H επενδυτική στρατηγική του Κατάρ στο πεδίο φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο αξίζει προσοχής.
H εγκαθίδρυση σημαντικής παρουσίας του Κατάρ στην Ανατολική Μεσόγειο υποδηλώνει μια γεωστρατηγική επιθυμία να εδραιωθεί μια παρουσία σε μια ολοένα και πιο στρατηγική περιοχή.
Γράφει ο Μάικλ Ρούμπιν,
Αν υπάρχει μια χώρα στον κόσμο που δεν χρειάζεται φυσικό αέριο, αυτή είναι το Κατάρ. Το μικρό εμιράτο του Περσικού Κόλπου μπορεί να βρίσκεται στην τρίτη θέση σε αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου μετά τη Ρωσία και το Ιράν, αλλά με μόνο 360.000 πολίτες του Κατάρ, ο πλούτος που προέρχεται το καθένα από το γεωγραφικό ατύχημα του Κατάρ είναι τεράστιος. Ακόμη και με το τεράστιο ενεργειακό αποτύπωμα του Κατάρ, τα αποθέματά του μπορούν να τροφοδοτήσουν τη χώρα για περισσότερα από 600 χρόνια .
Το Κατάρ έχει κατανείμει ευρέως τα έσοδα του από το φυσικό αέριο. Το Qatar Investment Authority , το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας, αξίζει περισσότερο από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια . Αυτό δεν αντιπροσωπεύει τα χρήματα που χρησιμοποιεί ο μικροσκοπικός γίγαντας του φυσικού αερίου για να επιδοτήσει τα μέσα ενημέρωσης, να εξαπλωθεί σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και πανεπιστήμια ή κρυφά κανάλια για να υποστηρίξει ισλαμιστικούς σκοπούς και ίσως ακόμη και τρομοκρατικές ομάδες που έχουν χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ. Το 2022, το εισόδημα του Κατάρ απαιτούσε επενδύσεις και δαπάνες άνω των 80.000 $ ανά λεπτό.
Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το Κατάρ είναι περισσότερο φυσικό αέριο, ούτε η δυσκολία και η επένδυση σε αναξιοποίητα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι πιθανό να ταιριάζουν με τα κέρδη που θα μπορούσε να αποφέρει η επένδυση αυτών των κεφαλαίων αλλού.
Ως εκ τούτου, η επενδυτική στρατηγική του Κατάρ στο πεδίο φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο αξίζει προσοχής. Τον Ιανουάριο του 2023, το Κατάρ αντικατέστησε μια ρωσική εταιρεία που ερευνούσε για φυσικό αέριο σε ένα από τα υπεράκτια κοιτάσματα του Λιβάνου. Τον περασμένο μήνα, το Κατάρ αγόρασε μερίδιο 23% σε ένα υπεράκτιο αιγυπτιακό μπλοκ από τη Chevron. Ούτε το υπεράκτιο κοίτασμα της Αιγύπτου ήταν μόνο στόχος των επενδύσεων του Κατάρ. Το επόμενο έτος, η Qatar Energy συνεργάζεται με την ExxonMobil για τη γεώτρηση δύο νέων γεωτρήσεων στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου.
Η ανάπτυξη φυσικού αερίου του Κατάρ δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση του Κατάρ να εισάγει πλοία, άνδρες και εξοπλισμό σε μια ευαίσθητη περιοχή υπό την κάλυψη των επιχειρήσεων.
Ενώ το Κατάρ διανέμει φυσικό αέριο διεθνώς και επενδύει σε εργοστάσιο φυσικού αερίου στο Τέξας , η ταχεία επέκταση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου υπερβαίνει την προσφορά και βρίσκεται σε έντονη ασυμφωνία με την προηγούμενη στρατηγική του Κατάρ. Ούτε η αγορά φυσικού αερίου δικαιολογεί την στροφή του Κατάρ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα, η εγκαθίδρυση σημαντικής παρουσίας του Κατάρ στην Ανατολική Μεσόγειο υποδηλώνει μια γεωστρατηγική επιθυμία να εδραιωθεί μια παρουσία σε μια ολοένα και πιο στρατηγική περιοχή. Η ανάπτυξη φυσικού αερίου του Κατάρ δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση του Κατάρ να εισάγει πλοία, άνδρες και εξοπλισμό σε μια ευαίσθητη περιοχή υπό την κάλυψη των επιχειρήσεων. Ακριβώς όπως η Χαμάς υπεξαίρεσε διεθνή κεφάλαια και βοήθεια για να χτίσει τους υπόγειους ιστούς σηράγγων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Χαμάς, οι περιφερειακές τρομοκρατικές ομάδες θα μπορούσαν να προμηθεύουν ανθρώπινο δυναμικό ή να γίνουν αποδέκτες εξελιγμένων υπολογιστών και μηχανημάτων που αγοράζονται υπό την κάλυψη της ανάπτυξης φυσικού αερίου.
Η στρατηγική του Κατάρ για την Ανατολική Μεσόγειο μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την Τουρκία. Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει προωθήσει εδώ και καιρό δίκτυα αγωγών που θα παραβίαζαν τα κυπριακά χωρικά ύδατα και θα απέκοβαν τις ισραηλινές φιλοδοξίες για συνδέσεις αγωγών με την Ελλάδα και την Κύπρο. Σε καιρό σύγκρουσης ή έντασης, το Κατάρ θα είναι καλύτερα σε θέση να κατασκοπεύει το Ισραήλ και να διαταράσσει τις ενέργειές του. Οι συνεργασίες της με μεγάλες ενεργειακές εταιρείες θα της επιτρέψουν επίσης να ασκήσει πίεση εναντίον του Ισραήλ στο Κογκρέσο έμμεσα, χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο στίγμα που συνδέεται με το ίδιο το Κατάρ.
Το Κατάρ είναι πιο διπλωματικό και πιο εκλεπτυσμένο από την Τουρκία, αλλά και οι δύο χώρες προωθούν την ίδια ισλαμιστική ατζέντα. Πολύ συχνά, εκμεταλλεύονται τον κατακερματισμό της γραφειοκρατίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αλλά σπάνια ενεργούν τυχαία, εκτός της επιδίωξης μιας ευρύτερης στρατηγικής. Για την Αίγυπτο και την Κύπρο ειδικά η προώθηση των φιλοδοξιών του Κατάρ για την Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται στην καλύτερη περίπτωση αυτογκόλ και στη χειρότερη προμήνυμα ότι οι προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή δεν θα περιοριστούν στη γη.
Πηγή: Middle East Forum απόδοση geopolitico.gr