Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Οργή Meloni: Δεν απάντησε τηλεφωνική κλήση του Μητσοτάκη

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε από τις κλήσεις, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ
Τρικυμίες... έφερε η άτυπη συμφωνία των κεντρώων κομμάτων για το μοίρασμα κορυφαίων θέσεων εργασίας στην ΕΕ, καθώς εξόργισε την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Giorgia Meloni και φρόντισε να το δείξει μέ κάθε τρόπο.
Η αρχή έγινε με ομιλία της στο ιταλικό κοινοβούλιο, όπου χαρακτήρισε «σουρεαλιστικό» το γεγονός ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η άποψη των Ευρωπαίων ψηφοφόρων, εννοώντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, όπου το κόμμα της στην Ιταλία (Αδέλφια της Ιταλίας) τερμάτισε στην πρώτη θέση με ποσοστό 28,8%
Στη συνέχεια, σύμφωνα με το Politico, αρκετοί ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την Meloni μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των έξι κορυφαίων διαπραγματευτών για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας, αλλά η Ιταλίδα πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε από τις κλήσεις, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης σε τηλεδιάσκεψη των έξι διαπραγματευτών των τριών πολιτικών ομάδων που έχουν την πλειοψηφία (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι), υπήρξε συναίνεση για κοινή πρόταση στήριξης του Αντόνιο Κόστα για την θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ursula von der Leyen για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Kallas για το θέση της εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.

Το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει

Τα τρία αυτά ονόματα είχαν συζητηθεί έντονα και πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της der Leyen ήταν ο νικητής των ευρωεκλογών 2024, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετατοπίστηκε περισσότερο προς τα δεξιά, με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στην οποία εντάσσεται το κόμμα της Meloni, να κερδίζει έδρες.
Η Meloni θέλει αυτή η μετατόπιση να αντικατοπτρίζεται στη λήψη αποφάσεων για τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη.
Σήμερα Τετάρτη, δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ επιχειρούν «να κρύψουν τη σκόνη κάτω από το χαλί» αντί να αναγνωρίσουν ότι πολλοί ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με την ΕΕ.
Αποκάλεσε την ΕΕ «επεμβατικό γραφειοκρατικό γίγαντα» και ζήτησε να αποκτήσει η Ιταλία ρόλο Ευρωπαίου Επιτρόπου που θα αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία.
Η Μελόνι επεσήμανε ότι η ομάδα της είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 εδρών, ξεπερνώντας τους Φιλελεύθερους.
Στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Meloni έχει στο στόχαστρό της ένα κορυφαίο οικονομικό χαρτοφυλάκιο για τη Ρώμη, μαζί με μία θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου ή αντιπροέδρου για το ECR.
Τυπικά, η Von der Leyen δεν χρειάζεται την υποστήριξη όλων των ηγετών της ΕΕ για να ανανεώσει τη θητεία της στην προεδρία της Κομισιόν. Μπορεί να το πετύχει με την υποστήριξη της πλειοψηφίας και χωρίς τη συγκατάθεση της Meloni.

Πηγή: bankingnews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×