Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Η Ρωσία διακόπτει τις συμβάσεις με Ινδούς μισθοφόρους που πολεμούν στην Ουκρανία

Οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν να τελειώσουν πρόωρα τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με Ινδούς μισθοφόρους με τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, ανέφερε το NDTV στις 9 Ιουλίου, επικαλούμενο πηγές.

Το θέμα αυτό έθεσε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα για διήμερη επίσκεψη, σε συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η Ρωσία συμφώνησε να κόψει τις συμβάσεις σε όλους τους Ινδούς που υπηρετούν στον στρατό της και να διευκολύνει την επιστροφή τους», αναφέρει το NDTV.

Πηγές του καναλιού των Ινδιών υποστηρίζουν ότι ο Μόντι έθεσε το θέμα των Ινδών που υπηρετούν στα ρωσικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια δείπνου με τον Πούτιν τη Δευτέρα 8 Ιουλίου.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Πούτιν συνεχάρη επίσης τον Μόντι για την τρίτη θητεία του στην εξουσία και μίλησε για το αυξανόμενο μέγεθος της ινδικής οικονομίας, ανέφεραν οι πηγές.

Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε την απόφαση των αρχών να διακόψουν τις συμβάσεις των Ινδών που υπηρετούν στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Βινάγια Κουάτρα δήλωσε στις 5 Ιουλίου ότι ο Modi σκοπεύει να θέσει το θέμα της απόλυσης Ινδών που στάλθηκαν “κατά λάθος” να υπηρετήσουν στον ρωσικό στρατό σε μια συνομιλία με τον Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από 30 έως 40 πολίτες της χώρας μπορούν να υπηρετήσουν στα ρωσικά στρατεύματα.

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι οι Ινδοί πολίτες θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό», είπε ο Κουάτρα, προσθέτοντας ότι δέκα Ινδοί έχουν ήδη επιστρέψει.

Ινδοί πολίτες στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας

Τον Φεβρουάριο του 2024, οι ινδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι προσπαθούσαν να επιτύχουν την αποστράτευση και την επιστροφή στην πατρίδα τους περίπου 20 πολιτών της χώρας που είχαν «κολλήσει» στον ρωσικό στρατό.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της έκκλησης Ινδών πολιτών, το Κεντρικό Γραφείο Ερευνών (CBI) της Ινδίας ανακοίνωσε την έκθεση ενός δικτύου στρατολογητών που εξαπάτησε τους πολίτες της χώρας στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας για να συμμετάσχουν σε μάχες στο πλευρό της Ρωσίας.

Το CBI είπε ότι οι νέοι Ινδοί «παρασύρθηκαν» με υποσχέσεις για υψηλές θέσεις εργασίας, εισαγωγή σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και δωρεάν παρατάσεις βίζας. Στη συνέχεια, βρέθηκαν στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το CBI, τουλάχιστον 35 Ινδοί πολίτες ήταν θύματα του προγράμματος στρατολόγησης. Κατά την άφιξή τους στη Ρωσία, τα διαβατήριά τους αφαιρέθηκαν και στη συνέχεια στάλθηκαν «παρά τη θέλησή τους» για στρατιωτική εκπαίδευση και στη συνέχεια σε εμπόλεμη ζώνη, δήλωσε το Κεντρικό Γραφείο Ερευνών της Ινδίας.

Ορισμένοι Ινδοί πολίτες που συνελήφθησαν στη στρατιωτική επιχείρηση υπέστησαν «σοβαρούς τραυματισμούς», ανέφερε το CBI. Τουλάχιστον δύο πέθαναν.

Τον Μάιο, το CBI ανέφερε τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων που εμπλέκονται στη στρατολόγηση κατοίκων Ινδίας για στρατιωτική θητεία στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το τμήμα, οι υπεύθυνοι προσλήψεων εργάστηκαν σε πολλές ινδικές πολιτείες «ως οργανωμένο δίκτυο» και προσέλκυαν πολίτες μέσω των κοινωνικών δικτύων, καθώς και μέσω «τοπικών επαφών στη Ρωσία», γράφει ο Αντρέι Σουβόροφ στην Rtvi.