Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Διαρροή(;) από RAND: Πώς οι ΗΠΑ αξιοποιούν τον πόλεμο στην Ουκρανία για να συρρικνώσουν την Γερμανία και διαμέσου αυτής την ΕΕ

Διέρρευσαν απόρρητες εκθέσεις του Ινστιτούτου RAND που θεωρείται πολύ κοντά στη CIA και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ένα συγκλονιστικό έγγραφο-ντοκουμέντο της δεξαμενής σκέψης RAND Corporation, δημοσιεύει η σουηδική εφημερίδα Nya Dagbladet, στο οποίο φαίνονται απόρρητα σχέδια των ΗΠΑ με στόχο να συντρίψουν την ευρωπαϊκή οικονομία με έναν πόλεμο στην Ουκρανία και μια προκληθείσα ενεργειακή κρίση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Το RAND Corporation είναι μια "δεξαμενή σκέψης" με τεράστιο εργατικό δυναμικό 1.850 υπαλλήλων, προϋπολογισμό 350 εκατομμυρίων δολαρίων και επίσημο στόχο «τη βελτίωση των πολιτικών και της λήψης αποφάσεων μέσω έρευνας και ανάλυσης». Συνδέεται κατά κύριο λόγο με το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι ήδη γνωστό ότι είχε επιρροή στην ανάπτυξη στρατιωτικών και άλλων στρατηγικών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ένα έγγραφο που υπογράφηκε από το RAND, υπό τον τίτλο «Αποδυναμώνοντας τη Γερμανία, ενισχύοντας τις ΗΠΑ», υποδηλώνει ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» για εισροή πόρων από το εξωτερικό για τη διατήρηση της συνολικής αμερικανικής οικονομίας, αλλά «ειδικά του τραπεζικού συστήματος».

«Μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες που δεσμεύονται από τις δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μπορούν να μας τις παρέχουν χωρίς σημαντικό στρατιωτικό και πολιτικό κόστος για εμάς», αναφέρεται στο έγγραφο.

Σύμφωνα με τη RAND, το κύριο εμπόδιο σε αυτή τη φιλοδοξία είναι η αυξανόμενη ανεξαρτησία της Γερμανίας. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι το Brexit έχει δώσει στη Γερμανία μεγαλύτερη ανεξαρτησία και έχει δυσκολέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επηρεάσουν τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ένας βασικός στόχος που διαποτίζει αυτήν την κυνική στρατηγική είναι η καταστροφή της συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, καθώς και της Γαλλίας, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εάν εφαρμοστεί, αυτό το σενάριο θα μετατρέψει τελικά την Ευρώπη σε όχι μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό ανταγωνιστή των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρεται.

«Τραβήξτε και τις δύο πλευρές σε πόλεμο με την Ουκρανία»

Προκειμένου να συντριβεί αυτή η πολιτική απειλή, παρουσιάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο, που επικεντρώνεται κυρίως στην καταστροφή της γερμανικής οικονομίας.

«Η διακοπή των ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου θα μπορούσε να δημιουργήσει μια συστηματική κρίση που θα ήταν καταστροφική για τη γερμανική οικονομία και έμμεσα για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», αναφέρει το RAND και πιστεύει ότι το κλειδί είναι να σύρουν τις ευρωπαϊκές χώρες σε πόλεμο.

«Ο μόνος δυνατός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η Γερμανία θα απορρίψει τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες είναι να προκληθούν και οι δύο πλευρές σε στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία. Οι συνεχιζόμενες ενέργειές μας σε αυτή τη χώρα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε στρατιωτική απάντηση από τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να αφήσει στον ουκρανικό στρατό τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ χωρίς στρατιωτική απάντηση. Αυτό θα επέτρεπε να παρουσιαστεί η Ρωσία ως το επιθετικό μέρος και στη συνέχεια να εφαρμοστεί ολόκληρο το πακέτο κυρώσεων, το οποίο έχει ήδη καταρτιστεί».


Η φωτογραφία που δημοσιεύει η εφημερίδα Nya Dagbladet στην οποία διακρίνονται σημεία του εγγράφου

Τα κόμματα των Πρασίνων θα αναγκάσουν τη Γερμανία να «πέσει στην παγίδα»

Τα πράσινα κόμματα στην Ευρώπη περιγράφονται ως ιδιαίτερα εύκολα να χειραγωγηθούν για να εκτελέσουν τα θελήματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

«Η προϋπόθεση για να πέσει η Γερμανία σε αυτή την παγίδα είναι ο κυρίαρχος ρόλος των πράσινων κομμάτων και των ευρωπαϊκών ιδεολογιών. Το γερμανικό περιβαλλοντικό κίνημα είναι ένα άκρως δογματικό, αν όχι φανατικό, κίνημα, που κάνει τους υποστηρικτές να αγνοούν τα οικονομικά επιχειρήματα πολύ εύκολα», γράφει, επικαλούμενη τη σημερινή υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock, και τον υπουργό κλίματος, Robert Habeck, ως παραδείγματα αυτού του τύπου πολιτικών.

«Τα προσωπικά χαρακτηριστικά και η έλλειψη επαγγελματισμού καθιστούν δυνατό να υποθέσουμε ότι είναι αδύνατο να αναγνωρίσουν εγκαίρως τα δικά τους λάθη. Ως εκ τούτου, είναι εύκολο να σχηματιστεί μια εικόνα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, του επιθετικού πολέμου του Πούτιν – και να κάνω τους Πράσινους ένθερμους και σκληρούς υποστηρικτές των κυρώσεων – ένα «πολεμικό κόμμα». Αυτό θα καταστήσει δυνατή την επιβολή των κυρώσεων χωρίς κανένα εμπόδιο».

Η Baerbock είναι πολύ γνωστή για τη δήλωση ότι θα συνεχίσει την αναστολή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα – ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν οι ψηφοφόροι της για το θέμα και τις συνέπειες για τον γερμανικό πληθυσμό.

«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας, και αυτό σημαίνει ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν και τον χειμώνα» είπε η ίδια σε μια διάσκεψη στην Πράγα πρόσφατα.

«Ιδανικά – πλήρης διακοπή των προμηθειών»

Οι συγγραφείς του εγγράφου εκφράζουν την ελπίδα ότι η ζημιά μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας θα είναι τόσο μεγάλη που θα καταστήσει αδύνατη
την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των χωρών αργότερα.

«Μια μείωση του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού –ιδανικά, η πλήρης παύση τέτοιων προμηθειών– θα οδηγούσε σε καταστροφικά αποτελέσματα για τη γερμανική βιομηχανία. Η ανάγκη εκτροπής σημαντικών ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου για χειμερινή θέρμανση θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ελλείψεις. Τα λουκέτα σε βιομηχανικές επιχειρήσεις θα προκαλούσαν ελλείψεις εξαρτημάτων και ανταλλακτικών για την κατασκευή, διάσπαση των αλυσίδων logistics και, τελικά, ένα φαινόμενο ντόμινο».

Τελικά, μια ολική κατάρρευση της οικονομίας στην Ευρώπη θεωρείται και πιθανή και επιθυμητή.

«Όχι μόνο θα επιφέρει ένα καταστροφικό πλήγμα στη γερμανική οικονομία, αλλά ολόκληρη η οικονομία ολόκληρης της οικονομίας της ΕΕ αναπόφευκτα θα καταρρεύσει».

Το έγγραφο επισημαίνει επίσης ότι τα οφέλη των εταιρειών που εδρεύουν στις ΗΠΑ που έχουν λιγότερο ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά, τα υλικοτεχνικά πλεονεκτήματα και η εκροή κεφαλαίων από την Ευρώπη, θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών κατά περίπου 7-9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, τονίζει τη σημαντική επίδραση πολλών καλά μορφωμένων και νέων Ευρωπαίων που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ.

Το RAND αρνείται ότι προέρχεται από αυτό η αναφορά

Το RAND Corporation εξέδωσε δελτίο τύπου την Τετάρτη, αρνούμενο ότι η αναφορά προέρχεται από αυτούς. Δεν γίνονται σχόλια σχετικά με το ποια μέρη της αναφοράς είναι ψευδή ή αν υπάρχουν μέρη που είναι ακριβή. Αρκείται στο να αναφέρει απλώς ότι το περιεχόμενο είναι «παράξενο» και το έγγραφο είναι «ψεύτικο».

[iEpikaira: Στην αρχή της εισβολής στην Ουκρανία γράφαμε ότι η Ρωσία εξωθήθηκε σε αυτόν τον πόλεμο αφού βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο μετά από τις διαδοχικές επεκτάσεις του ΝΑΤΟ ανατολικά. Τότε αναφέραμε ότι εκτός των άλλων στόχων, η εισβολή εξυπηρετεί και δύο πολύ συγκεκριμένους: Ο πρώτος είναι να παρατείνει την αναπόφευκτη κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας και ο δεύτερος είναι η υποδαύλιση της γερμανικής

Τότε γίναμε δέκτες πολλών σχολίων που δεν θα αναπαράγουμε. Μάλιστα για να υποστηρίξουμε την άποψή μας υπενθυμίσαμε τη γνωστή ρήση του λόρδου Ισμέι (1ου ΓΓ του ΝΑΤΟ) ο οποίος δήλωνε ότι: «ο σκοπός του ΝΑΤΟ είναι να κρατά τους Αμερικανούς μέσα, τους Ρώσους έξω και τους Γερμανούς κάτω». Απ' ότι φαίνεται, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στην στρατηγική της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τα τελευταία 70 χρόνια... Εσείς τί λέτε, τυχαία ήταν η συγκυρία του BREXIT και εν συνεχεία του AUKUS; Οι Αγγλοσάξονες λειτουργούν πάντοτε προδραστικά. Περισσότερα ΕΔΩ

Όσον αφορά στον αντίκτυπο στην ΕΕ, πάλι δεν είναι τυχαίο ότι από την εποχή του Τραμπ, ο Λευκός Οίκος συνδιαλέγονταν ξεχωριστά με τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών και όχι με έναν ενιαίο φορέα. Αυτό σηματοδοτούσε το προοίμιο της αλλαγής στάσης των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ. Με την Γερμανία πλέον γονατισμένη και χωρίς προοπτική για ανάκαμψη στο εγγύς μέλλον, η ΕΕ πνέει τα λοίσθια. Η διαρραγή των αμερικανογερμανικών σχέσεων η οποία ήταν εμφανής από την προεδρία Τραμπ, πλέον επιφέρει ρήγμα και στην ενότητα της ΕΕ, η οποία δύσκολα θα βγει αλώβητη από το ντόμινο της ενεργειακής κρίσης. Ένα ντόμινο που δεν αποκλείεται να αποτελέσει και το τελειωτικό χτύπημα στο σαθρό ευρωπαϊκό οικοδόμημα.]

Πηγή: ieidiseis.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×