Έκπληξη προκάλεσε σε πολλούς η αποκαλυπτική αναφορά του ιστοχώρου Israel National News για την επίσκεψη του Ρόνεν Μπαρ, επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσία Σιν Μπετ (Shin Bet) στην Τουρκία. Πρόκειται για την μυστική υπηρεσία με ευθύνη στους τομείς αντικατασκοπείας και εσωτερικής ασφάλειας. Ο Μπαρ συναντήθηκε με τον διοικητή της τουρκικής MIT (Milli İstihbarat Teşkilatı), Ιμπραήμ Καλίν, εξ απορρήτων του Ερντογάν.
Ποιοι είναι οι λόγοι που επέτρεψαν αυτή την επίσκεψη; Να διευκρινιστεί εδώ ότι είχε ως αντικείμενο ενδεχόμενο τουρκικό μεσολαβητικό ρόλο με στόχο την απελευθέρωση ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς μετά την επιχείρηση της οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου 2023, που ξεκίνησε τον πόλεμο που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Θα μπορούσε κανείς να εικάσει, ότι από την εσωτερική πολιτική σκοπιά ενδεχόμενη επίσκεψη από τον επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας εξωτερικού, της διαβόητης Μοσάντ (Mossad) θα ήταν αδύνατη. Η υπηρεσία αυτή έχει ταυτιστεί με το «μακρύ χέρι» του Ισραήλ στο εξωτερικό, κυρίως όμως χρεώνεται με τις διάφορες δολοφονίες «εχθρών του Ισραήλ» μέσω της -παραδοσιακής στο εσωτερικό της- ειδικής ομάδας (Kidon) που γίνονται και τον τελευταίο χρόνο συμπεριλαμβάνει ηγετικά στελέχη, πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και της σιιτικής Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε, ότι στα τέλη του περασμένου έτους και ενώ ο πόλεμος έμπαινε στον τρίτο μήνα, δημοσιεύματα ήθελαν την MIT να έχει ιδρύσει ειδική «αντί-Μοσάντ μονάδα», η οποία θα αποτελείτο από Τούρκους βετεράνους των μυστικών υπηρεσιών. Ο ισχυρισμός είχε προέλθει από τον Αμπντουράχμαν Σιμσέκ, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος της MIT, παρότι βιοπορίζεται ως δημοσιογράφος της φιλοκυβερνητικής Sabah. Παίζει ρόλο προπαγανδιστή του όποιου αφηγήματος επιλέγεται αν προωθηθεί σε κάθε τακτική συγκυρία.
Η ειδική αυτή ομάδα της ΜΙΤ έχει σαν στόχο την αποτροπή επιχειρήσεων των ισραηλινών υπηρεσιών στο εσωτερικό της Τουρκίας. Εάν δει κανείς τις κατά καιρούς ανακοινώσεις περί της εξάρθρωσης δικτύων της Μοσάντ στο εσωτερικό της Τουρκίας, με βάση πολίτες διαφόρων χωρών, μπορεί να συμπεράνει ότι η αντιμετώπιση της διαβόητης Μοσάντ στο εσωτερικό της Τουρκίας, αφενός είναι ζήτημα ουσίας και επίδειξη ισχύος, αφετέρου δε, εξασφαλίζει σοβαρά πολιτικά οφέλη στο εσωτερικό…
Επιστρέφοντας στην επίσκεψη του επικεφαλής της Σιν Μπετ στον ομόλογό του της ΜΙΤ και μόνο τα δεδομένα στις διμερείς σχέσεις σε αυτή τη συγκυρία, δεν θα επέτρεπαν, όχι τη συνάντηση Καλίν-Μπαρ αυτή καθαυτή, αλλά τη δημοσιοποίησή της. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Τουρκία δεν επιθυμούσε να γίνει γνωστή. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για ισραηλινή διαρροή σε μέσο της πατρίδας τους. Ίσως οι συνομιλίες δεν πήγαν τόσο καλά και η ισραηλινή πλευρά επέλεξε να δημοσιοποιήσει τη συνάντηση, σε μια προσπάθεια να «εκθέσει» την Τουρκία, που επισήμως έχει διακόψει κάθε επαφή με το εβραϊκό κράτος.
Η συνάντηση μάλιστα πραγματοποιήθηκε στη χρονική στιγμή εκδίωξης της Χαμάς από τη Ντόχα του Κατάρ. Όπως όλα δείχνουν, μοναδική διέξοδος είναι η Τουρκία, στην οποία συχνά πυκνά βρίσκεται η ηγεσία της, ενώ λέγεται ότι έχει αγοραστεί και ιδιωτική οικία. Μια εικασία θα μπορούσε να είναι επίσης, ο συνδυασμός των δυο. Δηλαδή, η επίδειξη πιο χαλαρής στάσης από το Ισραήλ για τη φιλοξενία της οργάνωσης στην Τουρκία, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση έστω κάποιων εκ των ομήρων.
Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι δεν θα είναι στη χώρα τους το πολιτικό «κέντρο επιχειρήσεων» της οργάνωσης. Τυπικά, μένει ανοικτή και η Ντόχα. Η απόσταση όμως των επίσημων διακηρύξεων από την πραγματικότητα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Εδώ έχει αμφισβητηθεί και η εκδίωξη της Χαμάς από το Κατάρ. Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους, μέσω διαφόρων καναλιών, ισχυρίζονται ότι οι διαρροές στόχο έχουν να σπείρουν σύγχυση…
Εν κατακλείδι, η Τουρκία δεν εξαιρείται από το σιωπηρό παιχνίδι που παίζεται στον γκρίζο κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, οι άγραφοι κανόνες του οποίου ισχύουν πολύ περισσότερο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οποιασδήποτε διπλωματικής διευθέτησης που εμπλέκει τους παραδοσιακούς αντιπάλους στο αποκαλούμενο ως «Μεσανατολικό», προηγούνται συνεχείς επαφές των μυστικών υπηρεσιών. Οι τουρκικές όπου μπορούν ανακατεύονται, ακόμα κι αν δεν προσκαλούνται…
Εν προκειμένω, του αρχηγού της Μοσάντ (σήμερα ο προερχόμενος από τα σπλάχνα της υπηρεσίας Ντέιβιντ Μπαρνέα) με τους ομολόγους του των χωρών του Κόλπου. Τα υπουργεία Εξωτερικών τακτοποιούν τους τύπους και το περιτύλιγμα των συμφωνιών που έχουν διαπραγματευθεί… αρχικατάσκοποι στο παρασκήνιο, αν και συμμετέχουν έμμεσα σε αυτές έχοντας συνεισφέρει στην εκπόνηση πολιτικής. Τα υπουργεία Άμυνας και τα στρατεύματα, είναι κυρίως, τακτικά εργαλεία στην οδό της επίτευξης στρατηγικών στόχων…
Βασικές παράμετροι – διαχρονικά αναλυτικά εργαλεία. Η Ελλάδα συνήθως δεν δείχνει ότι αντιλαμβάνεται στην πράξη το παίγνιο, αν και ιστορικά υπήρξαν εξαιρέσεις. Τα δυτικά γυαλιά ηλίου που φορά διαρκώς, σε περιοχές με βαριά συννεφιά, δεν την βοηθούν.
Πηγή: defence-point.gr