Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Μήνυμα Δένδια από το Καστελλόριζο, με αποδέκτες την Τουρκία, την Αίγυπτο και κυρίως το Μαξίμου

Μήνυμα Δένδια από το Καστελλόριζο, για το Καστελλόριζο, προς την Τουρκία αλλά και την Αίγυπτο. Ο ΥΕΘΑ παρέστη, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 81ης επετείου από την Απελευθέρωση της Νήσου Μεγίστης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Θα ήθελα να πω ότι οιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού από τα Δωδεκάνησα, λόγω της εγγύτητας στις τουρκικές ακτές, οποιαδήποτε απομονωμένη αντιμετώπιση του Καστελλόριζου, εκτός πλαισίου των διεθνών συμβάσεων και της νομολογίας της Χάγης, συνιστά έωλο και αυταπόρριπτο ισχυρισμό.

Οι θέσεις της Πατρίδας μας για το Καστελλόριζο είναι διαυγείς, είναι θέσεις απόλυτα τεκμηριωμένες από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Μιας Σύμβασης που βάσει της νομολογίας παράγει εθιμικούς κανόνες και δεσμεύει και τα κράτη που δεν την έχουν υπογράψει.

Το άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης προβλέπει ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Και δεν γίνεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση για το μέγεθος των νησιών.

Οποιαδήποτε άποψη αντίθετη από τα σαφή παραπάνω αναφερθέντα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και η Ελλάδα επιβάλλεται από το ισχύον Σύνταγμά της να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της Πατρίδας μας, όπως αυτά καθορίζονται από το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν η Ελλάδα ανεχτεί οιαδήποτε αυθαιρεσία, θα δημιουργηθεί τότε ένα νομικό παράδοξο, θέτοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας υπό αμφισβήτηση.

Εξάλλου, όπως είπα και προηγουμένως, η σημασία του Καστελλόριζου, τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μεγάλη μας οικογένεια, είναι ανεκτίμητη.

Η Συμφωνία της Πατρίδας μας με την Αίγυπτο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ενισχύει και τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και βεβαίως υπογραμμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος συμπίπτουν στις θέσεις τους για ένα απλό λόγο, διότι σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.


Θυμίζω άλλωστε ότι στο 1ο άρθρο της Συμφωνίας με την Αίγυπτο έχει ρητά προβλεφθεί ότι εάν ένα Μέρος διαπραγματεύεται τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην ευρύτερη περιοχή με τρίτο κράτος, οφείλει να διαβουλευτεί με το άλλο Μέρος της Συμφωνίας».

Πηγή: militaire.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×