Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ: Επίσκεψη του ιρανού προέδρου Ιμπραΐμ Ραϊσί στην Άγκυρα και υπογραφή οικονομικών συμφωνιών - Την ώρα που ο Μπάιντεν πατάει γκάζι για την πώληση F-16

Ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραϊσί πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην 'Αγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στην Τουρκία είχε αναβληθεί δύο φορές στο παρελθόν: τον Νοέμβριο λόγω των διπλωματικών επιπτώσεων του πολέμου στη Γάζα, και στις αρχές Ιανουαρίου λόγω της επίθεσης στην πόλη Κερμάν, στο νοτιοανατολικό Ιράν, κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Κοντς, του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος είχε σκοτωθεί από αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ το 2020, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 100 ανθρώπους.

Ο Ραϊσί θα γίνει δεκτός στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα και, μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί η 8η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ιράν υπό την προεδρία των ηγετών των δύο χωρών, με τη συμμετοχή υπουργών και πολυπληθών αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες. Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς αναμένεται να είναι στην ατζέντα των δύο ηγετών.

Αργότερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελετή υπογραφής σειράς συμφωνιών και στη συνέχεια Ερντογάν και ο Ραϊσί θα παραχωρήσουν από κοινού συνέντευξη Τύπου.

Μετά το επίσημο δείπνο θα συγκληθεί επίσης το επιχειρηματικό φόρουμ Τουρκίας-Ιράν.

[iEpikaira: Η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου την ίδια ώρα που ο Μπάιντεν πατάει γκάζι για την πώληση F-16 ΕΔΩ! "Υπερδύναμη" σε πλήρη αποδρομή... ΕΔΩ!]

Πηγή: capital.gr

Συμφωνία Τεχεράνης - Άγκυρας για χρήση του ιρανικού συναλλάγματος στην Τουρκία
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν (CBI) Μοχαμάντ Ρεζά Φαρζίν ανακοίνωσε μια συμφωνία με τις τουρκικές τραπεζικές αρχές, που κάνει λόγο για χρήση ιρανικών πόρων συναλλάγματος στη χώρα αυτή.

Ο Φαρζίν, ο οποίος συμμετείχε σε αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου πολιτικής και οικονομικής με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, η οποία επισκέφθηκε την Τουρκία την Τετάρτη, είπε ότι το Ιράν έχει καλούς πόρους συναλλάγματος στην Τουρκία και θέλει να τους χρησιμοποιήσει περισσότερο.

"Συζητήσαμε με την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, τον υπουργό Οικονομίας και άλλους Τούρκους αξιωματούχους για το πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτοί οι πόροι που προκύπτουν από τις εξαγωγές φυσικού αερίου του Ιράν εκεί", φέρεται να είπε.

Το Ιράν και η Τουρκία υπέγραψαν 10 έγγραφα συνεργασίας με στόχο την τόνωση των διμερών επενδύσεων και της οικονομικής συνεργασίας κατά τη διάρκεια του επίσημου ταξιδιού του Ραΐσι στη γειτονική χώρα.

Αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές πραγματοποίησαν την όγδοη συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Οικονομικής Συνεργασίας Ιράν-Τουρκίας την Τετάρτη.

Πηγή: capital.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×