Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Για στρατιωτική κινητικότητα υπέγραψαν Αλβανία, Ιταλία, Βουλγαρία και Σκόπια

Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι σε παρασκηνιακές συναντήσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Νέα Υόρκη υπεγράφη από τους υπουργούς Άμυνας της Αλβανία, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και [των Σκοπίων*] η Επιστολή Πρόθεσης για Διασφάλιση Στρατιωτικής Κινητικότητας κατά μήκος του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου VIII.

Μέσω αυτού του εγγράφου, τα κράτη δεσμεύονται να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν τη μέγιστη ευελιξία και στρατιωτική κινητικότητα στα εδάφη τους για την υποστήριξη της εφαρμογής της ατζέντας του ΝΑΤΟ για αποτροπή και άμυνα στον ευρωατλαντικό χώρο.

Μια τέτοια δέσμευση θα εξυπηρετήσει όχι μόνο τις αποστολές του ΝΑΤΟ, αλλά και εκείνες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ουσιαστικά, αυτό το έγγραφο που υπογράφεται από τον Αλβανό υπουργό Νίκο Πελέσι, τον Ιταλό Υπουργό Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο, τον Υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας Ατανάς Ζαπριάνοφ και τον Υπουργό Άμυνας [των Σκοπίων*] Βλάντο Μισαϊλόφσκι, επιτρέπει στους στρατούς του ΝΑΤΟ να μετακινούνται γρήγορα και ελεύθερα από τη θάλασσα της Αδριατικής στο Μαύρη Θάλασσα καθώς και να διεισδύσουν βαθιά στα Βαλκάνια, αν χρειαστεί.

Η ιδέα της ύπαρξης ενός τέτοιου εγγράφου, το οποίο θα εγγυάται την κινητικότητα κατά μήκος των χωρών που επηρεάζονται από τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο VIII (8), έχει προταθεί από την Αλβανία, η οποία ηγήθηκε της όλης διαδικασίας διαπραγμάτευσης και συντονισμού.

Η Ιταλία, η Βουλγαρία και [τα Σκόπια*], καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αλληλεπιδρούσαν και δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν αυτή την πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον.

Η υπογραφή της Επιστολής Προθέσεων έρχεται να υποστηρίξει το όραμα της Αλβανίας για τον Διάδρομο VIII καθώς και το κύριο έργο για την κατασκευή της Ναυτικής Βάσης του ΝΑΤΟ στο Πόρτο Ρομάνο, η οποία θα χρησιμεύσει ως η κύρια πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και περαιτέρω προς τον Εύξεινο Πόντο.

Η Επιστολή Προθέσεων θα αυξήσει την προβολή των κοινών έργων καθώς και τη γεωστρατηγική τους σημασία για ολόκληρη την περιοχή, όπως σημειώνεται.



*Το iEpikaira δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη καμίας χώρας που περιέχει το συνθετικό Μακεδονία. Κατά πάγια τακτική αντικαθιστά τέτοιες αναφορές στα κείμενα που αναδημοσιεύει.