Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του ευχαρίστησε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα για την βοήθεια της στους σεισμούς.
Τις ευχαριστίες του στην Ελλάδα εξέφρασε μέσω δηλώσεών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με τη βοήθεια που πρόσφερε η χώρα στις έρευνες για εγκλωβισμένους στις περιοχές της Τουρκίας που έπληξε ο σεισμός.Δένδιας: «Ευπρόσδεκτη» η αλλαγή τόνου από την Τουρκία μετά από χρόνια
«Ναι έχουμε διαφωνίες και από καιρό σε καιρό έχουμε κλιμάκωση εντάσεων. Αυτό που συζητήσαμε στο Χατάι με τον Δένδια είναι ότι πρέπει να αποκλιμακώσουμε και να μην περιμένουμε για άλλη μια καταστροφή για να συναντιόμαστε. Όχι για να εξομαλύνουμε μόνο αλλά και για να λύσουμε κάποια από τα ανοικτά ζητήματα. Δεν νομίζω ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα άμεσα. Αλλά πρέπει ο διάλογος κι οι ειλικρινείς δεσμεύσεις να υπάρχουν», ανέφερε.
Η πρόταση των έξι σημείων
Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι στη συνάντηση του Βερολίνου η τουρκική πλευρά κατέθεσε μια πρόταση έξι σημείων, ώστε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς την θετική ατζέντα.
Σε ερώτηση αν με τον κ. Δένδια συζήτησαν συγκεκριμένα βήματα για σύσφιξη των σχέσεων των δύο πλευρών, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν κυρίως για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και του ελληνικού λαού και να παρατείνει αν χρειαζόταν την στήριξη της ελληνικής ομάδας.
Ποια ήταν η πρόταση πριν τον σεισμό
«Αλλά πριν τον σεισμό, η πρόταση από τον σύμβουλο μας και τους πρέσβεις μας ήταν:
1. Να συνεχίσουμε τις διερευνητικές
2. Τα ΜΟΕ
3. Τις συναντήσεις στο ΝΑΤΟ
Σε αυτά περιμένουμε την απάντηση της Ελλάδος», τόνισε.
«Θα έπρεπε να συζητάμε πάντα μεταξύ μας»
Σε ερώτηση που του έγινε αναφορικά με το αν περιμένει κάποια βήματα πριν από τις εκλογές, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο από την πλευρά της Ελλάδας όσο υπάρχουν εκλογές.
«Για τους Έλληνες πολιτικούς δεν είναι εύκολο, λόγω της πίεσης του λαού. Εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοια πίεση από το λαό. Άσχετα από τις εκλογές κι από τέτοιες καταστροφές. Έχουμε κοινή γεωγραφία. Θα έπρεπε να συζητάμε πάντα μεταξύ μας», κατέληξε.
Πηγή: tovima.gr
Πρόταση 6 σημείων κατέθεσε η Τουρκία στη συνάντηση Καλίν-Μπούρα! Προβλέπει και «στρατιωτικό διάλογο»
Ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν σε Τουρκία και Ελλάδα και σε συνδυασμό με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά από το φονικό σεισμό στην Τουρκία, υπάρχει κινητικότητα που θα πρέπει να μας προβληματίσει. Μέρος αυτής της κινητικότητας αποκάλυψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά αυτό που προβάλεται από τις δηλώσεις του είναι τα «θερμά λόγια για τη βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία». Είπε άλλα σημαντικότερα.
Μιλώντας για το παρασκήνιο της συνάντησης του Ιμπραήμ Καλίν, συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ‘Αννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του ‘Ελληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Τσαβούσογλου αποκάλυψε πως η τουρκική πλευρά κατέθεσε πρόταση έξι σημείων, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών, τη συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και τη συνέχιση των στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
«Πρέπει να ενισχύσουμε τη θετική ατζέντα», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Οι στρατιωτικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αποτελούν μέρος «θετικής ατζέντας». Οι Τούρκοι μέσω αυτών των συνομιλιών ζητούν επί της ουσίας να αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο να πετάνε και να πλέουν ανεμπόδιστα όπου θέλουν. Όσο για τα ΜΟΕ; Δεν άλλαξαν τίποτα ποτέ στα ελληνοτουρκικά. Έτσι κι αλλιώς ο κ. Τσαβούσογλου μας είπε 3 από τα 6 σημεία της πρότασης. Τα άλλα 3 ;
Ειδικά για τον «στρατιωτικό διάλογο» θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε και τι πιστεύει ο σιωπηλός ακόμη Α/ΓΕΕΘΑ και το επιτελείο του.
Πηγή: militaire.gr