Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Ελληνικά Rafale F3/F3R: Δωρεάν τα οχτώ και στο 50% των καινούργιων τα άλλα τέσσερα μεταχειρισμένα; Άντε να δούμε...


Περισσότερες πληροφορίες για τα γαλλικά μαχητικά Rafale που σχεδιάζει να αποκτήσει η Ελλάδα έρχονται στη δημοσιότητα από γαλλικά ΜΜΕ. Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τον Fabrice Wolf της ιστοσελίδας Meta Defence από τα 18 μαχητικά που η Ελλάδα θα παραλάβει τα 8 μεταχειρισμένα θα είναι εντελώς δωρεάν, τα 4 μεταχειρισμένα θα αγοραστούν σε κόστος 50% της αξίας τους ενώ τα υπόλοιπα 6 στην κανονική τιμή αγοράς τους από τον κατασκευαστή.

Και τα 12 αεροσκάφη θα είναι της έκδοσης Standard F3 ενώ τα υπόλοιπα 6 της έκδοσης Standard F3R. Το συνολικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται στο 1 δις ευρώ από τα οποία το 65% αντιπροσωπεύει την αξία των 4 μεταχειρισμένων αεροσκαφών που θα αγοραστούν στο ήμισυ του κόστους τους και την αξία των 6 Rafale Standard F3 που θα αγοραστούν στην κανονική τομή που ορίζει το γαλλικό κράτος και ο κατασκευαστής για την Ελλάδα.

Το υπόλοιπο 35% του κόστους του προγράμματος αντιπροσωπεύει τις δαπάνες υποστήριξης των αεροσκαφών εκπαίδευσης ανταλλακτικών, βιβλιογραφίας και εργαλείων συντήρησης.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές τα πρώτα 6 μαχητικά θα έρθουν στην Ελλάδας στις αρχές του 2021 και πιο συγκεκριμένα τον Ιανουάριο με 6 ακόμη να ακολουθούν αργότερα ενώ τα 6 νέας κατασκευής θα παραδοθούν το Καλοκαίρι του 2021.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Meta Defence, τα καινούργια Rafale θα παραδοθούν αρκετά χρόνια αργότερα αφού η κατασκευή τους θα ξεκινήσει το 2024 λόγω του μεγάλου φόρτου παραγωγής που έχει το εργοστάσιο της Dassault Aviation το οποίο αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τις παραδόσεις του Κατάρ και εργάζεται πάνω στην παραγωγή των αεροσκαφών της Ινδίας.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές τα μαχητικά θα είναι 14 μονοθέσια και 4 διθέσια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλική Αεροπορία πρόκειται να παραλάβει αεροσκάφη Rafale περίπου στις αρχές του 2022 μετά από τρία χρόνια διακοπής των παραδόσεων λόγω της προτεραιότητας που δόθηκε για την παραγωγή των μαχητικών της Ινδίας και του Κατάρ αλλά και λόγω της πολύμηνης διακοπής παραγωγής των αεροσκαφών εξαιτίας της Πανδημίας του COVID-19.

Πηγή: defence-point.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×