Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Τουρκικά ΜΜΕ για επιστολή Π.Σάναχαν σε Χ.Ακάρ: Μοιάζει με αυτή του Λ.Τζόνσον στον Ι.Ινονού το 1964

Η επιστολή του Αμερικανού ΥΠΑΜ προς τον Τούρκο ομόλογό του περιλαμβάνει το τελεσίγραφο για τις 31 Ιουλίου εκτιμά σε σχόλιό του για το περιεχόμενο της επιστολής του Πάτρικ Σάναχαν προς τον Χουλούσι Ακάρ, ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, Μουράτ Γιετκίν, που δημοσιοποιεί το κείμενο στην ιστοσελίδα του, όπως και άλλες τ/κ ιστοσελίδες.

Η επιστολή έχει ημερομηνία 6 Ιουνίουκαι γράφει ότι οι ΗΠΑ είναι απογοητευμένες με το γεγονός ότι η Τουρκία έχει στείλει προσωπικό στη Ρωσία για να εκπαιδευτεί για το σύστημα S 400.

Εάν η Τουρκία προμηθευτεί τους S 400, «όπως συζητήσαμε στην τηλεφωνική μας επικοινωνία στις 28 Μαΐου 2019, οι δύο χώρες μας πρέπει να αναπτύξουν ένα σχέδιο απεμπλοκής της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F 35. Ενώ προσβλέπουμε να συνεχίσουμε την πολύτιμη σχέση μας, η Τουρκία δεν θα παραλάβει τα F 35 εάν η Τουρκία εάν παραλάβει τους S 400. Έχετε ακόμα την επιλογή να αλλάξετε πορεία όσον αφορά τους S 400».

Στην επιστολή του προς τον κ. Ακάρ ο Αμερικανός ΥΠΑΜ γράφει ότι πριν την συνάντησή τους εντός Ιουνίου στις Βρυξέλλες, εσωκλείνει μια σειρά από δράσεις που θα εφαρμοστούν από τις ΗΠΑ για το πρόγραμμα των F 35 δίδοντας περιθώριο μέχρι τις 31 Ιουλίου στην Τουρκία (να ανακαλέσει την συμφωνία για τους ρωσικούς πυραύλους).

Αναφέρεται επίσης ότι μέχρι τις 31 Ιουλίου θα φύγουν οι Τούρκοι που εκπαιδεύονται σήμερα στο πρόγραμμα των F 35 και το ΥΠΑΜ των ΗΠΑ θα συστήσει να μην έρθουν άλλοι για εκπαίδευση γιατί θα φύγουν πολύ σύντομα.

Γίνεται επίσης αναφορά στις κυρώσεις μέσω του CAATSΑ (Countering America`s Adversaries Through Sanctions Act) εάν η Τουρκία προχωρήσει στην εγκατάσταση των S 400.

Θα τεθούν εν αμφιβόλω, προστίθεται, η πολύ ικανή αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας με τους φιλόδοξους οικονομικούς αναπτυξιακούς στόχους της, ενώ σημειώνει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ δεσμεύθηκε για αύξηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών από 25 σε 75 δις δολάρια, αλλά αυτό μπορεί να αμφισβητηθεί εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε κυρώσεις τύπου CAATSΑ εναντίον της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Μουράτ Γιετκίν, πρόκειται για απαντητική επιστολή του Αμερικανού ΥΠΑΜ στον Τούρκο ομόλογό του και την επιστολή Ακάρ ημερομηνίας 6ης Απριλίου, με την οποία ο Τούρκος ΥΠΑΜ μετέφερε την θέση της Άγκυρας ότι η εκπαίδευση για τα αμερικανικά μαχητικά F 35 δεν μπορεί να σταματήσει λόγω της αγοράς από την Τουρκία των S 400.

Ο κ. Γιετκίν (που υπήρξε για χρόνια διευθυντής σε μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ, όπως το Cnn Turk) σχολιάζει ότι πρόκειται για βαριές εκφράσεις που εμπεριέχουν απειλές στρατιωτικές και οικονομικές εναντίον της Τουρκία, όπως και την αναφορά σε «υπερεξάρτηση της Τουρκίας από την Ρωσία( "over dependence").

Κάνει δε τον παραλληλισμό ότι αυτή η επιστολή προσομοιάζει με εκείνη που ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος, Λίντον Τζόνσον είχε αποστείλει το 1964 στον τότε Τούρκο Πρωθυπουργό, Ισμέρ Ινονού απειλώντας ότι εάν η Τουρκία επενέβαινε στην Κύπρο θα της επιβαλλόταν εμπάργκο όπλων και απομόνωσή της στο ΝΑΤΟ.

Ο Μουράτ Γιετκίν συνεχίζει αναφέροντας ότι ο Ινονού σε εκείνη την επιστολή είχε δώσει την απάντηση, που περιείχε μια υπόνοια προσέγγισης με την Μόσχα σε περίοδο Ψυχρού Πολέμου, ότι «θα δημιουργηθεί ένας νέος κόσμος και η Τουρκία θα πάρει σε εκείνον την θέση της». Μετά, συνέχισε ο κ. Γιετκίν, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ πήραν μια διαφορετική πορεία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο και αρθρογράφο, στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΑΜ υπάρχει μια σύντομη δήλωση για την επιστολή Σάναχαν προς τον Χουλούσι Ακάρ, στην οποία δίδεται σημασία στις αναφορές που υπάρχουν στην αρχή της επιστολής του Αμερικανού ΥΠΑΜ για αναζήτηση λύσης των υφιστάμενων προβλημάτων στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας και προστατεύοντας μια συνολική συνεργασία ασφάλειας.

«Υπάρχει προσδοκία προς αυτή την κατεύθυνση και εκφράζεται η σημασία της συνέχισης αυτών των συνομιλιών»,προστίθεται στην σύντομη δήλωση του τουρκικού ΥΠΑΜ που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Ο Μουράτ Γιετκίν σχολιάζει ότι μπορεί ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο να παίζουν τον «καλό και τον κακό αστυνομικό» με την Τουρκία υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει η πιθανότητα Nτόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου των G 20 που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιουνίου στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Ίσως δε, σχολιάζει επίσης ο Γιετκίν, το Πεντάγωνο, δηλαδή η στρατιωτική ηγεσία ων ΗΠΑ, να θέλει να επισημάνει στον Τραμπ που φέρεται να έχει προσωπικούς δεσμούς με τον Ερντογάν, ότι σε θέματα παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ, δεν μπορεί να λαμβάνει μόνος του αποφάσεις, χωρίς το Πεντάγωνο και το Κογκρέσο. «Υπό αυτή την έννοια, αυτή η επιστολή μπορεί να μην απευθύνεται μόνο στον ΥΠΑΜ Ακάρ ή τον Πρόεδρο Ερντογάν, αλλά και προς τον Πρόεδρο Τραμπ».

Ο Μουράτ Γιετκίν αναφέρει επίσης ότι ο Τούρκος ΥΠΑΜ στην ομιλία του στις 15 Απριλίου στην Ουάσινγκτον κατά την έναρξη του αμερικανοτουρκικού συμβουλίου (ATC) είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι η Τουρκία θα παραμείνει εντός του ΝΑΤΟ και την επομένη Ακάρ και Σάναχαν είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση.

Σημειώνει επίσης ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν στις 7 Ιουνίου (χθες) σε ομιλία του σε διεθνές οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη έκανε αναφορά στον Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι προσπαθεί ψύχραιμα να διατηρήσει και να προστατεύσει την ανεξαρτησία της Τουρκίας.

Χθες επίσης, ανάφερε ο Γιετκίν, ο Γενικός Διευθυντής της κρατικής ρωσικής εταιρείας Rostec, που κατασκευάζει τους S 400, Σεργκέι Τσεμέζοφ, ανακοίνωσε ότι η εκπαίδευση των Τούρκων στρατιωτικών για τους S-400 έχει ολοκληρωθεί και η παράδοσή τους θα γίνει εντός δύο μηνών.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×