Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Ανύπαρκτο το ενδιαφέρον στο market test για τον Κάθετο Διάδρομο

Γιώργος Φιντικάκης

Τα επόμενα βήματα για να παραμείνει ζωντανό το σχέδιο του Κάθετου Διαδρόμου επεξεργάζονται ήδη οι εμπλεκόμενες πλευρές μετά το προαναγγελθέν ναυάγιο του δεσμευτικού market test του ΔΕΣΦΑ, που επισφραγίζεται και τυπικά σήμερα.

Στη διάρκεια της διαδικασίας επαύξησης της δυναμικότητας του συστήματος στα σημεία εισόδου και εξόδου του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου, από τις 2 έως και τις 12 Ιουλίου, την οποία «έτρεξε» ο ΔΕΣΦΑ, το ενδιαφέρον ήταν μηδαμινό, όπως ακριβώς συνέβη και στις υπόλοιπες χώρες του Vertical Corridor.

Αν δει κανείς τα capacity bookings, όσα υποβλήθηκαν κατά το market test, όπως λένε άνθρωποι με άμεση εικόνα των προσφορών, αυτές δεν αφορούσαν παρά βραχεία διαστήματα, της τάξης του ενός 1 έτους. Απέτυχε παταγωδώς δηλαδή το μοντέλο της 15ετούς δέσμευσης ποσοτήτων, που προέβλεπε η διαδικασία και το οποίο απαιτείται για να καταστεί βιώσιμη μια τέτοια επένδυση.

Κανείς χρήστης δεν δέχθηκε να δεσμεύσει χωρητικότητα για 15 χρόνια, εικόνα παρόμοια σε όλες τις χώρες διέλευσης του Vertical Corridor, όπου οι Διαχειριστές ακολούθησαν την ίδια διαδικασία. Από τα σημεία εξόδου της Βουλγαρίας προς τη Ρουμανία υπήρξε μόνο μια προσφορά. Από τη Ρουμανία προς την Ουγγαρία, οι απαιτούμενες μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυο αποθάρυνναν τους χρήστες να υποβάλουν προσφορές, ενώ από την Ελλάδα προς την Βουλγαρία, το ενδιαφέρον ήταν ανύπαρκτο.

Απόλυτα αναμενόμενες εξελίξεις σε μια συγκυρία, όπου το ρωσικό αέριο αγωγού πλημμυρίζει τη ΝΑ Ευρώπη και σαμποτάρει κάθε επένδυση που κινείται στη κατεύθυνση ενεργειακής απεξάρτησης από τη Μόσχα.

Διότι οι προμηθευτές βλέπουν ότι είναι φθηνότερο, αφού η Gazprom ρίχνει τις τιμές, ότι τους συμφέρουν οι βραχυπρόθεσμες συμφωνίες μέσω Turkstream, αντί τα μακροχρόνια συμβόλαια μέσω LNG, και φυσικά ότι κυρώσεις από πλευράς Βρυξελλών στη Μόσχα δεν αναμένονται, παρά τους κατά καιρούς λεονταρισμούς από την ΕΕ και μεμονωμένες κυβερνήσεις της Αν.Ευρώπης.

Συνάντηση των 7 Διαχειριστών από εβδομάδα

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στο έργο και θα πιέσουμε για να γίνει», απαντούν πηγές του ΥΠΕΝ για τον Διάδρομο μετά το ναυάγιο του market test, ωστόσο το θέμα πλέον είναι να στηριχθεί οικονομικά σε επίπεδο ΕΕ. Το βέβαιο είναι ότι η αποτυχία του binding market test δρομολογεί αναπόφευκτα εξελίξεις και αναγκάζει τις κυβερνήσεις και τους Διαχειριστές των επτά χωρών να αλλάξουν στρατηγική.

Πηγή: energypress.gr