Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Μνημονεύτηκαν και φέτος τα 66 θύματα της πτήσης CY 284

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Η επέτειος της αεροπορικής τραγωδίας της 12ης Οκτωβρίου 1967 συνοδεύτηκε με ένα εξαίρετο αφιέρωμα της βρετανικής METRO

Μνημονεύθηκαν και φέτος, στις 10 Οκτωβρίου 2024, οι 66 ψυχές των αδικοχαμένων θυμάτων της άνανδρης βομβιστικής ενέργειας της 12ης Οκτωβρίου 1967, όταν κάποιοι γνωστοί/άγνωστοι ανατίναξαν το αεροπλάνο των Βρετανικών Ευρωπαϊκών Αερογραμμών καθώς εκτελούσε την πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών CY 284 από Αθήνα προς Λευκωσία, πάνω από το Καστελόριζο.

Δημοσίευμα METRO: «Δεν φαίνεται να υπήρξε οποιαδήποτε δέσμευση για εντοπισμό των υπευθύνων, αντιθέτως φαίνεται να υπήρξαν εμπόδια καλά τοποθετημένα για να υποβαθμίσουν και υπονομεύσουν την έρευνα, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Κύπρο»

Το Μνημόσυνο, ως είθισται τα τελευταία χρόνια, έλαβεν χώραν στο Μνημείο που ανήγειραν οι Βρετανικές Αερογραμμές το 2021 στο Garden of Remembrance at St. George’s Chapel, στο Αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, στο οποίο πρωτοστάτησε ο Bruce Richards, ένας από τους χριστιανούς εφημέριους του ναού. Εκεί, όπως γράψαμε κατά τα εγκαίνια, τοποθετήθηκε και βρίσκεται Αναμνηστική Πλάκα με όλα τα ονόματα των θυμάτων (Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία της Christine Marlborough, που ζει στην Αυστραλία, στην οποία απάντησαν έμπρακτα οι Βρετανικές Αερογραμμές, θυγατέρας της Lily Marlborough, μίας εκ των 66 δολοφονηθέντων θυμάτων της πτήσης CY 284).
Μάργκαρετ Τζόις, 56 χρονών, από το Cumberland.

Το φετινό Μνημόσυνο έγινε δύο ημέρες πριν από τη μαύρη επέτειο λόγω του Σαββατοκύριακου και το διοργάνωσε ο συγγραφέας/ερευνητής Simon Hepworth.

Στο φετινό Μνημόσυνο παρευρέθησαν ο Neil Thomas, γιος του Senior First Officer, Mike Thomas και άλλοι συγγενείς.


Εικονίζονται από αριστερά: O Neil Thomas, o συγγραφέας/ερευνητής Simon Hepworth, η ερευνήτρια/δημοσιογράφος/συγγραφέας Φανούλα Αργυρού, ο συγγραφέας/ερευνητής Λεωνίδας Λεωνίδου, η σύζυγός του Άννα Λεωνίδου, οι Mark και Liz Thomas, ανιψιά του θύματος David Powell με τον σύζυγό της, και ο αδελφός του, Bill Powell.
Το αφιέρωμα της βρετανικής METRO

Ακριβώς στις 12 Οκτωβρίου 1967 η βρετανική εφημερίδα METRO αφιέρωσε, στην ηλεκτρονική της έκδοση, μια εκτενέστατη κάλυψη της καταστροφής του αεροπλάνου των ΒΕΑ, πτήση CY 284, και του όλου ιστορικού.

Ντέιβιντ Πάουελ, 27 χρονών, δούλευε στο Σίτυ του Λονδίνου.

Τίτλος «Ένα αεροπλάνο ανατινάxτηκε πάνω από τη Μεσόγειο – 57 χρόνια μετά και ακόμα δεν ξέρουμε γιατί» (A plane exploded over the Mediterranean – 57 years later we don’t know why), της δημοσιογράφου Noora Mykkanen (https://metro.co.uk/2024/10/12/families-agony-decades-mysterious-explosion-flight-cy284-21767777/amp/).

Η δημοσιογράφος κάλυψε τις λεπτομέρειες της τραγωδίας άψογα, με φωτογραφίες θυμάτων, και αναφέρθηκε στα πιο σημαντικά σημεία της πορείας της έρευνας, τονίζοντας ότι 57 χρόνια μετά και ακόμα το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών (Home Office) μυστηριωδώς δεν αποδεσμεύει κάποια έγγραφα που αφορούν την τραγωδία.

Μιχάλης Θωμαΐδης, 35 χρονών, από την κατεχόμενη Αμμόχωστο

Ολοκληρώνοντας, η δημοσιογράφος αναφέρεται και στην επισήμανση της Αστυνομικής Αναθεώρησης, που έγινε πρόσφατα, και στην οποία κατεγράφησαν διάφορες αδυναμίες τής τότε αστυνομικής έρευνας του 1968, όπως:

«Δεν υπήρχε μαρτυρία επίσημης προσέγγισης προς την ελληνική και την κυπριακή Κυβέρνηση» εις υποστήριξη της αστυνομικής έρευνας (1968), γράφτηκε στην αναθεώρηση και τονίστηκε: «Μια καλά οργανωμένη στρατηγική έρευνας, με την πλήρη υποστήριξη από το έθνος υποδοχής (εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία) θα μπορούσε πολύ καλά να αναγνωρίσει μια υποπτευόμενη ομάδα… Δεν φαίνεται να υπήρξε οποιαδήποτε δέσμευση για εντοπισμό των υπευθύνων, αντιθέτως φαίνεται να υπήρξαν εμπόδια καλά τοποθετημένα για να υποβαθμίσουν και υπονομεύσουν την έρευνα, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Κύπρο». («There was no record of ‘‘any official approach to the Greek and Cypriot government’’ to support the police investigation», the review added. It noted: «A properly managed and directed investigative strategy, with the full support of the host nation, may well have identified a suspect group…. there does not seem to have been any commitment to pursue those responsible and in fact, it appears that obstacles were placed in the way to frustrate or undermine the enquiry, both in the UK and in Cyprus»).

Η δημοσιογράφος δημοσίευσε με την άδεια του συγγραφέα Simon Hepworth και Aviation books Ltd και τις φωτογραφίες που είχαν δώσει οι οικογένειες θυμάτων, τις οποίες αναδημοσιεύουμε.

Η Noora Mykkanen.

Για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν τα βιβλία του συγγραφέα/ερευνητή αεροπορικών δυστυχημάτων και πρώην αστυνομικού, για την πραγματική ιστορία της τραγωδίας της ανατίναξης του αεροπλάνου στις 12 Οκτωβρίου 1967 και την έρευνα που ξεκινήσαμε από το 2011, αυτά κυκλοφορούν από την Amazon, ως επίσης και σε ελληνική μετάφραση μέσω της Amazon Ιταλίας χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση: The Destruction of Flight CY284
(https://amzn.eu/d/efeif92).

Ιστορικά η έρευνα ξεκίνησε και δημοσιεύθηκε το 2011 σε δύο συνεχόμενες δημοσιεύσεις στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λονδίνου, 30.6.2011 και 7.7.2011, με τίτλο «Η πρώτη ανατίναξη πολιτικού αεροπλάνου στην Ευρώπη στην πρόσφατη Ιστορία», από έρευνα Φανούλας Αργυρού και Μιχάλη Θωμαΐδη.

Ο συγγραφέας/ερευνητής αεροπορικών δυστυχημάτων, πρώην υπάλληλος της ΒΕΑ και πρώην αστυνομικός, Σάιμον Χέπγουερθ.

Συνοπτικά εδώ – «Πώς ξεκίνησε η έρευνα για τη δολοφονία 66 επιβατών της πτήσης CY 284, 1967» (9.11.2023, «Ελευθερία» Λονδίνου): (http://www.eleftheria.co.uk/pdf/11920238540Eleftheria_1182.pdf).

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ: https://simerini.sigmalive.com/article/2024/10/21/mnemoneutekan-kai-phetos-ta-66-thumata-tes-pteses-cy-284/

Δημοσιεύθηκε ως πρώτη ανάρτηση στην Ελευθερία Λονδίνο σύνδεσμος εδώ www.eleftheria.co.uk σελ. 15 onisilos.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×