Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Όποιος λέει ότι ο Κλήρος δεν έχει φωνή, μάλλον ακούει τους λάθος ανθρώπους...

"... Απόψε, όμως, αγαπητοί αδελφοί, τα θέματα που πρέπει να απασχολούν την προσευχή μας, πέρα από τα καθαρώς πνευματικά, είναι και όσα αντιμετωπίζει η Εκκλησία και το Έθνος μας. Έτσι, λοιπόν,

1ον. Είναι ο περιβόητος Νόμος για τον Γάμο των ομοφυλοφίλων και η τεκνοθεσία από αυτόν, να μπορούν δηλαδή να αποκτούν παιδιά. Έχουν γραφεί και λεχθεί μύρια όσα για το ζήτημα. Εδώ τούτο μόνο να τονίσουμε : ότι δεν είναι ανεκτό μια πολλή μικρή μειοψηφία να ρυθμίζει την πορεία και την ζωή του έθνους. Ούτε είναι ορθό τα μικρά παιδιά του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου ακόμη, να διδάσκονται για τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Γιατί έτσι δημιουργείται μια γενιά πλαδαρή, ηδονική, ανίκανη να αντιμετωπίσει τα προκύπτοντα σοβαρά ζητήματα. Για τα θέματα αυτά έχουν γίνει διαμαρτυρίες πολλές, αλλά το Υπουργείο Παιδείας, μοιάζει σαν να έχει πάθει κώφωση, αφού δείχνει να αδιαφορεί για τις αντιδράσεις.

2ον. Μια και ο λόγος μας έφερε στο Υπουργείο Παιδείας, με πολλή λύπη είδαμε την μεγάλη αποτυχία των υποψηφίων στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις. Γενικά, τώρα, ομιλώ. Όπως, επίσης, με πολλή λύπη διαβάσαμε στον Τύπο την καθίζηση των μαθητικών επιδόσεων στην Δύση και την δεινή θέση που βρέθηκε η Χώρα μας σε Διαγωνισμό του Οργανισμού Συνεργασίας και Αναπτύξεως για το έτος 2022. Αυτός ο διαγωνισμός γίνεται κάθε τρία χρόνια και προκαλεί μεγάλο προβληματισμό το γεγονός ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες στην Ελλάδα που έλαβαν μέρος σ’ αυτόν τον Διαγωνισμό, κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις. Αντίθετα, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η Ασία βρίσκεται, για ακόμη μία φορά, στην κορυφή. Πάντως, η γενική πτώση σε διεθνές επίπεδο οφείλεται, κατά τους ειδικούς, μεταξύ των άλλων, στο ότι διαρκώς μειώνεται το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των γονέων στην πορεία της εκπαιδεύσεως των παιδιών τους στα σχολεία. Να διερωτηθείτε όσοι έχετε παιδιά και εγγόνια στα σχολεία, πόσες φορές έχετε πάει στο Σχολείο που φοιτούν τα παιδιά σας, να μάθετε για την εξέλιξή τους. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αυτό, που πρέπει να το κουβεντιάσετε με τον εαυτό σας.

3ον. Ερχόμαστε τώρα στο Δημογραφικό ζήτημα. Η Στατιστική Υπηρεσία μας δίνει συγκλονιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά ο πληθυσμός της Χώρας μας μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια κατά 30.000 περίπου κάθε χρόνο. Και η αιτία είναι η υπογεννητικότητα. Βέβαια, με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες ένα ανδρόγυνο για να επιβιώσει πρέπει να εργάζονται και οι δύο σύζυγοι. Η Πολιτεία δίνει κάποιες λύσεις, όπως οι βρεφικοί σταθμοί, διάφορα επιδόματα κ.α. Προσέξτε, όμως. Παρ’ όλα αυτά τα οποία και η Πολιτεία, όχι και μεγάλη απλοχεριά, τα προσφέρει, η μάνα δεν αντικαθίσταται με τίποτα. Έτσι, όπως υποστηρίζουν αρκετοί, δημιουργείται και ένα άλλο πρόβλημα. Ποιο είναι αυτό ; Η αύξηση της παιδικής παραβατικότητας, που κάποτε φθάνει και στα όρια της εγκληματικότητας. Αυτό το βλέπουμε ιδιαίτερα στους τελευταίους καιρούς. Βλέπουμε δηλαδή, τα δεκάχρονα και δεκαπεντάχρονα παιδιά να συναγωνίζωνται σε εγκληματικές πράξεις σεσημασμένους κακοποιούς. Αν τώρα σ’ αυτά προστεθούν οι εγκληματικές εκτρώσεις (300.000 εκτρώσεις γίνονται τον χρόνο στην Ελλάδα μας κατά τους ειδικούς) και αν προστεθούν και τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων, που είναι κυρίως νέοι άνθρωποι, τότε η κατάσταση του δημογραφικού είναι αυτόχρημα εφιαλτική. Θα σας πω μόνο τούτο : Αγωνιζόμαστε “με νύχια και με δόντια” να μην κλείσουν τα τρία (3) Δημοτικά Σχολεία της Κονίτσης. Μόλις πριν από λίγο καιρό εφέτος, άκουσα από ένα ανώτερο στέλεχος κάποιας Υπηρεσίας της Πολιτείας, να λέει ότι “λόγω ελλείψεως στρατιωτών σιγά – σιγά θα κλείσουν τα τέσσερα (4) εναπομείναντα στρατιωτικά φυλάκια”. Για σκεφθείτε το αυτό. Τι θα γίνει αν θα κλείσουν ; Επομένως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Τουλάχιστον, αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, να προσευχόμαστε να μας λυπηθεί ο Κύριος.

4ον. Τελευταία, η Ελλάδα μας έχει πρόβλημα, και μεγάλο μάλιστα, με την ηγεσία που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές στο κρατίδιο των Σκοπίων. Τόσο η νέα Πρόεδρος, όσο και ο τέως Πρωθυπουργός της Χώρας αυτής, επιμένουν με πείσμα και φανατισμό, να ονομάζουν την Πατρίδα τους, όχι με το συνταγματικό της όνομα, δηλ. “Βόρεια Μακεδονία”, όπως προβλέπεται από την “Συμφωνία των Πρεσπών”, αλλά σκέτο “Μακεδονία” και τους πολίτες τους “Μακεδόνες”. Βέβαια η Ελληνική Κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε, όπως και η Ευρωπαική Ένωση. Ωστόσο η Σκοπιανή ηγεσία επιμένει στις θέσεις της. Μάλιστα, εντελώς πρόσφατα, η Πρόεδρος των Σκοπίων δήλωσε προκλητικότατα ότι “συνάντησε Μακεδόνες πρόσφυγες του Αιγαίου οι οποίοι - δήθεν - είχαν εκδιωχθεί από την Ελλάδα”. Έτσι φαίνεται πόσο δίκαιο είχαν όσοι αντιτάχθηκαν εξ’ αρχής στην περιβόητη “Συμφωνία των Πρεσπών” , διότι δώσαμε στους Σκοπιανούς όνομα και εθνικότητα χωρίς ουσιαστικά να πάρουμε τίποτα. Δυστυχώς και οι ΗΠΑ που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο για την σύναψη αυτής της Συμφωνίας τώρα τηρούν “σιγήν ιχθύος”, με το πρόσχημα ότι μετά από λίγους μήνες θα γίνουν οι Προεδρικές εκλογές.Όμως, την ίδια τακτική, την τακτική της σιωπής, ακολουθεί και η παράταξη εκείνη, η οποία “αγαλλομένω ποδί” έσπευσε να υπογράψει την συμφωνία αυτή, η οποία είναι αντίθετη με τα συμφέροντα της Ελλάδος.

5ον. Περιπλοκή παρουσίασε προ ολίγου καιρού το Κυπριακό και από εκεί, μάλιστα, που δεν το περιμέναμε. Συγκεκριμένα, η Παλαιστινιακή Οργάνωση “Χεσμπολάχ” που εδρεύει στον Λίβανο, δήλωσε απροκάλυπτα ότι : “αν η Κύπρος βοηθήσει στρατιωτικώς το Ισραήλ, εννοείται εναντίον της Χαμάς, και η Χεσμπολάχ θα πολεμήσει εναντίον της Κύπρου”. Δεν έφθαναν, λοιπόν, τα δεινά που υφίσταται η Μεγαλόνησος από τον Τούρκο, ο οποίος κατέχει παρανόμως, το 38% του εδάφους της και συνεχώς απειλεί να κυριεύσει και το υπόλοιπο τμήμα της, προστέθηκε τώρα και η απειλή της Παλαιστινιακής Χεσμπολάχ. Και αυτό ενώ συνεχίζεται ο καταστροφικός Πόλεμος της Ρωσίας εναντίων της Ουκρανίας για δύο και πλέον χρόνια, όπως και η αντιμαχία Ισραήλ και Χαμάς. Δηλαδή, δύο πόλεμοι στην γειτονιά μας, ενώ συνεχίζονται και οι εισρροές λαθρομεταναστών από τα πιο απίθανα μέρη του κόσμου.
Και επειδή ο λόγος για τους λαθρομετανάστες, οργή προκάλεσε στην Ελλάδα η καταγγελία μιάς Μ.Κ.Ο. ,από αυτές που έχουν φυτρώσει που ούτε ξέρει κανείς που ανήκουν και τι κάνουν. Αυτή, λοιπόν, κατήγγειλε, διά μέσω της Ευρωπαικής Ενώσεως, ότι το Λιμενικό Σώμα της Χώρας μας ρίχνει στη θάλασσα και πνίγει όσους μετανάστες βρίσκει. Για όσους, όμως, γνωρίζουν και κρίνουν απροκατάλυπτα τα γεγονότα, οι Λιμενικοί μας ΜΟΝΟΝ σώζουν όσους λαθρομετανάστες συναντούν, συχνά δε και με κίνδυνο της ζωής τους. Εμείς, πάντως, συγχαίρουμε θερμά τα παλληκάρια του Λιμενικού Σώματος και από τη θέση αυτή τους συνιστούμε να συνεχίσουν απτόητοι το σωτήριο έργο τους αδιαφορώντας για τα όσα ψέμματα διαδίδουν οι σύγχρονοι οπαδοί του Γκέμπελς, ο οποίος όταν μεσουρανούσε την εποχή του Ναζισμού ως Υπουργός προπαγάνδας του Τρίτου Ράιχ, έλεγε : “Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, στο τέλος κάτι θα μείνει”. Πάντως, να έχουμε υπόψιν μας την διαβεβαίωση της Αγίας Γραφής. Μπορεί να γίνονται συκοφαντίες, να διαδίδονται δεξιά και αριστερά, αλλά ο λόγος του Θεού βεβαιώνει ότι “μεγάλη η αλήθεια και υπερισχύει” (Έσδρας Α΄, Δ΄ 41) .

6ον. Αφήσαμε τελευταίο το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Αυτό οφείλεται στον Βορειοηπειρώτη εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη, ο οποίος ήδη έχει εκλεγεί Ευρωβουλευτής. Η υπόθεση αυτή παρουσίασε ανάγλυφα τον μισελληνισμό του αλβανικού καθεστώτος, που σκοπό του έχει τον μηδενισμό του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Οι ψεύτικες κατηγορίες που έχει προσάψει στον Μπελέρη, οι σκευορίες και τα κουτοπόνηρα παιχνίδια του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα έχουν γίνει συντρίμμια. Όλα αυτά έχουν ένα και μοναδικό σκοπό : Να τοποθετήσει στην Δημαρχία της ελληνόψυχης Χειμάρρας έναν δικό του Δήμαρχο, έναν αχυράνθρωπο δηλαδή, με τον οποίο θα πετύχει να αρπάξει τις περιουσίες των Χειμαρριωτών, ώστε να καταστεί δυνατή η ανέγερση πολυτελών ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων που να γεμίζουν και οι τσέπες. Και τελικώς τα κατάφερε. Πέραν, όμως, από την υπόθεση Μπελέρη, η Αλβανία έκανε απογραφή του πληθυσμού που κράτησε - πόσο νομίζετε ; - 12 μήνες !!! Και τα αποτελέσματα της απογραφής αυτής ανακοινώθηκαν εντελώς πρόσφατα. Όμως, αυτή η απογραφή θεωρείται διαβλητή και από την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και από την Οργάνωση των Βορειοηπειρωτών “ΟΜΟΝΟΙΑ”, η οποία “ΟΜΟΝΟΙΑ”, σε σχετική ανακοίνωσή της καταγγέλει μεταξύ των άλλων ότι η Αλβανική Κυβέρνηση αποβλέπει στην συρρίκνωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχουν στην Αλβανία Έλληνες. Ακόμη τονίζει ότι η μη αναγνώριση της “σικέ” απογραφής και των αποτελεσμάτων της, που επραγματοποίησε η Κυβέρνηση Ράμα, αποτελεί επιτακτικό καθήκον για την Ελληνική Βορειοηπειρωτική Κοινότητα, αλλά και για την Αθήνα, καθώς είναι ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα των Αλβανών για την εξόντωση των Βορειοηπειρωτών, οι οποίοι τελικά, θα έχουν δικαίωμα υπάρξεως – πότε λέτε ; - όταν υποκύπτουν στις διαθέσεις και τα συμφέροντα του κάθε Ράμα. Δηλαδή : “Σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω”. Και παρά ταύτα η γειτονική μας Χώρα, θέλει και επιμένει να γίνει μέλος της Ευρωπαικής Ενώσεως. Εδώ βλέπουμε την αναίδεια σε όλο το θλιβερό μεγαλείο της.

Θα κλείσουμε, αγαπητοί αδελφοί, την αποψινή μας ομιλία με μια είδηση που προκάλεσε νέα αναταρραχή στον Ορθόδοξο κόσμο. Ποια είναι αυτή η ειδηση ; Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης φέρεται να υποστηρίζει τον κοινό εορτασμό του Πάσχα, τον επόμενο χρόνο – το 2025- επειδή συμπίπτουν οι ημερομηνίες της εορτής αυτής, στους Ορθοδόξους με στους Παπικούς. Με την κοινή εορτή αυτή, σιγά – σιγά και ανεπαίσθητα θα γίνει, όπως φαντάζονται οι Οικουμενισταί, η πολυπόθητη ένωση. Και βέβαια, σημαία για την ένωση αυτή είναι η αγάπη. Αγάπη, αγάπη, αγάπη ... Αλλά, αν η αγάπη που επαγγέλονται δεν στηρίζεται πάνω στην αλήθεια, είναι αγάπη κίβδηλη και ψεύτικη. Και ούτε είναι “σκάνδαλο” το ότι οι Ορθόδοξοι γιορτάζουν διαφορετικά από τους Παπικούς. Κανένα σκάνδαλο δεν είναι για εμάς τους Ορθοδόξους. Σκάνδαλο είναι για τους ετεροδόξους. Οι οποίοι απεσχίσθησαν από την Εκκλησία, πρόσθεσαν δόγματα επί δογμάτων που δεν τα ήξερε η πρώτη Εκκλησία, οι δε Προτεστάντες τα έχουν “πετάξει” τα περισσότερα. Αυτό είναι το σκάνδαλο. Για εμάς δεν υπάρχει σκάνδαλο. Και πρέπει να πούμε ότι η τυχόν Ένωση των ετεροδόξων με την Ορθοδοξία θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Ενώ μέγας κίνδυνος σχισμάτων στην Εκκλησία υπάρχει, όπως συνέβη το 1924 με το σχίσμα του Παλαιοημερολογιτισμού, που αν και έχει περάσει ένας ολόκληρος αιώνας, το σχίσμα διχάζει ακόμη την Εκκλησία.

Έπειτα υπάρχει και το σχίσμα σχετικώς με την Εκκλησία της Ουκρανίας που συνεχίζεται, ενώ αβέβαιο είναι και το μέλλον της Ορθοδόξου Εκκλησίας των Σκοπίων, η οποία επιμένει να χαρακτηρίζεται “Μακεδονική Εκκλησία”. Γι’ αυτό λέω ότι είναι αβέβαιο και το μέλλον με την Εκκλησία αυτή.

Αδελφοί, αρκετά είναι τα προβλήματα που έχει η Εκκλησία. Ας μην δημιουργηθούν και άλλα. Διότι θα βρεθούμε μπροστά σε οδυνηρά αδιέξοδα, οπότε θα κλονίζονται και θα χάνονται ψυχές “υπέρ ων Χριστός απέθανεν” (Ρωμ. Ε΄ 8). Γι’ αυτό, απόψε, αλλά και πάντα, ιδιαίτερα, όμως, απόψε, ας εντείνουμε την προσευχή μας και ας παρακαλούμε την Παναγία, την στοργική μας μητέρα να σώζει όλους μας. Την Ελλάδα μας, την Ορθόδοξο Εκκλησία μας, την Κύπρο, την Βόρειο Ήπειρο, τον όπου γης ελληνισμό, και ολόκληρο τον κόσμο. Αμήν".

Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας

Προσπελάστηκε tideon.org


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×