Οι «συμμαχίες» που έχει «χτίσει» η Ελλάδα είναι η «υπερασπιστική γραμμή» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στο «κατηγορητήριο» για την ανυπαρξία της χώρας σε ότι συμβαίνει γύρω μας αλλά και για τον εμφανή πλέον φόβο με τον οποίο αντιμετωπίζει την Τουρκία. Οι «σύμμαχοι» μας είναι η πανάκεια για όλες τις απειλές που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα. Μόνο που αυτό το επιχείρημα φαίνεται να αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο…
Για να εξασφαλίσει αυτές τις «συμμαχίες» η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε τους Έλληνες πολίτες να πληρώσουν πάρα πολλά δισεκατομμύρια. Οι πολυδάπανες αγορές που ανακοινώθηκαν ,δικαιολογήθηκαν και με το γνωστό πλέον επιχείρημα της «εξοπλιστικής διπλωματίας». Με απλά λόγια πληρώνουμε για να εξασφαλίσουμε την «υποστήριξη» των «συμμάχων». Είναι μια πρακτική που την δοκίμασαν πολλές κυβερνήσεις και η αποτυχία της ήταν παταγώδης! Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ακολούθησε απλώς αυτή την αποτυχημένη πολιτική. Την …αποθέωσε.
Διαβάζουμε στην τουρκική εφημερίδα Milliyet και σε άρθρο του Οζάι Σεντίρ ότι οι Βρετανοί -σσ οι οποίοι πάντα «αγαπούν» την Τουρκία- έπεισαν τους Γάλλους «να πουλήσουν πυραύλους Meteor στην Τουρκία». Με αυτή την αγορά ,γράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος «η ελληνοτουρκική ισορροπία στον αέρα θα εξισωθεί ξανά. Χωρίς τους πυραύλους Meteor, τα Eurofighters θα ανταποκρίνονταν στα δύο πρώτα βήματα των αεροπορικών πολέμων νέας γενιάς, δηλαδή την αορατότητα και την ανάγκη να εντοπιστεί πρώτα ο εχθρός, αλλά ο κύριος στόχος της εξουδετέρωσης του εχθρού θα έλειπε. Τώρα αυτό ολοκληρώθηκε. Ζούμε σε μια γεωγραφία που απαιτεί αποτροπή ανά πάσα στιγμή».
Την ίδια ώρα η Ιταλία που επί Μελόνι -πολλές και πολλοί την θαυμάζουν στην Ελλάδα- έχει αναπτύξει προνομιακές σχέσεις με την Τουρκία, προχώρησε σε μία πολύ σημαντική συμφωνία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με όσα έγραψε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, «ο τουρκικός αμυντικός εργολάβος Baykar εξαγόρασε τον ιταλικό κατασκευαστή αεροσκαφών Piaggio Aerospace».
Έχει σημασία η συνέχεια της είδησης που δείχνει ότι δεν πρόκειται για μια συμφωνία της «ελεύθερης αγοράς και τι να κάνουμε», όπως θα σπεύσουν να υποστηρίξουν κάποιοι από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «η ιταλική εταιρεία, η οποία αναπτύσσει, κατασκευάζει και υποστηρίζει αεροσκάφη και αεροκινητήρες, βρισκόταν σε ειδική διαχείριση υπό κυβερνητικό έλεγχο από τότε που κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές το 2018.Η πώληση της Piaggio Aerospace εγκρίθηκε επίσημα από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, αφού η Baykar ανακηρύχθηκε νικήτρια στην δημοπρασία, κερδίζοντας ανταγωνιστές από διάφορες χώρες».
Να αναφέρουμε και την συνεργασία Ισραήλ-Τουρκίας στη Συρία; Ας δεχτούμε ότι πρόκειται για «συμμαχία» δύο εχθρών. Συμμάχησαν πάντως και η εξέλιξη δεν είναι καθόλου θετική για την Ελλάδα.
Για όσους σπεύσουν να υιοθετήσουν το μόνιμο ερώτημα-δικαιολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη «και τι μπορούμε να κάνουμε», να επισημάνουμε ότι εφόσον ήθελαν να «παίξουν» το «παιχνίδι» της «εξοπλιστικής διπλωματίας» όφειλαν να προσπαθήσουν να το παίξουν σωστά και κυρίως αποτελεσματικά. Όταν όμως πηγαίνεις και υλοποιείς αγορές χωρίς κανέναν διαγωνισμό, που θα έδινε το δικαίωμα πίεσης στους υποψήφιους πωλητές, τι άλλο μπορείς να περιμένεις; Θα σε περιπαίζουν αυτοί που χρυσοπλήρωσες και θα σου λένε ότι έτσι είναι η «ελεύθερη αγορά».
Είναι κάτι ανέφικτο να θέτεις όρους μη πώλησης οπλικών συστημάτων στην Τουρκία και ειδικά αυτών που αγοράζουν με τα λεφτά τους οι Έλληνες φορολογούμενοι; Όχι βέβαια και το είχαμε πετύχει εδώ και δεκαετίες με τους Γάλλους. Από την πρώτη αγορά του αιώνα που περιελάμβανε και τα Mirage 2000, οι Γάλλοι δεν πούλησαν στους Τούρκους σοβαρά οπλικά συστήματα. Έκαναν και κάνουν πολλές δουλειές στην Τουρκία, αλλά να πουλήσουν πυραύλους τους οποίους έχουν πουλήσει πρώτα στην Ελλάδα, δεν το έκαναν ποτέ! Αυτά τα έκαναν οι Γερμανοί που αφού εισέπραξαν τα δις των Ελλήνων για τα υποβρύχια τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, πήγαν απέναντι και ναυπήγησαν τα ίδια για τους Τούρκους! Το έκαναν και με τα δισεκατομμύρια που τους πληρώσαμε για τα Leopard και μετά πούλησαν μεταχειρισμένα Leopard σε τέτοιο αριθμό και κατάσταση που ακύρωσαν το ελληνικό «πλεονέκλτημα στον Έβρο». Το οποίο το είχαμε επίσης χρυσωπληρώσει. Τώρα θα πουλήσουν στην Τουρκία και Eurofighter…
Το ερώτημα που προκύπτει απ΄ όλα αυτά είναι εύλογο: στη διπλωματία μας έχει πάρει η κάτω βόλτα και αυτό το αποδεικνύει η πραγματικότητα. Στη λεγόμενη «εξοπλιστική διπλωματία» τίποτα δεν κάναμε με τόσα λεφτά που πληρώσαμε ,πληρώνουμε και θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε;
Πηγή: militaire.gr