Αϋφαντής Γιώργος
Πανταχόθεν προμηνύεται, εάν δεν εξαγγέλλεται απερίφραστα, ότι μόλις ξεκαθαρίσουν τα πολιτικά πεδία σε Άγκυρα και Αθήνα, Τουρκία και Ελλάδα αφεύκτως θα κληθούν από τους επειγόμενους Αμερικανούς και Γερμανούς συμμάχους να “ρυθμίσουν” τις διαφορές τους. Και μάλιστα κατά τρόπον ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο η επιθυμητή ΝΑΤΟϊκή συνοχή κατά της Ρωσίας.
Η επικείμενη διαπραγμάτευση επιβάλλει την ενίσχυση των εκατέρωθεν διαπραγματευτικών αφετηριών. Ως έχουν σήμερα τα πράγματα, η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει σειρά αλληλένδετων τουρκικών απαιτήσεων: Πρώτον, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου βάσει χρονοδιαγράμματος. Δεύτερον, διευκρίνιση της κυριαρχίας ευαρίθμων νησιών (αυτών που η Άγκυρα δεν ανευρίσκει σε διεθνείς συνθήκες αλλά και εκείνων στα οποία, κατά την Άγκυρα, η ελληνική κυριαρχία έχει ακυρωθεί από την παραβίαση του όρου ουδετερότητας, υπό τον οποίο εκχωρήθηκαν στην Ελλάδα). Τρίτον, την διευκρίνιση της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο (υπό το φως αφ’ ενός των σχετικών μνημονίων οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης και Ελλάδας-Αιγύπτου, αφ’ ετέρου των τουρκικών θέσεων ότι τα νησιά δεν διαθέτουν ΑΟΖ αλλά μόνον χωρικά ύδατα).
Στην διαπραγμάτευση αυτή η Ελλάδα θα προσέλθει με την θέση που διακηρύσσει το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος: αφ’ ενός ότι τα ελληνικά νησιά έχουν πλήρες δικαίωμα σε ΑΟΖ, πέρα από τα χωρικά τους ύδατα (εύρους σήμερα έξι ναυτικών μιλίων) αφ’ ετέρου ότι συζητάμε μόνον για την παραπομπή της οριοθέτησης της ΑΟΖ σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα (Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης). Πέραν αυτών, ουδέν!
Επισημαίνω εν προκειμένω το προφανές: αφ’ ης στιγμής τα τρία μείζονα ελληνικά πολιτικά κόμματα έχουν εκ των προτέρων προκρίνει και δημόσια αποδεχθεί την συμμετοχή στην διαπραγμάτευση που οργανώνουν εντός ΝΑΤΟ οι σύμμαχοί μας, η ελληνική ημερήσια διάταξη έχει μηδενικές πιθανότητες να κατισχύσει ως αποκλειστική βάση της διαπραγμάτευσης αυτής.