Έτος 7o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Οι Αμερικανοί λένε ότι ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από τους S-400

«Υπάρχουν ανησυχίες ότι η Μόσχα μπορεί να ζητήσει να φέρει στρατεύματα στον πυρηνικό σταθμό Akkuyu λόγω της γειτνίασής του με την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ και τη βάση ραντάρ Κουρετσίκ».

Η Γκιονούλ Τολ, διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Τουρκίας στο Ινστιτούτο Μελετών Μέσης Ανατολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, επεσήμανε ότι η δημιουργία του πυρηνικού σταθμού Akkuyu θα συνδέει την Τουρκία και τη Ρωσία για τα επόμενα 60 χρόνια και επεσήμανε στην εγγύτητα της εγκατάστασης και στις δύο βάσεις Ιντσιρλίκ και Κουρετσίκ.

Φύλαξη από τον ρωσικό στρατό;

«Στρατιωτικοί αναλυτές και αξιωματούχοι της άμυνας ανέφεραν ότι με δεδομένο ότι ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu ανήκει στη Ρωσία, η Μόσχα έχει το δικαίωμα να χειρίζεται αυτό το ραντάρ και υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να ζητήσει να φέρει στρατεύματα για να διασφαλίσει την ασφάλεια»», έγραψε ο Τολ .

«Το Akkuyu είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από τους S-400»

Η Γκιονούλ Τολ /Gönül Tol, στο άρθρο της με τίτλο «Nato must wake up to Russia’s nuclear power deal with Turkey» / «Το ΝΑΤΟ πρέπει να ξυπνήσει για τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας με την Τουρκία» που δημοσιεύτηκε στους βρετανικούς «The Financial Times» , επεσήμανε ότι ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu είναι ένα «μεγαλύτερο πρόβλημα» για το ΝΑΤΟ από το S- 400.

Bugün Financial Times gazetesinde Akkuyu nükleer santrali üzerine çıkan yazımı @t24comtr ana hatlarıyla çevirmiş, teşekkür ederim. Akkuyu'yu sadece Mersin halkı değil tüm Türkiye ve Batılı ülkeler daha fazla konuşmalı. Yazının orijinalini burda https://t.co/9KPcTBDcYK— Gönül Tol (@gonultol) August 21, 2024

Η Τολ είπε, «Ο Ερντογάν θέλει να αποκαλεί τις εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκε από τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom στις ακτές της Μεσογείου ως “το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας.” Στην πραγματικότητα, το εργοστάσιο ανήκει στη Ρωσία. Στο τυπικό μοντέλο μηχανικής, προμηθειών και κατασκευής, ο προμηθευτής είναι υπεύθυνος για την κατασκευή πριν από την παράδοση των κλειδιών. Σχεδιάζει και κατασκευάζει τον αντιδραστήρα. Η Akkuyu χρησιμοποιεί ένα μοντέλο build-ow-operate (BOO) πρωτοφανές στον κλάδο. Η Ρωσία διατηρεί την πλειοψηφία, αλλά αναλαμβάνει όλους τους οικονομικούς, λειτουργικούς και κατασκευαστικούς κινδύνους».

«Η Ρωσία αντιμετωπίζει το ακριβό συμβόλαιο ως στρατηγικό ζήτημα»

Το πακέτο της Μόσχας για το Akkuyu, το οποίο περιλαμβάνει κατασκευή, λειτουργία, εκπαίδευση προσωπικού, μεταφορά αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου και παροπλισμό, είναι πολύ ελκυστικό για μια χώρα που μόλις ξεκίνησε την πυρηνική ενέργεια όπως η Τουρκία.

Η Τολ έγραψε ότι η Μόσχα θεωρεί τέτοιες συμβάσεις ως στρατηγικό ζήτημα, παρόλο που είναι ακριβές, και χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις:

“Η Ρωσία το χρησιμοποίησε μόνο στο Akkuyu και είναι απρόθυμη να το χρησιμοποιήσει ξανά. Αλλά ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να σκέφτηκε ότι τα οφέλη από την ύπαρξη στρατηγικής υποδομής σε μια χώρα του ΝΑΤΟ υπερτερούσαν των οικονομικών κινδύνων. Πιθανότατα έχει δίκιο.”

Γράφοντας ότι ανησυχώντας βαθιά ως κάποια που γεννήθηκε και μεγάλωσε λίγα χιλιόμετρα μακριά από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η Τολ είπε:

«Η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τη διαδικασία, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και το κακό ιστορικό ασφάλειας της Rosatom ανησυχούν εμένα και εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής Οι δυτικές χώρες μπορεί να αγνοήσουν τέτοιες ανησυχίες και ακόμη και να αποτρέψουν την Τουρκία από τον πράσινο μετασχηματισμό της».

«Θα συνδέει την Τουρκία με τη Ρωσία για 60 χρόνια»
Η Τολ έγραψε ότι παρόλο που ο Τούρκος Πρόεδρος και Πρόεδρος του AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαίνεσε το έργο Akkuyu ως σχέδιο μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της Τουρκίας από τη Ρωσία, η συμφωνία BOO έκανε στην πραγματικότητα το αντίθετο και χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Η συμφωνία BOO συνδέει την Τουρκία και τη Ρωσία για τον επόμενο αιώνα, με έναν αναμενόμενο κύκλο λειτουργίας 60 ετών και την επακόλουθη διαδικασία παροπλισμού».

«Έχει καταστεί συνταγματικά αδύνατο για μια κυβέρνηση μετά τον Ερντογάν να αντιταχθεί στο έργο».

Υπενθυμίσε, μάλιστα, ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε μια διακυβερνητική συμφωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν:

«Έχει καταστεί συνταγματικά αδύνατο για μια κυβέρνηση μετά τον Ερντογάν να αντιταχθεί σε αυτό». «Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία, γνωστή για τη χρήση της ενέργειας ως γεωπολιτικού όπλου, θα έχει άμεσο έλεγχο στη στρατηγική υποδομή σε μια χώρα του ΝΑΤΟ για 100 χρόνια, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία», είπε η Τολ .

Είναι επικίνδυνη η γειτνίασή του με το Ιντσιρλίκ και το Κουρετσίκ;

Ο Τολ επεσήμανε επίσης τη φυσική εγγύτητα του Akkuyu με την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, η οποία φιλοξενεί τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ και είναι ένα κέντρο που υποστηρίζει αποστολές συμμαχίας και τις εγκαταστάσεις ραντάρ του ΝΑΤΟ στο Κουρετσίκ/Kürecik, και έκανε τις ακόλουθες προειδοποιήσεις:

«Το συμβόλαιο BOO τοποθετεί ρωσικό προσωπικό και περιουσιακά στοιχεία κοντά σε αυτές τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία μπορεί να κατασκευάσει ένα άλλο ραντάρ για την προστασία της εγκατάστασης. Στρατιωτικοί αναλυτές και αμυντικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι εφόσον το Akkuyu ανήκει στη Ρωσία, η Μόσχα μπορεί να ζητήσει να λειτουργήσει αυτό το ραντάρ και να φέρει στρατεύματα για να το εξασφαλίσει. Ο απόστρατος υποναύαρχος Γιάνκι Μπαγτζίογλου/ Yankı Bağcıoğlu, αναπληρωτής αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) υπεύθυνος για την εθνική άμυνα, είπε ότι ο Ερντογάν δεν πρέπει να το επιτρέψει.

«Οι δυτικές χώρες παρέμειναν σιωπηλές για το Akkuyu»

Η Δύση αγνόησε σε μεγάλο βαθμό τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας από τη Ρωσία για να δημιουργήσει μακροπρόθεσμους πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με στρατηγικά σημαντικές χώρες, είπε η Τολ προσθέτοντας: «Ενώ η Τουρκία επικρίθηκε και υπόκειτο σε κυρώσεις για την αγορά των S-400, οι δυτικές χώρες παρέμειναν σιωπηλές για το ζήτημα Akkuyu», είπε.

Η Τολ έγραψε ότι η Τουρκία θέλει τώρα να κατασκευάσει έναν δεύτερο πυρηνικό αντιδραστήρα και η Ρωσία ηγείται σε αυτόν τον διαγωνισμό και ολοκλήρωσε το άρθρο του με την εξής έκκληση:

«Για να στερήσει τη Μόσχα ένα γεωπολιτικό πλεονέκτημα και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των κατοίκων για την ασφάλεια και το περιβάλλον, η Δύση πρέπει να κάνει περισσότερα για να τηρήσει τους ευνοϊκούς όρους της Μόσχας. Η πίεση στις δυτικές αναπτυξιακές τράπεζες να εγκαταλείψουν την απροθυμία τους να χρηματοδοτήσουν έργα πυρηνικής ενέργειας είναι μια καλή αρχή», έγραψε χαρακτηριστικά.



Οι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η εις Άδου Κάθοδος του Χριστού και η Ανάσταση

       
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η ιστορία του ξύλου του Τιμίου Σταυρού
      Το Τίμιο Ξύλο αποτελείται από κέδρο, πεύκο και κυπαρίσσι, το οποίο οι προσκυνητές των Αγίων Τόπων, το συναντούν και στις δύο μορφές του: την φυσική σαν δέντρο και στον Ι.Ν. της Αναστάσεως, σαν προσκύνημα, το εμποτισμένο Τίμιο Ξύλο, με τις θείες ρανίδες αίματος Του Σταυρωθέντος Χριστού. (Ζωντανό καθώς αφομοιώνει θαυμαστά, το φυσικό ξύλο από έτος σε έτος, οπότε δεν ελαττώνεται), Ζωοδόχο (γιατί δέχτηκε το Αίμα της Ζωής=Χριστός) και Ζωοπάροχο, εκ του πρώτου θαύματος (και όχι μόνο) στην ανεύρεσή του από την Αγία Ελένη, της αναστάσεως της νεκρής διερχόμενης Ιουδαίας).
      Σύμφωνα με μία ευλαβή παράδοση η προέλευση του ξύλου είναι η εξής.
      «Οι τρεις Άγγελοι, τούς οποίους εφιλοξένησε ό Αβραάμ εις τύπον της Αγίας Τριάδος, φεύγοντες «ελησμόνησαν» τάχα τάς ράβδους των εκεί, παρά τήν δρύν Μαμβρή….
      Ταύτας μετεχειρίσθη ή Σάρα επανειλημμένως ως ξύλα εις την φωτιάν όμως εκαπνίζοντο χωρίς να καίονται. Επειδή όμως είχαν μια ξεχωριστή ευωδία, ο Αβραάμ τα έβγαλε από τη φωτιά και τα φύλαξε σα θεόσταλτο δώρο.
      Όταν ό Λώτ μέθυσε εποίησε την αμαρτίαν με τας θυγατέρας του, ανανήψας υπήγεν εις τον θείον του Αβραάμ και εξωμολογήθη το κακόν που του συνέβη.
      Ό δε είπε μεγάλη η αμαρτία σου, τέκνον πλην λάβε αυτούς τους τρεις δαυλούς (τά ξύλα πού πέταξε ή Σάρα) φύτευσέ τα εις το υποδειχθέν μέρος και φέρε νερό από τον Ιορδάνη να τα ποτίζης∙ αν βλαστήσουν, σημείον ότι εδέχθη ο Θεός την μετάνοιάν σου καί σε συγχώρησε.
      Εποίησεν ούτως ο Λώτ και έφερε νερό από τον Ιορδάνην, όστις απέχει μιας ημέρας όδόν. ‘Αλλ’ ό διάβολος, μετασχηματισμένος άλλοτε μεν εις κεκοπιακότα διψασμένο οδοιπόρο, άλλοτε δε εις γέροντα ασθενή και άλλοτε εις γυναίκα πτωχήν καί δυστυχή, του έπινε το νερό καθ’ όδόν. Τον λυπήθηκεν ο Θεός και μίαν φοράν διέφυγε την συνάντησιν και πότισε μίαν μόνην φοράν τα ξύλα, τα οποία εβλάστησαν και ηνώθησαν εις το τρισύνθετον ξύλον πεύκη, κέδρος καί κυπάρισσος. Ό τόπος τούτου δεικνύεται εντός του Ναού της Μονής του Σταυρού εις τα προάστια της Ιερουσαλήμ.
      Όταν δε ο Σολομών, μετά χίλια σχεδόν έτη (1015—975 π.Χ.), ανήγειρε τόν Ναόν και όλοι οι άνθρωποι και η φύσις προσέφεραν στην οικοδομή του, εκόπηκε καί το δένδρον τούτο γι` αυτόν τον σκοπό.
      Όταν όμως επρόκειτο να χρησιμοποιηθή, όπου ετίθετο, ήταν άλλοτε μέν κοντό άλλοτε δέ μακρύ και τελικώς τό πέταξαν ως άχρηστον σε μία γωνία ειπόντες «κατηραμένον ξύλον».
      Καί όταν αι ιουδαίοι έτρεχον καί ζήτουσαν ξύλον δια την σταύρωσιν του Κυρίου, -εύρον προχείρως αυτό καί ήτο κατάλληλον και δια αύτου κατεσκευάσθη ο σταυρός του Χριστού.
      Πηγή: orthodoxianewsagency.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τρισδιάστατη περιήγηση στον Ναό της Αναστάσεως και τον Πανάγιο Τάφο

      Ο παρακάτω Σύνδεσμος έχει φωτογραφικό υλικό 360 μοιρών ώστε δίνει την αίσθηση της *ζωντανής επίσκεψης στα μέρη που διαδραματίστηκαν τα φρικτά γεγονότα των ημερών.* Μπορείτε να Περιηγηθείτε στον Πανάγιο Τάφο στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως σαν να περπατούσατε εκεί! Υπάρχει ένα πλήκτρο, το οποίο βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία, το οποίο κάνει αυτόματη περιήγηση. Επίσης μπορείτε με το άγγιγμα της οθόνης ή με του ποντικιού (σε υπολογιστή) να ρυθμίσετε εσείς την κατεύθυνση της πορείας σας. Εύκολα όμως μπορείτε να χαθείτε! Οποιαδήποτε στιγμή πατήστε το πλήκτρο περιήγησης και συνεχίζει από εκεί που είστε! Επίσης μπορείτε να κάνετε μεγέθυνση σε όλα. Να τα δείτε με εξαιρετική λεπτομέρεια... 
      Πατήστε ΕΔΩ!
      Πηγή: Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Πόρου
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Το Πάσχα μέσα από τις μνήμες μίας Κωνσταντινουπολίτισσας
      Πάσχα στὴ Κωνσταντινούπολη, στὰ γαλάζια νερὰ τοῦ Βοσπόρου, σὲ μία πόλη ὄνειρο. Πόσο διαφορετικὸ μπορεῖ νὰ εἶναι ἀπὸ τὸ Πάσχα στὴν Ἑλλάδα; Μία Κωνσταντινουπολίτισσα, ἡ κ. Μαίρη Μαυρομμάτη, ποὺ ἦρθε στὴν Ἑλλάδα στὰ μέσα τῆς δεκαετίας τοῦ ’60, περιγράφει τὸ Πάσχα τῶν Ἑλλήνων τῆς Πόλης, ὅπως τὸ ἔζησε ἡ ἴδια γιὰ δεκαετίες. «Ἡ Μεγάλη Ἑβδομάδα στὴν Πόλη ἄρχιζε με αυστηρὴ νηστεία ποὺ τελείωνε τὸ Μεγάλο Σάββατο. Τρώγαμε νερόβραστα φαγητά. Στὸ τραπέζι κυριαρχοῦσαν οἱ ἐλιές, ὁ ταραμάς, τὰ λαχανικά, τὰ ὄσπρια, τὸ χοσάφι, δηλαδὴ ἡ κομπόστα ἀπὸ ξερὰ φροῦτα, ξερὰ βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες. Οἱ φακὲς ἦταν τὸ φαγητὸ τῆς Μεγάλης Πέμπτης καὶ ὅσοι μεταλάμβαναν, συνήθως τὰ παιδιά, τὶς ἔτρωγαν μὲ λάδι.Οἱ νοικοκυρὲς ἀπὸ τη Μεγάλη Δευτέρα αρχιζαν τὶς προετοιμασίες γιὰ τὸ Πάσχα. Τὰ πρωινὰ καθάριζαν καὶ συγύριζαν τὰ σπίτια καὶ κάθε ἀπόγευμα, ὅλη τὴ Μεγάλη Ἑβδομάδα, πήγαιναν στὴν ἐκκλησία.
      Τη Μεγάλη Πέμπτη εβαφαν αὐγὰ καὶ μαγείρευαν φακές. Τὸ πρῶτο αὐγὸ ποὺ ἔβαφαν κόκκινο τὸ ἔβαζαν στὸ εἰκονοστάσι καὶ πετοῦσαν αὐτὸ ποὺ εἶχαν ἀπὸ τὸ προηγούμενο Πάσχα στὴ θάλασσα -ὄχι στὰ σκουπίδια. Τὰ σπιτικὰ πολίτικα τσουρέκια τὰ ζύμωναν μὲ....μαστίχα καὶ μαχλέπι καὶ κατὰ τὴ διάρκεια τοῦ ψησίματος μοσχοβολοῦσε ὅλο τὸ σπίτι. 
      Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωὶ οἱ πιστοὶ μάζευαν λουλούδια γιὰ τὸν στολισμὸ τοῦ Ἐπιταφίου. Γαρύφαλλα, βιολέτες, κρίνοι, μοσχοβολοῦσαν μέσα στοὺς ναούς. Στὴ συνέχεια, οἱ πιστοὶ παρακολουθοῦσαν τὴν Ἀποκαθήλωση καὶ μετὰ προσκυνοῦσαν σὲ ἑπτὰ ἐκκλησίες τοὺς Ἐπιταφίους, περνώντας τρεῖς φορὲς κάτω ἀπὸ τὸ κουβούκλιο.
      Ἐπίσης, οἱ Ρωμιοὶ πήγαιναν στὴν ἐκκλησία τῶν Ταξιαρχῶν, στὸν Μπαλατά, σὲ μία περιοχὴ κοντὰ στὸ Πατριαρχεῖο, γιὰ νὰ περάσουν ἀπὸ τὴ ζουλόπετρα: ἀπὸ μία τρύπα στὸν τοῖχο τῆς ἐκκλησίας ποὺ «βγάζει» σὲ ἕνα μικρὸ δωμάτιο. Περνοῦσαν τρεῖς φορὲς ἀπὸ τὴ ζουλόπετρα γιὰ νὰ ἔχουν καλὴ τύχη.
      Ἐξάλλου, ἡ Μεγάλη Παρασκευὴ ἦταν ἡ μέρα τοῦ νεκροταφείου. Οἱ πιστοὶ πήγαιναν στοὺς τάφους γιὰ νὰ κάνουν τρισάγιο γιὰ τὴν ἀνάπαυση τῶν ψυχῶν. Αὐτὴ τὴ μέρα οἱ νοικοκυρὲς δὲν ἔκαναν δουλειὲς στὸ σπίτι. Ἀναβαν μόνο τὸ καντήλι τοῦ σπιτιοῦ καὶ θυμίαζαν. Τὸ βράδυ τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς ἡ περιφορὰ τοῦ Ἐπιταφίου γινόταν στὸ προαύλιο τῆς ἐκκλησίας. Πρέπει νὰ πῶ ὅτι στὴν Ἀθήνα τοῦ ’60 εἶδα γιὰ πρώτη φορὰ ἀνθρώπους νὰ παρακολουθοῦν ἀπὸ τὰ καφενεῖα καὶ ἀπὸ τὰ ἀνοικτὰ καταστήματα τὴν περιφορὰ τοῦ Ἐπιταφίου καὶ μοῦ χρειάστηκε πολὺς χρόνος γιὰ νὰ συνηθίσω τὸ θέαμα αὐτό. 
      Στὴν Κωνσταντινούπολη, τὸ πρωὶ τοῦ Μεγάλου Σαββάτου οι πιστοὶ μεταλάμβαναν. Οἱ νοικοκυρὲς μέχρι τὸ ἀπόγευμα τελείωναν τὶς προετοιμασίες γιὰ τὴν Ἀνάσταση και το βράδυ τοῦ Σαββάτου πηγαιναν οἰκογενειακῶς στὴν ἐκκλησία γιὰ νὰ πάρουν τὸ Ἅγιο Φῶς. Μετὰ τὸ «δεῦτε λάβετε φῶς» ἀναβαμε τὴ λαμπάδα μας ἀπὸ τὴ λαμπάδα τοῦ δεσπότη καὶ ἀκολουθοῦσε τὸ «Χριστὸς Ἀνέστη» ποὺ ἔψαλλαν ὅλοι μαζὶ οἱ πιστοί. Ἔχοντας πάρει τὸ Ἅγιο Φῶς, γυρίζαμε σπίτι σταυρώναμε τρεῖς φορὲς τὸ πάνω ξύλο τῆς κάσας τῆς ἐξώπορτας καὶ ἀναβαμε τὸ καντήλι. 
      Στὸ σπίτι περίμενε τὸ στρωμένο τραπέζι μὲ πρῶτο πιάτο τὴ σούπα μὲ ζωμὸ κότας ἢ ἀρνίσιου κρέατος μὲ ρύζι καὶ αὐγολέμονο. Σὲ κάποια σπίτια ἔτρωγαν μαγειρίτσα, σύμφωνα μὲ τὸ ἑλληνικὸ ἔθιμο. Στὸ δεῖπνο τσουγκρίζαμε πρῶτα τὰ κόκκινα αὐγὰ ποὺ τὰ συνόδευε μαρουλοσαλάτα μὲ φρέσκο κρεμμυδάκι καὶ μπόλικο ἄνιθο. Τυρὶ -συνήθως κασέρι- τσουρέκι καὶ παστουρμὰς εἶχαν τὴν τιμητική τους. 
      Το μεσημέρι τῆς Ἀναστασης οι νοικοκυρὲς στόλιζαν τὸ γιορτινὸ τραπέζι μὲ λευκὰ τραπεζομάντηλα, κολλαριστὲς πετσέτες, καλὰ σερβίτσια, καὶ κρυστάλλινα ποτήρια. Στὸ κέντρο τοῦ τραπεζιοῦ κυριαρχοῦσαν τὰ κόκκινα αὐγὰ καὶ μεταξύ τους ὑπῆρχαν καὶ κάποια, βαμμένα μὲ κρεμμυδότσουφλα, ποὺ εἶχαν χρῶμα κεραμιδί. Τὸ γεῦμα ἄρχιζε μὲ τσούγκρισμα αὐγῶν, ἀκολουθοῦσαν τὰ ὀρεκτικὰ -ντολμαδάκια γιαλαντζὶ μὲ μπόλικο δυόσμο καὶ ἄνιθο, ἡ μαρουλοσαλάτα, οἱ ἀγκινάρες καὶ ἄλλοι πολίτικοι μεζέδες, ὅπως σουτζούκια, τυρί, συνήθως κασέρι, καπνιστὴ γλώσσα, ρωσικὴ σαλάτα. Κυρίως πιάτο ἦταν τὸ φουρνιστό, δηλαδὴ ἀρνάκι μὲ πατάτες στρογγυλές, φρέσκες, μὲ φρέσκια σάλτσα ντομάτας, ψημένο στὸ φοῦρνο. Ἀκολουθοῦσαν τὸ ἐπιδόρπιο, τὰ φροῦτα καὶ ὁ μπακλαβάς. Στὶς 4 τὸ ἀπόγευμα πηγαίναμε στὴν ἐκκλησία γιὰ τὴ δεύτερη Ἀνάσταση, ὅπου διάκος καὶ παπάδες διάβαζαν τὸ Εὐαγγέλιο σὲ πολλὲς ξένες γλῶσσες. 
      Ἔτσι ἔκλεινε ὁ κύκλος τῆς μεγάλης γιορτῆς τῆς Ὀρθοδοξίας στὴν Κωνσταντινούπολη».
      Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ orthodoxia-ellhnismos.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

      Αντί άλλης Πασχαλινής ευχής, θα σας μεταφέρω τα χαρμόσυνα αναστάσιμα βιώματα του Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, όπως τα έζησα μία Τρίτη Διακαινησίμου στο κελλάκι του. Πήγα να τον δω σαν γιατρός. Μετά την καρδιολογική εξέταση και το συνηθισμένο καρδιογράφημα, με παρεκάλεσε να μη φύγω. Κάθησα στο σκαμνάκι κοντά στο κρεβάτι του. Έλαμπε από χαρά το πρόσωπό του. Με ρώτησε:  -Ξέρεις το τροπάριο που λέει “Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν…”;  -Ναί, γέροντα, το ξέρω.  -Πες το.  Άρχισα γρήγορα γρήγορα. “Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, Άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιοτής, της αιωνίου, απαρχήν· και σκιρτώντες υμνούμεν τον αίτιον, τον μόνον ευλογητόν των πατέρων Θεόν και υπερένδοξον”.  -Το κατάλαβες;  -Ασφαλώς το κατάλαβα. Νόμισα πως με ρωτάει για την ερμηνεία του. Έκανε μία απότομη κίνηση του χεριού τουύ και μου είπε:  -Τίποτε δεν κατάλαβες, βρε Γιωργάκη! Εσύ το είπες σαν βιαστικός ψάλτης… Άκου τι φοβερά πράγματα λέει αυτό το τροπάριο: Ο Χριστός με την Ανάστασή Του δεν μας πέρασε απέναντι από ένα ποτάμι, από ένα ρήγμα γης, από μία διώρυγα, από μία λίμνη η από την Ερυθρά θάλασσα. Μας πέρασε απέναντι από ένα χάος, από μία άβυσσο, που ήταν αδύνατο να την περάσει ο άνθρωπος μόνος. Αιώνες περίμενε αυτό το πέρασμα, αυτό το Πάσχα. Ο Χριστός μας πέρασε από τον θάνατο στη ζωή. Γι’ αυτό σήμερα “θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, άδου την καθαίρεσιν”. Χάθηκε ο θάνατος. Το κατάλαβες; Σήμερα γιορτάζουμε την “απαρχή” της “άλλης βιοτής, της αιωνίου” ζωής κοντά Του. Μίλαγε με ενθουσιασμό και βεβαιότητα. Συγκινήθηκε. Σιώπησε λίγο και συνέχισε πιο δυνατά:  -Τώρα δεν υπάρχει χάος, θάνατος, νέκρωση, άδης. Τώρα όλα χαρά, χάρις στην Ανάσταση του Χριστού μας. Αναστήθηκε μαζί Του η ανθρώπινη φύση. Τώρα μπορούμε και μείς να αναστηθούμε, να ζήσουμε αιώνια κοντά Του… Τι ευτυχία η Ανάσταση! “Και σκιρτώντες υμνούμεν τον αίτιον”. Έχεις δεί τα κατσικάκια τώρα την άνοιξη να χοροπηδούν πάνω στο γρασίδι· να τρώνε λίγο από τη μάνα τους και να χοροπηδούν ξανά; Αυτό είναι το σκίρτημα, το χοροπήδημα. Έτσι έπρεπε και μείς να χοροπηδούμε από χαρά ανείπωτη για την Ανάσταση τον Κυρίου και τη δική μας.  Διέκοψε πάλι το λόγο του. Ανέπνεα μία ευφρόσυνη ατμόσφαιρα.  -Μπορώ να σου δώσω μία συμβουλή; συνέχισε. Σε κάθε θλίψη σου, σε κάθε αποτυχία σου να συγκεντρώνεσαι μισό λεφτό στον εαυτό σου και να λες αργά αργά αυτό το τροπάριο. Θα βλέπεις ότι το μεγαλύτερο πράγμα στη ζωή σου -και στη ζωή του κόσμου όλου- έγινε. Η Ανάσταση του Χριστού, η σωτηρία μας. Και θα συνειδητοποιείς ότι η αναποδιά που σου συμβαίνει είναι πολύ μικρή για να χαλάσει τη διάθεσή σου.  Μου ’σφίξε το χέρι, λέγοντας:  -Σου εύχομαι να “σκιρτάς” από χαρά, κοιτάζοντας πίσω σου το χάος από το οποίο σε πέρασε ο Αναστάς Κύριος, “ο μόνος ευλογητός των Πατέρων”… Ψάλε τώρα και το “Χριστός Ανέστη”.  Υστερόγραφο δικό μου: “Αληθώς Ανέστη”.  
      Κείμενο του καθηγητή καρδιολογίας Γεωργίου Παπαζάχου (1935-2001) δημοσιευμένο στο βιβλίο “Πάσχα το τερπνόν” των εκδόσεων Ακρίτας
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ο εμίρης που μαρτύρησε γιατί είδε το θαύμα με το Άγιο Φως
      Το Πάσχα του 1579 μ.Χ. οι Αρμένιοι ( η αρμενική ''εκκλησία'' είναι μονοφυσιτικών αποκλίσεων, ανήκει δηλαδή στους λεγόμενους «αντιχαλκηδόνιους») κατόρθωσαν να δωροδοκήσουν τον Τούρκο Διοικητή, και να εκδώσει απαγορευτική διαταγή προς τον Έλληνα Ορθόδοξο Πατριάρχη Σωφρόνιο Δ’, ώστε να μην έχει πρόσβαση εντός του Ναού της Αναστάσεως για την τελετή του Αγίου Φωτός.
      Οι φρουροί έκλεισαν την Αγία Πόρτα και ο Πατριάρχης Σωφρόνιος Δ’ με το ιερατείο και τους πιστούς του παρέμειναν έξω προσευχόμενοι, αναμένοντες την έκβαση των γεγονότων.
      Πράγματι η απάντηση του Κυρίου ήταν άμεσος. Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του Αρμενίου Πατριάρχου, το Άγιο Φως δεν έλαμψε στο ιερό Κουβούκλιο ή σε άλλο σημείο εντός του Ναού... 
      Το Άγιο Φως εξήλθε διαπερνόν την Κολόνα, η οποία μέχρι σήμερον φαίνεται σχισμένη και μαυρισμένη, και προς μεγάλη κατάπληξιν άναψαν τα κεριά, τα οποία κρατούσε στα χέρια του ο Ορθόδοξος Πατριάρχης.
      Στην συνέχεια ο Πατριάρχης έδωσε το Άγιο Φως στους Ορθοδόξους, οι οποίοι βρίσκονταν στην αυλή, ενώ ο Αρμένιος έφυγε ντροπιασμένος...
      Το αξιοθαύμαστο γεγονός μαρτύρησε ο Εμίρης Τούνομ, ο οποίος εκείνη την στιγμή ήταν φρουρός στην Αγία Πόρτα...
      Αυτό έγινε αιτία να πιστέψει και να γίνει Χριστιανός.
      Οι Τούρκοι τον σκότωσαν για να μην μαθευτεί το γεγονός. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, όταν αντελήφθη το θαύμα αναφώνησε προς τους συγκεντρωμένους: «Αυτή είναι η αληθινή πίστη». Οι Τούρκοι για την αλλαξοπιστία του τον έκαψαν ζωντανό...
      Όταν ο Σουλτάνος πληροφορήθηκε το θαύμα, εξέδωσε φιρμάνι και ανεγνώρισε το αποκλειστικό δικαίωμα για την λήψη του Αγίου Φωτός στον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη.
      Τα οστά του Αγίου Τούνομ φυλάσσονται στο Μοναστήρι της Μεγάλης Παναγιάς.
      Πηγή: pneumatoskoinwnia.blogspot.com
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Το ηχηρό χαστούκι του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διοδώρου: «Έγινα μάρτυρας του Αγίου φωτός 61 φορές»

      Να το ακούσουν όλοι, μας λέγει ο Διόδωρος Α’ που ήταν Πατριάρχης Ιεροσολύμων από το 1981 έως τον επίγειο του θάνατό το 2000! Για 19 ολόκληρα χρόνια!Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Διόδωρος Α’ δέχθηκε το Ιερό Πύρ – Άκτιστον Φώς ως επικεφαλής της Εκκλησίας για 19 συναπτά έτη (μόνο στον Ορθόδοξο πατριάρχη εμφανίζεται ιστορικά όπως θα δούμε και πιο κάτω που και αυτό το γεγονός αποδεικνύει την μοναδικότητα και Αλήθεια της Ορθοδοξία μας) και αναφερόμενος στις λεπτομέρειες του Θαύματος του Ακτίστου Φωτός που οι ανίεροι, δαιμονισμένοι ορθολογιστές, και βλάσφημοι κατά του Αγίου Πνεύματος, λύσσαξαν πάλι ως δαιμονοκρατούμενοι τις Άγιες μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και πολεμούν μετα μανίας, είπε:«Όταν σβήσουν όλα τα φώτα σκύβω και μπαίνω στον Πανάγιο Τάφο στο μπροστινό τμήμα του φέρετρου!Από εκεί στο σκοτάδι βρίσκω τον δρόμο για την εσωτερική κατανομή…Εκεί σκύβω τα γόνατα με ιερό φόβο, και λέγοντας κάποιες προσευχές που μας έχουν παραδοθεί ανά τους αιώνες και περιμένοντας… όπου μερικές φορές η αναμονή διαρκεί για μερικά λεπτά,αν και συνήθως το θαύμα συμβαίνει αμέσως μετά την ανάγνωση των προσευχών, από τα σπλάχνα της πέτρας πάνω στην οποία βρίσκεται το Σώμα του Χριστού εκπέμπει Φως απερίγραπτο!Κανονικά είναι μπλε ωστόσο το χρώμα μπορεί να αλλάξει…Έρχεται διαφορετικά κάθε χρόνο!Μερικές φορές καλύπτει μόνο την πλάκα του φέρετρου, μερικές φορές γεμίζει το φέρετρο με Φως ώστε οι άνθρωποι να στέκονται έξω, φαίνεται ότι το δωμάτιο γέμισε φωτιά!Αυτό το Φως δεν καίει!Όλα τα 16 χρόνια της πατριαρχίας μου στην Ιερουσαλήμ ποτέ δεν έκαψα τα γένια μου ενώ έλαβα το Φως!Σε ένα συγκεκριμένο μέρος αυτό το Φως ανεβαίνει στην κορυφή σχηματίζοντας έναν πυλώνα που η φλόγα του έχει διαφορετική φύση,για να μπορώ να ανάψω τα κεριά μου από αυτόν…Αυτό είναι ένα ΘΑΎΜΑ !Κάνει την ΑΝΆΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΎ ΤΟΣΟ ΖΩΝΤΑΝΉ για εμάς σαν να συνέβη πριν λίγα χρόνια!Ζω στην Ιερουσαλήμ από το 1939 από τότε που ήρθα στην πόλη σε ηλικία 15 ετών και όλα αυτά τα χρόνια, παρακολούθησα την Λειτουργία της κάθοδου του Αγίου Φωτός και έγινα μάρτυρας ενός Θαύματος 61 φορές!Για μένα δεν υπάρχει αμφιβολία αν πιστεύω στα Θαύματα ή όχι!Ξέρω ότι είναι ΑΛΗΘΙΝΟ!»
      Διόδωρος Α’ Πατριάρχης Ιεροσολύμωνoodegr.com
      Υ. Γ. Να σημειώσω ακόμη ότι στον πρώτο χρόνο της πατριαρχίας του, περιεργαζόμενος την κρύπτη της μονής της Μικράς Γαλιλαίας, όπου κείνται οι τάφοι των τελευταίων πατριαρχών, είχε εκφράσει την επιθυμία, όταν πεθάνει,να ταφεί εις το κεντρικό παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου της κρύπτης του ναού αυτού των Γαλιλαιων Ανδρών.Εκ Θεού είχε προβλέψει την εις ουρανούς αναχώρησή του την ημέρα της μνήμης του Αγίου Νικολαου!Εκεί και ετάφη, όπως επιμαρτυρεί και ο απέριττος τάφος του.Η μνήμη αυτού ειη αιωνία!Αμήν
      Πηγή: exapsalmos.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Το Άγιο και Μεγάλο Σάββατο

      Άγιο και Μεγάλο Σάββατο η Αγία μας Εκκλησία τελεί την Θεόσωμον Ταφή και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Το Σάββατο, αφού συγκεντρώθηκαν οι αρχιερείς και οι φαρισαίοι στο Πόντιο Πιλάτο, τον παρακάλεσαν να ασφαλίσει τον τάφο του Ιησού για τρεις ημέρες διότι, καθώς έλεγαν, «έχουμε υποψία μήπως οι μαθητές Του, αφού κλέψουν την νύχτα το ενταφιασμένο Του σώμα κηρύξουν έπειτα στο λαό ως αληθινή την ανάσταση την οποία προείπε ο πλάνος εκείνος, όταν ακόμη ζούσε· και τότε θα είναι η τελευταία πλάνη χειρότερη της πρώτης». Αυτά αφού είπαν στον Πόντιο Πιλάτο και αφού πήραν την άδεια του, έφυγαν και σφράγισαν τον τάφο τοποθετώντας εκεί για ασφάλεια του κουστωδία, δηλαδή στρατιωτική φρουρά.
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ι. Μάζης: Συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας
      Προσπελάστηκε: esxatianasxesi
       
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶


    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    ×