Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Έκθεση του Congressional Research Service ενημερώνει γερουσιαστές για τις τουρκικές διεκδικήσεις σε Αιγαίο - Αν. Μεσόγειο - Κύπρο! Κάτι όμως δεν πάει καλά...

iEpikaira.- [δημοσιεύτηκε 11:10-10/1/23, ανανεώθηκε 8:40-20/1/23] Ο παραπάνω χάρτης αναδημοσιεύτηκε στις 9/1/23 σε έκθεση του Congressional Research Service η οποία ενημερώνει τους Αμερικανούς γερουσιαστές και τα μέλη διαφόρων επιτροπών για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις αλλά και τις τουρκικές διεκδικήσεις (παρότι δεν αναφέρεται σε αυτές ως "μονομερείς διεκδικήσεις" αλλά ως "διμερείς διαφορές") σε Αιγαίο - Αν. Μεσόγειο - Κύπρο. Δείτε τον χάρτη στη σελίδα 26 της έκθεσης ΕΔΩ (αρχική έκδοση).
Είναι παράδοξο βέβαια γιατί η έκθεση δεν παρουσιάζει αντ' αυτού τον γνωστό χάρτη Μπάιντεν/Χόκσταϊν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (παραπάνω). Ίσως γιατί ο τελευταίος σταμάτησε να εμπλουτίζεται το 2017 (περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ), ενώ ο χάρτης της έκθεσης αντιγράφηκε από δημοσίευμα του Economist τον Αύγουστο του 2020 (με απαλοιφή των θέσεων του Yavuz, του Oruc Reis και του Barbaros που ήταν αποτυπωμένες στον πρωτότυπο χάρτη) κατά τη διάρκεια των παράνομων ενεργειών του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και των Yavuz και Barbaros στην κυπριακή. Προφανώς οι συντάκτες της έκθεσης στην προσπάθειά τους να αποσιωπήσουν τις έκνομες τουρκικές ενέργειες έκαναν την συγκεκριμένη "διόρθωση" στον χάρτη... 
Ο χάρτης στην αρχική έκδοση της έκθεσης του Congressional Research Service. Προσπελάστηκε efenpress.gr

Ο χάρτης του Economist επίσης αναφέρεται στα κατεχόμενα ως "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" ("ΤΔΒΚ")... Πράγμα που διέφυγε από τους Αμερικανούς συντάκτες στην αρχική έκθεση. 
Ο χάρτης στην τροποποιημένη έκθεση (τελική έκδοση) του Congressional Research Service.

Μετά από παρέμβαση της ερευνήτριας/δημοσιογράφου Φανούλας Αργυρού, διορθώθηκε το λάθος στον χάρτη με σχετικό σχόλιο όπως θα διαπιστώσετε παραπάνω.