Έτος 7o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Τι είπε για τα F-35 στην Ελλάδα ο βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ


Ο βοηθός ΥΠΕΞ των Κλάρκ Κούπερ μίλησε για τα F-35 και την πιθανότητα απόκτησης τους από την Ελλάδα, τοποθετώντας οποιαδήποτε συμφωνία “στο μέλλον”, χωρίς να προσδιορίζει πόσο μακριά θα΄ ναι αυτό το μέλλον.

Ο κ.Κούπερ μίλησε σε δημοσιογράφους στις ΗΠΑ για τα αποτελέσματα των επισκέψεων του σε Βουλγαρία, Ελλάδα και Κύπρο. Εκεί ρωτήθηκε για τη πιθανότητα πώλησης F-35 στην Ελλάδα. Από την απάντηση του φαίνεται ότι απέφυγε να δεσμευτεί για οτιδήποτε.

Το ερώτημα ήταν αν “προωθήσατε την πώληση F-35 στην Ελλάδα” και ο κ.Κούπερ απαντώντας έκανε λόγο για “μελλοντικές απαιτήσεις τις οποίες πάντα εξετάζουμε”. Προτίμησε να αναφερθεί αναλυτικά στον τρόπο που πρέπει να γίνονται τέτοιες συμφωνίες ,υποστηρίζοντας τις συμφωνίες μεταξύ κυβερνήσεων. Από την απάντηση μάλλον δικαιώνονται δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ που υποστηρίζουν ότι η Ουάσινγκτον δεν θέλει να “κακοκαρδίσει” την Τουρκία και γι΄ αυτό θα απορρίψει το όποιο αίτημα της Αθήνας, με υπεκφυγές .

Το γεγονός ότι δεν θέλουν να ενοχλήσουν την Τουρκία φάνηκε και από τις απαντήσεις του σε ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με τη γειτονική χώρα. Ανάμεσα στα γνωστά που λένε οι ΗΠΑ για ανάγκη αποκλιμάκωσης και για καταδίκη της συμπεριφοράς της Τουρκίας, ο κ.Κούπερ είπε: “Θέλουμε να κρατήσουμε την Τουρκία στη Δύση”. Ακόμη και για τους S-400 ο κ. Κούπερ είπε ότι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο των κυρώσεων αλλά πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συζητούν με την Τουρκία.

Σε ερώτηση για το αν εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ, ο κ.Κούπερ πολύ διπλωματικά απάντησε ότι πάντα αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις όχι μόνο για το Ιντσιρλίκ αλλά για οπουδήποτε έχουν βάσεις οι ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι εγκαταλείπουν μια βάση για να πάνε σε μία άλλη.

Πηγή: militaire.gr

Οι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      O τελευταίος γνωστός ασκητής του Αγιοφάραγγου...
      Σαν σήμερα 28 Απριλίου κοιμήθηκε ο τελευταίος γνωστός ασκητής του Αγιοφάραγγου
      Ένα ντοκιμαντέρ που είδε στην τηλεόραση τον έφερε στα νότια ακρογιάλια της Κρήτης, στο Φαράγγι των Αγίων. Γνώρισε το τόπο, άναψε σβησμένα καντήλια, περπάτησε σε πανάρχαια μονοπάτια και δεν έφυγε ποτέ από το ερημοβούνι της Κρήτης. Αναπαύεται στην κορφή που τη δέρνουν όλοι οι καιροί κι όλοι οι άνεμοι τη ραπίζουν.
      Του ΝΙΚΟΥ ΨΙΛΑΚΗ
      Κατέβηκε από το πλοίο της γραμμής και κοίταξε ως πέρα τον ορίζοντα. Πρώτη φορά πατούσε τα πόδια του σε τούτον τον τόπο. Κρατούσε μόνον έναν μπόγο δεμένο με σπάγκο, όλο το βιός του χωρούσε σ' έναν μπόγο, τίποτ' άλλο δεν βάραινε το κορμί του. Το ράσο παλιό, τριμμένο, κάμποσες ξηλωμένες κλωστές πετιούνταν ατίθασες από τις ούγιες και τα μανίκια. Τα υλικά αγαθά τα είχε απαρνηθεί από καιρό. Χρόνια ζούσε σε κελιά και σε σπήλαια, είχε μάθει να μιλά με τις ερημιές.
      Καθόλου δεν τον είχε κουράσει το νυχτερινό ταξίδι. Νησιώτης ήταν. Από τη Σάμο. Ήξερε από θάλασσες. Κι από στεριές. Είχε περπατήσει στα βουνά της πατρίδας του, είχε σκαρφαλώσει στις σκήτες του Άθωνα, τα πόδια του βαστούσαν ακόμη.
      Ξανακοίταξε στην άλλη άκρη τ' ουρανού, δεν δυσκολεύτηκε να μαντέψει κατά πού έπεφτε ο νότος. Εκεί θα πήγαινε. Στον νότο. Σ' έναν τόπο που δεν τον ήξερε.
      Μπήκε στο πρώτο ταξί, καλημέρισε με κείνο το πλατύ χαμόγελο που φώτιζε πέρα ως πέρα το πρόσωπό του. Ο ταξιτζής έβαλε μπρος τη μηχανή.
      - Πού θα πάμε, παππούλη; - Στο Φαράγγι των Αγίων. - Σε... ποιο φαράγγι; - Των Αγίων. - Μήπως κάνετε λάθος; Τριάντα χρόνια κρατώ τιμόνι στα χέρια μου, χωριό με χωριό τον έχω γυρίσει τούτο τον τόπο, μα τέτοιο φαράγγι δεν έχω ξανακούσει.
      Χαμογέλασε πάλι.
      - Όχι, δεν κάνω λάθος. Εδώ είναι το φαράγγι που ζητώ, στο νησί σας, στον νότο. Το ξέρω, το είδα και στην τηλεόραση.
      Ελάχιστες φορές είχε δει τηλεόραση τα τελευταία χρόνια, πάντα τυχαία. Όπως και πριν από τρεις-τέσσερις μέρες. Είχε βρεθεί σ' ένα κελί στο Αγιονόρος, περαστικός ήταν, κάθισε, κουβέντιασε με τους καλογέρους. Μια μικρή τηλεόραση ήταν ανοιχτή σε μιαν άκρη, ο ήχος χαμηλωμένος, κανένας δεν έβλεπε. Το μάτι του έπεσε στην οθόνη. Διάβασε τον τίτλο. ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ. Άφησε τον Αγιονορίτη καλόγερο, πλησίασε, ψήλωσε τον ήχο και δεν κούνησε ρούπι μέχρι να φανούν στην οθόνη οι τίτλοι του τέλους. Κάποιος μιλούσε για το φαράγγι που κάποτε, σε καιρούς περασμένους, το περπατούσαν σεβάσμιες μορφές αναχωρητών. Λες κι άνοιγε μια κουρτίνα μπροστά του και φανερώνονταν μέσα από την αχλή του κόσμου όλα τα θαύματα· σπήλαια και ξωκλήσια, βράχια και χώματα διψασμένα, τόποι ξωτικοί κι απόκοσμοι, ασκητές κι ερημίτες - μορφές μαθημένες να μιλούν με τη σιωπή. Αναστέναξε βαθιά, σίμωσε στο παράθυρο και κοίταξε κατά τον νότο. Την απόφασή του την είχε πάρει.
      Ο ταξιτζής τράβηξε χειρόφρενο.
      - Να ρωτήσω κάποιον συνάδελφο, εγώ δεν το ξέρω το φαράγγι που γυρεύεις, παππούλη. Μα να ξέρεις, το ταξί δεν το βάζω σε χωματόδρομους.
      - Δεν πειράζει. Ας πάμε όσο πιο κοντά γίνεται. Θα περπατήσω από κει και μετά.
      - Μα δεν ξέρω προς τα πού πέφτει, σε ποια μεριά. Ξέρεις, μήπως, κανένα χωριό εκεί κοντά;
      - Δεν έχει χωριά. Μόνο ένα - δυο μοναστήρια, δεν είμαι σίγουρος. Απ' ότι άκουσα το λένε και Αγιοφάραγγο.
      Δυο - τρεις ώρες μετά ο παπά Θοδωρής περπατούσε στα χωματοβούνια του νότου. Είχε περάσει τον μπόγο με την πραμάτεια σ' ένα ξερόκλαδο που έμοιαζε με ραβδί, το κρατούσε στον ώμο για να μην τον κουράζει και βάδιζε γρήγορα· βιαζόταν. Μόνος σ' έναν άγνωστο τόπο, άρχισε ν' αφουγκράζεται τον σφυγμό των αιώνων, ίσως μέσα από τα άδυτα του χρόνου ν' αναδύονταν οι λιθωμένες φωνές των κεκοιμημένων, ήταν σίγουρος πως αυτές θα οδηγούσαν τα βήματά του.
      Κάθε τόσο σταματούσε κι αγνάντευε, καμιά φωνή δεν μόλευε τη γαλήνη της μέρας, μόνον αγριοπούλια πετούσαν τριγύρω και κάποια βελάσματα που έρχονταν από μακριά έφταναν στ' αυτιά του. Ξεκινούσε, σταματούσε πάλι, αγνάντευε πάλι, μελετούσε τα σημάδια, μελετούσε τον κόσμο, διάβαζε στα γυμνά βράχια τις αρχαίες γραφές. Ένας πλατύς ουρανός ανοιγόταν μπροστά του και στο βάθος, πίσω από τις χαμηλές κορφές, στραφτάλιζε μια θάλασσα που έμοιαζε ν' αχνίζει. Όχι, δεν έκανε λάθος, κάπου εκεί θα βρισκόταν ο τόπος της σιωπής, το μαρτυρούσαν οι μυρωδιές, το θυμάρι κι η φασκομηλιά κι ο σκίνος που φύτρωνε πλάι στις γέρικες ελιές, κι ο αλάδανος. Βράχια κι άλλα βράχια, κορφές κι άλλες κορφές, όλα στριμωγμένα σε λίγα στρέμματα γης, όλα τόσο κοντά, που έμοιαζε να μην χωρούν στο γήινο κόσμο και να τραβούν προς τ' αψήλου. Η βλάστηση χαμηλή, τα δέντρα μικρά, το χώμα ξερό· όλα φαίνονταν να διψούσαν πριν αρχίσει ν' ανοίγεται το φαράγγι μπροστά του.
      Διψούσε κι εκείνος, κόντευε μεσημέρι πια και δεν είχε βάλει μήτε μια μπουκιά ψωμί μήτε μια στάλα νερό στο στόμα του. Ήξερε να διαβάζει τα σημάδια του τόπου. Το ψημένο χώμα μαρτυρεί ξεραΐλα, τα βούρλα φανερώνουν πως υπάρχει νερό τρεχούμενο, οι κήποι πως υπάρχουν στέρνες, πηγές και πηγάδια. Μα δεν έβλεπε τίποτα απ' αυτά. Μήτε κήπους μήτε υδρόχαρη βλάστηση. Κι όσο έβλεπε την ξέρα ν' απλώνεται σαν απειλή μπροστά του, τόσο αναγάλλιαζε. Μακάρι να είχε μιαν αγιοβάδιστη έρημο να περπατήσει, τη δίψα θα την άντεχε για μέρες. Και την πείνα θα την άντεχε.
      Σταμάτησε στο πρώτο σπήλαιο που βρήκε, πίσω από κάτι κατσιασμένα χαμόκλαδα. Δηλαδή, τι σπήλαιο; Ένα κούφωμα της πέτρας ήταν, δυο βράχια το ένα πάνω στ' άλλο, μήτε τον μισό δεν χωρούσε. Αν ξάπλωνε θα περίσσευαν τα πόδια του. Απίθωσε τον μπόγο σε μιαν άκρη, άφησε το ραβδί καταγής, αφουγκράστηκε πάλι κι άκουσε τον ήχο της σιωπής ν' αντηχεί στ' αυτιά του -μελωδία εξαίσια. Δύσκολος ήταν ο τόπος, απάτητος. Το κρύο τσουχτερό.
      Δυο χρόνια έμεινε ο παπά Θοδωρής στο κούφωμα του βράχου. Τις δύσκολες ημέρες του χειμώνα, όταν φυσούσε κι έβρεχε, έλουζε η βροχή τη στρωμνή του. Νερό βρήκε σ' ένα παλιό πηγάδι. Έπρεπε να περπατήσει κάμποσην ώρα για να φτάσει ως εκεί. Αλλά δεν τον ένοιαζε. Κάλλιο να μοχτεί κανείς για ν' αποκτήσει τ' αγαθά παρά να τα έχει όλα μπροστά στα πόδια του. Κι εκκλησία βρήκε δίπλα στο πηγάδι. Ένα παλιό ξωκλήσι του Αγιαντώνη με τρούλο και καμάρες, χτισμένο πριν από έξι αιώνες περίπου. Και τροφή του πήγαιναν οι άνθρωποι, παξιμάδι κι ελιές, κάποτε-κάποτε και φαΐ μαγειρεμένο. Άφηναν τα καλούδια τους σε μια πέτρα, δίπλα στο έρημο ξωκλήσι, κι έφευγαν. Δεν είχαν δυσκολευτεί να καταλάβουν πως εκεί, στον τόπο των αρχαίων ασκητών, είχε φανιστεί ένας καινούργιος ερημίτης. Πρώτος απ' όλους οσμίστηκε πως κάτι είχε αλλάξει σ' εκείνα τα μέρη ένας φιλέρημος καλόγερος από το κοντινό μοναστήρι. Μα δεν του μίλησε. Δεν ήξερε αν ήταν άνθρωπος ή κάποια ανάερη κι άυλη μορφή που κατέβαινε τις νύχτες στο φαράγγι. Του άφηνε σημειώματα πάνω στους βράχους και στ' αναλόγια. Κι ο παπά Θοδωρής απαντούσε με σημειώματα. Έτσι περνούσαν οι μέρες, οι μήνες...
      Μέρα με τη μέρα φούντωναν οι ψίθυροι. Τον είδαν μια φορά να βαδίζει μοναχός στα παλιά μονοπάτια, τον είδαν δυο, το κουβέντιασαν στους καφενέδες. Κάποιοι τον πλησίασαν κιόλας, του μίλησαν. Ήρθαν κι άλλοι, του μίλησαν κι αυτοί. Τώρα πια δεν χρειαζόταν ν' αφήνουν πράματα πάνω στις πέτρες, τα πήγαιναν στο σπήλαιο και τ' απόθεταν σε μιαν άκρη.
      Μέρα με τη μέρα ξεθάρρευαν οι άνθρωποι. Όσοι μίλησαν μαζί του είχαν να πουν πως το βλέμμα του στάλαζε φως και τα λόγια του έπεφταν σαν μπάλσαμο πάνω στις κακοφορμισμένες πληγές της ψυχής.
      Μέρα με τη μέρα ξαναζωντάνευαν οι παλιές παραδόσεις. Οι γέροι άρχισαν πάλι να διηγούνται ιστορίες για αόρατους ασκητές και για μυστικές συνάξεις που γίνονταν τα λαμπρόσκολα σ' ένα μεγάλο σπήλιο, κάτω χαμηλά, κοντά στη θάλασσα. Άλλοι θυμήθηκαν τις κουβέντες των παππούδων τους που έβλεπαν, λέει, να ξεχύνεται φως ιλαρό από τα παράθυρα των έρημων εκκλησιών και κάθε μεσάνυχτα έφταναν στ' αυτιά τους μελωδίες και ύμνοι δοξαστικοί, μα κανείς δεν τολμούσε να σιμώσει. Απλές και άδολες είναι οι παραδόσεις του τόπου. Μιλούν για πράγματα χειροπιαστά κι είναι σαν να περιγράφουν το άρρητο. Ένας εξαγνισμένος κόσμος προβάλλει μέσα από το μυστήριο των περασμένων καιρών, σωρεύονται οι μνήμες, μπερδεύεται γλυκά κι ανάλαφρα ο θρύλος με την ιστορία, κάποιοι δείχνουν σημάδια μαχαιριών πάνω σε βράχους - θυσιαστήρια, άλλοι μπαινοβγαίνουν στα σπήλαια ελπίζοντας πως κάποτε θα συναντήσουν τις μνήμες τους, θα δουν με τα μάτια τους εκείνο που αντηχεί από τα χρόνια τα παιδικά στ' αυτιά τους.
      Κι εκείνος πάντα εκεί. «...Eν ερημίαις πλανώμενος και όρεσι και σπηλαίοις και ταις οπαίς της γης». Πάντα με μια πρόχειρη στρωμνή κι ένα φτωχό κλινοσκέπασμα. Ρούπι δεν κουνούσε από το φαράγγι του. Σε μια σκισμάδα του βράχου είχε καρφώσει ένα ξύλο ξερό κι είχε κρεμάσει το πανωφόρι του, ένα μαύρο ρούχο που έμοιαζε με ράσο πολυκαιρισμένο. Μα όσο περνούσε ο καιρός τόσο πλήθαιναν κι εκείνοι που ζητούσαν να τον δουν, να του μιλήσουν, να του προσφέρουν ό,τι μπορούσαν. Κουβέρτες και ρούχα ζεστά, λίγο λάδι για το φαΐ και τα καντήλια του Αγιαντώνη. 
      Ο γ. Θεόδωρος στο Αγιογάραγγο
      Κι ένα πρωί που κατηφόρισαν οι πρώτοι ταξιδιώτες στη μοναξιά του φαραγγιού βρήκαν το σπηλιάρι του άδειο. Μήτε ασκητής, μήτε στρωμνή, μήτε ράσο κρεμασμένο στη σκισμάδα του βράχου.
      Απλώθηκαν πάλι οι φήμες σαν την πάχνη που πέφτει στον κάμπο και κάνει τα φύλλα να παγώνουν.
      - Έφυγε ο ασκητής!
      Τον ξαναείδαν ύστερα από καιρό. Όχι, δεν είχε φύγει. Είχε ανηφορίσει σε τόπον αψηλό, σε μια πλαγιά κατάντικρυ στην απέραντη θάλασσα, εκεί ένιωθε πιο κοντά στον Θεό. Πέτρα - πέτρα έχτιζε το δικό του ησυχαστήριο. Κακοτράχαλος ο τόπος, ρημαγμένα μονοπάτια, ανήφορος πολύς. Κουβαλούσε με κόπο το νερό, ανακάτευε τις λάσπες, έτσι κατάφερε να χτίσει το μοναστηράκι του Άη Λια, να χτίσει κι ένα κελάκι παραδίπλα. Η ιστορία του παπά Θοδωρή, του τελευταίου ασκητή του κρητικού νότου, δεν τελειώνει εδώ. Τ' αφεντικά του βουνού τον έδιωξαν από το μικρομονάστηρο του Άη Λιά. Δικός τους ήταν, λέει, ο τόπος.
      Ο ερημίτης δεν μίλησε. Προτίμησε πάλι τη σιωπή. Φορτώθηκε το δισάκι με το παλιό ράσο, πήρε κι ένα κόνισμα του Άι Λια, βρέθηκε πάλι οδοιπόρος ανάμεσα στα κατσάβραχα. Είχε αφήσει πίσω τους κόπους του, σαν σημαδούρες σφηνωμένες στην αθέατη πλευρά του χρόνου. Δεν ήθελε να πικράνει κανέναν. Μήτε να αντιδικήσει με κανέναν. Περπάτησε, τράβηξε για τόπους αψηλούς. Ήξερε να διαβάζει κάθε φορά το βιβλίο της ζωής αρχίζοντας από την πρώτη σελίδα. Ήξερε ν' αφήνει πίσω το χτες σαν αποκαΐδι χωμένο στη στάχτη του ονείρου. Και να χτίζει ένα καινούργιο σήμερα πάνω στ' αποκαΐδια του χτες.
      Βρήκε απόσκιο στην πιο ψηλή κορφή, στο Κεφάλι, έτσι τη λένε τη βουνοκορφή που τη δέρνουν όλοι οι καιροί κι όλοι οι άνεμοι τη ραπίζουν. Έτσι λένε τον τόπο που τον διαλέγουν κάθε χειμώνα τ' αστραπόβροντα και πέφτουν οι κεραυνοί όπως πέφτει αλλού το χαλάζι. Αυτό τ' αγριοτόπι έμελλε να μερώσει με το χαμόγελο του ασκητή. Να γίνει εσαεί τόπος δικός του.
      Σαν έφτασε σταύρωσε το χώμα, άνοιξε την πόρτα μιας παλιάς εκκλησιάς, απίθωσε τα έχη του σε μια γωνιά στον δυτικό τοίχο.
      - Εδώ θα μείνω, είπε.
      Κι έμεινε. Την ίδια μέρα έφτασε ένας ντόπιος μ' ένα μεγάλο μεσαρίτικο καρπούζι παραμάσχαλα κι ένα καλάθι σταφύλια. Ξωπίσω του κι άλλος με νερό.
      Έτυχε να βρεθώ εκείνη τη μέρα, την πρώτη, στο Κεφάλι. Καταμεσήμερο. Με δυο φίλους καλούς, τον αξέχαστο Θανάση Παλιούρα και τον Γιάννη Φρουδαράκη. Επιστρέφαμε κουρασμένοι από μιαν οδοιπορία στα φαράγγια του νότου. Μόλις μας είδε πήρε το καρπούζι στα χέρια του, το έβαλε πάνω στην τράπεζα προσφορών, πήρε κι ένα μαχαίρι κι άρχισε να κόβει μεγάλες φέτες και να μας φιλεύει. Έφερε και τα σταφύλια, όλη του την περιουσία την άπλωνε μπροστά μας, τίποτ' άλλο δεν είχε, τίποτα δεν ήθελε να κρατήσει για τον εαυτό του. Έτρωγε λίγο, πολύ λίγο, όσο τον έφτανε να κρατηθεί στη ζωή. Έπινε λίγο, κοιμόταν λίγο, μιλούσε λίγο... (Τώρα το ξέρω, παπά Θοδωρή μου, το μυστικό: Κάποιοι άνθρωποι, πλασμένοι με άγιαν ύλη, ξέρουν ν' ανακαλύπτουν το πολύ μέσα στο λίγο, στο ελάχιστο).
      Ήταν Σεπτέμβρης του 2009. Αρχές του μήνα.
      Μα και πάλι η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Λίγα χρόνια μετά, έναν χειμώνα βαρύ, σωριάστηκε το μικρομονάστηρο του Άη Λια, αυτό που είχε χτίσει πάνω από το φαράγγι με τα δυο του τα χέρια. Άλλοι έλεγαν πως είχαν πέσει κεραυνοί κι άλλοι πως είχαν σκάσει φουρνέλα στα θεμέλια του. Κανείς δεν έμαθε την αλήθεια. Κι ίσως να μην την μάθομε ποτέ... Είπαμε, ο παπά Θοδωρής ο ερημίτης ήξερε να χτίζει πάνω στ' αποκαΐδια του χτες. 
      ΤΟ ΣΤΕΡΝΟ ΤΑΞΙΔΙ Ο Γέροντας Θεόδωρος αρμάτωσε καράβι και κίνησε γι' άλλους ουρανούς τη Μεγάλη Πέμπτη, 28 Απριλίου του 2016. Σαν ανοιξιάτικος λίβας που μαραίνει τους κήπους απλώθηκε το μαντάτο στον κάμπο, οι ντόπιοι τον είχαν αγαπήσει - σαν σάρκα από τη σάρκα τους τον αισθάνονταν. Λίγοι μόνο, μετρημένοι στα δάκτυλα της μιας χέρας είχαν προσπαθήσει ν' ανοίξουν πληγές στην ψυχή του.
      Τι ήταν, λοιπόν, για τους ανθρώπους που μεγάλωσαν με τα νάματα μιας ιερής παράδοσης ο Ερημίτης Θεόδωρος; Μάλλον ενσάρκωνε τη μετουσίωση του άυλου σε ύλη χειροπιαστή. Όλα όσα άκουγαν κι έμοιαζαν με παραμύθια τα βλέπανε μπροστά τους, ο μύθος γινόταν άνθρωπος μα κι ο άνθρωπος έπαιρνε μυθικές διαστάσεις, ξεπερνούσε τη φύση, δάμαζε τον πόνο, νικούσε την πείνα, διέλυσε τη μοναξιά, υπέτασσε το πάθος, δεν τον έσκιαζε η στέρηση. Στη γαλήνια κι ατημέλητη μορφή του έβλεπαν όλους τους ίσκιους που πλανιούνταν ανάμεσα στο απτό και το υπερούσιο, καταλάβαιναν πως οι παμπάλαιοι θρύλοι ήταν τα χνάρια που άφησε η ιστορία τυπωμένα στο λόγο.
      Δάκρυσε ο νότος στο μαντάτο του. Δεν είναι που έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος. Είναι που χανόταν ένα κομμάτι του κόσμου, πλασμένο με άλλη ύλη, μάλλον θεοτική. Είναι που ένας βράχος έπεσε από χτήρι χιλιόχρονο. Μην ρωτήσετε πώς το λένε τούτο το χτήρι... Ξέρετε!
      Μα, και πάλι, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ!
      ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Καλό ταξίδι, πάτερ Θεόδωρε. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τη συγκίνηση που μου πρόσφερες όταν έλεγες πως η φωνή που άκουσες εκείνο τ' απόβραδο στον Αγιονόρος ήταν η δική μου φωνή. Ήταν παραμονές Χριστουγέννων κι ανασκάλευα τις μνήμες που χάραξε η ιστορία στο διάβα της. Ποτέ δεν φαντάστηκα, όμως, πως κάπου μακριά θα υπήρχε κάποιος παπά Θοδωρής έτοιμος ν' ακούσει όχι την ανθρώπινη λαλιά, μα τις μυστικές φωνές που αναδύονται από τα βάθη του χρόνου και φτάνουν καθάριες κι ολοζώντανες στ' αυτιά όσων μπορούν και θέλουν να τις ακούσουν.
      Όχι, παπά Θοδωρή μου, δεν σου έδειξε εκείνο το ταπεινό ντοκιμαντέρ τον δρόμο που οδηγούσε στ' ασκηταριά του Αγιοφάραγγου. Εσύ μας έδειξες, εσύ μας δίδαξες την αξία του καλού λόγου. Εσύ μας δίδαξες πως η ιστορία δεν τέλειωσε, ποτέ δεν θα τελειώσει. Πως αρκεί ένας λόγος, μια εικόνα, μια σπίθα για να φουντώσουν οι μνήμες, να ξανακαινουργιώσει ο κόσμος.
      Όχι, παπά Θοδωρή μου, δεν ήρθες ξένος σε ξένο τόπο. Δικός σου ήταν, δικός σου είναι γιατί τον αγάπησες. Εσύ μας δίδαξες πως ο χρόνος μπορεί να κάνει τα χνάρια της ιστορίας να φαίνονται πιο αχνά, μα δεν τα σβήνει. Εσύ μας είπες με τον τρόπο σου πως κι οι πέτρες και τα χορταριασμένα μονοπάτια και τα δέντρα και τα σπήλαια έχουν φωνή κι είναι έτοιμα να διαλαλήσουν πως πίσω από την ύλη τη φθαρτή υπάρχει πάντα το άυλο, το άφθαρτο κι αναλλοίωτο.
      ΝΙΚΟΣ ΨΙΛΑΚΗΣ, Μεγάλη Παρασκευή του 2016.
      [iEpikaira: Διαβάστε συγκλονιστικές μαρτυρίες για το Αγιοφάραγγο στο synaxipalaiochoriou.]
      Προσπελάστηκε: synaxipalaiochoriou
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Φιντάν: Η Τουρκία έχει οριοθετημένη την υφαλοκρηπίδα της στην Αν. Μεσόγειο από το 2020

      [iEpikaira: Ο χάρτης που κατέθεσε η Τουρκία στον ΟΗΕ το 2020 μετά το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο]
      ΜΕ ΑΠΑΘΕΙΑ αντιμετώπισε η Αθήνα τις προχθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος κατ’ ουσίαν είπε ότι η χώρα του έχει οριοθετημένη τοις πράγμασι υφαλοκρηπίδα και δεν θα επιτρέψει κανένα «μονομερές βήμα» χαρακτηρίζοντας «μονομερή» κάθε ενέργεια της Ελλάδος. Και εν προκειμένω την ανακοίνωση του θαλασσίου χωροταξικού σχεδιασμού.
      Στις τελευταίες αυτές δηλώσεις ουδεμία απάντησις εδόθη. Ούτε από τον ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος θα όφειλε να ασχοληθεί, ούτε από εκπρόσωπο, ούτε καν από ανωνύμους κύκλους του ΥΠΕΞ.
      Απάθεια και αδιαφορία. Αλλά αυτήν την απάθεια την έχουμε πληρώσει ακριβά. Κάθε μονομερής ενέργεια της Τουρκίας, στην οποία δεν έχουμε αντιδράσει, έχει δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος μας. Έχουμε οδηγηθεί σε σιωπηρή απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων στον βασικό πνεύμονα ζωής του ελληνισμού, που είναι το Αιγαιακό αρχιπέλαγος. Όποιος δεν το βλέπει αυτό, απλώς εθελοτυφλεί.
      Τώρα λοιπόν, αφού η Ελλάς ανεκοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι αυτός δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, έρχεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να μας πεί ότι η Τουρκία θα καταθέσει τους δικούς της χάρτες στον ΟΗΕ. Όπως προ ετών είχε καταθέσει και τους χάρτες του τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Του μνημονίου, το οποίο εμείς χαρακτηρίζουμε παράνομο, αλλά διά της υποχωρητικής στάσεώς μας ανεχόμεθα την εφαρμογή του.
      Είπε και άλλα ο Χακάν Φιντάν, και αξίζει να τα δούμε διεξοδικά, διότι αποκαλύπτουν ολόκληρο τον τουρκικό σχεδιασμό. Το έχουμε άλλως τε ξαναπεί. Οι Τούρκοι είναι απολύτως προβλέψιμοι, καθώς ποτές δεν έχουν κρύψει τις προθέσεις τους. Είπε λοιπόν ο Τούρκος υπουργός:
      «Προστατεύουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Το 2020 καταγράψαμε τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδος μας ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και ο ισχυρισμός, ότι επραγματοποιήθησαν γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας, είναι αναληθής. Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδος μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος, έχουμε ετοιμάσει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό μας σε σχέση με το Αιγαίο Πέλαγος και θα τον παρουσιάσουμε στους αρμόδιους φορείς των Ηνωμένων Εθνών. Όλοι ήδη γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα μονομερές βήμα τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
      Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του κ. Φιντάν στο 2020, την χρονιά κατά την οποία βγήκε το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρείς» στο Αιγαίο και την θάλασσα της Δωδεκανήσου. Τότε είχε μεν βγεί ο ελληνικός Στόλος, έτοιμος να προασπίσει τα δίκαια της χώρας, ο κ. Γεραπετρίτης δε, ως υπουργός Επικρατείας εκείνη την περίοδο, είχε δηλώσει ότι η ελληνική δικαιοδοσία εξαντλείται στα έξι μίλια των χωρικών μας υδάτων.
      Την ίδια στιγμή ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτου Μιχάλης Χρυσοχοίδης υπεστήριζε ότι είναι «εθνικισμός» το αίτημα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
      Είχε προηγηθεί ανάλογη τουρκική ενέργεια τον Ιούλιο του 2017 όταν με NAVTEX ανηγγέλθησαν «επιστημονικές δραστηριότητες» από το ερευνητικό «Τσεσμέ» στην περιοχή Καστελλορίζου. Μάλιστα οι συντεταγμένες της περιοχής των ερευνών είχαν αναγγελθεί από το 2012, καθώς περιελαμβάνοντο στις άδειες «παραχωρήσεως ερευνών» στην τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ που εδημοσιεύθη από τότε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας.
      Και τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίσθηκαν με απάθεια από την Αθήνα. Κάποιοι μάλιστα τα θεώρησαν άνευ σημασίας, διότι κατά τους ισχυρισμούς τους οι τουρκικές θέσεις αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.
      Πράγματι αντίκεινται, αλλά επί τη βάσει των ενεργειών αυτών η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα. Και αν κάποιος αμφέβαλε διαβάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του Φιντάν θα πρέπει να αναθεωρήσει τις απόψεις του.
      Η ιστορία πηγαίνει και ποιο μακριά, καθώς η Τουρκία «εγγράφει υποθήκες» ήδη από το 1972, τότε που η Ελλάς άρχισε τις πετρελαικές έρευνες στην θέση Μπάμπουρας, στα ανοικτά της Θάσου. Το 1973 η Τουρκία δημιούργησε την ΤΡΑΟ και διεκήρυξε ότι το Αιγαίο «δεν ανήκει στην Ελλάδα.» Το 1974 διεξήγαγε έρευνες στην περιοχή Μπάμπουρας το πλοίο «Τσανταρλί». Η Ελλάς αδιαφόρησε. Το 1976 η Τουρκία έβγαλε το ερευνητικό «Χόρα». Για πρώτη φορά η Ελλάς αντέδρασε διπλωματικά με προσφυγή στον ΟΗΕ και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το τελευταίο απέρριψε την προσφυγή ως μονομερή, καθώς δεν υπήρχε συνυποσχετικό.
      Η κατάστασις ανετράπη σχετικώς, όταν το 1987 η Ελλάς προχώρησε σε κρατικοποίηση της εταιρείας που θα ερευνούσε στο Αιγαίο, ενώ ταυτοχρόνως η Τουρκία έβγαλε το ωκεανογραφικό «Πιρί Ρείς» στο Βόρειο Αιγαίο και το «Σισμίκ» (όπως είχε μετονομασθεί το «Χόρα») στο κεντρικό. Η κατάστασις αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς από τον ελληνικό στόλο, αλλά η διπλωματική κατάληξις ήταν η συνάντησις Παπανδρέου-Οζάλ στο Νταβός ‒και το «μη πόλεμος»!
      Την ίδια φράση ελαφρώς παρηλλαγμένη («αποφύγαμε τον πόλεμο») επεκαλέσθη και ο Κώστας Σημίτης μετά την ατυχή κατάληξη της κρίσεως των Ιμίων, και έκτοτε την ακούμε σε διάφορες παραλλαγές από τους ιθύνοντες των ελληνικών κυβερνήσεων κάθε φορά που υποχωρούμε. Εσχάτως το ακούσαμε από τον κ. Γεραπετρίτη, μετά την άτακτη υποχώρησή μας ως προς την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασυνδέσεως στα ανοικτά της Κάσου.
      Εν ολίγοις, από τον Μπάμπουρα μέχρι το Καστελλόριζο, όσο υποχωρούμε, οι Τούρκοι αποθρασύνονται.
      Πηγή: estianews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Γιατί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ΔΕΝ γνωμοδότησε για τον ΘΧΣ;

      Γιατί το ΥΠΕΘΑ δεν γνωμοδότησε για τον ΘΧΣ; – Στις 17 Απριλίου 2025, στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδα της Κυβέρνησης) 227Δ, δημοσιεύθηκε η Πράξη 6 της 17.4.2025 του Υπουργικού Συμβουλίου που εγκρίνει την Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), στην οποία αναφέρεται: «Έχοντας υπόψη [η έμφαση έχει προστεθεί]……4. Το υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/112365/1554/ 25.11.2021 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο υποβλήθηκε η Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο προς τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και στα επιπρόσθετα Υπουργεία Εξωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4546/2018.…10. Το γεγονός ότι παρήλθε άπρακτη η προθεσμία για την υποβολή γνωμοδότησης εκ μέρους των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Τουρισμού και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να εμποδίζεται η πρόοδος της διαδικασίας έγκρισης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο από το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4546/2018».
      Άραγε ο «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ» είναι ο μόνος που έχει την απορία γιατί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας άφησε να παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για την υποβολή γνωμοδότησης;
      Βεβαίως, όπως αναφέρεται στο ανωτέρω απόσπασμα από το ΦΕΚ, η μη υποβολή γνωμοδότησης δεν εμποδίζει τη διαδικασία έγκρισης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο.
      Όμως, καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω υπηρεσιών του, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, της Υδρογραφικής Υπηρεσίας, που μεταξύ των κύριων αρμοδιοτήτων της περιλαμβάνεται, «η μελέτη, προετοιμασία, έκδοση και διάθεση ειδικών θεματικών χαρτών για την υποστήριξη αναγκών του ΠΝ, του ΥΠΕΞ και άλλων κρατικών φορέων σε θέματα δικαίου θαλάσσης», αποτελεί επαρκή δικαιολογητική βάση για την έγερση του ερωτήματος.
      Πηγή: defence-point.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ... Υπενθυμίζοντάς μας ότι η 5η φάλαγγα βρίσκεται εντός των τειχών!
      Με νέα μειοδοτική παρέμβαση στην «Καθημερινή» (27/04/25) ο Χρήστος Ροζάκης εξέφρασε την αντίθεσή του με τις προβλέψεις του -κατά γενικής ομολογίας ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟΥ (περισσότερα ΕΔΩ)- χάρτη Θαλασσίου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Στην τοποθέτησή του οφείλουν να σχολιαστούν τα εξής σημεία:
      1ον) Η συμφωνία μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου -σύμφωνα με τον ίδιο-, αγγίζει ανατολικά τον 28ο μεσημβρινό, που είναι και η αρχή των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 
      Χάρτης-1: Σε συνέχεια του τουρκολιβυκό ψευδομνημονίο (σημεία F,E) η Τουρκία χάραξε τα όρια της υφαλοκρηπίδας που παρανόμως διεκδικεί και τα κατέθεσε στον ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2020 (Α/74/757)(με κόκκινη γραμμή A,B,C,D,E,F,G). Έγινε αντιπαραβολή των βυθοτεμαχίων που προκήρυξε αρχικά η Αίγυπτος για έρευνα υδρογονανθράκων το 2021 (κόκκινος κύκλος το αιγυπτιακό βυθοτεμάχιο EGY-MED-W18 αλλά εν συνεχεία διόρθωσε), καθώς και των ελληνικών βυθοτεμαχίων του Ν4001/2011 του χάρτη Μανιάτη (με γκρι/πράσινο καρό).

      Σχόλιο: Από πού προκύπτει ότι ο 28ος Μεσημβρινός είναι η αρχή των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο; Ο χάρτης που έχει καταθέσει στον ΟΗΕ η Τουρκία (βλ. Χάρτη-1) αγγίζει τα ανατολικό όριο του χάρτη Μανιάτη, ενώ ο 28ος Μεσημβρινός τέμνει την Ρόδο... Μήπως ο κ. Ροζάκης εδώ προσπαθεί να μας αποκαλύψει τι συζητείται στο παρασκήνιο (περισσότερα ΕΔΩ), αφήνοντας υπονοούμενα για τον γνωστό χάρτη Μπάιντεν (βλ. Χάρτη-2), ο οποίος όντως θέτει τον 28ο ως όριο των τουρκικών διεκδικήσεων (περισσότερα ΕΔΩ);
      Χάρτης-2: Ο χάρτης Μπάιντεν με αντιπαραβολή με πράσινο/κόκκινο καρό των βυθοτεμαχίων του χάρτη Μανιάτη (Ν4001/2011). Με γαλάζια γραμμή την Ελληνοαιγυπτιακή τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ (A,B,C,D,E).  Με κόκκινη γραμμή το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο (A,B).

      2ον) H μονομερής οριοθέτηση δεν παράγει νόμιμα αποτελέσματα και οι διεκδικήσεις παραμένουν χωρίς να αποκτούν τη φύση του δικαιώματος. Συνεπώς ο ΘΧΣ, στο σκέλος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, είναι απλώς μια ευρηματική απεικόνιση των ελληνικών διεκδικήσεων, χωρίς έννομα αποτελέσματα.  Ή, καλύτερα -κάτι που και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δέχεται-, μια πρόσκληση για διαπραγμάτευση με την Τουρκία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. 
      Σχόλιο: Με άλλα λόγια ο κ. Ροζάκης επιβεβαιώνει τον κυβερνητικό λαγό, Άγγελο Συρίγο, ο οποίος υποστήριξε ότι τώρα που Ελλάδα-Τουρκία έχουν δημοσιεύσει σχετικούς χάρτες -ασχέτως αν ο τουρκικός αποτελεί ανεπίσημη ακαδημαϊκή εργασία-, μπορούν να προσφύγουν στη Χάγη (περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ).
      3ον) Δύο παρατηρήσεις έχουμε για τα απώτατα όρια που διεκδικούμε: α) Η ρύθμιση στο Αιγαίο δεν μοιάζει ρεαλιστική, καθώς επανερχόμαστε σε μια λύση πλήρους αποκλεισμού της Τουρκίας στη θάλασσα αυτή. Αυτός ο αποκλεισμός προσομοιάζει στον αποκλεισμό που επιδιώκει η Ελλάδα με την πρόθεση να διευρύνει τα εξωτερικά όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης της στα 12 ν.μ. β) Στην Ανατολική Μεσόγειο, η πλήρης επήρεια του συμπλέγματος του Καστελλορίζου οδηγεί σε ακραία αποτελέσματα.
      Σχόλιο: Γνωστή η πάγια μειοδοτική θέση του Χ. Ροζάκη -που ενστερνίζονται κι άλλοι, όπως για παράδειγμα η Ντ. Μπακογιάννη η οποία από τον Μάρτιο του 2023 έλεγε ότι η Τουρκία έχει «μεγάλες ακρογιαλιές» (περισσότερα και ΕΔΩ)- διότι δήθεν το «μήκος των αντικείμενων ακτών παίζει πρωταρχικό ρόλο στην οριοθέτηση» ενώ τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει στο Δίκαιο της Θάλασσας. Ο κ. Ροζάκης και η κ. Μπακογιάννη προφανώς και δεν επιθυμούν το κοινό θαλάσσιο σύνορο Ελλάδας-Κύπρου, διότι αυτό είναι εφικτό υπό την προϋπόθεση ότι το Σύμπλεγμα Καστελλορίζου έχει πλήρη επήρεια στην AOZ όπως προβλέπει η UNCLOS III.  
      ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ.-
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ηχηρή αντίδραση: Η αποδυνάμωση του νησιού είναι εθνικά επικίνδυνη, λένε οι εθνοφύλακες
      Οι εθνοφύλακες του νησιού απορρίπτουν κάθε σχέδιο αποδυνάμωσης της άμυνας και καταγγέλλουν ότι η μεταρρύθμιση που προωθείται πλήττει ευθέως την εθνική ασφάλεια, ιδιαίτερα τη στιγμή που η Τουρκία ενισχύει θεαματικά τις αποβατικές της δυνατότητες.
      Μετωπική αντίδραση προκαλεί στη Ρόδο η πρόθεση κατάργησης ή συγχώνευσης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Εθελοντών, σε μια περίοδο κλιμακούμενων τουρκικών απειλών. Οι Εθνοφύλακες του νησιού απορρίπτουν κάθε σχέδιο αποδυνάμωσης της άμυνας και καταγγέλλουν ότι η μεταρρύθμιση που προωθείται πλήττει ευθέως την εθνική ασφάλεια, ιδιαίτερα τη στιγμή που η Τουρκία ενισχύει θεαματικά τις αποβατικές της δυνατότητες.
      Σε νέα ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας αναφέρουν τα εξής:
      ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
      Αναφορικά με την πρόθεση κατάργησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Εθελοντών στη Ρόδο και την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας του νησιού.
      Με υψηλό αίσθημα εθνικού χρέους, εκφράζουμε την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη αντίθεσή μας στα σχέδια κατάργησης ή συγχώνευσης των Ταγμάτων Εθνοφυλακής Εθελοντών στη Ρόδο. Την αντίθεσή μας αυτή ενισχύει η κλιμακούμενη απειλή στα ανατολικά μας σύνορα, γεγονός που καθιστά όχι μόνο ακατανόητη αλλά και εθνικά επικίνδυνη οποιαδήποτε σκέψη για αποδυνάμωση της στρατιωτικής παρουσίας στο νησί.
      Άσκηση «Mavi Vatan 2025»
      Η Τουρκία διεξήγαγε την άσκηση «Mavi Vatan 2025» («Γαλάζια Πατρίδα 2025») από τις 7 έως τις 16 Ιανουαρίου 2025, καλύπτοντας το Αιγαίο Πέλαγος, τον Εύξεινο Πόντο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην άσκηση συμμετείχαν:
      87 μονάδες επιφανείας7 υποβρύχια7 μη επανδρωμένα επιφανειακά σκάφη (USV)31 αεροσκάφη17 ελικόπτερα28 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV/UCAV)Η άσκηση περιλάμβανε σενάρια αποβατικών επιχειρήσεων και συνδυασμένων επιχειρήσεων με τη συμμετοχή των Ναυτικών, Χερσαίων και Αεροπορικών Δυνάμεων, καθώς και της Ακτοφυλακής.
      Δημιουργία Τρίτης Αμφίβιας Ταξιαρχίας στο Τσανάκκαλε (Στενά των Δαρδανελίων)
      Η Τουρκία έχει δημιουργήσει και τρίτη αμφίβια ταξιαρχία στο Τσανάκκαλε, ενισχύοντας τις αποβατικές της δυνατότητες. Οι τρεις αμφίβιες ταξιαρχίες της Τουρκίας διαθέτουν:
      Περίπου 4.500 άνδρες η κάθε μία3 αμφίβια τάγματα πεζοναυτών1 τάγμα αρμάτων μάχης1 τάγμα πυροβολικού1 τάγμα υποστήριξηςΆλλες μονάδες επιπέδου λόχουΗ συγκρότηση αυτής της τρίτης ταξιαρχίας ενισχύει περαιτέρω την αποβατική ικανότητα της Τουρκίας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αιγαίου.
      Σε αυτό το κλίμα έντασης και αυξημένων προκλήσεων, η ακόλουθη δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο 26.04.2025 στην ημερίδα με θέμα «Αναδιοργάνωση του Θεσμού της Εφεδρείας», με την οποία υποτιμά την αντίδραση των Εθνοφυλάκων της Ρόδου και χαρακτηρίζει «μη νοητές» τις αγωνίες μας, συνιστούν ευθεία προσβολή όχι μόνο προς εμάς αλλά και προς το ίδιο το αίσθημα Εθνικής Άμυνας του Ελληνικού Λαού.
      «Αντιδράσεις για συγχωνεύσεις μονάδων, αντιδράσεις ακόμη και για συγχωνεύσεις μονάδων Εθνοφυλάκων με μόνη σκέψη να μην μετακινηθούμε ελάχιστα χιλιόμετρα για την εκπαίδευσή μας, δεν είναι νοητή. Και είμαι απολύτως έτοιμος να αναλάβω το όποιο πολιτικό κόστος απαιτεί η μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδος μας»
      Προς αποκατάσταση της αλήθειας:
      Δεν διαμαρτυρόμαστε για «λίγα χιλιόμετρα». Διαμαρτυρόμαστε για την αποδυνάμωση της πρώτης γραμμής άμυνας του Έθνους.Δεν αμφισβητούμε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Αμφισβητούμε την ορθότητα μιας μεταρρύθμισης που καθιστά τη Ρόδο πιο ευάλωτη σε μια περίοδο που οι γείτονές μας εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται για ακριβώς τέτοιες αποστολές. Η επιλογή σας να αποδυναμώσετε τις οργανικές μονάδες άμυνας ενός κρίσιμου νησιού δεν είναι «μεταρρύθμιση».Είναι προμελετημένη υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας.
      Οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας δεν είναι απλώς ατυχείς, είναι εθνικά επικίνδυνες.Η λογική της συρρίκνωσης αμυντικών δυνατοτήτων σε κρίσιμες περιοχές, με οποιοδήποτε πρόσχημα, είναι εκτός κάθε στρατηγικής και εθνικής λογικής.
      Η αποδυνάμωση της Ρόδου αποτελεί εγκληματική πράξη κατά της Πατρίδος.
      Κατόπιν όλων των ανωτέρω, απαιτούμε:
      Άμεση εγκατάλειψη κάθε σχεδίου κατάργησης ή συγχώνευσης Ταγμάτων Εθνοφυλακής στη Ρόδο.Ίδρυση νέων οργανικών μονάδων Εθνοφυλακής, με έμφαση στην ανατολική ακτογραμμή, ως απάντηση στις αυξανόμενες αποβατικές δυνατότητες της Τουρκίας.Δεν αποδεχόμαστε πρόχειρες μεταρρυθμίσεις «εκ του γραφείου».
      Δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια του Έθνους.
      Ο Πατριωτισμός δεν μετριέται με οικονομικές λογιστικές, ούτε με εσωτερικές ισορροπίες. Μετριέται με Πράξεις Υπεράσπισης της Πατρίδας.
      Και σε αυτές, δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς ή συμβιβασμούς.
      Σας καλούμε να αναλογιστείτε ότι το «πολιτικό κόστος» που επικαλείστε δεν είναι τίποτα μπροστά στο ανυπολόγιστο κόστος μιας αποτυχίας εθνικής άμυνας.
      Η Ιστορία δεν θα γράψει ποιος ανέλαβε «πολιτικό κόστος».
      Θα γράψει ποιος στάθηκε αντάξιος της Πατρίδας και ποιος την πρόδωσε.
      Η Ρόδος δεν εκλιπαρεί. Η Ρόδος απαιτεί. Και η Ιστορία ακούει.
      Εμείς ορκιστήκαμε πίστη στην Πατρίδα. Εσείς;
      Με βαθύ σεβασμό προς την Πατρίδα και ακλόνητη προσήλωση στο καθήκον,
      Οι Εθνοφύλακες της Νήσου Ρόδου
      Πηγή: dimokratiki.gr προσπελάστηκε geopolitico.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      O Τούρκος Ναζίμ Χικμέτ για Ένωση και ο Έλληνας Νίκος Ζαχαριάδης για διχοτόμηση!
      Φανούλα Αργυρού
      Οι δύο αυτοί άνθρωποι κατέληξαν σε… εξορία από τις ίδιες τις πατρίδες τους και πέθαναν στην ίδια ξένη χώρα
      Οαγαπητός Δρ Πέτρος Παπαπολυβίου, επετειακά αυτές τις μέρες (1.4.2025), αναδημοσίευσε «Περί Ιστορίας», ότι ο μεγάλος Τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ (1902 – 1963) είχε υποστηρίξει το 1955 την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Έγραψε σχετικά:
      «Ξεφυλλίζοντας πρόσφατα την ‘‘Αυγή’’ του Απριλίου του 1955, την επίσημη εφημερίδα της ΕΔΑ, εντόπισα, δύο εβδομάδες ύστερα από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ (φ. 17-4-1955), την ακόλουθη είδηση: ‘‘Ο ποιητής Ναζίμ Χικμέτ υπέρ της Ενώσεως της Κύπρου. Η μόνη τουρκική φωνή. Μήνυμά του προς τους Τούρκους της νήσου’’. Με αφορμή την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, παραθέτω το πλήρες απόσπασμα – παντελώς άγνωστο σήμερα (2007) – όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της ελλαδικής Αριστεράς:
      » ‘‘Στις φωνές των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου υπέρ του δικαιώματος της αυτοδιαθέσεως της Κύπρου και της Ενώσεώς της με την Ελλάδα, ήρθε να προστεθεί χθες και η φωνή – η μόνη μέχρι στιγμής από τουρκικής πλευράς – του μεγάλου Τούρκου ποιητού Ναζίμ Χικμέτ. Ο Χικμέτ απηύθυνε μήνυμα στους Τούρκους της Κύπρου, στο οποίο τονίζει ότι η Κύπρος ήταν πάντοτε ελληνική. Δεν υπάρχει, γράφει, κανένα ζήτημα για την ελληνικότητα της νήσου. Η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Έλληνες και δίκαια αγωνίζονται για την Ένωσιν της νήσου με την Ελλάδα…’’. Σήμερα (2025), προσθέτω και τη μεταφορά της είδησης, τον Απρίλιο του 1955, στον κυπριακό Τύπο. Η φωτογραφία είναι από το πρωτοσέλιδο της εφημ. “Ελευθερία”, της σημαντικότερης κυπριακής εφημερίδας της εποχής, στο φ. 20 Απριλίου 1955».
      »Ο Χικμέτ, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και πολέμησε με τον κεμαλικό στρατό εναντίον των Ελλήνων στη Μικρασιατική Εκστρατεία, πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής του ως κρατούμενος στις φυλακές της πατρίδας του για τις πολιτικές του ιδέες. Όταν κατάφερε, ύστερα από απεργία πείνας, ν’ απολυθεί από τις φυλακές, κατέφυγε στις Ανατολικές χώρες και απεβίωσε στη Μόσχα. Η κυβέρνηση της πατρίδας του τού αφαίρεσε την τουρκική ιθαγένεια», μας πληροφορεί ο κ. Παπαπολυβίου.«Ελευθερία» Κύπρου.
      https://forum.agora-dialogue.com/2025/04/01/%ce%bd%ce%b1%ce%b6%ce%af%ce%bc-%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%bc%ce%ad%cf%84-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%bd%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b6%ce%ae%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-1955/
      Τι ειρωνεία όμως:
      Με διαφορά ορισμένων ημερών τον ίδιο Απρίλιο (1955) ένας άλλος, Έλληνας αυτήν τη φορά, στις 30 Απριλίου 1955, ο Νίκος Ζαχαριάδης (1903-1973), τότε Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, σε άρθρο του στον «Νέο Δημοκράτη», ημερ. 30.4.1955 (δηλαδή 30 μέρες μετά την έναρξη της ΕΟΚΑ!), δήλωσε: «…Όμως, η απελευθέρωση του λαού της Κύπρου δεν μπορεί να είναι πραγματική, παρά μόνο σαν απελευθέρωση και των Τούρκων. Η απελευθέρωση της Κύπρου δεν μπορεί να σημαίνει ιδιοποίηση ή χειροτέρευση της υποδούλωσης των Τούρκων, μα απελευθέρωση και για την τουρκική μειονότητα του νησιού, με βάση την πλήρη εθνική αυτονομία. Διεκδικώντας το δικαίωμα της αυτοδιαθέσεως μέχρι και αποχωρισμού από τους Έλληνες, δεν μπορούμε να αρνηθούμε το ίδιο δικαίωμα στην τουρκική κοινότητα. Αλλιώς θα χαντακώναμε και την όλη υπόθεση της απελευθέρωσης της Κύπρου».
      (Από το βιβλίο Φώτη Παπαφώτη «Ο σύγχρονος εφιάλτης του έθνους (ΚΚΕ & ΑΚΕΛ, Απρίλιος 1996 και στο βιβλίο της γράφουσας «Διζωνική vs Δημοκρατία 1955-2019»).
      Ο Ν. Ζαχαριάδης, κατ’ εντολήν προφανώς της Μόσχας, που ουδέποτε υποστήριζε και εκείνη την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα - εκτός και αν περνούσε η Ελλάδα στον κομμουνιστικό συνασπισμό - που, όμως, η ίδια η Μόσχα απέρριψε την Ελλάδα στη μοιρασιά με τους Δυτικούς, προτιμώντας στη συμφωνία της Γιάλτας τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία - ουσιαστικά προηγήθηκε και των Βρετανών, στην υπεράσπιση των τουρκικών διχοτομικών συμφερόντων. Υποστήριξε «εθνική αυτονομία», δηλαδή ξεχωριστή αυτοδιάθεση προς τους Τούρκους της Κύπρου. Οι Βρετανοί υποσχέθηκαν επίσημα στους Τούρκους της Κύπρου την ξεχωριστή αυτοδιάθεση δίχως να αποκλείεται η διχοτόμηση για το 18% των Τούρκων της Κύπρου σε τελική λύση, επίσημα διά στόματος Υπουργού Αποικιών Λένοξ Μπόιτ (Lennox Boyd) στις 19.12.1956, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων!
      Πιο συγκεκριμένα, η βρετανική δήλωση που συμβάδιζε με την «εθνική αυτονομία» του Νίκου Ζαχαριάδη:
      «…When the international and strategic situation permits… Her Majesty's Government will be ready to review the question of the application of self-determination.
      When the time comes for this review - that is, when these conditions have been fulfilled - it will be the purpose of Her Majesty's Government to ensure that any exercise of self-determination should be effected in such a manner that the Turkish Cypriot community no less than the Greek Cypriot community shall, in the special circumstances of Cyprus, be given freedom to decide for themselves their future status. In other words, Her Majesty's Government recognise that the exercise of self-determination in such a mixed population must include partition among the eventual options…».
      Πρακτικά της Βουλής των Κοινοτήτων, 19.12.1956
      https://hansard.parliament.uk/Lords/1956-12-19/debates/44585f12-8d3a-4872-94d8-46e78f235100/Cyprus
      «Ο Ζαχαριάδης, μετά από διαφωνίες με το ΚΚΕ, με τη σύμφωνη γνώμη του Nikita Khrushchev τον Μάιο του 1956 εκδιώχθηκε από αυτό τον επόμενο χρόνο, και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στη Σιβηρία, όπου - σύμφωνα με επίσημα έγγραφα της KGB - αυτοκτόνησε το 1973. Το πτώμα του, με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα το 1991».
      https://en.wikipedia.org/wiki/Nikos_Zachariadis
      Απίστευτη διπλή ειρωνεία, οι δύο αυτοί άνθρωποι να καταλήξουν σε… εξορία από τις ίδιες τις πατρίδες τους και να πεθάνουν στην ίδια ξένη χώρα…
      Υ.Γ. Υπενθυμίζεται το πρόσφατό μας άρθρο για τις δηλώσεις του Βρετανού αποικιακού κυβερνήτη στην Κύπρο, Ronald Storrs, για την Ελληνικότητα της Κύπρου, 24.3.2025, «Σημερινή».
      Ronald Storrs: «Η Ελληνικότητα των Κυπρίων είναι αδιαμφισβήτητος»
      Η κάλπικη βρετανικής εφεύρεση ς «κυπριοσύνη» και η προϊστορία της
      https://simerini.sigmalive.com/article/2025/3/24/ronald-storrs-e-ellenikoteta-ton-kuprion-einai-adiamphisbetetos1da0ba70-d5a8-4f92-8ad2-48613122e18f/O Υπουργός Αποικιών Lennox Boyd.
      *Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
      Πηγή: simerini.sigmalive.com
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Το ΟΧΙ του κυπριακού λαού στο “σχέδιο Αννάν” και τη ΔΔΟ ισχύει και θα ισχύει για κάθε παραλλαγή του όσο υπάρχει κατοχή

      Το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια τιμά την 24η Απριλίου 2004:
      • Τιμά την ημέρα διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας .• Τιμά την ημέρα που ο Κυπριακός Λαός, Έλληνες, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ, οι οποιοι αποτελούσαν το 26% που ψήφισε ΟΧΙ εκεί, είπαμε όλοι, ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΝΝΑΝ. ΝΑΙ στα κατεχόμενα, ψήφισαν οι Τούρκοι έποικοι και η ΤΜΤ.
      • Τιμά την ημέρα που ο Κυπριακός Λαός ανέκοψε την ολομέτωπη επίθεση του Αττίλα και των Δυτικών συνοδοιπόρων του, με την οποία σκόπευαν να ολοκληρώσουν τη συνωμοσία τους, για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και διχοτόμηση της Κύπρου μας, με νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων, με λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, (ΔΔΟ).
      Θυμούμαστε την περίοδο που οδήγησε στην 24η Απριλίου του 2004 με το όργιο ωραιοποίησης της απαράδεκτης, παράνομης στη βάση της και ρατσιστικής, διχοτομικής λύσης ΔΔΟ που είχε πάρει σάρκα και οστά, στις χιλιάδες σελίδες του απαράδεκτου, αντιδημοκρατικού, ρατσιστικού σχεδίου ΑΝΝΑΝ.
      Θυμούμαστε τις εγκληματικά απαράδεκτες πιέσεις, εκβιασμούς , απειλές πανω στην Ηγεσία του τόπου και τον Λαό μας για να εγκριθεί το παράνομο σχέδιο λύσης..Θυμούμαστε τη συσκότιση και την παραπληροφόρηση για ότι αφορούσε την ουσία του σχεδίου και των καλά καμουφλαρισμένων παγίδων που υπήρχαν στο σχέδιο, οι οποίες θα αποτελούσαν τον σπόρο για ενεργοποίηση της επόμενης φάσης υλοποίησης των Τουρκικών επεχτατικών σχεδίων κατάληψης ολόκληρης της Κύπρου.
      Θυμούμαστε τη θλιβερή εικόνα παραδοσης που παρουσίαζαν οι Ηγέτες μας πειθαρχούντες τυφλά στις ψεύτικες υποσχέσεις, ύπουλες συμβουλές και προτροπές των ξένων συνωμοτών και συνοδοιπόρων των Τούρκων εισβολέων και καταχτητών.Θυμούμαστε την επανάσταση του Λαού μας που αυθόρμητα προκάλεσαν οι ιστορικές καταβολές και η θρησκευτική προσήλωση του, καθώς και την αυθόρμητη μαζική κινητοποίηση του, ενάντια στο σχέδιο ΑΝΝΑΝ, ενάντια στις απειλές, εκβιασμούς και τις ψεύτικες υποσχέσεις, κωφεύοντας στις μάταιες Κομματικες Ηγετικές προσπάθειες να χειραγωγήσουν τη λαϊκή επανάσταση.
      Εν μέσω εκείνου τον αυθόρμητου Λαϊκού ξεσηκωμού, ο Θεός της Χριστιανοσύνης φώτισε την τελευταία στιγμή τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο, να ταυτιστεί με τον επαναστατημένο Λαό, υπερ ενός βροντερού ΟΧΙ στο Σχέδιο ΑΝΝΑΝ, και υπερ της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
      Ευτυχήσαμε τότε, να είμαστε στην πρώτη γραμμή εκείνης της Λαίκης επανάστασης ενάντια στο σχέδιο ΑΝΝΑΝ και τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού από το λυόμενο οίκημα του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια ήταν που έγινε το πρώτο κάλεσμα ενάντια στο σχέδιο ΑΝΝΑΝ, όπως και το δεύτερο στο Ξενοδοχείο Λήδρα στη Λευκωσία, όπου πήρε σάρκα και οστά η «ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» η οποία συντηρησε και οδήγησε υπερκομματικά την μεγαλειώδη πορεία αντίστασης η οποία έκαψε το σχέδιο ΑΝΝΑΝ.
      Θυμούμαστε δυστυχώς και τη περίοδο που ακολούθησε το ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος. Ενώ αναμένετο η φυσιολογική πολιτική διαχείριση του Κυπριακού από τις 25 Απριλίου, τιμώντας τη Λαίκή ετυμηγορία του Δημοψηφίσματος, να έπαιρνε καθαρή μορφή αντικατοχικού αγώνα για απελευθέρωση και αποκατάσταση της Διεθνούς Νομιμότητας που παραβιλαστηκε από την Τουρκία το 1974,αυτό δεν συνέβηκε. Πλήρης ήταν η απογοήτευσή μας να ακούουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο του ΟΧΙ, να διαβεβαιώνει τους ξένους ότι η πολιτική διαχείριση του Κυπριακού θα συνεχίσει να είναι η ίδια: Δικοινοτικές συνομιλίες για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
      Η αποτυχία επανατοποθέτησης του Κυπριακού, μετά το ΟΧΙ, παραμερίζοντας τη Λαϊκή βούληση και συνέχιση των Βρετανικής έμπνευσης Δικοινοτικών συνομιλιών για λύση ΔΔΟ αντί απελευθέρωσης, διευκόλυνε την συνεχόμενη εκτροπή του Κυπριακού από την ουσία του, με παραχωρήσεις μας στις συνομιλίες, οι οποίες μας έφεραν στο χείλος ξεπουλήματος Κρατικών κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και απεμπόλησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βασικών Ελευθεριών του Κυπριακού Λαού. Ευρισκόμαστε στο παρά πέντε ξεπουλήματος του Κυπριακού, με τους Ηγέτες μας να παρουσιάζουν το ξεπούλημα που συνιστά μια λύση ΔΔΟ , ως απελευθέρωση/επανένωση. Σαφής ο εμπαιγμός και η επιδίωξη να παγιδευθεί ο Λαός με την πιο πάνω επικοινωνιακή ατάκα, Βρετανικής έμπνευσης.
      Καλούμε τους Ηγέτες μας σε Κύπρο και Ελλάδα, οι οποίοι, με τυφλή εμμονή τους, επιμένουν να προωθούν τους ΒρετανοΤουρκικούς παράνομους σχεδιασμούς σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Λαού στο σύνολό του,• να σταματήσουν να λειτουργούν ως «κράχτες» και «βαποράκια» της ΒρετανοΤουρκικής Συνωμοσίας για διχοτόμηση της Κύπρου με λύση ΔΔΟ και,• να σεβασθούν επιτέλους τη ψήφο του Λαού στο Δημοψήφισμα του 2004, την οποία οι ίδιοι ζήτησαν από το Λαό και ο Λαός Δημοκρατικά τους απάντησε: ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.
      Καλούμε ανοιχτά τον Κυπριακό Λαό σε συστράτευση στον παλμό του 2002-2004 για να αποτραπεί το μοιραίο Πρέπει ξεκάθαρα να ακουστεί σήμερα η φωνή του Λαού ότι, το ΟΧΙ του Λαού , στο σχέδιο ΑΝΝΑΝ, που απέτρεψε την ολοκληρωση της συνωμοσίας του Τούρκου κατακτητή και των ξένων συνοδοιπόρων του, για διαλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και διχοτόμηση της Κύπρου, ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΝΑΝ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΤΕ..
      Αυτό υπαγορεύει το Δίκαιο, το οποίο είναι το μόνο σωσσίβιο των μικρών Λαών όπως είμαστε εμείς και πρέπει να το διεκδικήσουμε χωρις δισταγμό, κάτι που απαιτεί έστω και σήμερα, διακοπή των Δικοινοτικών Συνομιλιών για λύση ΔΔΟ και να ακολουθήσουμε τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ για απαλλαγή μας από τη κατοχή με απελευθέρωση του τόπου. Μια τέτοια εγκαιρη κινητοποίηση του Λαού θα πρέπει να προκαλέσει και την αφύπνιση της Ηγεσίας ώστε να αντλήσει δύναμη να σπάσει, επιτέλους, τα «μάγια» της εχθρικής Βρετανικής Διπλωματείας και να πορευθεί με το Λαό σε απελευθέρωση της Κύπρου.
      Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Αντιθέσεις: Γεωπολιτική σκακιέρα ισχύος και UNCLOS στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
      Στις "Αντιθέσεις", μία αποκαλυπτική συζήτηση για τις τοποθετήσεις στη Σκακιέρα των Θαλασσίων Ζωνών , της Ισχύος, του Δικαίου της Θάλασσας και των Οδηγιών της Ε.Ε. , από το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία , στη γεωπολιτική και την γεωοικονομία στο πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου.
      Η Ελλάδα απέκτησε Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό ή έναν Χάρτη Σκαρίφημα με 4 Θαλάσσιες Χωρικές Ενότητες μετά και παρά την επιβολή προστίμου από την Ε.Ε. για εκκρεμούσα οδηγία από το 2014;
      Τι δείχνει και τι δεν εμφανίζει ο Χάρτης που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΝ με συνευθύνη του ΥΠΕΞ;
      Ποιος είναι στη πράξη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, τι συμβαίνει με τα Θαλάσσια Πάρκα και τις δραστηριότητες της αλιείας , των ενάλιων πολιτιστικών θησαυρών ως τις υπεράκτιες ΑΠΕ και τις εξορύξεις φυσικού αερίου
      Ο ρόλος κλειδί της ΑΟΖ και των χωρικών υδάτων στον Χάρτη της Ε.Ε. , το σύμπλεγμα Καστελλορίζου, η ανακήρυξη και οι οριοθετήσεις ΑΟΖ , η εξήγηση της Τουρκικής εμμονής στη ορλογία "υφαλοκρηπίδα" και το Ελληνικό παράδοξο με "τμηματική" ΑΟΖ στο Ιόνιο και "υφαλοκρηπίδα" στο Αιγαίο
      Ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι δοκιμασίες πεδίου για τα καλώδια ηλεκτρικής διασύνδεσης και αγωγών
      Οι Τουρκικές αντιδράσεις και επιδιώξεις
      Οι Γεωπολιτικές και Γεωοικονομικές προεκτάσεις από την Ανατολική Μεσόγειο σε Παγκόσμια διάσταση
      Στο στούντιο των "Αντιθέσεων"
      Η καθηγήτρια Στέλλα Kυβέλου-Χιωτίνη, Eμπειρογνώμονας και καθηγήτρια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, Γαλάζιας οικονομίας και Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο . Ως μέλος του Μηχανισμού Στήριξης για τον ΘΧΣ, είναι η γεωγραφική εμπειρογνώμονας για την Ανατολική Μεσόγειο. Διετέλεσε Διευθύντρια του Εθνικού Σημείου Επαφής ESPON2013 (2008-2014) παρέχοντας, παράλληλα, συμβουλευτικές υπηρεσίες στο ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης. Έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας σε πολλά έργα ΘΧΣ και γαλάζιας οικονομίας. Σήμερα είναι Επιστημονική Υπεύθυνη του εθνικού ερευνητικού προγράμματος HER-SEA «Ανάπτυξη Δικτύου Παρατήρησης για τη Θαλάσσια Πολιτιστική Κληρονομιά (MCH/UCH) στην Ελλάδα» και συντονίστρια (για την Ελλάδα) του Έργου REGINA-MSP (EMFAF) που ασχολείται με τις Περιφέρειες για την ενίσχυση του εθνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, υπό τον συντονισμό του Γαλλικού CEREMA. Στο πλαίσιο αυτό, συνέβαλε, εκτός των άλλων, στο σχεδιασμό ενός Εκπαιδευτικού Προγράμματος για το ΘΧΣ για τοπικά και περιφερειακά στελέχη στην Ευρώπη.
      Στην εκπομπή παρεμβαίνουν και καταθέτουν την οπτική τους οι :
      -Δημήτρης Σκουτέρης , Πολιτικός Επιστήμονας - αναλυτής σε θέματα γεω-οικονομίας
      Βαγγέλης Χωραφάς , Δρ. Οικονομολόγος με διδακτορικό στις Πολιτικές Επιστήμες.
      Εργάζεται ως σύμβουλος σε θέματα algorithmic geopolitical forecasts και crisis management. Διευθύνει την ιστοσελίδα γεωπολιτικής, Geoeurope.org.
      Και από την Ουάσιγκτον ,ο Θεόδωρος Καρυώτης , ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου στις ΗΠΑ και αναγνωρισμένος ως ο "πατέρας της Ελληνικής ΑΟΖ" μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Montego Bay στη Τζαμάϊκα το 1982, που ψηφίστηκε και από την Ελλάδα η UNCLOS
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Άγιοι δίχως ράσα...
      ΒιογραφικάΓεννήθηκε στην Βλάστη Κοζάνης το 1890 και ήταν η έκτη θυγατέρα του Γιάννη Βλαχογιάννη και της Μαρίας, που ήταν πολύ ευλαβής γυναίκα και πολύ συνετή. Διηγείτο η μητέρα της ότι οι πρόγονοί της φιλοξένησαν στο σπίτι τους δύο φορές τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και τους ευλόγησε.Η Κατερίνα παρακολούθησε μερικές τάξεις στο Δημοτικό Σχολείο, έμαθε να διαβάζη και σ’ όλη της την ζωή μελετούσε πολύ. Ήταν πολύ όμορφη και όταν ήρθε στο χωριό τους ένας νέος δάσκαλος, του άρεσε και την έκλεψε. Ο πατέρας της έδωσε την ευχή του, έγινε ο γάμος της Κατερίνας με τον Κωνσταντίνο Δέρβα και εγκαταστάθηκαν στο χωριό του συζύγου της, στην Τσαρίτσανη Ελασσώνος. Όταν η Κατερίνα περίμενε το τρίτο της παιδί, τον άνδρα της κάποιος τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. Έτσι σε ηλικία 27 ετών έμεινε χήρα με τρία μωρά. Για να ζήση εμαθε να ράβη. Αργότερα οι συγγενείς της της έκτισαν ένα σπίτι στην Βλάστη δίπλα στο πατρικό της. Εκεί έμαθε και πλεκτομηχανή. Ο γυιός της, ο Γιώργος, έμαθε και αυτός ραπτική και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου τον ακολούθησε και η μητέρα του Κατερίνα.Η εγκατάστασή της στην πόλη του Αγίου Δημητρίου ήταν δώρο Θεού για την Κατερίνα, γιατί αξιοποίησε τις πνευματικές ευκαιρίες που υπήρχαν. Εκκλησιαζόταν στον Άγιο Μηνά, στην Παναγία Χαλκέων, στην Αγία Αικατερίνη και κυρίως στην Αγία Σοφία, την οποία θεωρούσε σπίτι της. Εκεί βρήκε τον π. Βασίλειο Καϊμάκη, τον ενάρετο πνευματικό, στον οποίον εξωμολογείτο.Είχε μεγάλη ευλάβεια στα θεία και εσέβετο πολύ τους ιερείς. Είχε άνεψιό τον π. Ευσέβιο Βίττη, τον οποίον υπεραγαπούσε. Στην ζωή της αξιώθηκε δύο φορές να προσκυνήση τους Αγίους Τόπους.Στην εξωτερική της εμφάνιση ήταν μικρόσωμη. Φορούσε πάντα μανδήλα στο κεφάλι και μαύρα ρούχα. Ήταν περιποιημένη, δεν ήταν ρακένδυτη και ατημέλητη. «Αυτά είναι υπερβολές», έλεγε. «Ο άνθρωπος να είναι καθαρός και περιποιημένος».Ζούσε την μετάνοια και πενθούσε για τις αμαρτίες της, αλλά εκφραζόταν αυτό ως χαρά. Ζούσε το χαροποιό πένθος, την χαρμολύπη, όπως λέγουν οι πατέρες. Ήταν άνθρωπος που αγαπούσε την ζωή, την ομορφιά της ζωής, την καθημερινή πραγματικότητα. Δεν ένιωθε μέσα της ότι εστερήθη, ότι εταλαιπωρήθη, ότι υπέφερε. Δεν παραπονείτο για τίποτε, όλα τα ξεπέρασε με την εμπιστοσύνη της στον Θεό και την προσευχή.Όπου πήγαινε άλλαζε την ατμόσφαιρα. Μετέδιδε αυτό που βίωνε, και όταν την ρωτούσαν κάτι, μετέδιδε τον λόγο του Θεού. Δεν είχε μονοτονία στην συμπεριφορά της. Ήταν πάντα ένας δροσερός άνθρωπος. Έλεγε: «Μία καινούργια μέρα, μία καινούργια ζωή». Δεν αγωνιούσε για τίποτε. Αν και είχε περάσει πολλές δυσκολίες στην ζωή της, έλεγε: «Αν ξαναερχόμουν στην ζωή, πάλι εύκολα θα την περνούσα. Εμένα ο Θεός με αξίωσε να περνώ άνετα, χωρίς να έχω ούτε κτήμα ούτε σπίτι στο όνομά μου. Δεν ξέρω τι θα πει εφορία, τι θα πει δικηγόρος. Πέρασα σαν βασίλισσα». Ήταν πάντα ειρηνική χωρίς εκρήξεις και θυμούς.
      Το τυπικό τηςΟ γυιός της είχε αγοράσει ένα κτήμα κοντά στην Σχολή Πολέμου και αυτό για την Κατερίνα ήταν σαν παράδεισος. Εργαζόταν εκεί και η ίδια, αλλά πιο πολύ επιστατούσε στους εργάτες που καλλιεργούσαν τις φυστικιές. Η ίδια ανέβαινε, στα δένδρα και προσευχόταν. Αργότερα εγκαταστάθηκε μόνιμα εκεί.Ξυπνούσε πολύ πρωί και έλεγε: «Εγώ αργότερα θα κοιμάμαι αιώνια. Όταν θα φύγω απ’ αυτόν τον κόσμο, τότε θα χορτάσω ύπνο. Τώρα πρέπει να προλάβω να χαρώ αυτό το δώρο του Θεού, να σκεφτώ και να φιλοσοφήσω».Εκτός από την πρωινή προσευχή συνήθιζε να προσεύχεται τα μεσάνυχτα αφού προηγουμένως ξεκουράζετο λίγο. Έλεγε: «Τα μεσάνυχτα, όταν όλα ησυχάζουν αφού ξεκουραστή λίγο ο άνθρωπος, η ψυχή του εχει ανάγκη να μιλήση με τον Θεόν». Αγαπούσε πάρα πολύ να προσεύχεται με το κομποσχοίνι, και έλεγε να προσέχουμε πως κάνουμε την προσευχή μας.Έλεγε στον εαυτό της όταν έπεφτε να κοιμηθή: «Η νύχτα πέφτει, η ζωή μου πλησιάζει στο τέρμα της». Και στη νυχτερινή προσευχή της μεταξύ άλλων ελεγε: «Είμαι μπροστά Σου, κλαίω ζητώντας να καταλάβω τι έκανα σήμερα. Τα λουδούδια Σου τα πάτησα, στον κήπο μου δεν έχω άλλα λουλούδια, μόνο αγκάθια φυτρώνουν. Κάνε, Χριστέ μου, να ανθίσουν άλλα».Εκκλησιάζετο κάθε Κυριακή και εορτή και κοινωνούσε συχνά, αφού εξωμολογείτο. Παρακολουθούσε και κηρύγματα. Τις υπόλοιπες προσευχές τις έκανε στην καλύβα της. Ήταν γι’ αυτήν ένας χώρος που την ανέβαζε στον ουρανό. Αν και ζούσε μόνη της, σε μία παράγκα στην ερημιά, όχι στο μεγάλο σπίτι που υπήρχε εκεί δίπλα, δεν φοβόταν. «Τί να φοβηθώ;», έλεγε. «Στα φτωχά και στα ταπεινά κλέφτες δεν πάνε. Μου είπαν να καθήσω εδώ• κάθησα και βρήκα μεγάλη ωφέλεια».Αγαπούσε πολύ το διάβασμα. Εκτός από την Αγία Γραφή και τα πνευματικά βιβλία, διάβαζε και λογοτεχνικά για να εμβαθύνη στις έννοιες και να μάθη να ψυχολογή τους χαρακτήρες των ανθρώπων. Ό,τι διάβαζε δεν το προσπερνούσε τυπικά αλλά εμβάθυνε. Είχε την ικανότητα να παίρνη μία λέξη, να την αναπτύσση, να κάνη ολόκληρο κήρυγμα. Επειδή μιλούσε για πνευματικά και ενέπνεε σεβασμό, μερικοί νόμιζαν ότι είναι πρεσβυτέρα και την προσφωνούσαν κυρα-παπαδιά. Είχε δυνατή μνήμη και αποστήθιζε όσα διάβαζε. Κάποτε είπε: «Θεέ μου, έμαθα πολλά για σένα, διάβασα πολλά, άκουσα πολλά, ας κλείσω τώρα τα βιβλία και ας μιλήση η ψυχή μου μαζί Σου».Έλεγε στην προσευχή της: «Πολυεύσπλαχνε, δώσε μας να αισθανθούμε το φως της Μεταμορφώσεως, την δύναμη της Αναστάσεως και την φλόγα της Πεντηκοστής».«Ιησού, εσύ είσαι η ζωή και το φως, ο λόγος και ο άρτος, η αλήθεια και η αγάπη. Δώσε μας τον εαυτό σου για να βρούμε τον εαυτό μας».Νήστευε και έκανε όσα ορίζει η Εκκλησία, αλλά είχε ξεπεράσει το τυπικό. Όταν έψαλλε και προσευχόταν ήταν συγκεντρωμένη στον εαυτό της και φαινόταν ότι τα αισθανόταν, τα ζούσε. Ήταν πολύ αδύνατη. Έτρωγε ελάχιστα. «Δεν θυμάμαι ποτέ να έφαγα και να χόρτασα», ελεγε.Της άρεσε πολύ ν’ ανάβη κερί και να θυμιάζη. Έλεγε: «Να καίη το κερί πάντα μπροστά στην εικόνα. Όπως λάμπει το φως του κεριού, να λάμπη και η ψυχή μου, να φωτισθή με το φως της Μεταμορφώσεως».Αν και είχε πολλή αγάπη στους ανθρώπους δεν είχε στο τυπικό της να κάνη ελεημοσύνες. Όπως έλεγε δεν είχε τίποτε, όλα ήταν του γυιού της και αυτή δεν μπορούσε να τα διαθέση. Δεν είχε χρήματα και περιουσίες για να εκδηλώνεται η υλική ελεημοσύνη της, αλλά η ελεήμων ψυχή της εδινε άφθονη πνευματική ελεημοσύνη. Όποιος πήγαινε κοντά της, ήταν σαν να του έδινε ολόκληρο το είναι της, εάν ο επισκέπτης το ζητούσε αλλοιώς σιωπούσε. «Στα πνευματικά δεν μπορείς να βοηθήσης, αν δεν έχη ο άλλος διάθεση», έλεγε. Δεν ήταν μέλημά της να πηγαίνη σε Νοσοκομεία και φυλακές, αλλά έδινε ό,τι είχε με διάθεση, με εγκαρδιότητα• όσο ασήμαντο κι αν ήταν αυτό, σε γέμιζε.
      Η πνευματική της εργασίαΗ Κατερίνα ζούσε έντονα πνευματική ζωή, καθοδηγούμενη από τα πατερικά βιβλία, σαν να ήταν θεοδίδακτη. Είχε όμως την καλή ανησυχία και εφοβείτο μην είναι σε πλάνη. Είπε στον π. Μεθόδιο, γνωστό της ιερομόναχο που σύχναζε στο Άγιον Όρος, αν βγή κάποιος αγιορείτης διακριτικός Γέροντας, να την πάη να τον συμβουλευτή. Όταν ο παπα-Εφραίμ ο Κατουνακιώτης επαθε κυάμωση και πήγε στο Νοσοκομείο, πήγε να τον δή με τον π. Μεθόδιο. Ο Γέροντας την είδε ιδιαιτέρως και, ενώ έξω περίμεναν πολλοί, αυτήν την κρατούσε και της έλεγε: «Γερόντισσα, πές κι άλλα». Την κοίταζε έκπληκτος και με θαυμασμό της επαναλάμβανε: «Γερόντισσα, πές κι άλλα». Η Γερόντισσα του είπε: «Εγώ ήρθα εδώ για να ρωτήσω και ν’ ακούσω, όχι να πώ». Και ο Γέροντας της είπε: «Έτσι να συνέχισης. Μή φοβάσαι. Εγώ θα εύχομαι για σένα». Την κράτησε πάνω από ώρα, ενώ οι άλλοι περίμεναν απ’ εξω και χτυπούσαν την πόρτα• στον π. Μεθόδιο είπε ιδιαιτέρως: «Η Γερόντισσα θα κοιμηθή σε λίγα χρόνια». Όταν πήγε αργότερα στον παπα-Εφραίμ του είπε πάλι: «Η Γερόντισσα θα κοιμηθή σε ένα χρόνο. Αυτή θα είναι πρώτη στον Παράδεισο, μπροστά από πολλούς Αγιορείτες. Δεν έχω δει τέτοια ψυχή στην ζωή μου, ούτε μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχει τέτοια ψυχή μέσα στον κόσμο. Είναι μία ψυχή που εχει ζήσει την θεολογία στην πράξη και εχει ξεπεράσει όλα τα πνευματικά στάδια. Αυτή η γιαγιά με την απλότητά της, με την εσωτερική κοινωνία με τον Θεό διά της προσευχής, με την πολλή της ταπείνωση και την δίψα και την λαχτάρα που έχει για τον Χριστό, έφθασε σε τέτοια μέτρα και δεν της χρειάσθηκε η άσκηση σε Μοναστήρι. Θα εύχομαι εγώ γι’ αυτήν, αλλά πές την να εύχεται κι αυτή για μένα».Η Κατερίνα ζούσε αθόρυβα και εν κρυπτώ την πνευματική ζωή. Δεν μιλούσε για υπερφυσικές καταστάσεις και χαρίσματα, και δεν της άρεσε που έλεγαν μερικοί ότι είδαν τον Χριστό και την Παναγία. Έλεγε: «Είδε κάποιος αυτό ή δάκρυσε μία εικόνα και τρέχει ο κόσμος. Πως κάνουν ετσι; Τι ζητούν αποδείξεις και τι χρειάζεται να δης αυτά; Εγώ τα πιστεύω αυτά και δεν αισθάνομαι την ανάγκη να πάω».Είχε περάσει σε άλλα επίπεδα. Μιλούσε κυρίως για την ουσία της πνευματικής ζωής, για την εσωτερική εργασία και για την αίσθηση της χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Αυτό το ένιωθε πολύ έντονα και έλεγε: «Το Άγιο Πνεύμα ζωοποιεί την ψυχή του ανθρώπου».Αγάπησε πολύ τον Χριστό και προσευχόταν με αίσθηση σαν να ήταν ενώπιόν της ο Χριστός και η Παναγία. Δινόταν ολόκληρη στην προσευχή, ξεχνούσε τα πάντα. Στην θεία Λειτουργία, εστέκετο σ’ ένα ήσυχο μέρος και αφοσιωνόταν τελείως στο Μυστήριο.Αισθανόταν ότι ποτέ δεν ήταν εντάξει ενώπιον του Θεού, ότι δεν είχε ανταποκριθή. Είχε μεγάλη μετάνοια και αυτομεμψία. Έλεγε: «Από την ζωή μου αυτό που ξέρω είναι ότι 85 χρόνια είναι γεμάτα αμαρτίες. Βάρυναν οι ώμοι μου. Τίποτα δεν έκανα για την μετάνοια και την σωτηρία μου».Ήταν συνήθως σιωπηλή, δεν έλεγε πολλά λόγια. Καθόταν συμμαζεμένη με σκυφτό το κεφάλι, φορώντας μαντήλα σαν μοναχή και πάντα με το κομποσχοίνι στο χέρι. Έλεγε: «Καλύτερη είναι η σιωπή παρά να λέμε άχρηστα πράγματα».Μερικές φορές ελεγε κάτι και όταν την ξαναρωτούσαν να το ξαναπή, έλεγε: «Πότε το είπα εγώ αυτό; Δεν το θυμάμαι. Αν είπα κάτι και ήταν καλό, αυτό δεν το είπα εγώ. Εγώ μόνο ανοησίες λέω, τίποτε καλό».Όλα όσα έλεγε δεν τα είχε προετοιμασμένα στο μυαλό της. Απορούσε κάποιος πως δεν θυμόταν τα τόσο ωραία και πνευματικά λόγια που του έλεγε και αυτή απάντησε: «Αυτά δεν είναι ποίημα να τα πης. Άμα βγή βγήκε, άμα δε βγή… δεν λες τίποτε». Μιλούσε δηλαδή κατ’ έμπνευση και φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και όχι ανθρώπινα.Έλεγε: «Σκέφτηκα τον Παράδεισο και είπα στον εαυτό μου, “θα μείνω απ’ εξω. Ποιός θα δώσει σημασία σ’ εμένα, μία φτωχή, αμαρτωλή και τιποτένια; Είμαι γυμνή από αρετές, δεν εχω τίποτε να παρουσιάσω. Πόσο θάθελα να είχα μερικούς αγίους φίλους, να μεσιτεύουν για μένα και να πουν ότι με γνωρίζουν!”. Μεγάλο πράγμα! Να κάνουμε φίλους τους αγίους στον Παράδεισο».Αγαπούσε πολύ την ταπείνωση και μιλούσε συχνά γι’ αυτήν. Έλεγε ότι είναι μία βασική εργασία του ανθρώπου. Πρέπει ο άνθρωπος να ασκήται στην ταπείνωση, να την ζη βαθειά. Βίωνε την ταπείνωση και είχε πλήρη αυτογνωσία με την πατερική έννοια. Ό,τι καλό έβλεπαν οι άλλοι σ’ αυτήν, το θεωρούσε δώρο Θεού, ενώ θεωρούσε ότι η ίδια ήταν μόνο μία γριά.Είχε χάρι Θεού και αυτό το αισθάνοντο οι πολλοί επισκέπτες της. Εγίνετο κοσμοσυρροή στην καλύβα της. Πήγαιναν άλλοι για να την δούν και να την συμβουλευτούν, και ασθενείς για να παρηγορηθούν. Έλεγε γνωστός της ιερομόναχος: «Ένιωθα το ίδιο πράγμα, την ίδια ειρήνη, όπως όταν επισκεπτόμουν τον γερο-Παΐσιο και τον παπα-Εφραίμ στα Κατουνάκια. Είχε το νού της στα πνευματικά και στον Θεό και όλα τα περιστατικά της καθημερινότητας τα ανήγαγε στον Κύριο. Αυτά που έλεγε σε έβαζαν σε μία άλλη πραγματικότητα. Μερικές φορές δεν μιλούσε. Εφαίνετο ότι ζούσε αλλού, ότι βίωνε κάτι υπερφυσικό. Έσκυβε το κεφάλι της και μονολογούσε: “Αχ, Πατερούλη μου!… πώ, πώ, πώ!… Μεγάλα μυστήρια έχει ο Θεός, αλλά ποιός δίνει σημασία;”».Δεν έκανε παρέα με γιαγιάδες αλλά με νέους. Την ρώτησε κάποιος πως τα καταφέρνει να επικοινωνή με τους νέους και απάντησε: «Μεγαλώνουν αυτοί καμμιά δεκαριά χρόνια, μικραίνω εγώ καμμιά τριανταριά και έτσι πλησιάζομε και συναντιώμαστε. Τους γέρους δεν τους θέλω. Τί να τους κάνω; Οι γέροι τρων καλά, πίνουν καλά, καλοπερνούν και πάνε και στην Εκκλησία. Αλλά και στην Εκκλησία είναι έτοιμοι να φωνάξουν “γκαρσόν, φέρε μας και ένα καφέ”. Καλά περνάνε και λίγο τους λείπει να καθήσουν και σταυροπόδι. Τελειώνει η Λειτουργία και είναι έτοιμες οι γιαγιάδες να μιλήσουν και να πούνε. Που την βρίσκουν αυτήν την διάθεση; Εγώ φεύγω γρήγορα μετά την Λειτουργία και όταν με ρωτούν που πάω, τους λέω, “πάω στο κελλάκι μου”, για να μη δώ, να μην ακούσω και να μην ξέρω τίποτε. Άμα βλέπης άνθρωπο μετά την Λειτουργία που γελάει και είναι έτοιμος να πή και αστεία, δεν ξέρει αυτός, δεν κατάλαβε τι είναι η Λειτουργία. Δεν εκκλησιάστηκε».Αυτά τα έλεγε η γερόντισσα Κατερίνα με παράπονο όχι με διάθεση κατακρίσεως, και πρόσθετε: «Όταν σκανδαλίζεσαι στην Εκκλησία, να κλείνης τα μάτια σου, διότι οι αρνητικές εικόνες θα σε επηρεάσουν δυσμενώς. Πές στον εαυτό σου ότι είσαι χειρότερος από όλους. Τα λόγια που λέει ο παπάς όσο αμαρτωλός και νάναι, είναι λόγια Χριστού και παίρνεις ευλογία. Και στον πιο παράφωνο παπά και στον πιο παράφωνο ψάλτη αν βρεθής, πές μέσα σου εδώ είναι ο Παράδεισος. Άνοιξε ο Παράδεισος».
      ΣυμβουλέςΈλεγε η γερόντισσα Κατερίνα: «Καταρράκτης Χάριτος και ευλογίας πέφτει κάθε πρωί από τον ουρανό. Ρίχνει ο Θεός, αλλά οι άνθρωποι κοιμώμαστε. Δεν ενδιαφέρεται κανείς να γυρίση να κοιτάξη τι αγάπη έχει ο Θεός για μας, και ετσι οι Άγγελοι παίρνουν πίσω την Χάρι».Έλεγε σε γνωστό της νέο κληρικό: «Έχεις ένα καλό. Σε παίρνουν τηλέφωνο το πρωί, και είσαι όλος διάθεση. Σε παίρνουν το μεσημέρι, δεν λες ποτέ “τρώω”. Σε παίρνουν το βράδυ, δεν λες ποτέ “κοιμάμαι”. Αυτό να το κράτησης σε όλη σου την ζωή για όλους τους ανθρώπους. Ποτέ να μην είσαι απασχολημένος για τον εαυτό σου. Να είσαι πάντα στην διάθεση των άλλων. Είναι μεγάλο καλό αυτό, εύχομαι να σε βοηθήση ο Θεός να το κρατήσης σ’ όλη σου την ζωή».«Δεν μπορώ να καθήσω με ανθρώπους της ηλικίας μου, γιατί βλέπω ότι σ’ αυτήν την ηλικία μοιάζουν σαν να είναι μαθητές επί 80 χρόνια στην πρώτη τάξη. Δεν μπορούμε να είμαστε τόσα χρόνια στην ίδια τάξη. Πρέπει να προχωράμε παραπάνω. Και δεν εχω να πώ και τίποτε, διότι άλλα λέω εγώ, άλλα καταλαβαίνουν».Έλεγε για την ταπείνωση: «Μία μέρα είπα στο βασιλικό, όταν έσκυψα να τον μυρίσω: “Γιατί έχεις τόση ευωδία και είσαι τόσο χαμηλός; Ψήλωσε για να μυρίζουν πιο εύκολα οι άνθρωποι το άρωμά σου”. Και ο βασιλικός απάντησε: “Γερόντισσα, αν ψηλώσω θα χάσω την ευωδία μου”».Για την ματαιότητα του κόσμου έλεγε: «Βγήκα στον κήπο, είδα τα μαραμένα τριαντάφυλλα και τα έκοψα. Δίπλα έβλεπα τα μπουμπούκια, ήταν όλο χαρά και δεν έδιναν καμμία σημασία στα μαραμένα. Υπήρχε μία μεγάλη αντίθεση και είπα στα μπουμπούκια: “Μήν υπερηφανεύεστε, γιατί, σε λίγες μέρες που θα ξανάρθω, θα έχετε μαραθή και σεις”».Είπε σ’ ένα μπουμπούκι τριαντάφυλλου μία μέρα: «Εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θάρθεις. Έτσι ήμουν κάποτε και εγώ μπουμπούκι και δες πως έγινα τώρα».«Η φύση είναι ενα βιβλίο ανοιχτό. Χιλιάδες φωνές μυστικές μιλούν για τον Δημιουργό. Όμως πρέπει να είσαι μάστορας, αλλά και χασομέρης, και τότε θα μπορέσεις να μάθης την γλώσσα τους».«Αραδιάζω κομποσχοίνια. Είναι κανένας κόμπος γόνιμος ή είναι όλα άδεια κομπολόγια;».«Οι ιερείς όλο τρέχουν, όλο ακολουθίες κάνουν, όλο ακούν και διαβάζουν. Πολλές φορές όλα αυτά μπορεί να είναι ψεύτικα». (Δηλαδή, αν δεν γίνωνται με την καρδιά).«Μή χαίρεσαι, όταν κερδίζης οποιοδήποτε κέρδος, ακόμη και πνευματικό να είναι και ανεβαίνεις. Υπάρχει φόβος να πέσης».«Μη στενοχωριέσαι, όταν χάνης. Αυτό σε κατεβάζει. Πατάς χαμηλά στην γή και δεν υπάρχει φόβος να πέσης».«Στα φτωχά και στα χαμηλά κλέφτες δεν πάνε. Στα μεγάλα και στα πλούσια οι κλέφτες στρέφουν το βλέμμα τους πάντοτε».«Μη βασίζεσαι στην βιτρίνα που βλέπεις στον κάθε άνθρωπο εξωτερικά. Την αποθήκη (καρδιά) δεν βλέπεις τι εχει μέσα».«Αν με ρωτήσης θα σου πώ, αν δεν με ρωτήσης τι να σου πώ; Εγώ ποιήματα δεν ξέρω».«Η Χάρις πέφτει πριν να την δή ο ήλιος. Η ψυχή δροσίζεται πριν να ξημερώση».«Ξύπνα τα μεσάνυχτα, κάνε την προσευχή σου, ρίξε ενα δάκρυ καυτερό με πόνο ψυχής, με βαθειά μετάνοια, να γιάνης την ψυχή σου».«Αν η καθημερινή ζωή σου είναι φτωχή, μην την περιφρονήσης. Κρίνε τον εαυτό σου που δεν είναι αρκετά ποιητής για να κάνη την ζωή ενα ωραίο ποίημα και μία όμορφη μουσική».«Πρέπει να συντομεύσουμε τον δρόμο μας για να πάμε εκεί που θέλει ο Θεός. Εμείς κοιτάζομε τα απ’ εξω. Με τ’ απ’ έξω δεν μπαίνεις μέσα. Θα πας μέσα για να βρής».«Τους πειρασμούς μην τους φοβάσαι. Είναι κοπριά. Το δένδρο που εχει κοπριά στην ρίζα του μην το φοβάσαι. Θα μεγαλώσει. Αλλοίμονο στο δένδρο που δεν εχει κοπριά». (Πειρασμούς).Πάντα όταν μιλούσε δεν καθόταν σαν γερόντισσα να πή συμβουλές υψηλής πνευματικότητος, αλλά μιλούσε απλά με βάθος και προσπαθούσε να σε κρατά σε βαθύτερη σχέση με το ουσιαστικό. Έλεγε: «Δεν καθόμαστε σταυροπόδι έτσι για να καθήσουμε. Πρέπει κάτι να ζούμε. Δεν μπορούμε να χάνουμε χρόνο. Πόσο είναι ακόμη η ζωή μας;».«Πες μία καλημέρα στον εχθρό σου με αγάπη και να ξέρης ότι εκείνη την ώρα κάνεις ένα μεγάλο δώρο στον Θεό».Έλεγε για τα Μοναστήρια: «Όλα είναι τέλεια (τα εξωτερικά). Αν πάη στο βάθος των πραγμάτων ο μοναχός, τότε είναι μοναχός. Διαφορετικά, και όλα τέλεια να είναι τα απ’ εξω και οι ωραιότερες φωνές και οι καλύτερες ακολουθίες και όλα αυτά… ακόμα δεν φθάσαμε εκεί που έπρεπε».«Πώ, πώ, πώ! Τι κάνει ο ιερέας όταν είναι μπροστά στην Αγία Τράπεζα! Τι γίνεται εκείνη την ώρα! Κατεβάζει τον ουρανό στην γή».«Ο εγωιστής είναι αλάδωτη μηχανή που κάνει θόρυβο, τρώει τα σωθικά της και κουράζει και τους άλλους».«Υπάρχουν δάκρυα ανθρώπινα και υπάρχουν δάκρυα κατά Χριστόν. Τα δάκρυα τα ανθρώπινα μπορεί να είναι παράπονο και διαμαρτυρία. Τα δάκρυα κατά Χριστόν δεν βάζουν κανέναν σαν αιτία των δακρύων, αλλά ο άνθρωπος αισθάνεται μέσα στα δάκρυα την αγάπη του Χριστού γι’ αυτόν, και τότε ανακαλύπτει το βάθος και το πλάτος της αναισθησίας και της αμαρτωλότητός του».«Όταν οι Άγιοι μιλούν για δάκρυα μετανοίας που μας καθαρίζουν και μας αγιάζουν, εννοούν αυτά, τα γόνιμα δάκρυα, και όχι τα ανθρώπινα δάκρυα που μπορεί να είναι και διαβολικά κάποτε. Να μη μας συγκινούν τα οποιαδήποτε δάκρυα, αλλά τα κατά Χριστόν δάκρυα».«Οι Πατέρες δεν μιλούν για τα δάκρυα που είναι διαμαρτυρία, παράπονο, άπογοήτευση και κλαψουρί- σματα, αλλά για δάκρυα ευγνωμοσύνης. Αυτά είναι δάκρυα συναισθήσεως της άγάπης του Θεού, και μέσα σ’ αυτά τα δάκρυα είναι η λύτρωση του άνθρώπου. Έκεί καθαίρεται η ψυχή, εκεί βρίσκει παρηγοριά».Έλεγε στα εγγόνια της: «Όποια ώρα με βάλεις να κοιμηθώ, θα κοιμηθώ, γιατί η συνείδησή μου είναι αναπαυμένη. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Να φροντίζετε κάθε βράδυ να κάνετε αυτοέλεγχο και μετά να κοιμάσθε».Συμβούλευε με παραβολές τα εγγόνια της και Ελεγε: «Εγώ έρριξα τον σπόρο. Αν είναι καλό το χωράφι θα φυτρώσει. Αν όχι δεν θα φυτρώσει».«Στη ζωή σας ναα μην είστε άκαμπτοι. Για να φθάσετε εκεί που θέλετε, θα πρέπει να πάτε λίγο από δώ, λίγο από κει, να σκύβετε το κεφάλι. Ποτέ να μήν πηγαίνετε κατ’ ευθείαν επάνω».«Να μή διαλέγετε τον εύκολο δρόμο πάντα. Δέν είναι ο καλύτερος. Στόν δύσκολο δρόμο θα μάθεις πως να περπατάς και θα μάθεις να σηκώνεσαι, όταν πέφτης. Στην ευθεία δέν μαθαίνεις τίποτε».«Άν οι πράξεις μας είναι καλές και η συνείδησή μας καθαρή, δέν φοβόμαστε τον Θεό».«Να είσαι ταπεινός σε όλες τις εκδηλώσεις γιατί η έπαρση δεν αρέσει σε κανέναν, ούτε στον Θεό ούτε στους ανθρώπους».Σε κάποια που παντρεύτηκε πλούσιο, την συμβούλευε: «Να είσαι ταπεινή, να μην πετάς. Τα χρήματα σήμερα τάχεις, αύριο δέν τάχεις. Αν εχης ταπείνωση και πέσης, θα πέσεις μαλακά. Άμα όμως είσαι πολύ ψηλά (εχεις υπερηφάνεια) και πέσης, θα τσακιστής».
      Η κοίμησή τηςΣτα τελευταία της έβλεπε ένα φως και έλεγε οτι περιμενει να δη ποιός θάρθει να τήν πάρη. Θα είναι καλός ή κακός; Έλεγε: «Δεν πρέπει να φοβώμαστε τον θάνατο. Δεν είναι τίποτε. Είναι ένα φως».Ενώ την περίμεναν να πεθάνη τους είπε: «Δεν θα φύγω ακόμη. Θα περιμένω τον π. Μεθόδιο να γυρίση από το Παρίσι, διότι του το υποσχέθηκα». Και πράγματι, όταν γύρισε, την επισκέφθηκε με άλλα πνευματικά της παιδιά και τον Νομάρχη. Της έκαναν Ευχέλαιο και το χάρηκε, γιατί το ήθελε πολύ. Της πήγαν και μία ανθοδέσμη από τριαντάφυλλα που τα αγαπούσε, και τους είπε: «Σας ευχαριστώ πολύ. Πάντα μου άρεσαν τα τριαντάφυλλα. Καλά κάνατε και τα φέρατε τώρα γιατί στο φέρετρο δεν θα τα έβλεπα». Την παραμονή ζήτησε να της διαβάσουν ευχή και ευχαρίστησε με νεύμα.Λίγο πριν κοιμηθή, πήγε ενας νεαρός Γάλλος υποψήφιος ιερέας και ζήτησε μία συμβουλή: «Τι να σου πώ! Μεγάλο πράγμα η Ιερωσύνη! Αν ήμουν άνδρας θα ήθελα να γίνω παπάς. Ταπείνωση και πάλι ταπείνωση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο από την ταπείνωση. Αυτό να κρατήσης στην ζωή σου».Ύστερα σηκώθηκε, πήγε πλύθηκε μόνη της, μάζεψε τα μαλλιά της, χαιρέτησε τους παρευρισκομένους και ξάπλωσε. Περίμενε να κοιμηθούν οι άλλοι και αυτή έφυγε για την άλλη ζωή ήσυχα, ειρηνικά και αθόρυβα στις 18-11-1978.Στην κηδεία της μαζεύτηκαν πολλοί. Ήταν περίπου 20 Ιερείς, καθηγητές Πανεπιστημίου και άλλοι άνθρωποι της Εκκλησίας που την γνώριζαν και την αγαπούσαν. Εφαίνετο σαν διαδήλωση και επικρατούσε χαρμόσυνη ατμόσφαιρα. Την πήγαν με τιμή μέσω της οδού Ερμού, που ήταν γεμάτη κόσμο, στην Αγία Σοφία, όπου της έψαλαν την νεκρώσιμη ακολουθία.Αιωνία η μνήμη της. Αμήν.
      Πηγή: Ασκητές μέσα στον κόσμο, τόμος Β΄,έκδοση Ιερού Ησυχαστηρίου «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», Μεταμόρφωσης Χαλκιδικής, 2012
      ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ1. Πληροφορίες για την Αικατερίνα Δέρβα έδωσαν ο Πανοσιολογιώτατος Άρχιμ. Μεθόδιος Αλεξίου, Εφημέριος του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσ/νίκης, η ανεψιά της Αικατερίνης κ. Ευαγγελία Βίττη και τα εγγόνια της Αικατερίνα Δέρβα και ο μακαριστός πλέον Κωνσταντίνος Δέρβας. Τους ευχαριστούμε.
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Με τους χάρτες του ΘΧΣ αποδεικνύεται ότι κατάφεραν αυτό που ήθελαν εδώ και χρόνια...

      Δημήτρης Μηλάκας
      Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός Ελλάδας – Τουρκίας
      Οι χάρτες που έδωσαν στη δημοσιότητα Αθήνα και Άγκυρα και στους οποίους αποτυπώνεται ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) των δύο χωρών, συνοψίζουν τις πάγιες θέσεις τους με τρόπο που ένας «αμερόληπτος τρίτος» θα μπορούσε να αποφανθεί για έναν «δίκαιο» τρόπο διευθέτησης των διαφορών. Από την άλλη πλευρά οι εν λόγω χάρτες, όπως εμφανίστηκαν δημοσίως, περιγράφουν τις δεσμεύσεις των πολιτικών ηγεσιών των δύο χωρών να προασπίσουν αυτό που θεωρούν δίκαιο και συμφέρον για τα κράτη τους.
      Στην πρώτη περίπτωση, αν δηλαδή οι χάρτες αξιοποιηθούν ως επιχειρηματολογία σε μια συζήτηση που έχει στόχο την οριστική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνοριακών εκκρεμοτήτων, οι Μητσοτάκης και Ερντογάν θα προχωρήσουν συμπεφωνημένα βήματα προς ένα διεθνές διαιτητικό όργανο, το οποίο θα αποφανθεί για την τελική αναπροσαρμογή των ΘΧΣ των δύο χωρών. [iEpikaira: Ακριβώς αυτό προτείνει και ο γνωστός κυβερνητικός λαγός Α. Συρίγος που προωθεί την ιδέα παραπομπής στη Χάγη βάσει των δημοσιευμένων χαρτών ΘΧΣ. Ασχέτως του γεγονότος ότι ο τουρκικός δεν είναι ακόμη επίσημος... Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ!]
      Με απλούστερα λόγια, έργο του διαιτητικού οργάνου (αν κάποια στιγμή συμπεφωνημένα Αθήνα και Άγκυρα το αναζητήσουν) θα είναι να δώσει απαντήσεις σε ποιον ανήκει τι στην ελληνοτουρκική θαλάσσια μεθόριο και ποια από τις δύο πλευρές και πού μπορεί να εκφράσει την κυριαρχία της.
      Στο (πιθανότερο) σενάριο που οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δεν βρουν την κατάλληλη πολιτικά συγκυρία να προχωρήσουν αποφασιστικά προς μια συμβιβαστική διευθέτηση μέσα από την παραπομπή των διαφορών σε Διεθνές Δικαστήριο, οι χάρτες του ΘΧΣ που δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες θα αποτελέσουν τα «χαρακώματα» πίσω από τα οποία οι δύο πλευρές θα οχυρωθούν για να συνεχίσουν τη μάχη που δίνουν εδώ και μισό αιώνα για την κυριαρχία στο Αιγαίο.
      Έχοντας κατά νου ότι αυτές οι ελληνοτουρκικές μάχες χαρακωμάτων κάποιες φορές (1978, 1987, 1996, 2020) φτάνουν στο όριο της θερμής αναμέτρησης, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά τι ακριβώς είναι, τι σημαίνει και πού πρακτικά μπορεί να οδηγήσει τα ελληνοτουρκικά ο ΘΧΣ. Με άλλα λόγια, το ερώτημα είναι αν ο ΘΧΣ μπορεί να «πυροδοτήσει» διευθετήσεις ή συγκρούσεις…
      Τι είναι ο ΘΧΣ
      Κατ’ αρχάς θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η δημοσιοποίηση του ΘΧΣ από την ελληνική κυβέρνηση ήταν μια συμβατική υποχρέωση της χώρας, στο πλαίσιο της Ε.Ε., η οποία μάλιστα είχε καθυστερήσει αρκετό καιρό για να εκπληρωθεί.
      Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο ΘΧΣ:-Αποτυπώνει τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος σ’ αυτές.-Προσδιορίζει τη συμβατότητα και την παράλληλη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών, με γνώμονα πάντοτε τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλασσίων περιοχών και την αξιοποίηση των θαλασσίων πόρων.-Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού καθορίστηκε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
      Οι στόχοι
      Περί των στόχων και της σημασίας του ΘΧΣ οι επίσημες ανακοινώσεις απλώς δημιουργούν σύγχυση. Πίσω από διατυπώσεις όπως «ο στόχος είναι η ομαλή αλληλεπίδραση χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων» ή «με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό δίνεται η δυνατότητα μίας συντεταγμένης – και όχι αποσπασματικής – οριοθέτησης ανθρώπινων δραστηριοτήτων» κρύβονται σαφέστερα ζητήματα. Συγκεκριμένα: Πού έχει δικαίωμα η χώρα να ερευνήσει και αξιοποιήσει όπως θεωρεί ωφέλιμο τη θάλασσα στην επιφάνεια, τον βυθό και κάτω από τον βυθό.
      Είναι, λοιπόν, προφανές πως οι χάρτες με τον ΘΧΣ επιχειρούν να περιγράψουν με σαφήνεια και να καθορίσουν τις περιοχές όπου η χώρα ασκεί την κυριαρχία της.
      Τα ελληνοτουρκικά
      Κάπως έτσι, λοιπόν, στους χάρτες ΘΧΣ που έδωσαν στη δημοσιότητα Αθήνα και Άγκυρα καταγράφονται τα ελληνοτουρκικά συνοριακά προβλήματα στη θαλάσσια μεθόριο. [iEpikaira: Η Τουρκία είναι που προβάλει "συνοριακά προβλήματα στη θαλάσσια μεθόριο". Το Δίκαιο της Θάλασσας είναι σαφές ως προς αυτά και δεν χωράει αμφισβήτηση η εφαρμογή του.]
      Για παράδειγμα, οι εργασίες για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου θα μπορούσαν να είναι «νόμιμες», με βάση τον ελληνικό χάρτη, όχι όμως και με τον τουρκικό, ο οποίος έχει σχηματιστεί στη βάση ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαιώματα σε ΑΟΖ πέραν των έξι μιλίων από τις ακτές τους.
      Με αυτό ως δεδομένο (σύμφωνα με τις τουρκικές θέσεις), ο ΘΧΣ στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης δεν μπορεί να είναι ελληνικός, αλλά τουρκικός, και ορίζεται από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που έχει ανακοινώσει η Τουρκία με βάση τις νότιες μεσογειακές της ακτές.
      Αξίζουν την προσοχή μας τρεις επισημάνσεις, που έχουν να κάνουν με την τουρκική αντίδραση στην ανακοίνωση του ελληνικού χάρτη με τον ΘΧΣ.-Η δημοσιοποίηση του ελληνικού χάρτη έγινε λίγες ώρες μετά τη «διαρροή» σε τουρκική εφημερίδα του προσχεδίου του ανάλογου τουρκικού χάρτη.-Η σχετικά ήπια αντίδραση της τουρκικής ηγεσίας αλλά και του Τύπου της γειτονικής χώρας όταν επισήμως κατατέθηκε ο ελληνικός χάρτης. [iEpikaira: Η "χλιαρή" τουρκική αντίδραση οφείλεται σύμφωνα με τον Στ. Λυγερό σε κρυφή συμφωνία για τη μη κατασκευή του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης... Περισσότερα ΕΔΩ!]-Και, τέλος, η επισήμανση/προειδοποίηση του ίδιου του Ερντογάν περί των ορίων και των κόκκινων γραμμών πίσω από τις οποίες η χώρα του δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
      Οι ήπιες αντιδράσεις της Άγκυρας στις ελληνικές ανακοινώσεις αναζωπύρωσαν σενάρια περί προόδου του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ακόμη και συμφωνιών για παραπομπή «δύσκολων ζητημάτων» στη δικαιοδοσία διαιτητικών διεθνών οργάνων.
      Από μια άλλη πλευρά, ωστόσο, μπορεί κάποιος να πει ότι ο Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να «σεβαστεί» την ελληνική υποχρέωση έναντι της Ε.Ε. για τον ΘΧΣ, καθώς ο Τούρκος ηγέτης περιμένει πολλά (συμμετοχή σε εξοπλιστικά, αναγνώριση της νέας κατάστασης στη Συρία κ.λπ.) σε αυτήν τη φάση από την Ευρώπη.
      Γι’ αυτό άλλωστε ο Τούρκος ηγέτης φρόντισε να υπενθυμίσει ότι για την Τουρκία παραμένει αιτία πολέμου τυχόν επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια (ο χάρτης ΘΧΣ είναι σχεδιασμένος με έξι, αλλά υπάρχει αναφορά πως η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να τα επεκτείνει στα 12).
      «Η Τουρκία», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, «είναι μία χώρα που εμπιστεύεται κάθε γείτονα, κάθε φίλο και κάθε αδελφό. Τέτοιο κράτος είναι η Τουρκία. Όμως, ταυτόχρονα, δεν υπάρχει χώρα η οποία θα ασκήσει πίεση στα τουρκικά σύνορα και θα θέσει σε δοκιμασία τη φιλία και την εχθρότητα»…
      [iEpikaira: Ως γενικό συμπέρασμα προκύπτει ότι μετά από τόσο δημόσιο διάλογο και πλύση εγκεφάλου, έχουν καταφέρει να πείσουν τον λαό ότι οι "ελληνικές θέσεις", οι οποίες είναι ότι μας ανήκει βάσει του Δικαίου της Θαλάσσης, είναι το "μέγιστο των απαιτήσεών μας", και ότι σε μια διαπραγμάτευση -είτε άμεση με απευθείας διάλογο, είτε έμμεση μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαστήριο- σίγουρα δεν θα πετύχουμε να λάβουμε αυτό που μας ανήκει. Ενώ η Τουρκία με τίς εξόφθαλμα μαξιμαλιστικές θέσεις της, θα πετύχει την απομείωση των ελληνικών δικαιωμάτων. Αυτό είναι το γενικότερο συμπέρασμα, και αυτό για το οποίο τόσα χρόνια προειδοποιούσαμε αλλά... στου κουφού την πόρτα!]
      Πηγή: topontiki.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      ΗΠΑ: Η κυβέρνηση θα θεσπίσει ταχεία αδειοδότηση 28 ημερών σε ενεργειακά έργα... Drill, [Kyriako], drill (!)
      Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να εφαρμόσει μια διαδικασία έκτακτης ανάγκης που θα μειώσει το χρόνο αδειοδότησης των ενεργειακών έργων, από μήνες ή χρόνια που χρειάζονται σήμερα, σε 28 ημέρες.
      Όπως μεταδίδει το Reuters, η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της κήρυξης εθνικής έκτακτης ανάγκης στην ενέργεια από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του.
      Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο εσωτερικών ανέφερε ότι, τα μέτρα θα εφαρμοστούν για τα ορυκτά καύσιμα, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, για το ουράνιο, τη γεωθερμία, τα βιοκαύσιμα και τα υδροηλεκτρικά.
      Στη λίστα δε συμπεριλήφθηκαν τα φωτοβολταϊκά, τα οποία προηγούνται όλων των άλλων πηγών σε προσθήκες ισχύος στις ΗΠΑ. Παραλείφθηκε επίσης η αιολική ενέργεια, την οποία ο Τραμπ αποκάλεσε ακριβή και άσχημη.
      Πηγή: energypress.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Bloomberg: Ο Αλ Σαράα εξέφρασε ενδιαφέρον για την ένταξη της Συρίας στις συμφωνίες του Αβραάμ - Εξομαλύνονται οι σχέσεις με το Ισραήλ;

      Επιστολή του Γκολάνι στον Τραμπ μεταφέρει το μέλος των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών Κόρι Μάιλς
      Την εξομάλυνση των σχέσεων Συρίας-Ισραήλ «υπό τις κατάλληλες συνθήκες» επιδιώκει ο νέος πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ-Σαράα, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Αμερικανός Κογκρέσος Κόρι Μιλς μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο στη Συρία την Παρασκευή.
      Ο Σαράα μίλησε σχετικά με τις προϋποθέσεις για την άρση των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, καθώς και την ειρήνη με το Ισραήλ, σύμφωνα με την έκθεση.
      Ματά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ΑΜερικανό πολιτικό Κόρι Μάιλς, ο Σαράα είπε, ότι η Συρία ενδιαφέρεται «υπό τις κατάλληλες συνθήκες» να ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ – τη σειρά συμφωνιών εξομάλυνσης που διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και άλλων.
      Σύμφωνα με τον Μάιλς, ο Σαράα είναι επίσης ανοιχτός στο να διευκρινίσει πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την παρουσία ξένων μαχητών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Συρία και να προσφέρει εγγυήσεις στο Ισραήλ, το οποίο παραμένει βαθιά δύσπιστο για τον Σύριο ηγέτη και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων.
      Η νέα ηγεσία της Συρίας υπό την ηγεσία των ισλαμιστών πίεσε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να άρουν πλήρως τις κυρώσεις, ώστε η χώρα να μπορέσει να ξεκινήσει μια οικονομία αποδεκατισμένη από εμφύλιο πόλεμο πάνω από μια δεκαετία.
      Ο Μάιλς, ο οποίος υπηρετεί στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής, και ο Αμερικανός Κογκρέσος Μάρλιν Στούτσμαν από την Ιντιάνα, προσγειώθηκαν στη Δαμασκό την Παρασκευή (18/40 για να συναντήσουν Σύρους αξιωματούχους, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ από την επίθεση των ανταρτών υπό την ηγεσία των ισλαμιστών τον Δεκέμβριο.
      Ο Μάιλς συναντήθηκε με τον Σαράα, ο οποίος εξακολουθεί να υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ για τις προηγούμενες σχέσεις του με την Αλ Κάιντα, την Παρασκευή το βράδυ, κατά την οποία οι δυο τους συζήτησαν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και το Ιράν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης 90 λεπτών.
      Ο Μάιλς είπε στο Bloomberg ότι θα φέρει στον Τραμπ μια επιστολή από τον Σαράα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της, και ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ και Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Βαλτς μετά το ταξίδι του.
      «Είμαι προσεκτικά αισιόδοξος και προσπαθώ να διατηρήσω ανοιχτό διάλογο», είπε ο Μάιλς στο Bloomberg.
      Πηγή: geopolitico.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η Τουρκία ερευνά για φυσικό αέριο στη βουλγαρική ΑΟΖ
      Η ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου στο βασικό κοίτασμα Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα έφτασε τα 9,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα , ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Το πεδίο καλύπτει ήδη περίπου το 6,6% της ετήσιας κατανάλωσης της χώρας, που ανέρχεται σε 53 δισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.
      Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην επαρχία της Κερασούντας, ο Μπαϊρακτάρ ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της κρατικής εταιρείας ενέργειας TPAO και ενός ξένου εταίρου για την εξερεύνηση ενός νέου μπλοκ φυσικού αερίου στη βουλγαρική οικονομική ζώνη στη Μαύρη Θάλασσα.
      «Σύντομα θα οριστικοποιήσουμε μια συμφωνία στα βουλγαρικά ύδατα . Πιθανότατα, τον επόμενο μήνα η TPAO και μια ξένη εταιρεία θα υπογράψουν σύμβαση», είπε ο υπουργός.
      Η Τουρκία, η οποία εισάγει πάνω από το 90% των ενεργειακών της αναγκών, εντείνει τις προσπάθειες για να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές αναπτύσσοντας εγχώριους πόρους και επεκτείνοντας τις διεθνείς ενεργειακές συνεργασίες.
      Ο υπουργός Μπαϊρακτάρ ανακοίνωσε ότι η χώρα ενδιαφέρεται για δύο νέα υπεράκτια τετράγωνα στην περιοχή της Κασπίας, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και για κοιτάσματα στο βόρειο και νότιο Ιράκ. Στη Σομαλία, όπου πρόσφατα υπογράφηκε συμφωνία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι σεισμικές έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Μαΐου και η απόφαση για τη γεώτρηση θα ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους.
      Η Τουρκία έχει επίσης επεκτείνει τα χερσαία δικαιώματά της αδειοδότησης στη Σομαλία και έχει υπογράψει συμφωνίες με πακιστανικές εταιρείες για από κοινού υποβολή προσφορών για άδειες υπεράκτιων στα ανοικτά των ακτών του Πακιστάν.
      Επιπλέον, η Άγκυρα εργάζεται για τη δημιουργία συνεργασιών για την ανάπτυξη κοιτασμάτων στο Τουρκμενιστάν, από όπου άρχισε πρόσφατα να εισάγει φυσικό αέριο.
      Maritime.bg

      ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟEchedoros.blog
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      "Πυρά" Άγκυρας σε Κύπρο: Είμαστε εγγυήτρια χώρα κι αν χρειαστεί μπορούμε να χρησιμοπιοιήσουμε τις εξουσίες που μας παρέχονται

      Τα πυρά της προς την Κυπριακή Δημοκρατία έστρεψε, για ακόμη μια φορά, η Τουρκία, κατηγορώντας την για ρητορική βίας και εχθρότητα.
      Ταυτόχρονα, απηύθυνε προειδοποίηση ότι "δεν θα διστάσει, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της παρέχει το καθεστώς του εγγυητή ενάντια στις δραστηριότητες της 'ΕΔΝΚ".
      Η Άγκυρα, μάλιστα, με αφορμή δηλώσεις του Ελληνοκύπριου Αρχιεπισκόπου, κατηγορεί τους Ελληνοκυπρίους για ίδρυση μιας νέας τρομοκρατικής οργάνωσης, ενώ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ξεκάθαρη εκδήλωση της νοοτροπίας των διακρίσεων, του φανατισμού και της προκλητικότητας στην οποία αποδίδει την αιτία για την έλλειψη λύσης στο νησί της Κύπρου.
      "Οι δηλώσεις του Ελληνοκύπριου Αρχιεπισκόπου θα πρέπει να αξιολογηθούν μαζί με την εξέλιξη της ίδρυσης μιας νέας τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη τις τελευταίες εβδομάδες. Οι τελευταίες δηλώσεις αποτελούν μια από τις πιο ξεκάθαρες εκδηλώσεις της νοοτροπίας των διακρίσεων, του φανατισμού και της προκλητικότητας που μέχρι σήμερα έχει αποτελέσει την αιτία για την έλλειψη λύσης στο νησί της Κύπρου…", αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ."Η Κύπρος δεν ήταν ποτέ ένα Ελληνοκυπριακό νησί"
      Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΑΜ, "Αυτή η προσέγγιση, η οποία αγνοεί πλήρως το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αξίες, βάζει στο στόχαστρο τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχαστεί ότι η Κύπρος δεν ήταν ποτέ ένα Ελληνοκυπριακό νησί".
      Συνεχίζοντας, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι, "Δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν σχέδια με παρόμοιες ιδέες και αυτό δεν θα επιτραπεί. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ο πραγματικός και ισότιμος εταίρος αυτού του νησιού και καμία δύναμη δεν θα μπορέσει να τον απομακρύνει από αυτά τα εδάφη".
      "Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε την ''ΕΔΝΚ'' (Κυπριακή Δημοκρατία) να ενεργήσει με κοινή λογική αντί της γλώσσας της βίας και της εχθρότητας και να συμβάλει σε μια λύση βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα των δύο λαών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν σήμερα επικρατεί ειρήνη στο νησί της Κύπρου, αυτό είναι χάρη στην Τουρκία. Η Τουρκία όπως έχει κάνει και στο παρελθόν δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της παρέχει το καθεστώς του εγγυητή ενάντια στις δραστηριότητες της ''ΕΔΝΚ'' που απειλούν την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στο νησί", τονίζουν.
      Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν σημείωσε: "Ό,τι και να λένε οι Ελληνοκύπριοι, και η Ε.Ε., το τελειωμένο μοντέλο της ομοσπονδίας έχει φύγει από το τραπέζι. Κι αυτό το μοντέλο έχει αποσυρθεί από τους ίδιους τους Ελληνοκύπριους".
      Πηγή: capital.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Λιμάνια, σήραγγες και υποδομές στην ΕΕ ετοιμάζονται και για στρατιωτική χρήση - Ποια βρίσκονται στην Ελλάδα
      Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, η Ευρώπη θα μετατρέψει τεχνικά έργα που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε υποδομές για ευρωάμυνα - Στο επίκεντρο 500 «καυτά» σημεία
      Κονδύλια 200 δισ. ευρώ αναμένεται να κατευθυνθούν έως το 2030 σε έργα υποδομών στην Ε.Ε., προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της στρατιωτικής κινητικότητας: της ταχείας και απρόσκοπτης μετακίνησης στρατιωτικού προσωπικού, υλικού και μέσων εντός κι εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι συγκεκριμένες υποδομές που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (TEN-T) εξυπηρετούν μεν στρατιωτικούς σκοπούς και ενισχύουν την ευρωπαϊκή άμυνα, όμως έχουν διπλή χρήση, αφού κυρίως θα χρησιμοποιούνται από τους πολίτες.
      Η στρατιωτική κινητικότητα (military mobility), που έχει περιληφθεί στη Λευκή Βίβλο της Ε.Ε. για την Αμυνα, κατέστη πιο επιτακτική μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ηδη έχουν διατεθεί κονδύλια 1,7 δισ. ευρώ για 95 έργα σε 21 χώρες της Ε.Ε., ενώ πλέον στον σχεδιασμό των έργων έχει μπει και το ΝΑΤΟ, με δεδομένο ότι 23 χώρες της Ε.Ε. είναι παράλληλα και μέλη της Συμμαχίας. Στις συζητήσεις με το ΝΑΤΟ από πλευράς Ε.Ε. μετέχει ο Ελληνας Επίτροπος στην Κομισιόν Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έχει το χαρτοφυλάκιο των βιώσιμων μεταφορών και του τουρισμού.
      Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Οι συμφωνίες που υπέγραψε η Γαλλία με την Αίγυπτο κάνουν τις αντίστοιχες ελληνικές να φαίνονται αστείες

      Το γαλλικό αποτύπωμα στη ΝΑ Μεσόγειο μετά την Ελλάδα και την Αίγυπτο
      Νίκος Μελέτης
      Ένα σημαντικό πλέγμα αμυντικών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί η Γαλλία με άξονες την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.
      Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα έδωσε νέα ώθηση στη στρατηγική σχέση των δυο χωρών με έμφαση και στους εξοπλισμούς. Λίγες ημέρες πριν, ένα επίσης σημαντικό βήμα στη στρατηγική εταιρική σχέση Γαλλίας - Αιγύπτου δόθηκε στην τελευταία επίσκεψη του Εμ. Μακρόν στο Κάιρο και στις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι, καθώς πλέον οι δύο χώρες συμφώνησαν σε ένα μεγάλο πακέτο αμυντικής συνεργασίας, που προβλέπει ακόμη και συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων, ενώ κορυφώνεται και η συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.
      Οι δυο χώρες μάλιστα υπέγραψαν συμφωνία ύψους 7 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός μεγάλης κλίμακας συγκροτήματος παραγωγής πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας κοντά στο Ras Shokeir, στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας. Η συμφωνία, η οποία δείχνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, περιλαμβάνει την ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και τη λειτουργία μιας εγκατάστασης υπό την ηγεσία του ιδιωτικού τομέα.
      Η επίσκεψη Μακρόν στο Κάιρο επιβεβαίωσε το βάθος των διμερών σχέσεων και ανέδειξε τη συναντίληψη των δύο χωρών σε κρίσιμα περιφερειακά ζητήματα, όπως το Παλαιστινιακό, η κατάσταση στη Λιβύη, στο Σουδάν, αλλά και στην Ερυθρά Θάλασσα. Όμως το μεγάλο βήμα γίνεται στον αμυντικό τομέα και στους εξοπλισμούς, όπου η Αίγυπτος πλέον αναβαθμίζεται από απλός αγοραστής γαλλικών εξοπλισμών και αποκτά πρόσβαση στη γαλλική αμυντική τεχνολογία.
      Η Γαλλία έχει παραχωρήσει στην Αίγυπτο μια σειρά από τα πιο εξελιγμένα αμυντικά συστήματά της 54 μαχητικά Rafale (με δύο συμβόλαια το 2015 και το 2021), δύο ελικοπτεροφόρα, αμφίβια επιθετικά πλοία Mistral, συστήματα για στρατιωτικές και πολιτικές επικοινωνίες, ραντάρ και συστήματα προειδοποίησης για την αεράμυνα.
      Η στρατιωτική συνεργασία, όπως καταγράφουν αιγυπτιακά ΜΜΕ και εξειδικευμένες ιστοσελίδες, περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων με προηγμένα πακέτα αεροπορικών και ναυτικών πυρομαχικών, από τα οποία ήταν αποκλεισμένη η Αίγυπτος για δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων cruise με βεληνεκές έως και 300 χλμ, εναέριων πυραύλων μάχης (BVR), πυραύλων εδάφους-αέρος όπως το Aster 15/30, το οποίο προμηθεύονται μονάδες του Αιγυπτιακού Ναυτικού.Η συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο στην εισαγωγή οπλικών συστημάτων, αλλά περιλαμβάνει επίσης έρευνα και ανάπτυξη, μεταφορά τεχνολογίας, κοινή κατασκευή στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών.
      Μία από τις πιο σημαντικές μορφές αυτής της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη και κατασκευή οπτικών και ηλεκτρονικών συστημάτων μέσω της Arab International Optical Company, η οποία ανήκει κατά 49% στη γαλλική εταιρεία Thales και κατά 51% στον Οργανισμό Εθνικών Έργων Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου.
      Πρόσφατα, μάλιστα, ιδρύθηκε μια νέα εταιρεία: η Thales & Benha Electronic Industries, η οποία θα κατασκευάζει στρατιωτικές συσκευές επικοινωνίας, εξοπλισμό σηματοδότησης και συστήματα δορυφορικών επικοινωνιών σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, η συμφωνία για τη μεταφορά γαλλικής τεχνογνωσίας και τεχνολογίας για την τοπική κατασκευή της κορβέτας Gowind προσέφερε ουσιαστικά στην αναβίωση των ναυπηγείων της Alexandria Shipyard Company, στα οποία έχουν ήδη ναυπηγηθεί τρεις κορβέτες αυτού του τύπου.
      Η συνεργασία έχει επεκταθεί και στον τομέα της κατασκευής εξαρτημάτων αεροσκαφών της γαλλικής εταιρείας Dassault, στα εργοστάσια του Αραβικού Οργανισμού Βιομηχανοποίησης, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων των λίαρ τζετ Falcon και ορισμένων μερών των μαχητικών Rafale. Έτσι, η Αίγυπτος έχει γίνει ένας από τους κρίκους στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού της Dassault, του κορυφαίου κατασκευαστή αεροσκαφών.
      Στο πλαίσιο της υποστήριξης και κατάρτισης τεχνικού προσωπικού για εργασία στον τομέα της κατασκευής αεροσκαφών, η γαλλική εταιρεία Dassault και ο Arab Organisation for Industrialization εγκαινίασαν τη σχολή Aircraft Industry Technology School στο Χελουάν, εκτός από τη συνεργασία με τη Thales για την ίδρυση της Thales Training Academy για την κατάρτιση μηχανικών και τεχνικών στον τομέα της άμυνας.
      Η Γαλλία και η Αίγυπτος, όμως, επεκτείνουν τη συνεργασία τους και σε μια σειρά άλλους τομείς της τεχνολογίας, της κυβερνοασφάλειας, των σιδηροδρόμων, των έργων υποδομής, καθώς και στον τομέα της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου συμβάλλοντας στη διαμόρφωση και ενός νέου πεδίου συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο με ευκαιρίες και για την Ελλάδα δεδομένης της ύπαρξης και του σχήματος τετραμερούς Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Γαλλίας.
      Και φυσικά το μοντέλο των συμπαραγωγών στον αμυντικό τομέα μπορεί να αποτελέσουν υπόδειγμα και για την Ελλάδα στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030».
      Πηγή: liberal.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Φιντάν: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
      «Έχει ήδη ολοκληρωθεί ο τουρκικός Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στην πρώτη δημόσια αντίδρασή του σχετικά με την έγκριση του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού την προηγούμενη εβδομάδα, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει κανένα μονομερές βήμα ή τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «προστατεύει μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή».
      Ο Φιντάν απάντησε με αυτόν τον τρόπο στην κριτική που δέχεται ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, ότι έχει εγκαταλείψει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για το γεγονός ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας που συμμετέχουν στον Οργανισμό «Τουρκικών Κρατών» αναγνώρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία, καταφέροντας έτσι πλήγμα στην επιδίωξη της Άγκυρας για αναβάθμιση του διεθνούς status του ψευδοκράτους.
      Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών Έσπεν Έιντε (ο οποίος υπήρξε και απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό κατά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά), έκανε έναν σύντομο απολογισμό, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία το 2020 κατέγραψε τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στον ΟΗΕ και είχε πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός της «υφαλοκρηπίδας» της στην Ανατολική Μεσόγειο.
      Δικαιολόγησε μάλιστα την απουσία ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων από την Ανατολική Μεσόγειο στην προτεραιότητα που είχε δοθεί για τεχνικούς λόγους στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στο κοίτασμα Sakarya, στο οποίο είχε εντοπιστεί μεγάλη ποσότητα υδρογονανθράκων.
      Όσον αφορά την κριτική που δέχεται η τουρκική κυβέρνηση για το θέμα των χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό «Τουρκικών Κρατών», ο Φιντάν δήλωσε ότι δεν θα γίνει δημόσια αντιπαράθεση για το θέμα και η Άγκυρα προτιμά «να μην συζητά οικογενειακά θέματα μπροστά στο κοινό», τονίζοντας ότι θα αποτύχουν «οι επιχειρήσεις χειραγώγησης εκείνων που θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις μας με τον τουρκικό κόσμο».
      Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε –και με την ευκαιρία της παρουσίας του Έιντε (ο οποίος σημειωτέον είχε διακριθεί για την κάθε άλλο παρά αντικειμενική στάση του στο Κραν Μοντανά)– ότι για την Τουρκία το θέμα της ομοσπονδίας έχει τελειώσει και μόνο η αναζήτηση λύσης στη βάση των δύο κρατών είναι εφικτή.
      Υποστήριξε μάλιστα ότι τα Ηνωμένα Έθνη απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά σε λύση ομοσπονδίας στην τελευταία Πενταμερή Διάσκεψη που έγινε στη Γενεύη, και για αυτόν τον λόγο αποφασίστηκαν τελικά μέτρα που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των «δύο κρατών» στην Κύπρο.
      Πηγή: liberal.gr
      Φιντάν: «Κανένα μονομερές βήμα ή τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο»«'Εχουμε ετοιμάσει τον δικό μας Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό για το Αιγαίο Πέλαγος και θα τον παρουσιάσουμε στους αρμόδιους φορείς των Ηνωμένων Εθνών»
      «Δεν θα επιτρέψουμε κανένα μονομερές βήμα ή τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, μετά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον ομόλογό του της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε.
      Σε από κοινού συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών, ο Χακάν Φιντάν είπε, μεταξύ άλλων ότι «το 2020, καταγράψαμε τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και ο ισχυρισμός ότι πραγματοποιήθηκαν γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας είναι αναληθής. Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο».
      Υποστήριξε επίσης ότι οι προτεραιότητες που έχει θέσει η Τουρκία «όσον αφορά στις γεωτρήσεις και την εξερεύνηση υδρογονανθράκων είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες».
      Αναφερόμενος δε στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που κατήρτισε η Τουρκία σε σχέση με το Αιγαίο Πέλαγος, είπε πως θα τον παρουσιάσει στα αρμόδιο όργανα των Ηνωμένων Εθνών.Κυπριακό: «Εξαντλημένο το μοντέλο της ομοσπονδίας»
      Σχετικά με το Κυπριακό, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε πως «ό,τι κι αν λένε οι Ελληνοκύπριοι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, το εξαντλημένο μοντέλο της ομοσπονδίας δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι», και ισχυρίστηκε ότι «αυτό το μοντέλο αποκλείστηκε και από τους Ελληνοκυπρίους και στις δύο προσπάθειες εφαρμογής του».
      «Σε κάθε περίπτωση, μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, μια διαδικασία αναζήτησης συμφωνίας που στοχεύει σε περαιτέρω απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και τους αναγκάζει να αγωνίζονται από πιο αδύναμη θέση, δεν είναι μια προσέγγιση που θα αποδεχτούμε. Ασφαλώς, σεβόμαστε τη βούληση των Τουρκοκυπρίων. Oι δικές τους επιλογές και προτιμήσεις είναι προφανείς, όμως και εμείς, ως εγγυήτρια χώρα, ως μητέρα πατρίδα, προβάλλουμε πάντοτε τις δικές μας απόψεις και στάσεις με μεγάλη σαφήνεια. Είμαστε εξαιρετικά σαφείς σε αυτό το θέμα» είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.«Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας»
      Συνεχίζοντας, ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε πως η ‘Αγκυρα έλεγε μέχρι σήμερα πάντα «ναι» σε όλες τις προτάσεις λύσης που έφερε η διεθνής κοινότητα «και ο μόνος πολιτικός ηγέτης που μπορούσε να το κάνει αυτό ήταν ο πρόεδρός μας» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
      «Επειδή διαπιστώσαμε ότι η απομόνωση του τουρκοκυπριακού “λαού” δεν εξαφανίστηκε καθώς περνούσαν τα χρόνια, προβάλλαμε ένα νέο οδικό χάρτη και προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση. […] Εμείς θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας πολιτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας» προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
      «Αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ΕΕ»
      Αναφερόμενος, τέλος, στον ορισμό πρέσβεων από κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Χακάν Φιντάν, παρατήρησε ότι «οι παγκόσμιες εξελίξεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη ικανοτήτων και η πρόοδος που σημείωσαν τα αδέλφια μας στην Κεντρική Ασία έχουν προσελκύσει την προσοχή παγκόσμιων παραγόντων και το ενδιαφέρον της ΕΕ για την Κεντρική Ασία έχει αυξηθεί». Σχολίασε ωστόσο ότι παρ’ όλο που αυτό είναι μια κατάσταση κατανοητή, «υπάρχουν και τομείς όπου βλέπουμε αυτό το ενδιαφέρον να επιχειρείται να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ΕΕ».
      «Οικογενειακά θέματα» του «τουρκικού κόσμου»
      Έκανε επίσης λόγο για «οικογενειακά θέματα» του «τουρκικού κόσμου», τα οποία η Αγκυρα από θέση αρχής προτιμάει να μην συζητά δημόσια. «Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με ορθολογισμό σε αυτό το θέμα και θα συνεχίσουμε να συζητάμε όλα τα θέματα στο οικογενειακό μας συμβούλιο.
      Πηγή: naftemporiki.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τηλέμαχος Τσιμιρίκας, ο ήρωας της Καβάλας: Μνημείο στη μνήμη του 15χρονου που συγκλόνισε την Ελλάδα με την αυτοθυσία του!
      Η οικογένεια του Τηλέμαχου, ο Σύλλογος Κατοίκων Νεάπολης και ο δήμος Καβάλας, δημιούργησαν μνημείο τιμής
      Πέρασαν 13 χρόνια από τότε που ο Τηλέμαχος Τσιμιρίκας θυσιάστηκε για να σώσει τα αδέλφια του από το φλεγόμενο σπίτι τους στη Μεσορόπη Καβάλας.Η οικογένεια του Τηλέμαχου, ο Σύλλογος Κατοίκων Νεάπολης και ο δήμος Καβάλας, δημιούργησαν μνημείο τιμής.Συγκεκριμένα, το μνημείο αποκαλύφθηκε την Πέμπτη 24 Απριλίου 2025 και ώρα 11.30 στον περιβάλλοντα χώρου του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, στη Νεάπολη Καβάλας.Το τραγικό συμβάν και η ηρωική θυσία
      Ήταν Δεκέμβριος του 2012 όταν το σπίτι των παππούδων του Τηλέμαχου έπιασε φωτιά, την ώρα που κοιμόταν ολόκληρη η οικογένεια.Οι γονείς και οι παππούδες όταν αντιλήφθηκαν ότι το σπίτι καίγεται άρπαξαν στην αγκαλιά τους τα οχτώ από τα δέκα παιδιά της οικογένειας και βγήκαν έντρομοι από το σπίτι.Ο 5χρονος Ανδρέας κι ο 9χρονος Γεράσιμος είχαν εγκλωβιστεί μέσα στις φλόγες με τους γονείς να ουρλιάζουν και να παρακαλούν να βρεθεί κάποιος γενναίος από τους παρευρισκόμενους στη γειτονιά για να τα σώσει.«Εγώ θα τα σώσω τα αδέλφια μου» φώναξε ο 15χρονος Τηλέμαχος και όρμησε μέσα στο σπίτι που φλεγόταν για να σώσει τα αγαπημένα του αδέλφια.Κανείς δεν μπόρεσε να τον συγκρατήσει.Σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, ένα φλεγόμενο δοκάρι που έπεσε από την οροφή του σπιτιού, του έκοψε το νήμα της ζωής του πριν να προλάβει να φτάσει στα αδελφάκια του.Οι πυροσβέστες ανέσυραν τρεις σορούς από το φλεγόμενο σπίτι, εκείνο το μοιραίο βράδυ, του 15χρονου Τηλέμαχου, του 5χρονου Ανδρέα και του 9χρονου Γεράσιμου…Ο θρήνος στο χωριό μεγάλος.Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνη τη μαρτυρική νύχτα που έχει καρφωθεί στις μνήμες των ανθρώπων που ζουν ακόμα στο χωριό και θυμούνται.«Ήταν δέκα αγαπημένα αδελφάκια και χάθηκαν άδοξα τα τρία» λένε όσοι γνώριζαν την οικογένεια.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ένας ανάπηρος Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
      Του Νίκου Ιγγλέση
      Τι είδους είναι και ποια αξιοπιστία μπορεί να έχει ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) που ανακοίνωσε, τις παραμονές του Πάσχα, η ελληνική Κυβέρνηση όταν δεν περιλαμβάνει το ήμισυ περίπου (49%) της θάλασσας του Αιγαίου και το μεγαλύτερο μέρος της θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης και του Καστελόριζου;
      Γιατί η Κυβέρνηση αναφέρεται «σε απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» και όχι σε απώτατα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, οπότε θα περιελάμβανε και τα θαλάσσια ύδατα πάνω από την υφαλοκρηπίδα;
      Γιατί «σε απώτατα όρια» και όχι «στα όρια»; Μήπως γιατί, μετά από μελλοντικές διαπραγματεύσεις, αυτά τα όρια θα συρρικνωθούν;
      Γιατί η Κυβέρνηση δεν τολμάει να ανακηρύξει (όχι οριοθετήσει) τη συνολική ελληνική ΑΟΖ, με βάση τη μέση γραμμή, σύμφωνα με το νόμο 4001/2011(νόμος Μανιάτη);
      Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία τόλμησε, εκτός από τις οριοθετήσεις με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο (δεν έχει επικυρωθεί), να ανακηρύξει τη συνολική ΑΟΖ της που περιλαμβάνει και το σύνολο των κατεχόμενων ακτών της;
      Γιατί η Τουρκία μπορεί να διεκδικεί, πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά επί του πεδίου, την παράνομη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), δική της ΑΟΖ που αποκαλεί «Γαλάζια Πατρίδα»;
      Η Κυβέρνηση, με την κατάθεση ενός χάρτη για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), αποσκοπεί:
      Πρώτον, να αποφύγει το πρόστιμο από την Κομισιόν, μετά την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τη μεγάλη καθυστέρηση στη θέσπιση του ΘΧΣ.
      Δεύτερον, να εμφανιστεί στο εσωτερικό ότι υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο, μετά το διαρκές φιάσκο με το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο.
      Τρίτον, να διασφαλίσει τη συνέχιση της κατευναστικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας στο πλαίσιο της «Διακήρυξης των Αθηνών» που υπέγραψαν, το Δεκέμβριο του 2023, οι κ. Μητσοτάκης – Ερντογάν.
      Η κατάθεση του «ανάπηρου» χάρτη, με τις υποσημειώσεις του, για το ΘΧΣ έδωσε την ευκαιρία για πανηγυρισμούς. Στελέχη της Κυβέρνησης, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, αναλυτές και δημοσιογράφοι ενθουσιάστηκαν. Κάποιοι μίλησαν για «ιστορικής σημασίας στρατηγική κίνηση». Άλλοι εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους γιατί στο χάρτη περιλαμβάνεται το Καστελόριζο και ιδιαίτερα η νησίδα Στρογγύλη (λες και μπορούσαν να σβηστούν από το χάρτη). Ορισμένοι άλλοι είπαν ότι ουσιαστικά ανακηρύξαμε ή και οριοθετήσαμε την πολυπόθητη ΑΟΖ. Οι περισσότεροι απ’ όλους αυτούς δεν γνωρίζουν το θέμα και δεν ξέρουν για τι μιλούν. Οι υπόλοιποι προπαγανδίζουν το κυβερνητικό αφήγημα.
      Σύμφωνα με την Οδηγία 2014/89 της ΕΕ, ο ΘΧΣ αποσκοπεί σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και διαχείριση του όλου θαλάσσιου χώρου στον οποίο κάθε κράτος-μέλος ασκεί κυριαρχία ή διαθέτει κυριαρχικά δικαιώματα και περιλαμβάνει:1.Τις περιοχές αλιείας.2.Τις περιοχές υδατοκαλλιέργειας.3.Τις εγκαταστάσεις, τις υποδομές και τα υποθαλάσσια έργα για την έρευνα, την εκμετάλλευση και την εξόρυξη υδρογονανθράκων και άλλων ενεργειακών πόρων, πρώτων υλών, ορυκτών και αδρανών υλικών.4.Την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και συμβατικές πηγές.5.Τις διαδρομές υποβρυχίων αγωγών και καλωδίων.6.Τις περιοχές στρατιωτικών ασκήσεων.7.Τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τις οδούς θαλασσίων μεταφορών.8.Τις προστατευόμενες περιοχές (θαλάσσια πάρκα κλπ)9.Τους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.
      Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός δεν αποτελεί ούτε ανακήρυξη ούτε οριοθέτηση ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδας, αλλά για να εφαρμοστεί απαιτεί καθορισμό των θαλασσίων ζωνών εντός των οποίων θα υλοποιηθεί.
      Η τουρκική πλευρά δημοσίευσε τον ανωτέρω ανεπίσημο χάρτη ΘΧΣ την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε ο ελληνικός

      Τι δεν περιλαμβάνει ο ελληνικός χάρτης για το ΘΧΣ
      Ο χάρτης που δημοσιοποίησε η Κυβέρνηση δεν προβλέπει:
      α) Το κλείσιμο των κόλπων όπως του Μεσσηνιακού, Λακωνικού, Αργολικού, Σαρωνικού, Θερμαϊκού, Τορωναίου ((Κασσάνδρας),Σιγγιτικού (Αγ. Όρους), Κισάμου (Χανίων), Μυραμπέλλου (Αγ. Νικολάου) κ.α. με ευθείες γραμμές βάσης. Αν συνέβαινε αυτό θα επεκτεινόντουσαν τα χωρικά ύδατα, ακόμα και αυτά των 6 ν.μ., προς τα διεθνή ύδατα.
      β) Την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ. η οποία παραπέμπεται για μια ακόμη φορά στις «ελληνικές καλένδες». Στο μέλλον και θα δούμε.
      γ) Την ανακήρυξη με συντεταγμένες των ορίων της συνολικής ελληνικής ΑΟΖ όπως αποτυπώνεται στον ευρωπαϊκό χάρτη της Σεβίλλης. Αντί αυτού, προτιμήθηκε ο καθορισμός των απώτατων ορίων της υφαλοκρηπίδας.
      Συνέπεια όλων των ανωτέρω είναι ότι μια σειρά από θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως π.χ. η αλιεία, να μην μπορούν να χωροθετηθούν γιατί λαμβάνουν χώρα σε διεθνή ύδατα, πέραν των 6 ν.μ. και των δύο περιοχών όπου έχει οριοθετηθεί ΑΟΖ με την Ιταλία και μερική με την Αίγυπτο.
      Η Οδηγία για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό αποτελούσε «παράθυρο ευκαιρίας» για την Ελλάδα να ανακηρύξει, με την κάλυψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συνολική ΑΟΖ της, όπως έχει πράξει η Κυπριακή Δημοκρατία. Η φοβική κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπόρεσε δυστυχώς να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. Κρίμα για την Ελλάδα.
      Υ.Γ. Ο νόμος 4001 του 2011 (νόμος Μανιάτη) αναφέρει ότι: «Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας ή της ΑΟΖ (εφ’ ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή». Αυτό το «εφ’ ης κηρυχθεί» παραμένει από τότε το ζητούμενο.
      Πηγή: ellinikiantistasi.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶


    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    ×