Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

BBC Türkçe: Γιατί αντέδρασε η Τουρκία στους χάρτες της ΕΕ για το Αιγαίο και την Κύπρο;

Φωτογραφία: Τουρκικά και ελληνικά πολεμικά πλοία αντιμέτωπα στις 30 Ιανουαρίου 1996, λόγω της διαμάχης για τις βραχονησίδες των Ιμίων.

Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσαν οι χάρτες του Αιγαίου και της Κύπρου που δημοσιεύθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο πλαίσιο των μελετών Χωροταξικού Θαλάσσιου Σχεδιασμού.

Η βάση της δυσφορίας της Τουρκίας έγκειται στο επιχείρημα ότι η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και ότι δεν είναι σωστό να εκφράζει γνώμη.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα σύνορα που καθορίζονται στους χάρτες παραβιάζουν τα δικά της συμφέροντα και δικαιώματα κυριαρχίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την οδηγία για τον Χωρικό Θαλάσσιο Σχεδιασμό το 2014 για να διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων οικονομιών και τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων περιοχών και πόρων.

Η οδηγία υποχρεώνει 22 κράτη μέλη που συνορεύουν με θάλασσες και ωκεανούς να αναπτύξουν ένα εθνικό σχέδιο.

Ο δικτυακός τόπος της Επιτροπής σχετικά με το θέμα περιλαμβάνει το πού βρίσκονται αυτές οι χώρες στη διαδικασία χωροταξικού θαλάσσιου σχεδιασμού και χάρτες που έχουν δημιουργηθεί με πληροφορίες που λαμβάνονται από διάφορες πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύτηκαν χάρτες που αφορούν την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, που προκάλεσαν την αντίδραση της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι οι χάρτες αυτοί έχουν ενημερωθεί πρόσφατα.

Άγκυρα: Η ΕΕ δεν έχει το δικαίωμα…

Το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε για το θέμα αυτό σε γραπτή δήλωση που έκανε στις 16 Νοεμβρίου λέγοντας: «Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η ΕΕ δεν έχει την αρμοδιότητα να εκφράσει γνώμη για διαφορές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ κυρίαρχων χωρών.

«Το γεγονός ότι η ΕΕ είναι συμβαλλόμενο μέρος και όργανο τέτοιων πρωτοβουλιών καθιστά δύσκολη την επίλυση των προβλημάτων», σημείωσε.

Η Τουρκία και η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα που προκύπτουν από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, βίωσαν για τελευταία φορά σοβαρή ένταση το 2019 και οι Βρυξέλλες τάχθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτή τη διαδικασία.
Φωτό: Χάρτης ελληνικών χωρικών υδάτων που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο των μελετών χωροταξικού θαλάσσιου σχεδιασμού της ΕΕ

Η ΕΕ, η οποία όρισε τις δραστηριότητες γεώτρησης που ήθελε να πραγματοποιήσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο ως παράνομες, αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

Η Τουρκία τονίζει ότι η ΕΕ δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει ή να εκφράσει γνώμη σχετικά με το ζήτημα της ναυτικής άδειας μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών.

Αντιδράσεις προκάλεσε και ο χάρτης της Κύπρου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται στο site, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εγκρίνει χωροταξικό θαλάσσιο σχεδιασμό που θα ισχύει στα χωρικά της ύδατα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δημιουργήσει και εγκρίνει τον δικό της χωροταξικό σχεδιασμό.

Στον χάρτη, ως κυρίαρχο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας ορίστηκαν και τα χωρικά ύδατα υπό τον έλεγχο της τουρκικής διοίκησης στα βόρεια του νησιού.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε αυτή την περιοχή.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «Οι χάρτες που χρησιμοποιούνται για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε αυτή τη μελέτη είναι άκυροι για την Τουρκία και δεν έχουν καμία de facto ή νομική συνέπεια».

Το υπουργείο τόνισε ότι «έγιναν οι απαραίτητες προειδοποιήσεις και ελήφθησαν όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων».

Μόνο η Άγκυρα αναγνωρίζει την τουρκική διοίκηση στα βόρεια της νήσου Κύπρου.
Φωτό: Χάρτης χωρικών υδάτων της Κύπρου που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο των μελετών χωροταξικού θαλάσσιου σχεδιασμού της ΕΕ

Ένας άλλος παράγοντας στον οποίο εφιστά την προσοχή η Άγκυρα σχετικά με αυτήν την τελευταία εξέλιξη είναι το χρονοδιάγραμμα.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, «Δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές μονομερείς ενέργειες για περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. «Τέτοιες προσπάθειες θα βλάψουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στα διασυνδεδεμένα προβλήματα του Αιγαίου».

Αναφερόμενο στη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας με αυτές τις δηλώσεις, το Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι το βήμα που έκανε η Επιτροπή της ΕΕ μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Υπενθυμίζεται ο χάρτης της Σεβίλλης

Φωτό: Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της περιόδου, επέκρινε τον χάρτη της Σεβίλλης, ο οποίος αποτέλεσε τη βάση των θαλάσσιων δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Μια άλλη κρίση χάρτη μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών σχετικά με αυτό το θέμα σημειώθηκε λόγω του εγγράφου που είναι γνωστό ως Χάρτης της Σεβίλλης.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​ΕΕ ανέθεσε στους ακαδημαϊκούς Juan Luis Suárez de Vivero και Juan Carlos Rodríguez Mateos από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης τη διεξαγωγή μελέτης για την επίλυση της διαφοράς για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο χάρτης που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας σχεδιάζει την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας σύμφωνα με τα σύνορα των ελληνικών νησιών, όσο κοντά και αν βρίσκονται στην Τουρκία.

Αντίστοιχα, η ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία ξεκινά από το νησί Μεγίστη, εκτείνεται προς τα νότια έως τη μέση της Μεσογείου και δεν παρέχει στην Τουρκία άλλη ευκαιρία εξόδου εκτός από τον Κόλπο της Αττάλειας.

Η Τουρκία αποδέχεται τα δικαιώματα των χωρικών υδάτων νησιών όπως τη Μεγίστη, αλλά σημειώνει ότι δεν δημιουργεί θαλάσσια δικαιοδοσία στο πλαίσιο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

bbc Türkçe


Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ