Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025

Ένταση με την Τουρκία για το καθεστώς των Δωδεκανήσων

Ξύπνησε από τον λήθαργό του το Υπουργείο Εξωτερικών και απήντησε πρώτη φορά δημοσίως μετά από καιρό στις προκλητικές δηλώσεις Μπαχτσελί – Ο «Γκρίζος Λύκος» υπεστήριξε ότι τα νησιά είναι… «ιδιοκτησία του τουρκικού έθνους» και χαρακτήρισε τυχόν σύρραξη «γαμήλιο γλέντι»

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις αμφισβητήσεως του καθεστώτος των Δωδεκανήσων προέβη χθες ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν και πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσεως (Γκρίζοι Λύκοι) Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Μιλώντας στους βουλευτές του ετόνισε μεταξύ άλλων:

«Θα ήθελα να δηλώσω καθαρά, για μια φορά ακόμα, ότι ειδικά τα Δωδεκάνησα τα έχουν σφετεριστεί από τον πραγματικό τους ιδιοκτήτη, που είναι το τουρκικό έθνος, και τα έκλεψαν με κόλπα. Ακόμα και αν η Τουρκία μπορεί να ζήσει χωρίς τα Δωδεκάνησα, το να ζήσουν τα Δωδεκάνησα χωρίς την Τουρκία είναι ξεκάθαρα εκτός πραγματικότητας.

»Το να ακολουθείται μια επιθετική και επεκτατική πολιτική από την απέναντι όχθη του Αιγαίου δεν έχει να ωφελήσει κανέναν σε τίποτα, ιδίως δε τη χώρα που καταβάλλει τέτοιους κόπους.

»Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη “Γαλάζια Πατρίδα”. Υπάρχει η ειρηνική διπλωματία και θα έπρεπε να ριζώσουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας. Το να στηριχθούμε [αντίθετα] στη γλώσσα του πολέμου και των όπλων δεν θα οδηγήσει ποτέ σε ήττα της Τουρκίας, όπως ακριβώς συνέβη και πριν από 103 χρόνια».

Στις δηλώσεις του Τούρκου πολιτικού αρχηγού απήντησε το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση στην οποία τονίζονται τα αυτονόητα:

«Το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από διεθνή συνθήκη, τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.

»Η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, δεν παραιτείται από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της στην άμυνα, όπως προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Πόσω μάλλον τη στιγμή που απειλείται με πόλεμο (casus belli) σε περίπτωση που ασκήσει δικαίωμα που απορρέει από την κυριαρχία της, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

»Για τη διατήρηση της ειρήνης απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα και όχι εχθροπαθείς δηλώσεις. Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι καθολικά απορριπτέες».

Η απάντησις αυτή ήταν επιβεβλημένη, καθώς μια σειρά αναλόγων δηλώσεων Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων και πρωτίστως του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, είχαν μείνει αναπάντητες. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η στάσις αυτή σημειοδοτεί μια στροφή της ελληνικής Κυβερνήσεως προς τον ρεαλισμό. Περιμένουμε τώρα να δούμε την εφαρμογή του ρεαλισμού στην πράξη, καθώς πρέπει να τεθεί ένα πλαίσιο πριν πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη επίσκεψις Μητσοτάκη στην Τουρκία, οπότε είναι πολύ πιθανόν η τουρκική πλευρά να επαναλάβει τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της.

Ο Μπαχτσελί πάντως χθες δεν περιορίσθηκε στις ανιστόρητες απαιτήσεις για τα Δωδεκάνησα, αλλά επέμεινε ιδιαιτέρως στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου διατυπώνοντας και απειλές. Είπε συγκεκριμένα: «Οι προετοιμασίες της Ελλάδας για την ανάπτυξη πυραύλων με βεληνεκές 30 έως 300 χιλιομέτρων στα νησιά του Αιγαίου δεν είναι μόνο εντελώς αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο αλλά αποτελούν και απερίσκεπτα βήματα που θα πλήξουν θεμελιωδώς τις προσδοκίες για καλή γειτονία. Ο εξοπλισμός των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς βάσει σχεδίου αποτελεί πρόκληση για την Τουρκία και παρασύρει το Αιγαίο, που θα θέλαμε να είναι μια θάλασσα ειρήνης, σε μια δίνη εντάσεων και αντιπαραθέσεων.

Η επίδειξη όπλων από την Ελλάδα ακριβώς κάτω από τη μύτη μας, ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα, που μεταξύ των επτά νησιωτικών συμπλεγμάτων του Αιγαίου Πελάγους είναι αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στην Ανατολία, δεν αποτελεί μόνο ένα στρατηγικό σφάλμα αλλά και ένα τραγικό λάθος, που θα έχει σοβαρές ιστορικές, στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες».

Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες σε κανέναν ως προς το τι εννοεί, προβαίνει στις απειλές του μιλώντας για την δεκαετία του 1920: «Μιλάω ανοιχτά και προειδοποιώ ότι δεν χρειάζεται καν να πούμε τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Ελλάδα ευθυγραμμιστεί με τις δυτικές χώρες και σταθεί απέναντί μας, όπως συνέβη στη δεκαετία του 1920, και συμβουλεύω την διοίκηση της Αθήνας να προσέχει τα βήματά της. Πιστεύω πως με την ειρήνη θα κερδίσουν όλοι. Και πάλι, αν είναι απαραίτητο να πολεμήσουμε για να ζήσουμε ειρηνικά, αυτό θα είναι επίσης ένα γαμήλιο γλέντι για εμάς. Ζητάμε από τον Παντοδύναμο Θεό να θυσιάσουμε χίλιες φορές την ζωή και το αίμα μας για τις εθνικές μας ιερές αξίες».

Πηγή: estianews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×