Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Ποιοι Ευρωπαίοι ζητούν αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών

Γεωργίου Βαγγέλης

Εάν ερχόταν ένας Αμερικανός στρατηγός που έκαψε τη Γιουγκοσλαβία το 1999, ένας γ.γ. του ΝΑΤΟ, ένας συνεργάτης της Μαντλίν Ολμπράιτ και ένας ηγέτης που συνδέεται με εθνοκάθαρση και δηλώσουν πρόθυμοι να βοηθήσουν στην επίλυση των "ελληνοτουρκικών διαφορών" πως θα φαινόταν; Το λιγότερο ύποπτο. Όλους τους παραπάνω τους συνδέει ένας διαβόητος οργανισμός που βρίσκει συνταγές ειρηνικής επίλυσης διενέξεων παγκοσμίως, μεταξύ αυτών της ελληνοτουρκικής και του Κυπριακού. Πρόκειται για το International Crisis Group.

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1995 ως διεθνής MKO, με έδρα τις Βρυξέλλες, από μια ομάδα ισχυρών πολιτικών προσώπων που, όπως λένε, ήταν «απελπισμένοι από την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να προβλέψει και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις τραγωδίες της Σομαλίας, της Ρουάντα και της Βοσνίας».

Πρώτα ονόματα στην οργάνωση είναι/ήταν ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία Morton Abramowitz, ο πρώην αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Mark Malloch-Brown και ο γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ. «Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός με πολύ επαγγελματικό προσωπικό για να χρησιμεύσει ως τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου για επικείμενες συγκρούσεις» λένε οι άνθρωποι του οργανισμού. Για να ρίξουμε όμως μια ματιά σε αυτά τα… μάτια.

Ειδικά για την ελληνοτουρκική διένεξη, το επαγγελματικό προσωπικό τους έχει εκπονήσει τα βήματα που χρειάζονται ώστε να οδηγηθούν Ελλάδα και Τουρκία σε μια... λύση. Το International Crisis Group θεωρεί απαραίτητο βήμα στην επίλυση των ελληνοτουρκικών την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου! Για να σταματήσουν, δηλαδή, οι υπερπτήσεις των Τούρκων πάνω από ακατοίκητα νησιά, οι εμπειρογνώμονες του οργανισμού ζητούν από την Ελλάδα αποστρατιωτικοποίηση διότι παραβιάζει και τις συνθήκες (πχ Λωζάνη). Οι ειδικοί ειρηνοποιοί αποφεύγουν να αναφέρουν το νόμιμο δικαίωμα άμυνας μιας χώρας σύμφωνα με το άρ. 51 ΟΗΕ –όπως ενεργοποιήθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974– που επισκιάζει κάθε συνθήκη.

Όταν πάμε, λοιπόν, να δούμε την ποιότητα του έργου τους πάλι πέφτουμε πάνω σε ανακρίβειες και παραχαράξεις γεγονότων. Για παράδειγμα, ο οργανισμός θεωρεί ότι η Τουρκία «έστειλε τα στρατευματά της» -δεν εισέβαλε- αλλά υπόψιν ότι τέτοια έχει γράψει ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης που πρόσφατα επανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ΜΚΟ διαφωνεί με τις κυρώσεις για την Τουρκία διότι «τα δε τιμωτητικά μέτρα που προτείνει η Ελλάδα (βλ. κυρώσεις) για την Τουρκία κινδυνεύουν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, ωθώντας την Τουρκία να συμπεριφέρεται πιο επιθετικά στην ανατολική Μεσόγειο» σύμφωνα με το International Crisis Group.

Ειδικά γι' αυτή την οργάνωση, ακαδημαϊκοί όπως ο Jan Oberg, διευθυντής του «The Transnational Foundation for Peace and Future Research» και ο Μάριος Ευρυβιάδης έχουν εντοπίσει ότι «αυτή όχι μόνο δεν είναι αυτό που ισχυρίζεται και δεν διεξάγει πρωτογενή έρευνα, αλλά αντιθέτως η πραγματική έρευνα τεκμηριώνει ότι είναι μια εξαρτημένη και κερδοσκοπική οργάνωση της οποίας οι περιοδικές εκθέσεις ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις επίσημες θέσεις και την ιδεολογία των χρηματοδοτών της». Υπόψιν ότι το 51% των εσόδων της οργάνωσης προέρχονται από κυβερνήσεις –μεταξύ των οποίων και η Τουρκία– και το 28% από ιδρύματα! Όσο περνούν τα χρόνια τα έσοδα από κυβερνήσεις αυξάνουν.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×