Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Επιχείρηση αποκλιμάκωσης της έντασης ανοιχτά της Κάσου, με ενεργοποίηση του ελληνοτουρκικού μηχανισμού απεμπλοκής

Στην οδό των προκλητικών ενεργειών της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο επιστρέφει και πάλι η ηγεσία της Άγκυρας, στον απόηχο των βερμπαλιστικών εξάρσεων του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της φιέστας που στήθηκε στα Κατεχόμενα, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Αυτή τη φορά ο εξ’ ανατολών γείτονας, μεταφέρει την ένταση στα ανοιχτά της Κάσου. Εκεί που το ιταλικό ερευνητικό πλοίο "Ievoli Relume" πλέει, με σκοπό έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου και ήρθε αντιμέτωπο με τουρκικά πολεμικά πλοία. Το υπό ιταλική σημαία πλοίο βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, η περιοχή εμπίπτει στην ελληνική ΑΟΖ, όπως αυτή είναι οριοθετημένη με την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία, ενώ το "Ievoli Relume" βρίσκεται και εντός των δυνητικών χωρικών υδάτων των δώδεκα ναυτικών μιλίων.

Η κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο, στη διάρκεια των τελευταίων ωρών, είναι έντονη. Όπως ανέφεραν νωρίτερα σήμερα διπλωματικές πηγές:

-Το ιταλικό πλοίο "Ievoli Relume" πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου.

-Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων.

-Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού.

Όπως είναι αναμενόμενο, τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετίζονται με τις επιδιώξεις της ηγεσίας της Τουρκίας από αυτήν τη νέα προκλητική κίνηση. Η Άγκυρα, που επιλέγει να…ιονίσει αρνητικά την περιοχή, επιμένει στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, επιχειρεί έμπρακτη αμφισβήτηση της Ελληνικής ΑΟΖ και της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας, αλλά και την κατοχύρωση του παράνομου Τουρκολυβικού Μνημονίου. Σε κάθε περίπτωση, παρά τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, αυτό που γίνεται ορατό είναι ότι ο εξ’ ανατολών γείτονας δεν έχει εγκαταλείψει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις του και τη συνεχή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με την ελληνική πρωτεύουσα να διαμηνύει τις τελευταίες ημέρες ότι μπορεί η Αθήνα να τάσσεται υπέρ του διαλόγου, αλλά αυτός ο διάλογος δε σημαίνει την παραμικρή υποχώρηση από τα κυριαρχικά δικαιώματα.

"Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές. Ο διάλογος έχει οφέλη, θέλουμε να διατηρήσουμε τον διάλογο, είναι ξεκάθαρα τα οφέλη και στο μεταναστευτικό, όπου με την συνεργασία που υπάρχει με την άλλη πλευρά έχουν μειωθεί δραματικά οι ροές, σε πολύ μεγάλο αριθμό. Έχουν εκμηδενιστεί οι παραβιάσεις και στα νησιά, υποδέχονται οι κάτοικοι των νησιών μας, νόμιμους τουρίστες και όχι παράνομους μετανάστες. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει σε οποιαδήποτε εθνική, διαχρονικά εθνική θέση. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ, σε όλα τα επίπεδα και αυτή είναι η μεγάλη εικόνα που πρέπει να κρατήσουμε", ανέφερε, στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τις επισημάνσεις διπλωματικών πηγών, τις τελευταίες ώρες έχουν ενεργοποιηθεί άπαντες οι δίαυλοι του μηχανισμού απεμπλοκής ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες, ο οποίος λειτουργεί στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Στόχος των… συνεννοήσεων είναι να υπάρξει απεμπλοκή της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ανοιχτά της Κάσου.

Πηγή: capital.gr