Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Έρχεται αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια: Ποιά δύο κράτη θα εξαφανιστούν!

Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας, Ντριζάν Σάλα, λέει ότι η αλλαγή των συνόρων μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο και ότι εάν υπάρξει αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η ύπαρξη του Μαυροβουνίου και [των Σκοπίων*].

Το δημοσίευμα, όπως είδαμε, φιλοξενείται σήμερα στα media των Σκοπίων, του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την Γερμανίδα ανεξάρτητη αναλύτρια, Γιοχάνα Ντάιμελ / Johanna Deimel, η οποία είναι επίσης ειδικός στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η εδαφική ανταλλαγή μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας ενδέχεται να επανέλθει στην ατζέντα.

«Αν στη συνέχεια στρέψουμε την προσοχή μας στην Ουάσιγκτον, όπου η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ γίνεται όλο και πιο πιθανή, η Σερβία και η Πρίστινα θα βρεθούν επίσης σε ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον και περιβάλλον ασφαλείας.

Για την Κάγια Κάλλας, αυτό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι η ανταλλαγή εδαφών είναι και πάλι στην ημερήσια διάταξη», είπε μεταξύ άλλων η Johanna Deimel.

Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας, Ντριζάν Σάλα, λέει επίσης ότι η αλλαγή των συνόρων μπορεί να επιστρέψει στη σκηνή.

Αλλάζει η γεωστρατηγική στα Δυτικά Βαλκάνια

«Η γεωπολιτική κατάσταση αλλάζει και διαμορφώνεται με τη μορφή άμεσου αντίκτυπου στη γεωστρατηγική που ταρακουνάει τα θεμέλια της συλλογικής ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Τα κράτη που βγήκαν από τους πολέμους της δεκαετίας του ’90 τώρα και ο διεθνής παράγοντας κατάλαβαν με σιωπηλή μορφή ότι ο καθορισμός των κρατικών συνόρων θα έπρεπε να αλλάξει, ενδυναμώνοντας τα τρία κράτη στα Βαλκάνια που είναι ισότιμα ​​σε στρατιωτική μορφή, πολιτική και οικονομική (Αλβανία, Κροατία, Σερβία) και σε αυτές τις τρεις αντιλήψεις για την κλασική σχολή ασφάλειας, μπορούμε να πούμε ότι οι αλλαγές που απαιτούνται για την ανταλλαγή εδαφών μπορούν σίγουρα να τραβήξουν την προσοχή της πολιτικής τάξης μετά τις αλλαγές στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ», λέει ο Σάλα για την ιστοσελίδα του Κοσόβου «Bota sot».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο είναι τα ευαίσθητα κράτη. Εάν πραγματοποιηθεί αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η ύπαρξη του Μαυροβουνίου και [των Σκοπίων*].

«Στην παρούσα στιγμή και την απόπειρα κατεδάφισης των συμφωνιών του Ντέιτον και του Ραμπουιέ, θα τοποθετήσουν αναμφίβολα και το Μαυροβούνιο, αλλά και [των Σκοπίων*] στο ζήτημα της ύπαρξής τους, καθώς τώρα βλέπω έναν ειδικό υβριδικό πόλεμο που όταν συμβεί κάτι τέτοιο να έχουν την επιρροή της πολιτικής του Βελιγραδίου στις κυβερνήσεις σε αυτές τις χώρες», εξηγεί ο Σάλα.

«Έτσι, οι σημερινές κυβερνήσεις στην Πρίστινα και στα Τίρανα πρέπει τώρα να κατανοήσουν ότι πρέπει να δημιουργήσουν μια ισχυρή βάση της εξωτερικής πολιτικής, ώστε τη στιγμή των αλλαγών στα οικονομικά, πολιτικά, κρατικά και στρατιωτικά όρια, να είναι σε ευνοϊκή θέση για να εφαρμόσουν την αλλαγές που αναμένεται να τεθούν στα κρατικά συμφέροντα του αλβανικού έθνους μέσω της ενδεχόμενης αλλαγής των συνόρων με τη μορφή εδαφικής ανταλλαγής», καταλήγει ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας, Ντιζάν Σάλα.

[iEpikaira: Περισσότερα για το ζήτημα ΕΔΩ και ΕΔΩ!]

Bota Sot, Expres-mk,
___


*Το iEpikaira δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη κράτους με το όνομα "Βόρεια Μακεδονία" και ως εκ τούτου στις αναδημοσιεύσεις που κάνει παρεμβαίνει στο κείμενο.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×