Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Το Ισραήλ διχάζει τις ΗΠΑ: Μετά το κίνημα των φοιτητών έρχεται η κρίση στο Στέητ Ντηπάρτμεντ

Ενώ το κίνημα των φοιτητών στις ΗΠΑ κατά του Ισραήλ και της στήριξης που του παρέχουν οι Αμερικανοί, κλιμακώνεται , μια αποκάλυψη του πρακτορείου Ρώυτερ έρχεται να επιβεβαιώσει τις παρασκηνιακές εντάσεις εντός του Στέητ Ντηπάρτμεντ που μπορεί να ενοχοποιήσει ακόμη περισσότερο το Τελ Αβίβ. Στο επίκεντρο βρίσκεται η αμφισβήτηση των διαβεβαιώσεων του Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τα όπλα που παίρνει από τις ΗΠΑ σεβόμενη το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Οι χιλιάδες νεκροί και τραυματίες, άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν προκαλέσει οργή στο αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών . Η αμφισβήτηση αυτή, σημαίνει ότι σταδιακά το Ισραήλ και ο Νετανιάχου μπορεί να αντιμετωπίσουν και νομικά προβλήματα και ενώ οι κατηγορίες για γενοκτονία κυριαρχούν. Με τίτλο “Reuters-Αποκλειστικό: Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι γράφουν σε εσωτερικό υπόμνημα του State Department ότι το Ισραήλ μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη Γάζα” το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο εντός του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Ειδικότερα:

To Reuters σε ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν ενημερώσει τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken ότι δεν βρίσκουν "αξιόπιστες ή εχέγγυες" τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως αναφέρεται σε εσωτερικό σημείωμα του State Department, που ελέγχθηκε από το Reuters.

Σύμφωνα με ένα Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας (NSM) που εξέδωσε ο πρόεδρος Joe Biden τον Φεβρουάριο, ο Blinken πρέπει να αναφέρει στο Κογκρέσο έως τις 8 Μαΐου εάν θεωρεί αξιόπιστες τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι η χρήση αμερικανικών όπλων δεν παραβιάζει το αμερικανικό ή το διεθνές δίκαιο.

Μέχρι τις 24 Μαρτίου, τουλάχιστον επτά γραφεία του State Department είχαν στείλει τις συνεισφορές τους σε ένα αρχικό «υπόμνημα επιλογών» στον Blinken. Τμήματα του υπομνήματος, τα οποία δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως, διαβαθμίστηκαν.

Οι προτάσεις στο υπόμνημα παρέχουν την πιο εκτεταμένη εικόνα μέχρι σήμερα για τις διαιρέσεις εντός του State Department σχετικά με το εάν το Ισραήλ μπορεί να παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στη Γάζα. «Ορισμένα μέλη του Α/υπουργείου τάχθηκαν υπέρ της αποδοχής των διαβεβαιώσεων του Ισραήλ, κάποιοι τάχθηκαν υπέρ της απόρριψής τους και κάποιοι δεν πήραν θέση», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Κοινή πρόταση από τέσσερα γραφεία - Democracy Human Rights & Labor; Πληθυσμός, Πρόσφυγες και Μετανάστευση. Παγκόσμια Ποινική Δικαιοσύνη και Υποθέσεις Διεθνούς Οργανισμού – εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία για τη μη συμμόρφωση» με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η αξιολόγηση από τα τέσσερα γραφεία (Democracy Human Rights & Labor; Population, Refugees and Migration; Global Criminal Justice and International Organization Affairs) ανέφερε ότι οι διαβεβαιώσεις του Ισραήλ δεν ήταν «ούτε αξιόπιστες ούτε εχέγγυες». Ανέφερε οκτώ παραδείγματα ισραηλινών στρατιωτικών ενεργειών που οι αξιωματούχοι είπαν ότι εγείρουν «σοβαρά ερωτήματα» σχετικά με πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η αξιολόγηση από τα τέσσερα γραφεία ανέφερε επίσης 11 περιπτώσεις ισραηλινών στρατιωτικών ενεργειών που οι αξιωματούχοι είπαν ότι «περιορίζουν αυθαίρετα την ανθρωπιστική βοήθεια», συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης ολόκληρων φορτηγών βοήθειας.

Μια άλλη υποβολή στο υπόμνημα που εξετάστηκε από το Reuters, από το γραφείο Πολιτικών και Στρατιωτικών Υποθέσεων, το οποίο ασχολείται με τη στρατιωτική βοήθεια και τις μεταφορές όπλων των ΗΠΑ, προειδοποίησε τον Blinken ότι η αναστολή των αμερικανικών όπλων θα περιόριζε την ικανότητα του Ισραήλ να αντιμετωπίσει πιθανές απειλές εκτός του εναέριου χώρου του και θα απαιτούσε από την Ουάσιγκτον να επαναξιολογήσει «όλες τις τρέχουσες και μελλοντικές πωλήσεις σε άλλες χώρες της περιοχής».

Όταν ρωτήθηκε για το υπόμνημα, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος είπε: «Το Ισραήλ είναι πλήρως αφοσιωμένο στις δεσμεύσεις του και στην εφαρμογή τους, μεταξύ των οποίων και οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχουν διαπιστώσει ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Η USAID παρείχε επίσης στοιχεία στο υπόμνημα. «Η δολοφονία σχεδόν 32.000 ανθρώπων, εκ των οποίων η ίδια η GOI (Κυβέρνηση του Ισραήλ) εκτιμά ότι περίπου τα δύο τρίτα είναι άμαχοι, μπορεί κάλλιστα να ισοδυναμεί με παραβίαση της απαίτησης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», έγραψαν αξιωματούχοι της USAID στην υποβληθείσα πρόταση.

Οι προειδοποιήσεις σχετικά με τις πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ γίνονται από ορισμένους ανώτερους αξιωματούχους του State Department, καθώς το Ισραήλ υπόσχεται να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, τον νοτιότερο θύλακα της Λωρίδας της Γάζας που φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τους πόλεμο, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον να μην το κάνει.

Πηγή: omegapress.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×