Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Τελικά δουλεύει το πυροβόλο του F-35;


ΤΣΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

Η ακρίβεια και άλλα ζητήματα έχουν επηρεάσει το πυροβόλο του F-35A, ενώ διαδραμάτισαν ρόλο και στην συζήτηση για την απόσυρση του A-10. Ο Ρας Γκομέερ, εκπρόσωπος του Γραφείου Κοινού Προγράμματος F-35 (JPO), ενημέρωσε αμερικανικά ΜΜΕ για το πυροβόλο του F-35A (το οποίο ονομάζεται επισήμως GAU-22/A) υποστηρίζοντας ότι το όπλο έχει βελτιωθεί και είναι αποτελεσματικό, ξεκαθαρίζοντας ότι συνεχίζεται η συνεργασία του Γραφείου με την αμυντική βιομηχανία και διεθνείς εταίρους για περαιτέρω βελτιώσεις και μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του, σε τακτικό/επιχειρησιακό επίπεδο.

Κάθε F-35A φέρει τετράκαννο πυροβόλο Gatling GAU-22/A, με ρυθμό 3.300 βολές ανά λεπτό, τοποθετημένο σε μια εσωτερική βάση, πάνω από την αριστερή εισαγωγή του κινητήρα του αεροσκάφους. Για να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά stealth του τζετ, οι κάννες του όπλου βρίσκονται πίσω από μια χωνευτή θυρίδα που ανοίγει όταν το όπλο πυροβολεί και κλείνει ξανά όταν σταματά τις ριπές.

Το GAU-22/A είναι ένα ελαφρύτερο παράγωγο του πεντάκαννου GAU-12/U που βρίσκεται στο AV-8B Harrier και στο πλέον αποσυρμένο AC-130U Spooky. Να σημειωθεί ότι όλα τα άλλα τακτικά αεροσκάφη που βρίσκονται στο στόλο των ΗΠΑ, εκτός από το A-10 και το προαναφερθέν Harrier, είναι οπλισμένα με εκδόσεις του εξάκαννου περιστροφικού πυροβόλου M61 Vulcan των 20 χιλιοστών. Το GAU-22/A στο F-35A τροφοδοτείται από γεμιστήρα, μέγιστης χωρητικότητας 180 φυσιγγίων. Δεδομένου του αποθέματος βλημάτων, το όπλο έχει λίγο περισσότερο από τρία δευτερόλεπτα συνολικό διαθέσιμο χρόνο βολής, κατά τη διάρκεια μιας μόνο πτήσης.

Οι παραλλαγές του JSF με την δυνατότητα σύντομης και κάθετης απογείωσης και προσγείωσης F-35B και F-35C για το Σώμα Πεζοναυτών και το Ναυτικό των ΗΠΑ, δεν διαθέτουν εσωτερικά πυροβόλα. Αυτές οι εκδόσεις μπορούν να οπλιστούν με φορέα GPU-9/A, που περιέχει ένα GAU-22/A και 220 φυσίγγια πυρομαχικών 25 mm, φορτωμένα στους κεντρικούς πυλώνες τους.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×