Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Massachusetts Institute of Technology : Τι θα συμβεί εάν η ανοσία δεν διαρκέσει; – Ο κορωνοιός θα εμφανίζεται κατά κύματα

Ο κορωνοιός θα εμφανίζεται κατά κύματα ενώ δεν υπάρχει απόδειξη ότι κάποιος που νόσησε και ανάρρωσε, δεν μπορεί να σοσήσει εκ νέου αναφέρει το Massachusetts Institute of Technology γνωστού ως MIT

Τι θα συμβεί εάν η ανοσία δεν διαρκέσει;
Ο κορωνοιός θα εμφανίζεται κατά κύματα ενώ δεν υπάρχει απόδειξη ότι κάποιος που νόσησε και ανάρρωσε, δεν μπορεί να σοσήσει εκ νέου αναφέρει το MIT Technology Review περιοδικού που εκδίδει το Massachusetts Institute of Technology γνωστού ως MIT.
Παγκοσμίως λίγοι συνειδητοποιούν ότι όταν οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης και οι επιδημιολόγοι προτείνουν τα περιοριστικά μέτρα, το κάνουν με βάση στοιχεία που δείχνουν ότι, εάν δεν ληφθούν μέτρα, ο ιός μπορεί να κατακλύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά γρήγορα, όπως έκανε στο Wuhan της Κίνας.
Και ενώ γνωρίζουμε ότι τα lockdowns και οι περιορισμοί έχουν σίγουρα βοηθήσει, ερευνητές και γιατροί δεν μπορούν να μιλήσουν με βεβαιότητα για το μέλλον.
Για τον λόγο αυτό γιατροί στη Νέα Υόρκη πιέζουν το κράτος να άρει τα περιοριστικά μέτρα λόγω υποψιών ότι ο ιός έχει διαδοθεί πολύ περισσότερο από ό, τι πιστεύουμε, και οι περιορισμοί για τα φάρμακα που δεν αφορούν τον COVID-19 μπορεί να βλάπτουν τη δημόσια υγεία περισσότερο από ότι ο κορωνοιός.
Αλλά ο πιο κρίσιμος άγνωστος Χ είναι πόσο καιρό οι άνθρωποι παραμένουν με ανοσία από τον ιό από την στιγμή που μολυνθούν και αναρρώσουν;
Ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 έχουν δει τον ιό να αναδύεται μυστηριωδώς μετά την αρχική ανάρρωση, οδηγώντας ορισμένους να αμφισβητήσουν εάν τα αντισώματα που δημιουργεί το σώμα παρέχουν πραγματικά μόνιμη και πλήρη ανοσία σε όλους τους ασθενείς που έχουν αναρρώσει.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιέζει για τα εμβόλια.

Δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα νοσήσετε εκ νέου από κορωνοιό

Σε ανάλυση του MIT Technology Review, οι επιστήμονες διερευνούν την πιθανότητα η ανοσία για τον κορωνοιό covid 19 δεν θα έχει διάρκεια.
Ξεκινώντας το φθινόπωρο του 2016 και συνεχίζοντας το 2018, ερευνητές στο Columbia University στο Μανχάταν άρχισαν να συλλέγουν ρινικά επιχρίσματα από 191 παιδιά, δασκάλους και εργαζόμενους σε νοσοκομεία, ζητώντας τους να καταγράψουν εάν φτερνίστηκαν ή είχαν πονόλαιμο.
Το θέμα ήταν να δημιουργηθεί ένας χάρτης κοινών ιών που επιτίθενται στο αναπνευστικό σύστημα και των συμπτωμάτων τους, και πόσο καιρό οι άνθρωποι που ανέκαμψαν παρέμειναν άνοσοι.
Η έρευνα περιελάμβανε τέσσερις κορωνοϊούς, HKU1, NL63, OC42 και C229E, οι οποίοι κυκλοφορούν ευρέως κάθε χρόνο, αλλά δεν τυγχάνουν μεγάλης προσοχής επειδή προκαλούν μόνο κοινά κρυολογήματα.
Αλλά τώρα που ένας νέος κορωνοιός που ανήκει στην ευρεία οικογένεια, ο SARS-CoV-2, έχει εξελιχθεί σε πανδημία.
Αυτό που περιγράφουν οι ερευνητές της Columbia σε μια προκαταρκτική έκθεση προκαλεί ανησυχία.
Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με μεγάλη συχνότητα μολύνθηκαν πολλές φορές με τον ίδιο κορωνοϊό, ακόμη και τον ίδιο χρόνο, και μερικές φορές περισσότερες από μία φορές.
Πάνω από ενάμιση χρόνο, δώδεκα από τους εθελοντές βγήκαν θετικοί δύο ή τρεις φορές για τον ίδιο ιό, με διαφορές μόλις τέσσερις εβδομάδες μεταξύ θετικών αποτελεσμάτων.
Αυτή είναι μια έντονη διαφορά από το μοτίβο άλλων λοιμώξεων όπως η ιλαρά ή η ανεμοβλογιά, όπου οι άνθρωποι που αναρρώνουν μπορούν να είναι άνοσοι για όλη τους την ζωή.
Για τους κορωνοιούς «η ανοσία φαίνεται να μειώνεται γρήγορα», λέει ο Jeffrey Shaman, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα.
Το αν το covid-19 θα ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο είναι άγνωστο, αλλά τα αποτελέσματα του Columbia δείχνουν έναν τρόπο ότι μεγάλο μέρος της δημόσιας συζήτησης για την πανδημία θα μπορούσε να είναι παραπλανητική.
Υπάρχει λόγος να «ξεπεράσουμε την κορύφωση» και «διαβατήρια ανοσίας» για όσους έχουν αναρρώσει.
Ταυτόχρονα, ορισμένοι ελπίζουν ότι η λοίμωξη είναι πιο διαδεδομένη από ότι είναι γενικά γνωστό και ότι μόνο ένα ανεκτό σύνολο θανάτων με αρκετά υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού θα μπορούσαν να ελέγξουν τον ιό.

Υπάρχει όντως ανοσία στον κορωνοιό;

Αυτό που έχω πει σε όλους - και κανείς δεν με πιστεύει, αλλά είναι αλήθεια - είναι ότι παίρνουμε κορωνοιούς κάθε χειμώνα, παρόλο που είμαστε ασυμπτωματικοί, λέει ο Matthew Frieman, ο οποίος μελετά την οικογένεια ιών στο Πανεπιστήμιο του Maryland. Δηλαδή, παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν προηγουμένως αναπτύξει αντισώματα σε αυτούς, παίρνουν τους ιούς ξανά και ξανά.
«Δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά εάν είναι μια αλλαγή στον ιό βς μετάλλαξη με την πάροδο του χρόνου ή τα ανθρώπινα αντισώματα δεν προστατεύουν από τη μόλυνση».

Σημαντικός παράγοντας

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση πανδημίας.
Ο κορωνοιός είναι νέος ιός, στον οποίο οι άνθρωποι είναι πλήρως ευαίσθητοι.
Ήδη πάνω από 3 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κρουσμάτων έχουν καταγραφεί ή ένα στα 2.500 άτομα στον πλανήτη.
(Παρόλο που ο πραγματικός αριθμός των λοιμώξεων είναι αναμφίβολα υψηλότερος, εξακολουθεί να είναι μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού.)
Ο Takeshi Kasai, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Δυτικό Ειρηνικό, προειδοποίησε πρόσφατα ότι μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο, ο κόσμος πρέπει ετοιμαστείτε για έναν «νέο τρόπο ζωής».
Αν οι άνθρωποι αποκτούν ανοσία στον ιό και για πόσο καιρό θα είναι αυτό που τελικά θα καθορίσει τον αριθμό των ασθενών, λένε ορισμένοι ερευνητές.
Τα πρώιμα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν τουλάχιστον προσωρινή προστασία από τον κορωνοιό, εάν κάποιος έχει νοσήσει και αναρρώσει.
Δεδομένου ότι τα πρώτα περιστατικά περιγράφηκαν στην Κίνα τον Δεκέμβριο 2019, δεν υπήρξε περιστατικό κάποιου να μολυνθεί δύο φορές.
Ενώ μερικοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, έχουν δοκιμάσει θετικά για δεύτερη φορά, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε δοκιμές σφαλμάτων ή επιμονής του ιού στο σώμα τους.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μολύνθηκαν και επέζησαν, και περπατούν, και δεν φαίνεται να μολύνουν άλλους ανθρώπους, λέει ο Mark Davis, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Από τις 26 Απριλίου, περισσότερα από 860.000 άτομα είχαν αναρρώσει επισήμως από την ασθένεια, σύμφωνα με το Johns Hopkins.
Ερευνητές στην Κίνα εξέτασαν επίσης άμεσα εάν οι πίθηκοι μακάκος αντιστάθηκαν σε μια δεύτερη έκθεση στον νέο κορωνοϊό. Μολύνουν τους πιθήκους με τον ιό και στη συνέχεια τέσσερις εβδομάδες αργότερα, αφού ανέκαμψαν, τους μετέδωσαν εκ νέου τον κορωνοιό.
Τη δεύτερη φορά, οι πίθηκοι δεν εμφάνισαν συμπτώματα και οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν συμπτώματα.
Αυτό που είναι άγνωστο είναι πόσο διαρκεί η ανοσία - και μόνο πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα του κορωνοιού, δεν υπάρχει τρόπος να το ξέρουμε.
Εάν η ανοσία διαρκεί τότε η ανθρωπότητα θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.
Αλλά εάν η ανοσία έχει μικρή διάρκεια, όπως ισχύει για τους κοινούς κορωνοιούς, ο covid 19 θα μπορούσε να εμφανιστεί ως εποχιακή υπερβολή με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας - που θα εμφανίζεται ως κύμα κάθε χειμώνα.
Τα τελευταία μοντέλα που παρακολουθούν την πανδημία διαπιστώνουν ότι η διάρκεια της ανοσίας θα είναι βασικός παράγοντας και ίσως ο πιο κρίσιμος.
Ένα μοντέλο, από το Πανεπιστήμιο του Harvard που δημοσιεύθηκε στο Science, δείχνει ότι ο ιός covid-19 γίνεται εποχιακός – δηλαδή, εμφανίζει έξαρση τον χειμώνα κάθε δύο χρόνια καθώς αυξάνεται η ανοσία στον πληθυσμό και στη συνέχεια υποχωρεί.
Μετά τη δοκιμή διαφορετικών σεναρίων, η ομάδα του Harvard κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προβλέψεις τους για το πόσα άτομα θα μολυνθούν από covid-19 τα επόμενα χρόνια εξαρτάται από την έκταση της ανοσίας του πληθυσμού, αν η ανοσία μειώνεται και σε ποιο βαθμό.
Με άλλα λόγια, ο κρίσιμος παράγοντας στην προβολή της πορείας της επιδημίας είναι επίσης άγνωστος.

Εποχιακός ιός

Επειδή πολλοί άλλοι ανθρώπινοι κορωνοιοί είναι ήπιοι, δεν έχουν λάβει την ίδια προσοχή με τη γρίπη, έναν ιό που μεταλλάσσεται αλλά παρακολουθείται στενά και αναλύεται γενετικά για τη δημιουργία ενός νέου εμβολίου κάθε χρόνο.
Αλλά δεν είναι σαφές εάν οι κοινοί κορωνοιοί μεταλλάσσονται με τρόπους που τους επιτρέπουν να νικούν το ανοσοποιητικό σύστημα ή εάν υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους η ανοσία είναι τόσο βραχύβια.
«Δεν υπάρχει παγκόσμια παρακολούθηση του κορωνοϊού», λέει ο Burtram Fielding, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Ακρωτηρίου, στη Νότια Αφρική, ο οποίος παρακολουθεί επιστημονικές αναφορές στον τομέα.
«Παρόλο που το κοινό κρυολόγημα κοστίζει 20 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, αυτοί οι ιοί δεν σκοτώνουν και οτιδήποτε δεν σκοτώνει, δεν έχουμε στοιχεία ή δυνατότητα επίβλεψης.
Το Global Virome Project στο Μανχάταν, με επικεφαλής τον Shaman με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Άμυνας, αποτελεί εξαίρεση.
Ξεκίνησε να ανιχνεύει τους ιούς του αναπνευστικού με τον τελικό στόχο να έχει έναν ζωντανό ιχνηλάτη σε κοινές λοιμώξεις που κυκλοφορούν στην πόλη.
Ένα εύρημα της έρευνας είναι ότι τα άτομα που μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό δύο φορές δεν είχαν λιγότερα συμπτώματα τη δεύτερη φορά.
Επίσης μερικοί άλλοι άνθρωποι δεν είχαν καθόλου συμπτώματα. Άλλοι είχαν δύο ή τρεις φορές κρυολογήματα.
Η σοβαρότητα της λοίμωξης έτεινε να πλήττει συγκεκριμένες οικογένειες, υποδηλώνοντας κοινή γενετική βάση.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι σημαίνει αυτή η βραχύβια αντίσταση στους ιούς του κοινού κρυολογήματος για το covid-19;
Υπάρχει πιθανότητα η ασθένεια να μετατραπεί σε μια δολοφονική εκδοχή του κοινού κρυολογήματος, μολύνοντας το 10% ή το 20% του πληθυσμού κάθε χρόνο, συνεχίζοντας να σκοτώνει έναν στους εκατό;
Εάν ναι, θα ισοδυναμούσε με μια πανούκλα ικανή να μειώσει τον τρέχοντα ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 10%

Ανοσολογικές έρευνες

Έχουν ήδη ξεκινήσει μεγάλες μελέτες για την ανοσία, με εμβόλια για να προσπαθήσουν να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις.
Η Γερμανία σχεδιάζει να ερευνήσει τον πληθυσμό της για αντισώματα στον ιό, και στη Βόρεια Αμερική, 10.000 εθελοντές και άλλοι υπάλληλοι του Major League Baseball δίνουν δείγματα αίματος.
Τον Απρίλιο, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ ξεκίνησαν τη Μελέτη Δειγματοληψίας Πανδημίας Ορού COVID-19, η οποία αναφέρει ότι θα συλλέξει αίμα από 10.000 άτομα.
Με τον έλεγχο αντισωμάτων τέτοιες μετρήσεις μπορούν να καθορίσουν πόσα άτομα έχουν εκτεθεί στον ιό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είχαν συμπτώματα ή μόνο ήπια.
Οι ερευνητές θα σαρώνουν επίσης το αίμα των περιπτώσεων covid-19 προκειμένου να μετρήσουν τη φύση και την ένταση των ανοσολογικών αντιδράσεων και να καταλάβουν εάν υπάρχει σύνδεση με το πώς αρρώστησαν οι άνθρωποι.
Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή με τον κορωνοϊό είναι η ανάγκη παρακολούθησης του ανοσοποιητικού συστήματος, επειδή μερικοί άνθρωποι θεραπεύονται και άλλοι πεθαίνουν κανείς δεν καταλαβαίνει πραγματικά γιατί.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει διαφορετικούς μηχανισμούς για την απόκριση στα μικρόβια που δεν έχουμε ξαναδεί.
Τα αντισώματα, κατασκευασμένα από Β κύτταρα, καλύπτουν έναν ιό και δεν το αφήνουν να μολύνει κύτταρα.
Τα Τ κύτταρα, εν τω μεταξύ, ρυθμίζουν την ανοσοαπόκριση ή καταστρέφουν τα μολυσμένα κύτταρα.
Μόλις περάσει μια μόλυνση, μπορούν να σχηματιστούν μακροπρόθεσμες εκδόσεις «μνήμης» και των δύο τύπων κυττάρων.
Τι είδους ανοσολογική μνήμη θα προκαλέσει το covid-19;
Ο Stephen Elledge, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο του Harvard λέει ότι η σοβαρότητα της νόσου θα μπορούσε να την θέσει σε διαφορετική κατηγορία από το συνηθισμένο κρυολόγημα.
Άλλες ενδείξεις προέρχονται από το ξέσπασμα του SARS 2002-2003, μια αναπνευστική λοίμωξη εξίσου θανατηφόρα από το covid-19.
Έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα του SARS, οι γιατροί στο Πεκίνο κυνηγούσαν μια ανοσολογική απάντηση μεταξύ των επιζώντων. Δεν βρήκαν αντισώματα ή μακράς διάρκειας Β κύτταρα μνήμης, αλλά βρήκαν Τ κύτταρα μνήμης.
Επειδή οι γιατροί κατάφεραν να σταματήσουν το μόλυνση του SARS μετά από περίπου 8.000 περιπτώσεις, δεν υπήρξε ποτέ η ευκαιρία να μολυνθεί κανείς για δεύτερη φορά, αλλά αυτά τα κύτταρα Τ θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη συνεχιζόμενης ανοσίας.
Μια μεταγενέστερη μελέτη εμβολίων σε ποντίκια διαπίστωσε ότι τα Τ κύτταρα μνήμης προστάτευαν τα ζώα από τις χειρότερες επιπτώσεις όταν οι επιστήμονες προσπάθησαν να τα μολύνουν ξανά με SARS.

Πηγή: bankingnews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×