Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Όπλα μαζικής καταστροφής τα σμήνη drones – Τί έδειξε η επίθεση της Χεζμπολάχ


ΓΡΙΒΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Το πλήγμα στην στρατιωτική βάση Binyamina αποτέλεσε την πιο αιματηρή επίθεση της Χεζμπολάχ στο εσωτερικό του Ισραήλ, από την έναρξη των ανοιχτών συγκρούσεων με την σιιτική οργάνωση. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η οργάνωση εκτόξευσε ένα σμήνος drones έναντι του βορείου Ισραήλ, με ένα να διαπερνά τελικώς την θεωρούμενη άτρωτη ισραηλινή αεράμυνα και να χτυπά την βάση, σκοτώνοντας τέσσερεις Ισραηλινούς στρατιώτες και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.

Ο νέος πόλεμος στην Μέση Ανατολή, όπως και αυτός που έχει προηγηθεί και ακόμα συνεχίζεται στην Ουκρανία έχουν φέρει στο προσκήνιο την ευρεία χρήση ρομποτικών συστημάτων, κυρίως μη επανδρωμένων αεροχημάτων, τόσο σε ρόλους συλλογής πληροφοριών, όσο και κρούσης. Επίσης, και οι δύο πόλεμοι έχουν φέρει στο προσκήνιο τα πυρηνικά όπλα, ειδικότερα αυτός στην Ουκρανία, με δεδομένο το πυρηνικό οπλοστάσιο της Μόσχας, τις προειδοποιήσεις της ρωσικής ηγεσίας για ενδεχόμενη χρήση τους και τις διακηρύξεις της για αλλαγή του πυρηνικού της δόγματος, λόγω της στάσης της Δύσης στο πολεμικό πεδίο.

Είναι ενδιαφέρον το ότι τα drones με τα πυρηνικά όπλα ενδέχεται να συνδέονται. Και αυτό γιατί, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, “υπερσμήνη” (‘mega swarms’) από drones θα μπορούν πιθανώς να χρησιμοποιηθούν ως όπλο μαζικής καταστροφής, ως υποκατάστατο ή συμπλήρωμα των πυρηνικών, ή ως μέσον ασύμμετρου πυρηνικού βομβαρδισμού. Συγκεκριμένα, ρομποτικά αεροχήματα θα μπορούν να διασπείρονται σε τεράστιους αριθμούς σε συγκεκριμένες περιοχές, να σκοτώνουν και να καταστρέφουν με διαφόρους τρόπους, μέχρι να καταστραφεί και το τελευταίο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×