην περιοχή καθώς οι δύο χώρες αυξάνουν τη συνεργασία.
Δήλωσε ότι υπάρχει μια δύσκολη διαδικασία στη συνεργασία της Τουρκίας με τη Συρία:
«Κάποιοι θα θελήσουν να προκαλέσουν και να διαταράξουν αυτή τη διαδικασία. Αλλά ό,τι κι αν γίνει, η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, που θα είναι ένα μεγάλο γεωπολιτικό έπαθλο, θα είναι επίσης ένα σημαντικό τσιμέντο για το χαλύβδινο τόξο ειρήνης που θα φτάσει μέχρι τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική», όπως είπε.
«Το μεγαλύτερο όνειρο του Χακάν Φιντάν είναι η Συρία και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη
Ο Φουρκάν Καγιά αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις της συμφωνίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη πρόσφατα στις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας, και δήλωσε ότι αυτή η συμφωνία είναι ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα του Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Ο Καγιά είπε, «Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα του αξιότιμου Υπουργού Εξωτερικών είναι να συνάψει συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με τη Συρία.
Γιατί η συμφωνία ΑΟΖ που θα κάνουμε με τη Συρία, όταν συνδυαστεί με τη Λιβύη, θα ακινητοποιήσει το μέγιστο, προκλητικό, παράνομο της Ελλάδας. Η κατανόηση θα τους παραλύσει επίσης, είπε.
Οι σχέσεις Τουρκίας- Συρίας είναι πολύ σημαντικές για την Ανατολική Μεσόγειο
Αξιολογώντας την επίσκεψη της συριακής διοίκησης, ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής συντάκτης Μεχμέτ Μπεϊχάν είπε ότι η πρώτη επίσκεψη στην Τουρκία έχει βαθύ νόημα.
Τόνισε ότι η Τουρκία έχει ιστορική ευθύνη στη Συρία, λέγοντας ότι οι δύο χώρες έχουν κοινή ιστορία, πολιτισμό, γεωγραφία και κοινό μέλλον, προσθέτοντας ότι «το τουρκικό εσωτερικό της Συρίας είναι σημαντικό για τη γεωπολιτική της Τουρκίας και δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορά της είναι επίσης η Ανατολική Μεσόγειος είναι επίσης πολύ σημαντική για τη Συρία. Θα ενισχυθεί το χέρι της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Θα αποδυναμώσει επίσης τις προκλήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας. Από αυτή την άποψη, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ανατολική Μεσόγειο η νέα συριακή διοίκηση να έχει ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία», είπε.
Είναι σημαντικές και για την Τουρκία, τη Συρία και την Περιφέρεια
Δηλώνοντας ότι οι καλές σχέσεις των δύο χωρών είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για τη Συρία, ο Μπεϊχάν είπε:
«Επειδή όταν η Συρία έχει ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία, μπορεί να ανοιχτεί στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία μέσω της Τουρκίας.
Από αυτή την άποψη, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον λαό της Τουρκίας, τον λαό της Συρίας και της περιοχής να έχουν καλές σχέσεις και οι δύο χώρες.
Ομοίως, έχει βαθύ νόημα όσον αφορά την εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, η οποία προκαλεί προβλήματα στην Τουρκία εδώ και σαράντα χρόνια.
«Όταν το βλέπουμε από όλες αυτές τις προοπτικές, επαναλαμβάνω, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουν ισχυρές σχέσεις και οι δύο χώρες», όπως είπε.
Yalçın Taşbaşı- Haber7
—