Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Έμμεση επίπληξη Μόντι στον Πούτιν για το χτύπημα στο Κίεβο

EURACTIV.com with Reuters | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Ο Ινδός ηγέτης στην επίσκεψή του στη Μόσχα χρησιμοποίησε συνασιθηματικά φορτισμένη γλώσσα για να επιπλήξει έμμεσα τον Πούτιν παρά το γεγονός ότι στόχος της συνάντησης ήταν να υπογραμμιστεί η εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης των δύο χωρών τους. [Kremlin pool/EPA/EFE]

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη (9 Ιουλίου) ότι ο θάνατος αθώων παιδιών είναι αποτρόπαιος και οδυνηρός, μία ημέρα μετά το φονικό χτύπημα σε νοσοκομείο για παιδιά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.

Ο Ινδός ηγέτης στην επίσκεψή του στη Μόσχα χρησιμοποίησε συνασιθηματικά φορτισμένη γλώσσα για να επιπλήξει έμμεσα τον Πούτιν παρά το γεγονός ότι στόχος της συνάντησης ήταν να υπογραμμιστεί η εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης των δύο χωρών.

Ολοκληρώνοντας το διήμερο ταξίδι του, οι δύο πλευρές καθόρισαν εννέα βασικούς τομείς για στενότερη συνεργασία, που διευρύνονται από την πυρηνική ενέργεια έως την ιατρική. Δήλωσαν μάλιστα ότι στοχεύουν να αυξήσουν το διμερές εμπόριο κατά περισσότερο από το ήμισυ, ώστε να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Από την άλλη, ο Πούτιν σπάνια έχει επικριθεί δημοσίως σε κατα πρόσωπον συνάντηση για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία και αυτό το έκανε τώρα ο ηγέτης μιας χώρας που η Ρωσία θεωρεί φίλη της, με τα τηλεοπτικά σχόλια του Μόντι να προκαλούν αίσθηση.

«Είτε πρόκειται για πόλεμο, σύγκρουση ή τρομοκρατική επίθεση, κάθε άνθρωπος που πιστεύει στην ανθρωπότητα πονάει όταν υπάρχουν απώλειες ζωών», δήλωσε ο Μόντι.

«Αλλά ακόμη και σε αυτό, όταν σκοτώνονται αθώα παιδιά, η καρδιά ματώνει και αυτός ο πόνος είναι πολύ τρομακτικός».

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι έχει μαζέψει θραύσματα ενός ρωσικού πυραύλου κρουζ Kh-101 στο νοσοκομείο παίδων του Κιέβου, το οποίο χτυπήθηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια ρωσικών επιθέσεων που έφεραν το θάνατο σε 44 Ουκρανούς, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, σε όλη τη χώρα.

Στο ίδιο το νοσοκομείο, δύο ενήλικες σκοτώθηκαν και το Interfax Ukraine ανέφερε ότι οκτώ παιδιά ήταν μεταξύ των περίπου 50 ανθρώπων που τραυματίστηκαν.

Η Ρωσία δήλωσε, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, ότι ήταν ένα ουκρανικό αντιπυραυλικό σύστημα που έπληξε το νοσοκομείο.

Μια αποστολή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» το κυριότερο νοσοκομείο για παιδιά του Κιέβου να δέχθηκε άμεσο χτύπημα από ρωσικό πύραυλο.

Ο Μόντι, έχει επικρίνει τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία άλλη μια φορά στο παρελθόν, τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν είπε στον Πούτιν ότι «η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή πολέμου». Ο Πούτιν δήλωσε τότε ότι κατανοεί τις ανησυχίες του Μόντι.

Η Ινδία, ωστόσο, επισημαίνεται ότι ποτέ δεν καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας και εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να αγοράσει ποσότητες ρεκόρ ρωσικού πετρελαίου με έκπτωση, καθώς οι κυρώσεις έχουν αποδεκατίσει το εμπόριο της Μόσχας με τη Δύση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Βινάι Μόχαν Κβάτρα, που συνόδευε τον Μόντι στο ταξίδι, δήλωσε ότι η Ινδία επιθυμεί να ενισχύσει περαιτέρω τους ενεργειακούς δεσμούς και θα επιδιώξει ίσως συμφωνίες με τη Rosneft και άλλες κορυφαίες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες. Οι δύο χώρες δήλωσαν ότι διερευνούν επίσης την αύξηση των πωλήσεων ρωσικού άνθρακα στην Ινδία.

Σε κοινές δηλώσεις, περιέγραψαν μάλιστα εκτενή σχέδια για στενότερη συνεργασία στην ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού μέσω των αρκτικών υδάτων και για συνεργασία στην εξερεύνηση του διαστήματος, μεταξύ άλλων τομέων.

Ειδική εταιρική σχέση

Για τη Ρωσία, η Ινδία έχει γίνει ένας ολοένα και πιο σημαντικός εταίρος, τόσο σε οικονομικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να αποδείξει ότι οι προσπάθειες της Δύσης να την απομονώσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποτυγχάνουν.

Ο Πούτιν, στις δηλώσεις του πριν τον Μόντι, είπε ότι οι δύο χώρες τους απολαμβάνουν μια «ιδιαίτερα προνομιακή στρατηγική εταιρική σχέση».

«Σας ευχαριστώ για την προσοχή που δίνετε στα πιο οξυμένα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να βρεθούν τρόποι επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, πάνω απ’ όλα φυσικά με ειρηνικά μέσα», είπε.

Ο Μόντι του είπε: «Οι λύσεις δεν είναι εφικτές στο πεδίο της μάχης. Εν μέσω όπλων, σφαιρών και βομβών, οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν μπορούν να είναι επιτυχείς. Πρέπει να βρούμε τον δρόμο προς την ειρήνη μόνο μέσω των συνομιλιών».

Ο Πούτιν δεν αντέδρασε εμφανώς στις παρατηρήσεις του Μόντι και δεν ήταν σαφές αν επηρέασαν την πορεία της συνόδου κορυφής. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ένας αναμενόμενος γύρος συνομιλιών σε επίπεδο αντιπροσωπειών δεν θα διεξαγόταν, καθώς οι δύο ηγέτες είχαν καλύψει πλήρως την ημερήσια διάταξη.

Ευαίσθητη χρονική στιγμή

Η χρονική συγκυρία του περιστατικού στο ουκρανικό νοσοκομείο ήταν ενοχλητική για τον Μόντι, καθώς την ίδια ώρα τη Δευτέρα ξεκινούσε την επίσκεψή του στη Μόσχα.

Μετά τη δημοσίευση φωτογραφίας του Μόντι που αγκαλιάζει τον Πούτιν στα προσωπικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέβη στις εξής δηλώσεις: Ήταν «τεράστια απογοήτευση και καταστροφικό πλήγμα για τις ειρηνευτικές προσπάθειες να βλέπεις τον ηγέτη της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου να αγκαλιάζει τον πιο αιματηρό εγκληματία του κόσμου στη Μόσχα μια τέτοια μέρα».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει εκφράσει ανησυχίες στην Ινδία σχετικά με τη σχέση της με τη Ρωσία. Ξεχωριστά, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις τελευταίες επιθέσεις στην Ουκρανία «μια φρικτή υπενθύμιση της κτηνωδίας της Ρωσίας».

Η Ρωσία με τη σειρά της δήλωσε ότι έπληξε μόνο στρατιωτικούς στόχους και το Κρεμλίνο επανέλαβε την επιμονή του ότι η Ρωσία δεν στοχεύει αμάχους.

Ο Σουάστι Ράο, ειδικός σε θέματα Ευρασίας στο Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών και Αναλύσεων στο Νέο Δελχί, δήλωσε ότι η στάση του Μόντι είχε ως στόχο να προβάλει την Ινδία ως αξιόπιστο μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και «να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την πίστη της διεθνούς κοινότητας στην Ινδία ως αξιόπιστο παράγοντα» που αντιτίθεται στη βία.

Είχε επίσης ως στόχο να υπενθυμίσει στη Μόσχα, είπε ο Ράο, ότι «στο τέλος της ημέρας είμαστε ένας πολύτιμος εταίρος, είστε ένας πολύτιμος εταίρος, αλλά στη συνέχεια υποστηρίζουμε επίσης τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο».

Πηγή: euractiv.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×