Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Ο Μπάιντεν δίνει ((ΚΑΙ)) F-15 στο Ισραήλ

Η έγκριση της πώλησης των F-15 έρχεται ένα μήνα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να μην δώσει όπλα στο Ισραήλ εάν αυτό επιλέξει να επεκτείνει την επίθεση στη Ράφα.

Δύο Δημοκρατικοί νομοθέτες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ υπέγραψαν μαζική πώληση όπλων στο Ισραήλ, η οποία θα περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη F-15 αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε η Washington Post.

Ο αντιπρόσωπος Γκρέγκορι Μικς και ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν συμφώνησαν στη συμφωνία μετά από μήνες αναστολής της πώλησης λόγω ανησυχιών για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον γενοκτονικό πόλεμό του στη Λωρίδα της Γάζας.

“Τα όποια ζητήματα ή ανησυχίες είχε ο πρόεδρος Κάρντιν αντιμετωπίστηκαν μέσω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεών μας με την κυβέρνηση και γι’ αυτό θεώρησε σκόπιμο να επιτρέψει να προχωρήσει η πώληση”, δήλωσε στην Washington Post ο Έρικ Χάρις, διευθυντής επικοινωνίας της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Σε δήλωσή του, ο Μικς είπε ότι η πώληση θα πάρει χρόνια για να παραδοθεί και ότι υποστηρίζει τα σχέδια του προέδρου Μπάιντεν να συγκρατήσει την πώληση άλλων όπλων στο Ισραήλ.

“Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τον Λευκό Οίκο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας σχετικά με την πώληση αυτή και με άλλες περιπτώσεις όπλων για το Ισραήλ και έχω επανειλημμένα παροτρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει να πιέζει το Ισραήλ να κάνει σημαντικές και συγκεκριμένες βελτιώσεις σε όλα τα μέτωπα όσον αφορά τον περιορισμό των απωλειών μεταξύ των αμάχων”, δήλωσε ο Μικς.

Το τέλος της άτυπης διαδικασίας διαβούλευσης θα επιτρέψει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ να προχωρήσει στην επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου για την πώληση όπλων, σηματοδοτώντας το τελευταίο βήμα πριν από την πλήρη έγκριση της συμφωνίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει την πώληση όπλων στο Ισραήλ, η οποία ήταν μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Στις αρχές Μαΐου, η Ουάσινγκτον ανέστειλε ένα φορτίο όπλων προς το Ισραήλ λόγω ανησυχιών σχετικά με τα σχέδια του Τελ Αβίβ να εισβάλει στην πόλη Ράφα, την οποία είχε υποστηρίξει ότι αποτελούσε το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς. Το Ισραήλ κατέλαβε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στις 7 Μαΐου και έκτοτε ωθεί χερσαία στρατεύματα στην υπερπληθυσμιακή πόλη υπό σφοδρούς βομβαρδισμούς.

“Το Ξεκαθάρισα στο Νετανιάχου και στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο,” Μπάιντεν δήλωσε στο CNN στις 8 Μαΐου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αναστείλει τις αποστολές όπλων εάν επεκταθεί η επίθεση στη Ράφα.

“Το ξεκαθάρισα στο Νετανιάχου και στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου. Δεν πρόκειται να πάρουν την υποστήριξή μας αν συνεχίσουν τις επιθέσεις σε αυτά τα πληθυσμιακά κέντρα”, δήλωσε ο Μπάιντεν στο CNN στις 8 Μαΐου, υποδηλώνοντας ότι θα αναστείλει τις αποστολές όπλων αν επεκταθεί η επίθεση στη Ράφα.

Η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα έχει εκτοπίσει με τη βία περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους και έχει σκοτώσει εκατοντάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναζητούσαν καταφύγιο σε καταυλισμούς με σκηνές. Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει αδιακρίτως τη νοτιότερη πόλη, καθώς τα χερσαία στρατεύματά του αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από τις Ταξιαρχίες Κασάμ της Χαμάς και άλλες ομάδες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη εγκρίνει πάνω από 100 πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο.

[iEpikaira: Και αυτά για την Χαμάς με τις παλαιολιθικές ρουκέτες; Ή μήπως για το Ιράν;]

Πηγή: The Cradle απόδοση militaire.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×