Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Declassified UK: Η μυστική παρουσία των ΗΠΑ στις βρετανικές βάσεις της Κύπρου

Έγγραφο αποκαλύπτει ότι το 2018 οι ΗΠΑ είχαν αναπτυχθεί 87 Αμερικανοί αεροπόροι στη βρετανική αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι, συμπεριλαμβανομένων 12 αξιωματικών, ενώ το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι έχει μόνο 14 άτομα προσωπικό στην Κύπρο. Στην ανάλυσή του το Declassified κάνει αναφορά για τουλάχιστον 129 αεροπόρους στο βρετανικό έδαφος της Κύπρου μέχρι το 2023.

Ακολουθεί η μετάφραση της ανάλυσης του Declassified UK.

Ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στις λεγόμενες Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων (SBAs) του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες αποτελούν το 3% της χερσαίας έκτασης της Κύπρου, ήταν επί μακρόν μυστικός.

«Δεν προτείνουμε να δημοσιοποιήσουμε τον αριθμό του προσωπικού των ΗΠΑ που συμμετέχει σε τρέχουσες ή μελλοντικές επιχειρησιακές δραστηριότητες [στη βρετανική Κύπρο]», δήλωσε πρόσφατα το Υπουργείο Άμυνας (ΥΠΑΜ) στο κοινοβούλιο.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DoD), εν τω μεταξύ, ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει μόνο 14 άτομα προσωπικό στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων εννέα πεζοναυτών και μόλις ενός αεροπόρου. Το υπουργείο δεν απάντησε στο αίτημα του Declassified για περισσότερες πληροφορίες και σχόλια.

To Declassified ισχυρίζεται ότι είδε έγγραφο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) με λεπτομέρειες ενός κατασκευαστικού έργου στη RAF Ακρωτήρι, την «εξαιρετικά πολυσύχναστη» αεροπορική βάση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο από την οποία πραγματοποιεί βομβαρδιστικές εξόδους σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Το έγγραφο, που συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2019, σημειώνει ότι τότε είχαν αναπτυχθεί 87 Αμερικανοί αεροπόροι στη RAF Akrotiri το 2018, συμπεριλαμβανομένων 12 αξιωματικών.

Αλλά οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να αυξήσουν τα επίπεδα του προσωπικού τους κατά 48% τα επόμενα έξι χρόνια. Μέχρι το 2024, το αμερικανικό σχέδιο προέβλεπε να έχουν αναπτυχθεί στη βάση 129 αεροπόροι, εκ των οποίων οι 15 αξιωματικοί.

Ο πραγματικός αριθμός του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού με βάση τη βρετανική Κύπρο είναι πιθανό να είναι υψηλότερος.

Υπάρχουν πολλές άλλες φρουρές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις δύο βρετανικές SBA - γνωστές ως Δεκέλεια στα ανατολικά του νησιού και Ακρωτήρι στα δυτικά - και στις λεγόμενες «διατηρούμενες τοποθεσίες» του Ηνωμένου Βασιλείου στην ίδια την Κύπρο. Αυτές πιθανόν να φιλοξενούν κάποιο στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ.

Η μοίρα της αμερικανικής κατασκοπείας

Το έγγραφο περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με την κατασκευή μιας νέας δομής κοιτώνων στην RAF Ακρωτηρίου για το προσωπικό της USAF.

Ο αμερικανικός στρατός σχεδίαζε να κατεδαφίσει οκτώ εγκαταστάσεις για να κατασκευάσει έναν νέο κοιτώνα για τους αεροπόρους του σε έκταση 1,5 στρέμματος, με κόστος 27 εκατ. δολάρια (22 εκατ. λίρες).

Ο κοιτώνας πρόκειται να στεγάσει το προσωπικό της 1ης Μοίρας Εκστρατευτικής Αναγνώρισης (ERS), σημειώνεται στο έγγραφο.

Η μοίρα αυτή είναι η παλαιότερη ιπτάμενη μονάδα του αμερικανικού στρατού και είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση όλων των πληρωμάτων αεροσκαφών πληροφοριών και αναγνώρισης μεγάλου ύψους για το κατασκοπευτικό αεροπλάνο U-2, το οποίο αρχικά χρησιμοποιούσε η CIA.

Η ERS, η οποία εδρεύει στην αεροπορική βάση Beale στην Καλιφόρνια, πετάει επίσης 2.400 ώρες ετησίως σε αποστολές «υποστήριξης μάχης» με το RQ-4 Global Hawk, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία όπλων Northrop Grumman.

Δεν είναι σαφές αν κάποια από αυτές τις αποστολές υποστήριξης μάχης των ΗΠΑ πετάει από τη βρετανική βάση στην Κύπρο.

«Οι επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USAF) και οι απαιτήσεις εγκαταστάσεων στη θέση κατασκευής δεν πρέπει να προσδιοριστούν και θα πρέπει να προστατευθούν», σημειώνεται στο έγγραφο.

Η προηγούμενη στέγαση του προσωπικού των ΗΠΑ στη RAF Ακρωτηρίου αποτελούνταν από 104 κλίνες που κατανέμονταν σε οκτώ κοιτώνες και παραχωρούνταν από τους Βρετανούς. Το 2019, τα κτίρια ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών.

«Οι σημερινές προκατασκευασμένες ξύλινες εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν μόνο για να αντέξουν 20 χρόνια, οπότε έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής τους», καταλήγουν οι ΗΠΑ. «Περίπου 4-5 αίθουσες είναι κλειστές για συντήρηση ανά πάσα στιγμή, μειώνοντας έτσι την επιχειρησιακή ικανότητα».

Οι εγκαταστάσεις δεν επαρκούσαν για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία, πρόσθεσε. «Κατά τη διάρκεια της αλλαγής δεν υπάρχουν αρκετές ανοιχτές κλίνες, αναγκάζοντας το προσωπικό που αναχωρεί να μείνει έως και τρεις εβδομάδες εκτός βάσης με υψηλές τιμές», συνεχίζει το έγγραφο. «Λόγω της διαβάθμισης και της ευαισθησίας της αποστολής, αυτό εγείρει ανησυχίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των δυνάμεων (AT/FP)».

Πολύ υψηλός κίνδυνος

Οι ΗΠΑ είναι επίσης καυστικές για τους κινδύνους για την υγεία από τα υπάρχοντα καταλύματα που παρέχονται από τους Βρετανούς. «Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός λόγω της ηλικίας και της κατάστασης του ηλεκτρικού συστήματος και επιπλέον, αρκετές από τις εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν λειτουργικά συστήματα ανίχνευσης πυρκαγιάς», σημειώνεται στο έγγραφο.

Αναφέρεται επίσης στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον Μάρτιο του 2007 σε έναν από τους προκατασκευασμένους κοιτώνες στο Ακρωτήρι, στην οποία σκοτώθηκαν ο δεκανέας της RAF Andy Greenough και τα δύο μικρά παιδιά του.

Μια έρευνα «συνέστησε να μην χρησιμοποιούνται πλέον όλα τα προκατασκευασμένα κτίρια», συνεχίζει το έγγραφο. «Ωστόσο, καθώς πρόκειται για σταθμό της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF), η διαθεσιμότητα και η παροχή σημερινών καταλυμάτων περιορίζεται από την RAF».

Υπήρχαν και άλλα προβλήματα με τις εγκαταστάσεις που παρείχε το Ηνωμένο Βασίλειο. «Αμίαντος, τερμίτες και μούχλα υπάρχουν σε κάθε μία από τις εγκαταστάσεις», συνεχίζει το έγγραφο.

Ο αμερικανικός στρατός καταλήγει: «Η αποτυχία κατασκευής νέων καταλυμάτων θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην αποστολή της [μοίρας]».

Απόρρητο

Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι το προσωπικό των ΗΠΑ σταθμεύει στη RAF Ακρωτηρίου από το 1974, όταν ξεκίνησε μια επιχείρηση παρακολούθησης για την υποστήριξη των ειρηνευτικών ρυθμίσεων στη Μέση Ανατολή.

Αλλά το υπουργείο αρνείται πάντα να παράσχει τα επίπεδα ανάπτυξης των ΗΠΑ, μια ανωμαλία σε σύγκριση με τις άλλες αναφορές του.

Η στρατιωτική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο είναι δημόσια γνωστή, για παράδειγμα, με το Υπουργείο Άμυνας να αποκαλύπτει πρόσφατα ότι 2.490 Βρετανοί υπάλληλοι είναι μόνιμα τοποθετημένοι στις SBA του στο νησί.

Παρομοίως, η ίδια η στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ στη Βρετανία είναι δημόσια, με το ΥΠΕΘΑ να αναφέρει πρόσφατα ότι 12.147 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί σε 11 τοποθεσίες στην Αγγλία.

Η μη αποκάλυψη του αριθμού του προσωπικού των ΗΠΑ στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, ωστόσο, είναι ένα ακόμη παράδειγμα της ακραίας μυστικότητας υπό την οποία ο βρετανικός στρατός διοικεί άμεσα την περιοχή.

Ερωτηθείς γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα του προσωπικού των ΗΠΑ στην ίδια τη Βρετανία, αλλά όχι στις SBA, το ΥΠΕΘΑ δήλωσε: "Ως υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου που διοικείται και διοικείται από το Υπουργείο Άμυνας, οι Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων είναι μοναδικές στο πλαίσιο της Άμυνας".

Πρόσθεσε: «Για επιχειρησιακούς λόγους και λόγους ασφαλείας, δεν δημοσιοποιούμε λεπτομέρειες σχετικά με το προσωπικό των ΗΠΑ... στη συγκεκριμένη τοποθεσία».

Ο ισχυρισμός του αμερικανικού στρατού ότι έχει αναπτύξει μόνο 14 άτομα προσωπικό στην Κύπρο δείχνει ότι τα πραγματικά επίπεδα αμερικανικών στρατευμάτων στις SBAs επίσης αποκρύπτονται από το αμερικανικό κοινό.

Το έγγραφο της USAF σημειώνει ότι το αμερικανικό προσωπικό στην Κύπρο ανήκει στην USAF-Europe, της οποίας διοικητής είναι ο Τζέιμς Χέκερ, προηγουμένως επικεφαλής των αεροπορικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

«Λόγοι ασφαλείας»

Η μυστικότητα γύρω από την αμερικανική παρουσία στη βρετανική Κύπρο περιλαμβάνει επίσης τις αμερικανικές αποστολές βομβαρδισμού που πραγματοποιούνται από το έδαφος.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε πρόσφατα: «Η άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου θα απαιτηθεί για οποιεσδήποτε επιχειρήσεις [των ΗΠΑ] που περιλαμβάνουν τη χρήση των Περιοχών Κυρίαρχων Βάσεων», αλλά πρόσθεσε ότι για «λόγους ασφαλείας» δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων.

Η Κύπρος βρίσκεται σε στρατηγική θέση στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, 66 μίλια από τη Συρία στα ανατολικά της και ακριβώς νότια της Τουρκίας, οι δυνάμεις της οποίας κατέχουν το βόρειο τμήμα του νησιού από την εισβολή της το 1974.

Από το 2001, οι ΗΠΑ έχουν βομβαρδίσει μια σειρά από χώρες κοντά στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης και της Υεμένης. Δεν είναι γνωστό σε πόσες από αυτές τις αποστολές συμμετείχαν οι βρετανικές SBA.

Ο μόνος αμερικανικός εξοπλισμός που παραδέχεται η βρετανική κυβέρνηση ότι βρίσκεται στις SBAs είναι τα αεροσκάφη U-2 που σταθμεύουν μόνιμα στη RAF Ακρωτηρίου εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Αλλά και άλλες αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες φαίνεται να δραστηριοποιούνται στη βρετανική Κύπρο. Σε ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι ο ταγματάρχης Troy Roberts της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ υπηρετούσε στη RAF Akrotiri ως επικεφαλής του Security Forces Detachment 1, μιας στρατιωτικής μονάδας αστυνόμευσης των ΗΠΑ.

Μεγάλη παρουσία των ΗΠΑ

Η αναζήτηση αξιωματούχων για να μιλήσουν για την αμερικανική παρουσία στην Κύπρο είναι άκαρπη υπόθεση. Ωστόσο, οι ντόπιοι δήλωσαν στο Declassified ότι οι Αμερικανοί αποτελούν σημαντικό κομμάτι των SBAs.

«Υπάρχει μια μεγάλη αμερικανική παρουσία, δεν ξέρω πώς λειτουργεί αυτό ή γιατί, νομίζω ότι μάλλον συνεργάζονται με κάποιο τρόπο», δήλωσε στη Declassified ο διευθυντής ενός εστιατορίου στην παραλία κοντά στη RAF Ακρωτηρίου. Το αμερικανικό προσωπικό από τις βρετανικές βάσεις έρχεται στο εστιατόριο για να φάει και να πιει, πρόσθεσε.

«Μεγαλώνοντας, συνήθιζα να πηγαίνω στις βάσεις, όντας Αγγλοκύπριος, έπαιζα στις παντομίμες και η μαμά μου βοηθούσε, έκανε το βάψιμο και άλλα τέτοια. Οπότε μπαινόβγαινα στις βάσεις. Και όταν πήγαινα εκεί, περνούσα κάποιο χρόνο παίζοντας ποδόσφαιρο ή μπάσκετ».

«Και πολλές φορές, ειδικά όταν έπαιζα μπάσκετ, έπαιζαν πολλοί Αμερικανοί και πάντα το έβρισκα περίεργο. Γιατί οι Αμερικανοί ήταν εκεί».

Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη ξένη χώρα που έχει μόνιμα εγκατεστημένο προσωπικό στις SBAs.

«Η συνεχιζόμενη παρουσία ενός λεγόμενου Βρετανικού Υπερπόντιου Εδάφους - της κυρίαρχης περιοχής βάσης - στο νησί της Κύπρου, είναι μια ανωμαλία της αποικιοκρατικής εποχής που πρέπει να τερματιστεί», δήλωσε στο Declassified η Kate Hudson, πρόεδρος της Εκστρατείας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό (CND).

«Η Κύπρος, ανεξάρτητη από το 1960, θα πρέπει να απελευθερωθεί από τις στρατιωτικές λειτουργίες του Ηνωμένου Βασιλείου, τις υπηρεσίες πληροφοριών και επιτήρησης. Σαν να μην είναι αρκετά κακό αυτό το αυτοκρατορικό χανγκόβερ, τώρα αποδεικνύεται ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την περιοχή της βάσης για τους δικούς τους αδιευκρίνιστους στρατιωτικούς σκοπούς, οι οποίοι μπορεί κανείς να υποθέσει ότι περιλαμβάνουν μόνο πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Ο Hudson, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Declassified, πρόσθεσε: «Η "ειδική σχέση" του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ είναι όλο και περισσότερο μια μυστικοπαθής και υποταγμένη στρατιωτική σχέση, είτε πρόκειται για τον κατώτερο εταίρο σε ατελείωτες επεμβάσεις είτε ως πειθήνιος οικοδεσπότης των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη RAF Lakenheath στο Suffolk. Η λογοδοσία φαίνεται να απουσιάζει σε κάθε επίπεδο και αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς έλεγχο».

Ευρύ φάσμα εγκαταστάσεων πληροφοριών

Το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται επίσης να αποκαλύψει ποιες άλλες αμερικανικές υπηρεσίες έχουν παρουσία στις SBAs.

Ωστόσο, οι διαρροές του Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013 αποκάλυψαν την εκτεταμένη παρουσία της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) σε όλη τη βρετανική επικράτεια στην Κύπρο.

Ένα άκρως απόρρητο έγγραφο της GCHQ, της μεγαλύτερης υπηρεσίας πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείωνε: «Η Κύπρος φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα εγκαταστάσεων πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ».

Οι εγκαταστάσεις αυτές λέγεται ότι περιλαμβάνουν μια εγκατάσταση υποκλοπής επικοινωνιών στον Άγιο Νικόλαο στην Ανατολική ΣΒΑ, Δεκέλεια, η οποία υποτίθεται ότι απορροφά κλήσεις, κείμενα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η εγκατάσταση στον Άγιο Νικόλαο φιλοξενεί επίσης ένα τμήμα πληροφοριών μέτρησης και υπογραφών ή MASINT. Αυτός ο εξαιρετικά τεχνικός τομέας ανιχνεύει και περιγράφει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των αντικειμένων και των πηγών-στόχων.

Δύο ακόμη θέσεις MASINT που λειτουργούν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ βρίσκονται στη δυτική βάση, συμπεριλαμβανομένης μιας μη επανδρωμένης εγκατάστασης στο Ακρωτήριο Γάτα, λίγο πιο πάνω από την RAF Ακρωτηρίου.

Στην RAF Troodos, μια βρετανική «διατηρητέα τοποθεσία» κοντά στα σύνορα με τη βόρεια Κύπρο, οι ΗΠΑ λειτουργούν ένα άλλο σημείο ακρόασης, το οποίο χρησιμοποιεί μυστική συλλογή ηλεκτρονικών πληροφοριών.

Η τοποθεσία Τρόοδος, σημείωσε η GCHQ, «θεωρείται από καιρό ως "κόσμημα στο στέμμα" από την NSA, καθώς προσφέρει μοναδική πρόσβαση στο Λεβάντε, τη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία».

«Η συλλογή που σχετίζεται με τα όπλα από το Troodos χρησιμοποιείται για την υποστήριξη των τεχνικών αναλυτών [πληροφοριών σήματος] στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο», σημειώνεται στο έγγραφο. Αυτό περιελάμβανε την παραβίαση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σημαντικά περιουσιακά στοιχεία

Οι πληροφορίες που συλλέγονται σε αυτές τις τέσσερις τοποθεσίες στη βρετανική Κύπρο «ωφελούν πολλά πεδία αναφοράς» για την NSA, σημειώνεται στο έγγραφο της GCHQ.

Προστίθεται: «Συνεχίζουμε να διατηρούμε και να ενισχύουμε τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ/NSA... Οι εγκαταστάσεις συλλογής δεδομένων της GCHQ στην Κύπρο αναγνωρίζονται από την NSA ως σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που συμβάλλουν σημαντικά στην UKUSA».

Η UKUSA είναι η άκρως απόρρητη συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που υπογράφηκε το 1946.

Η GCHQ σημείωσε ότι ήθελε να «βελτιώσει την απόδοση» των εγκαταστάσεων πληροφοριών της «μέσω αποτελεσματικότερου συντονισμού των περιουσιακών στοιχείων [δορυφορικών πληροφοριών επικοινωνίας] τόσο για τη συλλογή του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και για τη συλλογή των ΗΠΑ».

Το άκρως απόρρητο έγγραφο παρατηρούσε επίσης ότι η NSA παρέχει το ήμισυ της χρηματοδότησης για το σταθμό ακρόασης του Ηνωμένου Βασιλείου στον Άγιο Νικόλαο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι «η τεχνογνωσία του προσωπικού που έχει αναπτυχθεί προς τα εμπρός στην Κύπρο" και η εφαρμογή "κοινών αρχιτεκτονικών» θα «εγγυηθούν μια συνεχή θετική σχέση, με δυνητικά μεγαλύτερες ευκαιρίες για διαλειτουργικότητα και ανταλλαγή» μεταξύ της GCHQ και της NSA.

Ωστόσο, σύμφωνα με ένα έγγραφο του Σνόουντεν, το αμερικανικό προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών υποχρεούται να ντύνεται ως τουρίστες στις βάσεις, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποσχεθεί στην κυπριακή κυβέρνηση ότι μόνο βρετανικό προσωπικό θα εργάζεται εκεί.

Η GCHQ δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ την παρουσία της στην Κύπρο.

[iEpikaira: Η παρατηρούμενη ξαφνική πρεμούρα για τις Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο εν όψει της επικείμενης παρέμβασης ΕΕ-ΟΗΕ-ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού (ΕΔΩ) δεν είναι μπορεί να είναι τυχαία... Περισσότερα για τις βάσεις και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ!

Σχόλιο Φ. Αργυρού: Η αναφορά στο  άρθρο ότι «η οποία όμως τυχαίνει να… συνορεύει με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διαθέτει κυρίαρχες στρατιωτικές βάσεις σε κυπριακό έδαφος», δεν ευσταθεί. Οι  βρετανικές βάσεις δεν είναι κυρίαρχες, δεν ήταν κυρίαρχες, η αναφορά σε «κυριαρχία» ήταν της τελευταίας στιγμής στις συνομιλίες Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 1959 πριν τις υπογραφές Συμφωνιών Ζυρίχης/Λονδίνου και μπήκε στα χαρτιά για ασφάλεια των βάσεων από τυχόν εχθρικές αντιδράσεις των Κυπρίων. Ακόμα πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι δεν είναι «κυρίαρχες»  με απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου στο ΗΒ, το οποίο αποφάνθηκε ότι όντως είναι αποικιακά κατάλοιπα και όχι «κυρίαρχες». Πηγή: Απόφαση σταθμός Ανώτατου Δικαστηρίου Η.Β. για Βρετανικές Βάσεις: Αποικιακά κατάλοιπα (02/08/2018) sigmalive.com]

Πηγή: liberal.gr

REVEALED: AMERICA’S SECRET MILITARY DEPLOYMENT ON BRITISH CYPRUS
The US Air Force has had a base on British territory on Cyprus for nearly half a century, but its size is kept secret from the public on both sides of the Atlantic. Declassified now reveals the increasing US military presence on the Mediterranean island.

MATT KENNARD


US Air Force is expanding its deployment on RAF’s Cyprus base to 129 airmen
New 147-room installation is being built by US military across 1.5 acres of British base to house its personnel at cost of $27m
US spy force, 1st Expeditionary Reconnaissance Squadron, is permanently deployed at the British base
UK Ministry of Defence refuses to disclose number of US military personnel on the British territory—or if American bombing missions are flown from it
Pentagon claims it only has one airman on Cyprus—and ignores Declassified’s request for clarification
Top secret GCHQ document notes: “Cyprus hosts a wide range of UK and US intelligence facilities”
Cypriot working on the UK base area tells Declassified: “There is a big US presence, I don’t know how that works or why”

The US military is planning to deploy at least 129 airmen to British territory on Cyprus by next year, Declassified can reveal.

The number of US troops on the UK’s so-called Sovereign Base Areas (SBAs), which comprise 3% of Cyprus’s landmass, has long been secret.

“We do not propose to release the numbers of US personnel participating in current or future operational activities [on British Cyprus]”, the Ministry of Defence (MoD) recently told parliament.

The US Department of Defense (DoD), meanwhile, claims it only has 14 personnel deployed in Cyprus, including nine Marines and just one airman. The department did not respond to Declassified’s request for more information and comment.

But Declassified has seen a US Air Force (USAF) document with details of a construction project on RAF Akrotiri, the UK’s “extremely busy” air base on Cyprus from which it flies bombing sorties across the Middle East.

The document, prepared in March 2019, notes there were then 87 US airmen deployed to RAF Akrotiri in 2018, including 12 officers.

But the US planned to increase its personnel levels by 48% over the next six years. By 2024, the US plan was to have 129 airmen deployed to the base, 15 of them officers.

The real figure for US military personnel based on British Cyprus is likely to be higher.

There are multiple other garrisons and military installations across the two British SBAs – known as Dhekelia in the east of the island and Akrotiri in the west – and at the UK’s so-called “retained sites” in Cyprus proper. These likely host some US military personnel.

The US spy squadron

The document contains details of the construction of a new dormitory facility on RAF Akrotiri for USAF personnel.

The US military planned to demolish eight facilities to build a new dormitory for its airmen over 1.5 acres, at a cost of $27m (£22m).

The dormitory is to house personnel from the 1st Expeditionary Reconnaissance Squadron (ERS), the document notes.

This squadron is the US military’s oldest flying unit and responsible for training all high-altitude intelligence and reconnaissance aircrew for the U-2 spy plane, which was originally operated by the CIA.

The ERS, which is headquartered at Beale Air Force Base in California, also flies 2,400 hours of “combat support” missions annually with the RQ-4 Global Hawk, a surveillance drone manufactured by US arms company Northrop Grumman.

It is unclear if any of these US combat support missions are flown from the British base on Cyprus.

“United States Air Force (USAF) operations and facility requirements in the construction location are not to be identified and should be protected”, the document notes.

The previous living accommodation for the US personnel on RAF Akrotiri consisted of 104 bed spaces spread across eight dormitory facilities and was provided by the British. In 2019, the buildings were over 60 years old.

“The current prefabricated wooden facilities were only built to last 20 years so they have far exceeded their useful life,” the US concluded. “Approximately 4-5 rooms are closed for maintenance at any given time, therefore reducing operational capacity.”

The facilities were not sufficient for the US military presence, it added. “During changeover there are not enough open bed-spaces, forcing outbound personnel to stay up to three weeks off-base at a premium rate,” the document continued. “Due to the classification and sensitivity of the mission, this raises Anti-terrorism and Force Protection (AT/FP) concerns.”
The entrance to RAF Akrotiri, where 129 US airmen will be deployed by next year. (Photo: Matt Kennard/DCUK)

‘Fire risk is too high’

The US is also scathing about the health risks of the existing British-provided accommodation. “The fire risk is too high due to the age and condition of the electrical system, and furthermore, several of the facilities do not have operational fire detection systems,” the document notes.

It also references a March 2007 fire at one of the prefabricated dormitories on Akrotiri in which RAF Corporal Andy Greenough and his two young children were killed.

An inquiry “recommended that all prefabricated buildings no longer be used,” the document goes on. “However, as this is a Royal Air Force (RAF) station the availability and provision of current accommodation is limited by the RAF.”

There were other problems with the UK-provided facilities. “Asbestos, termites and mold are present in each of the facilities,” it continues.

The US military concludes: “Failure to construct new accommodation will have a significant negative impact on the [squadron’s] mission.”

Secrecy

The MoD reports that US personnel have been stationed at RAF Akrotiri since 1974, when a monitoring operation in support of Middle East peacekeeping arrangements started.

But the ministry has always refused to provide US deployment levels, an anomaly compared to its other reporting.

The UK military deployment on Cyprus is public knowledge, for example, with the MoD recently disclosing that 2,490 British personnel are permanently assigned to its SBAs on the island.

Likewise, the US military deployment in Britain itself is public with the MoD recently saying that 12,147 US military personnel are deployed across 11 sites in England.

The failure to divulge US personnel numbers on British bases in Cyprus, however, is another example of the extreme secrecy under which the UK military directly rules the territory.

Asked why the UK divulges information on US personnel levels in Britain proper, but not the SBAs, the MoD said: “As a UK overseas territory run and administered by the MoD, the Sovereign Base Areas are unique within Defence.”

It added: “For operational and security reasons, we do not release details of US personnel…in this specific location.”

The US military claim that it only has 14 personnel deployed in Cyprus indicates the true American troop levels on the SBAs are also being kept from the US public.

The USAF document notes that the American personnel in Cyprus are part of USAF-Europe, whose commander is James Hecker, previously head of NATO air operations in Afghanistan.
 
General James Hecker, commander of US Air Force-Europe. (Photo: Greydon Furstenau/USAF)

‘Security reasons’

The secrecy around the American presence on British Cyprus also includes US bombing missions being flown from the territory.

The MoD recently said: “UK authorisation would be required for any [US] operations involving the use of the Sovereign Base Areas”, but it added that for “security reasons” it could provide no detail on US operations run out of the SBAs.

Cyprus is strategically placed at the eastern edge of the Mediterranean, 66 miles from Syria to its east, and just south of Turkey, whose forces have occupied the northern part of the island since invading in 1974.

Since 2001, the US has bombed a host of countries near Cyprus, including Syria, Iraq, Afghanistan, Libya, and Yemen. It is not known how many of these missions have involved the British SBAs.

The only US equipment the British government admits to being located on the SBAs is the U-2 aircraft which have been permanently stationed at RAF Akrotiri for nearly half a century.

But other US military units also appear to be active in British Cyprus. In a DoD newsletter, Major Troy Roberts of the US Air Force is said to have served on RAF Akrotiri as the Chief of Security Forces Detachment 1, a US military policing unit.

‘Big US presence’

Finding officials to talk about the US presence on Cyprus is a fruitless task. However, local people told Declassified Americans are a significant fixture of the SBAs.

“There is a big US presence, I don’t know how that works or why, I think they’re probably collaborating in some way,” the manager of a restaurant on the beach near RAF Akrotiri told Declassified. American personnel from the UK bases come into the restaurant to eat and drink, he added.

“Growing up, I used to go to the bases, being an English-Cypriot, I used to play in the pantomimes and my mum would help out, do the painting and stuff. So I’ve been in and out of the bases. And when I was going in there, I’d spend some time playing football or basketball.

“And a lot of the times, when I was playing basketball, especially, there were a lot of Americans playing, and I always found that weird. Why the Americans were there.”

It appears the US is the only foreign country to have personnel based permanently on the SBAs.

“The continued presence of a so-called British Overseas Territory – the sovereign base area – on the island of Cyprus, is a colonial era anomaly that should be brought to an end,” Kate Hudson, chair of the Campaign for Nuclear Disarmament (CND), told Declassified.

“Cyprus, independent since 1960, should be freed from UK military, intelligence and surveillance functions. As if that imperial hangover isn’t bad enough, it now turns out that the US uses the base area for its own undisclosed military purposes which one can only assume includes war-fighting in the Middle East region.”

Hudson, who sits on Declassified’s board, added: “The UK’s ‘special relationship’ with the US is increasingly a secretive and subservient military one, whether it’s the junior partner in endless interventions or as a compliant host to US nuclear weapons at RAF Lakenheath in Suffolk. Accountability is seemingly absent at every level and this unacceptable situation cannot be allowed to continue unscrutinised.”
‘Wide range of intelligence facilities’

The UK also refuses to disclose which other US agencies have a presence on the SBAs.

But Edward Snowden’s leaks in 2013 revealed the extensive US National Security Agency (NSA) presence across the British territory on Cyprus.

A top secret document by GCHQ, the UK’s largest intelligence agency, noted: “Cyprus hosts a wide range of UK and US intelligence facilities”.

These facilities were said to include a communication interception facility at Ayios Nikolaos in the Eastern SBA, Dhekelia, which is assumed to hoover up calls, texts, and emails from across the Middle East and North Africa.

The Ayios Nikolaos facility also hosts a measurement and signatures intelligence, or MASINT, component. This highly technical field detects and describes the specific characteristics of target objects and sources.

Two more MASINT locations operating in partnership with the US are found on the Western base, including an unmanned facility at Cape Gata, just up from RAF Akrotiri.

At RAF Troodos, a British “retained site” near the border with northern Cyprus, the US operates another listening post, which utilises covert electronic intelligence gathering.

The Troodos site, GCHQ noted, “has long been regarded as a ‘Jewel in the Crown’ by NSA as it offers unique access to the Levant, North Africa, and Turkey”.

“Weapons-related collection from Troodos is used to support technical [signal intelligence] analysts in the US and UK,” the document noted. This has included hacking Israeli drones.
 
A radome at RAF Troodos, a key US intelligence facility on Cyprus. (Photo: Matt Kennard/DCUK)

‘Important assets’

The intelligence gathered at these four sites in British Cyprus “benefit several strands of reporting” for the NSA, the GCHQ document noted.

It added: “We continue to sustain and strengthen our partnership with the US/NSA…GCHQ’s Cyprus collection facilities are acknowledged by NSA as important assets that make a major contribution to UKUSA.”

UKUSA is the top secret agreement for intelligence sharing and cooperation between the two countries signed in 1946.

GCHQ noted it wanted to “improve performance” from its intelligence facilities “via more effective coordination of [communication satellite intelligence] assets for both UK and USA collection”.

The top secret document also observed that the NSA provides half of the funding for the UK’s listening post at Ayios Nikolaos.

It further stated that the “the expertise of forward deployed staff on Cyprus” and the implementation of “common architectures” will “guarantee a continued positive relationship, with potentially greater opportunities for interoperability and sharing,” between GCHQ and NSA.

However, according to one Snowden document, American intelligence staff are required to dress as tourists around the bases because the UK has promised the Cyprus government that only British staff work there.

GCHQ has never acknowledged its presence on Cyprus.

Source: https://declassifieduk.org/revealed-americas-secret-military-deployment-on-british-cyprus/