Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Ακρωτηριάζουν τη Συρία

Διεθνής Σύνοδος στο Παρίσι για τη Συρία τον Ιανουάριο του 2025 για μια συμπεριληπτική και αξιόπιστη πολιτική μετάβαση

(upd6) Με τους τζιχαντιστές της Hayat Tahrir al-Sham και τους αντάρτες του Συριακού Εθνικού Στρατού να προσπαθούν να διαμορφώσουν την επόμενη ημέρα μετά την πτώση του καθεστώτος του πρώην προέδρου Bashar al Assad, τα σενάρια για τη Συρία κάθε άλλο παρά αισιόδοξα φαντάζουν.
Αναλυτές και διπλωμάτες εκτιμούν ότι το μέλλον είναι γεμάτο προκλήσεις με τη Συρία να απειλείται με ακρωτηριασμό αλλά ακόμα και με απώλεια της κρατικής της υπόστασης.
Πράγματι, τα μηνύματα είναι δυσοίωνα.
Ισραηλινοί μιλούν για ιστορική ευκαιρία προκειμένου να βελτιώσουν τις θέσεις τους στα σύνορα της Συρίας με πιο μόνιμο τρόπο, με την κυβέρνηση Netanyahu να διαμηνύει δημόσια και επίσημα ότι δεν πρόκειται να φύγει από τα εδάφη που έχει καταλάβει ο ισραηλινός στρατός.
Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι, αν και υποστηρίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτοί που… ελέγχουν τη Συρία, στέλνουν μήνυμα, ή καλύτερα τελεσίγραφο, στους τζιχαντιστές του al Golani ότι αν δεν στραφούν κατά των Κούρδων, τότε δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να εισβάλλουν.
Εάν οι Κούρδοι συνεχίσουν να έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ, κανείς δεν αποκλείει - και δεδομένου ότι ελέγχουν το 25% της συριακής επικράτειας – ακόμα και ένα σενάριο ανεξαρτησίας, προοπτική που σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται να ανεχθεί η Άγκυρα.

Τουρκία: Δεν κυβερνούμε εμείς τη Συρία

Η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει σε «επιθετική εξαγορά» της Συρίας, όπως είπε ο Donald Trump υποστήριξε σε συνέντευξη του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Hakan Fidan, ο οποίος θέλησε να διαβεβαιώσει πως η Άγκυρα δεν … κυβερνά τη Συρία μέσω των τζιχαντιστών και των ανταρτών.
Ωστόσο, στην ίδια συνέντευξη ο Fidan εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε τις νέες αρχές της Συρίας να στραφούν κατά των Κούρδων, διαφορετικά η Τουρκία θα επέμβει.
«Θα ήταν σοβαρό λάθος να χαρακτηριστεί αυτό που συμβαίνει στη Συρία κατάληψη της εξουσίας από την Τουρκία.
Για τον συριακό λαό, δεν έγινε καμιά κατάληψη της εξουσίας.
Είναι η βούληση του συριακού λαού που καταλαμβάνει την εξουσία σήμερα» είπε ο Fidan, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θέλει να κυβερνήσει τη Συρία μεταπολεμικά.
«Αυτό είναι το τελευταίο που θα θέλαμε…
Αντλούμε σημαντικά διδάγματα από αυτά που συμβαίνουν, διότι η κουλτούρα της κυριαρχίας είναι αυτή που κατέστρεψε την περιοχή μας.
Γι’ αυτό είναι κεφαλαιώδης η συνεργασία.
Όχι η τουρκική κυριαρχία, όχι η ιρανική ή η αραβική κυριαρχία, αλλά η συνεργασία.
Η αλληλεγγύη μας προς τον συριακό λαό δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ή να ορίζεται σήμερα ως εάν εμείς να κυβερνούσαμε τη Συρία.
Θεωρώ πως αυτό θα ήταν λάθος» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Στραφείτε κατά των Κούρδων, διαφορετικά θα επέμβουμε

Παρόλο αυτά, στην ίδια συνέντευξη ο Fidan έσπευσε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, προειδοποιώντας τις νέες αρχές της Συρίας ότι η Άγκυρα περιμένει να στραφούν κατά των Κούρδων, τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτες.
Όπως είπε, η Τουρκία δεν θα είχε κανέναν λόγο να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, εάν η νέα ηγεσία χειριστεί «σωστά» το θέμα.
«Υπάρχει νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό τώρα.
Νομίζω πως αυτό είναι πρωτίστως δικό τους ζήτημα…
Νομίζω πως αν χειριστούν αυτό το ζήτημα σωστά, δεν θα έχουμε κανέναν λόγο να επέμβουμε» τόνισε ο Fidan.
Δημοσιεύματα θέλουν τους Τούρκους να έχουν συγκεντρώσει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με τις κουρδικές περιοχές της Συρίας και να είναι έτοιμοι να εισβάλλουν άμεσα στο συριακό έδαφος.
Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως η συσσώρευση αυτή στρατιωτικών δυνάμεων παραπέμπει στις κινήσεις που γίνονταν το 2019 πριν από την εισβολή των Τούρκων στη βορειοανατολική Συρία.
Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις για να προλάβουν επίθεση κατά των Κούρδων

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Τουρκία, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Anthony Blinken επαναβεβαίωσε τη στήριξη του στους Κούρδους, διαμηνύοντας πως δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στην ισορροπία του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του ISIS.
Μάλιστα οι γερουσιαστές Chris Van Hollen (Δημοκρατικός) και Lindsey Graham (Ρεπουμπλικάνος) απειλούν με κυρώσεις τον Erdogan, αν δεν ασκήσει πιέσεις στους Σύρους αντάρτες που υποστηρίζει, έτσι ώστε να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση πυρός με τους Κούρδους.
Οι δύο γερουσιαστές υποστήριξαν ότι προτίθενται να καταθέσουν νομοσχέδιο που θα προβλέπει κυρώσεις εάν η Τουρκία δεν αποδεχτεί τους όρους για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και για την δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.
«Ενώ η Τουρκία έχει κάποιες νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας που μπορούν να αντιμετωπιστούν, αυτές οι εξελίξεις υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» υποστηρίζουν οι γερουσιαστές, τονίζοντας ότι «μετά την πτώση του καθεστώτος Assad, δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία έχουν εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των Σύρων Κούρδων εταίρων μας, απειλώντας για άλλη μια φορά τη ζωτική αποστολή της αποτροπής της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους».

Αποκάλυψη Hurriyet: Το Ισραήλ «εκβίασε» τον Assad να τους παραδώσει συντεταγμένες στρατιωτικών θέσεων, για να φύγει με... ασφάλεια

Σε αποκαλύψεις προχώρησε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, σχετικά με την φυγή του πρώην προέδρου της Συρίας, Bashar al Assad, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ απαίτησε από τον Assad να του παραδώσει τις συντεταγμένες στρατιωτικών στόχων της χώρας του πριν αναχωρήσει, για να εξασφαλίσει την φυγή του με... ασφάλεια!
Σύμφωνα με τον σχολιαστή ο Abdulkadir Selvi, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS, «αξιόπιστη πηγή» τον ενημέρωσε ότι ο Assad φέρεται να έδωσε έναν κατάλογο «που ανέφερε τη θέση των αποθηκών όπλων, των πυραυλικών συστημάτων και των πολεμικών αεροσκαφών ως εγγύηση ότι το Ισραήλ δεν θα τον στοχοποιούσε κατά τη διάρκεια της πτήσης του».
Ο Selvi πιστεύει ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα πλήγματα ακριβείας που πραγματοποίησε αργότερα το Ισραήλ σε στόχους στη Συρία, οι πληροφορίες που έδωσε η πηγή «δεν φαίνεται να είναι απλώς μια κατασκευασμένη ιστορία».
Ο σχολιαστής ανέφερε επίσης ότι «υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες» γύρω από την αποχώρηση του Assad από τη Συρία, «οι οποίες αφορούν ιδιαίτερα τον ρόλο του Ισραήλ», και ο Selvi «θα τις αποκαλύψει εν ευθέτω χρόνω».
Στα τέλη Νοεμβρίου, ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επίθεση σε θέσεις που κατείχαν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.
Στις 8 Δεκεμβρίου εισήλθαν στη Δαμασκό, αναγκάζοντας τα κυβερνητικά στρατεύματα να αποσυρθούν από την πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα ο πρώην ηγέτης της χώρας Bashar al Assad να διαφύγει στη Ρωσία.

H … συνταγή του 2019

Οι κυρώσεις που θα προτείνουν οι γερουσιαστές είναι παρόμοιες με αυτές που προβλέπονταν στο αντίστοιχο νομοσχέδιο που είχαν καταθέσει το 2019, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να εξαναγκάσει την Τουρκία και τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από αυτήν να προβούν σε μια κατάπαυση του πυρός με τους Κούρδους.
Συγκεκριμένα, σε αυτό το νομοσχέδιο προβλέπονταν κυρώσεις κατά ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Erdogan, κατά βασικών τουρκικών τραπεζών, κατά στρατιωτικών συναλλαγών και κατά δραστηριοτήτων στον ενεργειακό τομέα.
Τέλος, θα απαγορευόταν η παροχή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Τουρκία, θα επιβαλλόταν απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ στα στελέχη της τουρκικής ηγεσίας και θα απαιτούνταν από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες να συντάξουν έκθεση για τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του προέδρου Erdogan.
"Ιστορική ευκαιρία" για Ισραήλ

Πέρα όμως από την Τουρκία, τον ακρωτηριασμό της Συρίας προωθεί για τους δικούς του λόγους και το Ισραήλ, το οποίο κινήθηκε άμεσα για να επωφεληθεί από τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο έδαφος.
Από τις πρώτες ώρες της κατάρρευσης του Assad, το Ισραήλ μετακίνησε στρατιωτικές δυνάμεις – φτάνοντας μέχρι και 20 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό – και επέκτεινε τα κατεχόμενα εδάφη στα Υψώματα του Golan ενώ επέφερε συντριπτικά πλήγματα σε στρατιωτικές υποδομές και εγκαταστάσεις, «εξαφανίζοντας» τουλάχιστον το 80% του στρατού του Assad και διαλύοντας στρατιωτικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών και των ανταρτών.
Δημοσίευμα της Jerusalem Post υποστηρίζει πως αν και οι κινήσεις αυτές έχουν λογική, καμία από αυτές δεν αποτελεί μια πρωτοποριακή στρατηγική κίνηση.
«Η τρέχουσα κατάρρευση της Συρίας παρουσιάζει μια στρατηγική ευκαιρία για το Ισραήλ καθώς η περιοχή αναδιαμορφώνεται για τα επόμενα χρόνια» υποστηρίζει το δημοσίευμα, το οποίο επικεντρώνεται σε τρεις βασικές παραμέτρους που πρέπει να λάβει υπόψη του το Ισραήλ.

Οι τρεις παράμετροι

Βάσει του δημοσιεύματος, το Ισραήλ πρέπει να επικεντρωθεί στις εξής παραμέτρους:
1. Στη διακοπή των οδών ανεφοδιασμού του Ιράν προς τα σύνορα του Ισραήλ.
Για πολλά χρόνια, η Τεχεράνη είχε οπλίσει τους πληρεξουσίους της στην περιοχή, με αποτέλεσμα τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά του Ισραήλ σε πολλαπλά μέτωπα.
Από πολλές απόψεις, η Συρία ήταν κεντρικό μέρος αυτής της προσπάθειας, λειτουργώντας ως σταθμός για τις ιρανικές υλικοτεχνικές και στρατιωτικές προσπάθειες στην περιοχή.
Με την κατάρρευση της Συρίας, το Ισραήλ πρέπει να προσπαθήσει να κόψει τις οδούς ανεφοδιασμού που έχουν δημιουργηθεί από την Τεχεράνη στη Βηρυτό, δια ξηράς ή θαλάσσης, καθώς και να απομακρύνει οποιονδήποτε «σύμβουλο» από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης της Τεχεράνης που τυγχάνει να βρίσκεται ακόμα στην περιοχή.
2. Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Συρίας.
Μέχρι τώρα, η χώρα αντιμετωπιζόταν ως ενιαίο κράτος με βάση τη Συμφωνία Sykes-Picot του 1916, ακόμη και όταν η κεντρική κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο σε πολλά μέρη από τις φατρίες των ανταρτών και της αντιπολίτευσης.
Η κατάρρευση του καθεστώτος του Assad έχει τη δυνατότητα να αλλάξει αυτό που είναι η Συρία ως χώρα.
Για το Ισραήλ, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία να βελτιώσει τη θέση του κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, όπως ήδη κάνει ο IDF, αλλά με πιο μόνιμο τρόπο.
Επιπλέον, ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να επαναφέρει το ζήτημα μιας ανεξάρτητης κουρδικής περιοχής στον κόσμο – με τους Κούρδους στην ανατολική Συρία να λαμβάνουν ήδη σημαντική στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ.
3. Το τρίτο και μεγαλύτερο ερώτημα είναι: Ποιες είναι οι δυνάμεις που θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της Συρίας;
Επί του παρόντος, ένα δολάριο ΗΠΑ αξίζει περίπου 13.000 λίρες Συρίας.
Όποιος κυβερνήσει στη Δαμασκό θα χρειαστεί μεγάλη οικονομική βοήθεια για να αποκαταστήσει τη Συρία ως ανεξάρτητη χώρα με μέλλον για τον λαό της.
Αυτό δεν θα συμβεί απαραίτητα σε ένα μήνα, ένα χρόνο ή πέντε χρόνια από τώρα.
Η Τουρκία έχει προφανώς μεγάλες επενδύσεις, υποστηρίζοντας ενεργά τις συριακές φατρίες στο βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορά της.
Οι ευρωπαϊκές χώρες που θα δουν την ευκαιρία να στείλουν εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στα σπίτια τους, θα αναμειχθούν.
Αν και μια συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ιερουσαλήμ και Δαμασκού μπορεί να μην είναι στα σκαριά τώρα, είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να υποστηρίξει και να συνεργαστεί με αυτούς που χρηματοδοτούν την ανοικοδόμηση της Συρίας.
Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας δεν είναι απλώς δραματικά – είναι ιστορικά.
Ο Δεκέμβριος του 2024 σηματοδοτεί το τέλος της κυριαρχίας της οικογένειας Assad στη Συρία, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1970 όταν ο στρατηγός Hafez al-Assad ηγήθηκε ενός πραξικοπήματος και έγινε πρόεδρος.
Αλλά θα ήταν ανόητο να δούμε αυτές τις μέρες μόνο ως το τέλος μιας εποχής. αποτελούν επίσης την αρχή μιας νέας σελίδας για τη Συρία και τον λαό της» καταλήγει το δημοσίευμα της Jerusalem Post.
Δεν φεύγει από τα κατεχόμενα εδάφη το Ισραήλ

Και ενώ είναι έτοιμος να ξεσπάσει ένας πόλεμος… συμφερόντων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας για το 25% της επικράτειας της Συρίας – όσα είναι δηλαδή τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι -, το Ισραήλ διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να φύγει από τα εδάφη που έχει καταλάβει στα Υψώματα του Golan και στο όρος Ermon μετά την πτώση του Assad.
Μάλιστα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu υποστηρίζει πως ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στα εδάφη αυτά μέχρι να βρεθεί μια αξιόπιστη λύση για την ασφάλεια του Ισραήλ.
«Είμαστε εδώ για μια επιχειρησιακή συνάντηση και για να αποφασίσουμε για την ανάπτυξη των ισραηλινών δυνάμεων σε αυτή τη σημαντική τοποθεσία μέχρι να βρεθεί μια άλλη λύση που θα διασφαλίσει την ασφάλεια του Ισραήλ» είπε ο Netanyahu, τονίζοντας ότι η σημασία του Golan για την ασφάλεια του Ισραήλ έχει γίνει «ακόμα πιο σημαντική τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες. εν μέσω των δραματικών γεγονότων που διαδραματίζονται στη Συρία».
«Θα καταλήξουμε στην καλύτερη ρύθμιση που θα διασφαλίσει την ασφάλειά μας» είπε ο Netanuahu σε μια συνάντηση που μετείχαν ο υπουργός Άμυνας, Israel Katz και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Herzi Halevi.
Σε δηλώσεις του ο Katz είπε ότι το όρος Ermon είναι «τα μάτια του κράτους του Ισραήλ για τον εντοπισμό κοντινών και μακρινών απειλών», υποστήριξε ότι «θα παραμείνουμε εδώ για όσο χρειαστεί» και τόνισε ότι οι τζιχαντιστές που έχουν τον έλεγχο της Συρίας «παρουσιάζουν μια μετριοπαθή εικόνα, αλλά ανήκουν στις πιο ακραίες ισλαμιστικές φατρίες».

Η Συρία κινδυνεύει... με εξαφάνιση

Η Συρία κινδυνεύει να χάσει την υπόσταση της και ως κράτος υποστηρίζει ο Ρώσος διπλωμάτης και αντιπρόεδρος της πολιτικής Λέσχης Khakimov, Oleg Ozerov.
Ο Ozerov εκτιμά ότι η Συρία βρίσκεται στα πρόθυρα εξαφάνισης ως κράτος, όχι μόνο λόγω της αλλαγής του καθεστώτος αλλά κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για το μέλλον της χώρας.
«Η Συρία μπορεί να χάσει όχι μόνο την ανεξαρτησία της, αλλά και την κρατική της υπόσταση.
Ενδεχομένως, αυτά που βλέπουμε να είναι μόνο η αρχή μιας μεγάλης διαδικασίας.
Έχουμε δει πως το Ισραήλ έχει επεκτείνει τα σύνορα του, καταλαμβάνοντας νέα εδάφη στα Υψώματα του Golan» επισήμανε ο Ρώσος διπλωμάτης, υπογραμμίζοντας πως τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Διεθνής Σύνοδος στο Παρίσι για τη Συρία

Διεθνής Σύνοδος για τη Συρία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2025, με Αμερικανούς, Ευρωπαίους, Τούρκους και Άραβες αξιωματούχους και υπουργούς να συνέρχονται και πάλι μετά τις συνεδριάσεις στην Ιορδανία έτσι ώστε να συντονίσουν τις κινήσεις τους για μια αξιόπιστη και συμπεριληπτική πολιτική μετάβαση στην χώρα.
Σε δηλώσεις του ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Geir Pedersen είπε ότι «μαζί με τους Άραβες εταίρους μας, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεδριάσαμε το περασμένο Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στην Άκαμπα της Ιορδανίας, για να συντονίσουμε τη συλλογική και υπό όρους υποστήριξή μας σε μια μετάβαση στη Συρία».
«Θέσαμε σε μια δήλωση τις κατευθυντήριες αρχές της δέσμευσής μας στη Συρία.
Η ομάδα αυτή θα έχει διάρκεια, και εμείς θα φιλοξενήσουμε στο Παρίσι τη δεύτερη συνάντησή της» τόνισε ο Pedersen, αναφέροντας πως «πολλοί ανησυχούν για το μέλλον» και πως «οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι τεράστιες».

Καμία συνάντηση με al Golani

Το θέμα πάντως μιας συμπεριληπτικής κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει όλες τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις είναι ένα τεράστιο στοίχημα για την επόμενη ημέρα στη Συρία.
Ο Hadi al-Bahra, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού που συγκέντρωσε τους αντιπάλους του Assad κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, τόνισε ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να είναι αξιόπιστη, να μην αποκλείει κανένα συριακό κόμμα ή να βασίζεται στον σεχταρισμό.
Όπως είπε ο Bahra, εκπρόσωποι του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού δεν έχουν συναντηθεί ακόμα με τον ηγέτη των τζιχαντιστών Abu Mohammed al Golani - ή Ahmed al-Sharaa - αλλά είχαν επικοινωνίες με την υπηρεσιακή κυβέρνηση και κόμματα κοντά του.

Πηγή: bankingnews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×