Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Μητσοτάκης και Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας - Η Ελλάδα θα καλύψει τα έξοδα εκπαίδευσης ουκρανών πιλότων(;)

Πρόκειται για συμφωνία στον τομέα της ασφάλειας, με την Ελλάδα να γίνεται η 21η χώρα που υπογράφει για διμερή συνεργασία με την Ουκρανία

Συμφωνία συνεργασίας στο τομέα της ασφάλειας συνυπέγραψαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής και της παρουσίασης του σχεδίου νίκης από τον Βολοντιμίρ Ζλεένσκι.

Η Ελλάδα έγινε έτσι το 21ο κράτος μέλος της Ε.Ε. που υπογράφει διμερή συμφωνία με την Ουκρανία η οποία ανοίγει τον δρόμο και για τη ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.

Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της προσχώρησης της Ελλάδας και της ΕΕ στην Κοινή Δήλωση των G7 (Ιούλιος 2023) για την υποστήριξη της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, αλλά και της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ - Ουκρανίας, που υπεγράφη στις 27 Ιουνίου 2024 στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Πηγή: gr.euronews.com

Η Ελλάδα συμφώνησε για κάλυψη εξόδων και εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για F-16, ρωσικά media
Η Ελλάδα εξέφρασε την ετοιμότητά της να υποστηρίξει ενεργά την Ουκρανία στην εκπαίδευση τεχνικού προσωπικού για την εξυπηρέτηση των μαχητικών F-16, καθώς και να παράσχει πόρους για την επιτάχυνση της εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων, γράφουν τα ρωσικά media.

Οι αναφορές αναφέρονται στο το Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας. Η απόφαση της Αθήνας ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου διεθνούς υποστήριξης για το Κίεβο εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Ρωσία, όπως σημειώνεται.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, η συμμετοχή της Ελλάδας στην εκπαίδευση του προσωπικού και η παροχή πόρων για την εκπαίδευση πιλότων F-16 θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της αεροπορίας της Ουκρανίας.

Μεταξύ άλλων, οι ειδικοί δεν αποκλείουν η Ελλάδα να λάβει μέρος στην επισκευή ουκρανικών μαχητικών F-16 στο έδαφός της.

Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×