Η προσπάθεια της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία μέσω κυρώσεων και πολιτικών πιέσεων θα οδηγήσει σε μια ασιατική γεωπολιτική συμμαχία αποτελούμενη από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν, την Ινδία, την Κεντρική Ασία, τον Καύκασο, ακόμη και την Τουρκία. Αυτή η συμμαχία βασίζεται σε μια λογική «περιφερειακών αλυσίδων εφοδιασμού εμπορευμάτων», «διπλωματίας διαμετακομίσεων» και δημιουργίας «νέων οικονομικών διαδρόμων» που θα συνδέουν τις περιφέρειες της Ευρασίας, του Περσικού Κόλπου και τις περιοχές της Νότιας Ασίας με την Κίνα και την Ανατολική Ασία.
Μέσα από αυτό το νέο γεωπολιτικό σταυροδρόμι η Κίνα θα επωφεληθεί : θα απορροφήσει παγκόσμιο κεφάλαιο, ροές υδρογονανθράκων, εμπόριο αγαθών και μεταφορές εργατικών χεριών προς την Ανατολή με πιο έντονο ρυθμό, γεγονός που θα οδηγήσει σε σχετική αποδυνάμωση των ΗΠΑ. Ο ρεαλισμός επιτάσσει ώστε η Κίνα να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να ενισχύσει τον ρόλο της στην παγκόσμια πολιτική. Με την πρωτοβουλία των «Δρόμων του μεταξιού» και τον «Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου» (INSTC), που συνδέει τη Ρωσία με την Ινδία μέσω του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν, η οικονομική και πολιτική επιρροή της Κίνας θα είναι ισχυρότερη στη διεθνή σκηνή.
[iEpikaira: Έρχεται η πρώτη υπέρ-υπερδύναμη (Hyper Power) στην ιστορία της Ανθρωπότητας για την οποία έχει μιλήσει ο καθηγητής Κ. Γρίβας στο slpress.gr.]
Wang Huiyao, Πρόεδρος του think tank Center for China and Globalization
Πηγή: Le Point 9/2/23 απόδοση Babis Georges Petrakis (FB)