Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Reuters: Μυστικό έγγραφο της Γερμανίας προβλέπει η πανδημία του κορωνοϊού να κρατήσει έως το 2021

Το σχέδιο δράσης θα επέτρεπε την παρακολούθηση άνω του 80% των ατόμων με τα οποία ένα μολυσμένο άτομο είχε επαφή εντός 24 ωρών από τη διάγνωση
Ο κορωνοϊός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη μέλη πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη, ώστε το μπλοκ να μπορέσει να βγει ισχυρότερο από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, δήλωσε τη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.
Η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες έχουν επικριθεί από την Ιταλία και την Ισπανία – τις δύο χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του κορωνοϊού – επειδή απορρίπτουν τις εκκλήσεις ότι η ευρωζώνη πρέπει να εκδώσει κοινό χρέος για να μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, αναφέρει σήμερα το Reuters.

Η Merkel επιβεβαίωσε την αντίθεσή της στην αμοιβαιοποίηση του χρέους της με άλλες χώρες στο σύστημα του ευρώ, αλλά δήλωσε ότι υποστήριξε τη χρησιμοποίηση του ταμείου διάσωσης ESM για να βοηθήσει τις χώρες που πλήττονται σοβαρά από την κρίση.

“Κατά την άποψή μου… η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία της από την ίδρυσή της”, ανέφερε η Merkel.
“Έχουμε μια μεγάλη πρόκληση για την υγεία που επηρεάζει όλα τα κράτη μέλη.
Είναι ένα συμμετρικό σοκ”.
Υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία θα αποδυναμωθεί αν η ΕΕ θεωρηθεί ότι δείχνει ανεπαρκή αλληλεγγύη με τα πιο αδύναμα μέλη της, η Merkel δήλωσε: «Θα δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την Ευρώπη μας, να την ενισχύσουμε».
Η Γερμανία θα υποστηρίξει επίσης ένα πρόγραμμα τόνωσης μετά την κρίση για τη ζώνη του ευρώ και την ευρύτερη ΕΕ.

“Και εδώ, η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεισφέρει», είπε.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δήλωσε ότι το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, με δύναμη ύψους 400 δισ. ευρώ, έχει τα κατάλληλα μέσα για να μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας και ότι οι χώρες που πλήττονται σκληρά πρέπει να έχουν γρήγορη πρόσβαση στα μετρητά.
Η Merkel δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία και το κλείσιμο επιχειρήσεων, που ισχύουν στη Γερμανία από τις 22 Μαρτίου, θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 19 Απριλίου και ότι ήταν πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την χαλάρωση του lockdown.

Ένα κυβερνητικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters καταγράφει μια σταδιακή επιστροφή στην κανονική ζωή μετά την ολοκλήρωση του lockdown, με μέτρα που θα περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση της μάσκας στο κοινό, όρια συγκεντρώσεων και ταχεία ανίχνευση της λοίμωξης.
Το σχέδιο δράσης θα επέτρεπε την παρακολούθηση άνω του 80% των ατόμων με τα οποία ένα μολυσμένο άτομο είχε επαφή εντός 24 ωρών από τη διάγνωση.

Το έγγραφο υποθέτει ότι η πανδημία θα διαρκέσει μέχρι το 2021.
Σε αντάλλαγμα, τα καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν ξανά, καθώς και τα σχολεία σε επιλεγμένες περιοχές, αν και θα υπάρχουν ακόμη αυστηρά μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης.
Οι αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα θα χαλαρώσουν, αλλά θα παραμείνουν οι απαγορεύσεις σε μεγάλα γεγονότα, ανέφερε το έγγραφο.
Μόλις είναι διαθέσιμες αρκετές προστατευτικές μάσκες, θα είναι υποχρεωτική η χρήση τους σε τρένα και σε λεωφορεία, καθώς και σε εργοστάσια και δημόσια κτίρια, ανέφερε το έγγραφο.

Πηγή: bankingnews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×