Μαρία Ζαχαράκη
Σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα είχαν αρχίσει να εξομαλύνονται, η Άγκυρα ξαναθυμήθηκε τον παλιό της εαυτό και ταράζει για μια ακόμη φορά τα νερά στο Αιγαίο.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, συνεπικουρούμενο από τα φιλο-κυβερνητικά Μέσα, συνεχίζει να διατηρεί στο προσκήνιο το περιστατικό στην Κάσο και συνεχίζει να επιμένει ότι η Τουρκία έδωσε άδεια στην Ελλάδα και στην Ιταλία για να κάνει το ιταλικό πλοίο τις εργασίες του.
Επιμένει δηλαδή πως η Ελλάδα έβαλε το ιταλικό πλοίο να ζητήσει άδεια από την Τουρκία για την έρευνα ... νότια της Καρπάθου. Κι ότι αυτό προβλέπεται γιατί είναι τα όρια του τουρκολιβυκού μνημονίου. Άρα, θεωρεί η τουρκική πλευρά, ότι η Ελλάδα, ντε φάκτο, αναγνώρισε την τουρκική υφαλοκρηπίδα, αναφέρει η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.
Ανένδοτοι στο Κυπριακό
Σκληρή στάση όμως εξακολουθεί να τηρεί και στο Κυπριακό. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, την Πέμπτη (25/7), επιβεβαίωσε ότι δεν κάνει πίσω στο θέμα των δύο κρατών στην Κύπρο. Παρόλο, που ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι από πλευράς τους κάνουν ό,τι μπορούν για την εξάλειψη των εντάσεων με την Ελλάδα.
Συνάντηση με το γιο του Λίβυου ηγέτη, Χαλίφα Χαφτάρ
Η Τουρκία όμως θέλει να δηλώσει παρούσα σε όλες τις εξελίξεις δείχνοντας ότι αυτή έχει τον πρώτο λόγο στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο. Χθες μάλιστα, ο κ. Φιντάν, κάτι που δεν έγινε ευρέως γνωστό, είδε στην Άγκυρα το γιο του Λίβυου ηγέτη, Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος είχε εναντιωθεί στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο άνδρες συζήτησαν την ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού συμφώνου προς όφελος της Τουρκίας.
Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις στη Μεσόγειο
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, παραδέχτηκε την Παρασκευή (26/7) ότι οι εννιά γεωτρήσεις στη Μεσόγειο δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και δεν ανακάλυψαν τίποτα. Μια σημαντική παραδοχή για την Τουρκία. Ωστόσο παρά την αποτυχία, που την παραδέχονται δημόσια, η Τουρκία δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες της. Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι οι έρευνες στη Μεσόγειο δεν εγκαταλείπονται, αλλά θα συνεχιστούν με μια νέα προσέγγιση.
Πηγή: ethnos.gr